0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn kaneelbroodjes?

Kaneelbroodjes staan dus bekend onder de Engelstalige namen. Dat zijn niet alleen cinnamon roll en cinnamon bun, maar ook de iets minder bekende namen “cinnamon swirl”, “cinnamon snail” en “cinnamon Danish”. De laatste naam komt van de Deense koffiebroodjes, waar het kaneelbroodje wel wat van wegheeft. 
 
Maar dit broodje staat zelfs in Nederland ook bekend onder zijn originele Zweedse naam: kanelbulle. In het Nederlands gebruiken wij het meervoud, kanelbullar, vaak (ten onrechte) als de enkelvoudige benaming van dit brood. 
 
De kanelbullar zijn witte, zoete broodjes die gevuld zijn met een mengsel van kaneel en roomboter. Het broodje wordt gemaakt met een lap gerezen deeg. Die lap deeg wordt ingesmeerd met boter en besprenkeld met kaneel en suiker. Dan wordt hij opgerold en in aparte porties verdeeld. Het lijkt een beetje op hoe je sushi maakt. Je hebt dus een grote kaneelbroodrol die je verdeelt in plakjes. Je kunt de stukjes dan bakken of frituren. 
 
Kaneelbroodjes worden vooral gegeten in Scandinavië en de Verenigde Staten, maar ze zijn over de hele wereld bekend. Hier in Nederland en België zijn de kaneelbroodjes misschien niet zo populair als in andere landen, maar dat betekent niet dat wij niet zo nu en dan van deze heerlijke broodjes smullen. 

Waar komen kaneelbroodjes vandaan?

De kanelbullar komen oorspronkelijk uit Zweden. Het is niet bekend wanneer kaneelbroodjes voor het eerst gemaakt werden. 
 
Maar recentere geschiedenis van de kanelbullar hebben we wel tot onze beschikking. Bijvoorbeeld het leuke feitje dat in 1999 een nationale kaneelbroodjesdag werd ingeluid in Zweden. Elke 4 oktober is het in Zweden Kanelbullens Dag, oftewel kaneelbroodjesdag. 

Soorten kaneelbroodjes

Wanneer een broodsoort over de hele wereld populair wordt, zie je al snel regionale variaties. Zo ook bij de cinnamon roll. 
 
In Duitsland zijn de Franzbrötchen erg geliefd. Deze broodjes zijn een soort mix tussen de Zweedse kanelbullar en de Franse croissants. Het is een broodje van een soort bladerdeeg en lijkt qua uiterlijk op een croissant. Maar dit broodje bevat ook gewoon kaneel.
 
De Zweedse kanelbullar bevatten vaak kardemom, waardoor ze een karakteristieke smaak hebben. 
 
In het Verenigd Koninkrijk wordt de Chelsea bun gemaakt. Dit broodje lijkt qua vorm op een kaneelbroodje en bevat ook kaneel. Maar dit broodje bevat ook krenten, citroenrasp en verschillende kruiden en specerijen.
 
Zo zijn er nog veel meer verschillende soorten kaneelbroodjes. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Amerikaanse cinnamon rolls, die vaak overgoten worden met glazuur. Of de Canadese cinnamon bun die zoveel kaneel bevat dat hij pittig genoemd kan worden. Je kan dus verschillende soorten cinnamon buns maken voordat je beslist welke jij het lekkerst vindt.

Hoe maak je kaneelbroodjes?

Als we het hebben over de kaneelbroodjes die vooral in Nederland gegeten worden, is het niet erg lastig om zelf kanelbullar te maken. 
 
Kanelbullar worden gemaakt met vers bladerdeeg of croissantdeeg. Je kunt dus gewoon een blikje croissantdeeg gebruiken om het jezelf wat makkelijker te maken. 
 
Je smelt eerst boter in een pannetje. Je voegt dan je suiker, kaneel en eventueel andere ingrediënten toe. Je rolt je bladerdeeg of croissantdeeg uit en bestrijkt het deeg met je botermengsel. Je kunt ook eerst je deeg met gesmolten boter bestrijken en dan je kaneel, suiker en andere ingrediënten op de boter strooien. Je rolt je deeg dan op en snijdt porties van je rol af. Deze bak je in de oven.
 
Als je glazuur op je cinnamon roll wilt, kun je deze maken met een mix voor glazuur. Je kunt het ook helemaal zelf maken.Met poedersuiker, vanille extract en melk maak je snel en makkelijk een heerlijk glazuur. 
 
Je kunt ook gist toevoegen voordat je je cinnamon buns in de oven bakt. Je moet ze dan laten rijzen. Dat hoeft niet wanneer je croissantdeeg of gerezen bladerdeeg gebruikt. 
 
Wil jij zelf een heerlijk kaneelbroodje bakken? Volg dan ons recept voor kaneelbroodjes! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor kaneelbroodjes?

De lekkerste ingrediënten voor kaneelbroodjes koop je bij Bakwinkel. Voor cinnamon rolls heb je natuurlijk kaneel, maar ook vanillesuiker, gewoon suiker en/of vanille extract nodig. Daarnaast heb je ook bloem en gist nodig. Alle ingrediënten die jij nodig hebt voor cinnamon buns bakken, vind je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook deeg voor cinnamon rolls?

Jazeker! Cinnamon rolls kun je maken met croissantdeeg of met een rol bladerdeeg. Deze voorgemaakte soorten deeg kun je allebei kopen bij Bakwinkel. Je hoeft ze dan alleen nog uit te rollen en te bedekken met jouw favoriete ingrediënten. De rest, inclusief het rijzen, is al gedaan.

Welke bakbenodigdheden heb je nodig voor een kaneelbroodje bakken?

Een mengkom is handig als je je suiker, kaneel en eventueel andere ingrediënten wil mengen, of als je het deeg voor je kaneelbroodje zelf maakt. Je bakt je kanelbullar in de oven op een met bakpapie beklede bakplaat. Je kunt ze ook frituren. Naast natuurlijk een frituurpan is dan ook een schuimspaan handig om te hebben. Alle bakspullen die je nodig hebt voor jouw cinnamon buns, koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een mix voor glazuur maken?

Zeker! Met een mix voor glazuur hoef je zelf alleen nog maar water toe te voegen. Zo maak je in een handomdraai een heerlijk glazuur voor over je kaneelbroodje. Alle bakmixen en voorgemaakte deeg koop je bij Bakwinkel.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...