0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn kadetjes?

Kadetjes zijn zachte, bolvormige broodjes. Ze worden ook wel zachte broodjes en zachte bolletjes genoemd. Je kunt witte kadetjes, bruine kadetjes en volkoren kadetjes bakken. Door de ronde, bolle vorm van deze kleine broodjes, zijn ze zeer geschikt voor hamburgers. 
 
De langwerpige variant noemen we puntjes. Witte puntjes zijn het meest gangbaar, maar je kunt natuurlijk ook bruine puntjes of volkoren puntjes maken. Deze zachte broodjes zijn door hun langwerpige vorm perfect voor hot dogs of een broodje knakworst. 
 
Het deeg van zachte broodjes, zoals kadetjes en witte puntjes, wordt gemaakt met melk in plaats van water. Hierdoor krijgen ze niet alleen een zachte textuur, maar ook een zachtere smaak. Je komt dus ook meer witte bolletjes dan bruine bolletjes en volkoren bolletjes tegen. Daarnaast maak je deze zachte bolletjes met melk en gist. 

Waar komen kadetjes vandaan?

Kadetjes werden voor het eerst genoemd in het begin van de negentiende eeuw. Deze broodsoort is dus al best oud. Men vermoedt dat de naam is afgeleid van het Franse “cadet”, maar over de geschiedenis van het zachte broodje is verder niet veel bekend. 
 
Deze zachte, witte bolletjes worden over de hele wereld gegeten, in verschillende vormen en bereidingswijzen. De Duitsers, bijvoorbeeld, hebben een vergelijkbaar zacht broodje welke zij “Milchbrötchen”, ofwel “melkbroodjes” noemen. Deze bolletjes lijken op kadetjes, maar zijn iets kleiner. 
 
In Ierland eten ze een zacht broodje die “blaa” heet. Deze is bijna identiek aan de Nederlandse kadetjes. Het verschil zit in de bovenkant van dit witte broodje. Ze worden voor het bakken bestrooid met bloem. De bloem verkleurt niet tijdens het bakken, waardoor het als een wit poeder op de broodjes blijft liggen. 
 
In andere Europese landen worden vooral harde broodjes gegeten. Toch zie je kadetjes en witte puntjes veel voorbij komen als hamburgerbroodjes en hot dog broodjes. 

Soorten kadetjes

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kadetjes. Kadetjes zijn natuurlijk gewoon zachte bolletjes. En in Nederland en België eten wij wel veel zachte broodjes. 
 
Zo eten wij ook vloerkadetjes. Dit zijn bijzondere zachte bolletjes die op de vloer van de oven gebakken worden. Ze worden bestrooid met rijstemeel. Dit wordt eigenlijk gedaan om te voorkomen dat de broodjes aanbakken, maar dit meel geeft de bolletjes ook een bijzondere smaak.
 
Wij variëren met witte bolletjes ook veel in de smaak en textuur van het brood. Zo maken wij luxe broodjes, zoals koffiebroodjes en het brioche broodje. Koffie broodjes, ook wel Deense broodjes genoemd, zijn zoete broodjes die meestal gevuld zijn met banketbakkersroom. Een brioche broodje is een klein brioche bolletje. Dit is een zacht, zoet broodje die qua textuur tussen brood en cake inligt. 
 
Natuurlijk maken we nog veel meer zoete broodjes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het puddingbroodje. Deze heeft meestal de vorm van een wit puntje en wordt gevuld met room of pudding. Een kaneelbroodje is rond en plat. Deze wordt natuurlijk gemaakt met kaneel. Een pecan broodje is een bijzonder broodje met pecannoten. En de krentenbol kennen we natuurlijk allemaal als een kadetje of wit bolletje met krenten of rozijnen.
 
Maar zachte bolletjes eten we ook als gewoon brood, zonder bijzondere toevoegingen. Witte zachte broodjes zijn erg handig om als lunch mee te nemen naar het werk of naar school. Wil je een gezondere lunch? Dan eet je een volkoren broodje of een bruin bolletje.
 
Zachte broodjes eten we in Nederland dus erg veel. Of we het nu hebben over luxe, zoete broodjes, hamburgerbroodjes, broodjes knakworst of gewone zachte bolletjes; wij smullen van elk klein, zacht broodje op elk moment van de dag. 

Bao bun

Een bijzonder zacht broodje is de bao bun. Dit broodje staat ook wel bekend onder de naam “broodje bapao” en “gestoomd broodje”.  Dit Aziatische broodje wordt niet gebakken, maar gestoomd. De traditionele vulling van dit brood is varkensvlees, maar je kan hem natuurlijk met van alles vullen. 
 
Je maakt bapao broodjes met bapaomeel. Dit is een speciaal soort tarwemeel die extra fijngemalen en witgebleekt is. Je zal ook merken dat de bao bun een erg zachte structuur en spierwitte kleur heeft. 
 
Naast bapaomeel heb je ook gist, suiker, zout, plataardige olie en water nodig. Je stoomt ze in een stoommandje op een pan met kokend water in een kwartiertje gaar. Een stoommandje is meestal van bamboe gemaakt. 
 
Als je de Nederlandse zachte broodjes wel gezien hebt, kun je eens een broodje bapao maken. Niet alleen zijn deze broodjes erg lekker en fluffy, maar ze zijn ook nog eens erg leuk om te maken. Je bakt eens op een heel andere manier als je je broodjes stoomt. 

Hoe maak je kadetjes?

Kadetjes kun je makkelijk maken met een gewone broodmix, bijvoorbeeld een broodmix voor wit brood of een broodmix voor volkoren brood. Als je witte bolletjes of witte puntjes maakt, is het wel lekker om melk aan de broodmix toe te voegen in plaats van water. 
 
Als je geen broodbakmix gebruikt, heb je een aantal ingrediënten nodig. Je gebruikt natuurlijk bloem, melk, gist, boter en zout. Je kunt gewone suiker toevoegen of basterdsuiker. Met een losgeklopt eitje bestrijk je je brood voor een mooie goudbruine kleur. 
 
Je hebt geen speciale bakvorm nodig voor zachte broodjes. Je vormt ze gewoon zelf met de hand en plaatst ze op genoeg afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Wanneer je je bolletjes vormt, laat je ze in hun bolle vorm rijzen. Dan sla je ze plat om de lucht eruit te slaan en bol je ze daarna nogmaals. Je kunt ze dan met je ei bestrijken en nogmaals laten rijzen. Dan zijn ze klaar voor de oven.
 
Wil jij zelf heerlijke kadetjes bakken? Gebruik dan een recept voor kadetjes, zodat jij de lekkerste witte bolletjes kunt bakken. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor kadetjes?

De lekkerste ingrediënten voor kadetjes, puntjes en andere zachte broodjes koop je bij Bakwinkel. Hoe lekker, mals en luchtig jouw zachte bolletjes worden, hangt af van de kwaliteit van je ingrediënten. Je wil dus de beste ingrediënten gebruiken. Bij Bakwinkel vind je alleen ingrediënten van hoge kwaliteit, waarmee jij verrukkelijke kadetjes bakt.

Verkopen jullie ook een broodmix voor zachte broodjes?

Als je je zachte broodjes wil bakken met een broodmix, koop je bij Bakwinkel een heerlijke broodmix die past bij jouw recept. Maak je bijvoorbeeld bruine bolletjes? Dan kun je een broodmix voor bruin brood gebruiken. Maak je brioche broodjes? Gebruik dan een broodmix voor wit brood of een brioche mix. 

Hoe maak je vegan puntjes?

De lekkerste witte puntjes en andere zachte broodjes maak je natuurlijk met melk en boter. Zachte melkbroodjes zijn dus meestal niet vegan als je ze in de winkel of bij de bakker koopt. Maar je kunt ze zelf wel vegan maken. Gebruik een plantaardige melk, zoals sojamelk of amandelmelk, en een plantaardige boter. Je kunt natuurlijk ook een plataardige olie gebruiken, maar je broodjes worden net wat lekkerder met plantaardige boter.

Kun je zachte broodjes ook in de broodbakmachine bakken?

Je kunt je bolletjes deels in de broodbakmachine maken. Je giet al je ingrediënten dan in de broodbak en kiest voor een programma voor deeg. Jouw broodmachine maakt er dan deeg van. Ook de eerste rijs vindt plaats in de broodmachine. Daarna haal je je deeg eruit en druk je de lucht uit het deeg. Vorm je bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nu nog eens rijzen en bak ze daarna af in de oven. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...