0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is johannesbroodpitmeel?

Laat je niet misleiden door de naam. Johannesbroodpitmeel heeft niks met brood te maken en is geheel glutenvrij. Dit meel is een geelwit poeder die gemaakt wordt door de kiemende zaden van de johannesbroodboom fijn te malen. Het meel staat vooral bekend onder ouders als een verdikkingsmiddel in babymelk. Johannesbroodpitmeel kan helpen om reflux bij baby's te voorkomen en kan gebruikt worden bij zowel flesvoeding als borstvoeding. 
 
Ook voor bakken en koken wordt dit meel gebruikt. Net als xanthaangom en guargom, is dit meel een verdikkingsmiddel die vaak gebruikt wordt bij het bakken van glutenvrije gerechten. Ook als verdikkingsmiddel of bindmiddel kun je dit meel gebruiken in sauzen, soepen en saladedressings. Als geleermiddel heeft dit meel ongeveer dezelfde werking als xanthaangom. 
 
Het meel is geheel plantaardig, waardoor het ook kan fungeren als een vegan ei-vervanger. Het meel wordt gemaakt van de pitten van de johannesbroodboom, welke vooral voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De peulen van deze boom worden verbrokkeld. Op die manier wordt het vruchtvlees gescheiden van de pitten. Door middel van een zuurbehandeling worden de pitten van de johannesbroodboom dan gepeld. De gepelde pitten worden dan gesneden en gemalen totdat alleen het meellichaam van de pit overblijft. Deze wordt gemalen en gezeefd om johannesbroodpitmeel te maken. 
 
De boon zelf kan ook vermalen worden tot een poeder. Het poeder heeft dan een zoete smaak die lijkt op de smaak van chocolade. Als chocoladevervanger wordt dit product verkocht onder de naam “carobe poeder”.  Meel van de pit van de johannesbroodboom, aan de andere kant, is haast reukloos en smaakloos, waardoor het als verdikkingsmiddel in allerhande gerechten gebruikt kan worden. Daarnaast hoeft het niet verhit te worden om te binden. Het meel kan meteen binden in koude vloeistof, al werkt het ook als een bindmiddel in warme vloeistoffen. 
 
Johannesbroodpitmeel is een toegelaten voedingsadditief in de EU, onder het E-nummer E410. 

Voordelen johannesbroodpitmeel 

Johannesbroodpitmeel is een rijsmiddel, bindmiddel en verdikkingsmiddel welke onder andere gebruikt kan worden in babyvoeding, glutenvrije baksels, vegan baksels, sauzen, soepen en toetjes. Dit meel is dus ontzettend multifunctioneel en veelzijdig. Omdat je dit bindmiddel kunt gebruiken in zowel warme als koude gerechten, hoef je je nooit zorgen te maken om de temperatuur. Hierin heeft dit meel hetzelfde voordeel als guargom. 
 
Het meel is ook erg gezond. Dit bindmiddel bestaat voor ongeveer 80% uit oplosbare voedingsvezels, welke belangrijk zijn voor je stoelgang en darmflora. Oplosbare vezels zijn bijzonder, omdat ze, in tegenstelling tot onoplosbare vezels, helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen en de bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren. In de maag vormen deze geweldige vezels zich daarnaast tot een gel wanneer het in contact komt met water. Hierdoor zorgt het meel ervoor dat je langer verzadigd blijft. Dit hulpmiddel kan dus gunstig voor je zijn als je wil afvallen. 
 
Johannesbroodpitmeel is tevens zeer rijk aan eiwitten, ijzer, calcium, kalium en B-vitaminen. Met een schepje van dit fantastische meel, voeg je dus een bom aan belangrijke voedingsstoffen toe aan je gerecht. Dat zou je bijna willen doen, ook als je geen verdikkingsmiddel nodig hebt!
 
Daarnaast bevat het verdikkingsmiddel polyfenolen. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder andere helpen om je lichaamscellen gezond te houden. 
 
Een groot voordeel aan dit meel is dat het door iedereen gebruikt kan worden. Johannesbroodpitmeel is vegan, vegetarisch, glutenvrij, koolhydraatarm en vetarm. Hoe je ook bakt, dit meel past binnen jouw dieet! 

Bakken met johannesbroodpitmeel 

Tijd dus om te bakken met dit fantastische bindmiddel. Als je wel glutenvrij of vegan bakt, maar nog nooit johannesbroodpitmeel gebruikt hebt, is de kans groot dat je met xanthaangom of guargom werkt. In de meeste recepten kun je deze soorten gom vervangen door meel van de johannesbroodboom. Dit meel werkt ongeveer hetzelfde als xanthaangom. Ook als vervanger voor guargom kan het meel gebruikt worden. Houd er dan wel rekening mee dat dit meel een geleermiddel is en guargom niet. Over het algemeen kun je guargom bijna altijd vervangen door meel van de johannesbroodboom, maar niet per se andersom. 
 
Als je xanthaangom of guargom vervangt, heb je ongeveer de dubbele hoeveelheid meel nodig. Het meel is namelijk een stuk minder krachtig. Daar krijg je dan wel een heleboel gezonde voedingsstoffen voor terug! 
 
Je gebruikt johannesbroodpitmeel door het aan te lengen met water. Je krijgt dan een dikke gel die je kan gebruiken als verdikkingsmiddel, glutenvervanger of eivervanger. Afhankelijk van je recept gebruik je ongeveer een halve theelepel per 100 ml koude vloeistof en een kwart theelepel per 100 ml warme vloeistof. Je hebt dus alsnog niet veel meel nodig, al is het iets meer dan xanthaangom en guargom. 
 
Wil jij weten hoe je heerlijke glutenvrije broden bakt met johannesbroodpitmeel? Bekijk dan onze glutenvrije recepten voor inspiratie.
Veelgestelde vragen
Waar koop je johannesbroodpitmeel?

Johannesbroodpitmeel koop je bij Bakwinkel. Dit poeder gebruik je als verdikkingsmiddel of bindmiddel in bijvoorbeeld ijs, slagroom, brood, cake en koekjes. Als verdikkingsmiddel kun je dit meel ook gebruiken om soepen en sauzen dikker te maken. 

Verkopen jullie ook andere glutenvervangers?

Jazeker! Als je glutenvrij bakt, bak je net wat anders. Gluten zorgen er namelijk voor dat je deeg of beslag rijst en dat je baksels een goede structuur krijgen. Je hebt dus een vervangend ingrediënt nodig als je glutenvrij bakt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld xanthaangom, psylliumvezels of guargom gebruiken. Als deze glutenvervangers en meer koop je bij Bakwinkel.

Is johannesbroodpitmeel gezond?

Ja, dit meel bevat ontzettend veel oplosbare vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. Oplosbare vezels zijn, net als niet-oplosbare vezels, belangrijk voor een soepele stoelgang. Daarnaast bieden oplosbare vezels nog meer voordelen, zoals het verlagen van het LDL-cholesterol en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Ook zorgen deze vezels ervoor dat je langer verzadigd blijft, waardoor je minder eet. Samen met de andere gezonde voedingsstoffen in dit meel, is dit meel een enorm voedzame toevoeging aan je gerechten.

Kan johannesbroodpitmeel kwaad?

Als voedingsadditief kan johannesbroodpitmeel geen kwaad wanneer het normaal gebruikt wordt. Door de EU is dit voedingsadditief toegestaan, wat betekent dat het niet gevaarlijk is. Soms kan het wel wat nadelige effecten hebben wanneer je het gebruikt in babybvoeding. Bespreek het daarom altijd met je consultatiebureau of huisarts als je dit meel toe wil voegen aan de voeding van je baby. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...