0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is kastanjemeel?

Kastanjemeel wordt gemaakt van tamme kastanjes. Deze kastanjes komen van nature voor in het Middellandse Zeegebied en groeien aan loofbomen. Deze grote, oranje-bruine noten zitten veilig verpakt in een groen, stekelig jasje. Hierdoor blijven de noten intact totdat ze helemaal zijn uitgegroeid. 
 
De kastanjes ken je als (thuis)bakker vast wel. Misschien ging je vroegen, of zelfs nu, in de herfst kastanjes zoeken. De kastanjes kon je dan poffen, roosteren of koken. Maar er is nog iets leuks wat je met kastanjes kunt doen: je kunt ze vermalen tot kastanjemeel. Met dit meel bak je dan heerlijke lekkernijen met de smaak van kastanje. 
 
Kastanjes zijn geliefd om hun verrukkelijke smaak. In veel Europese landen worden gepofte kastanjes in kraampjes op straat verkocht. In sommige landen, zoals Frankrijk en Hongarije worden kastanjes gebruikt om kastanjepuree te maken. Deze wordt bijvoorbeeld bij het dessert gegeten. 
 
Kastanjemeel heeft ook die geliefde kastanjesmaak. In Italië worden kastanjes dan ook vaak tot een meel gemalen om brood mee te bakken. Dit brood draagt de naam “la marocca di Casola” en wordt gemaakt met kastanjemeel en tarwebloem. Ook in koekjes en ander gebak wordt dit zoete meel gebruikt. 
 
Kastanjemeel is glutenvrij. Het is daardoor wat lastiger om met dit meel te bakken dan met bijvoorbeeld tarwemeel, welke wel gluten bevat. Gluten zijn namelijk essentieel voor het rijzen en binden van het deeg. Daarom wordt dit meel vaak als smaakmaker toegevoegd aan deeg of beslag als aanvulling op een meel of bloem met gluten, zoals tarwebloem. 
 
Vooral in de herfst en winter kom je dit meel vaker tegen in bakwinkels. Het meel heeft namelijk een herfstige smaak, die goed past bij gerechten die vaak in de herfst gebakken worden, zoals pompoentaart, pompoenbrood en kruidenkoek. Maar door het jaar heen kun je dit zoete, nootachtige meel natuurlijk ook goed gebruiken in allerhande baksels. In glutenvrije baksels wordt kastanjemeel door zijn sterke smaak meestal in combinatie met neutralere glutenvrije meelsoorten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan rijstmeel of Maïzena.
 
Als je juist voor de kastanjesmaak gaat, kun je dit meel echter prima als een vervanger van meel met granen gebruiken. Dit meel heeft een zeer toegankelijke smaak en een lichte en stevige structuur. Baksels met dit meel zijn daardoor steviger dan baksels van veel andere glutenvrije meelsoorten, zoals amandelmeel.

Kastanjemeel zelf maken

Kastanjemeel kun je gewoon in een speciale bakwinkel kopen. Maar als je zelf met kastanjes aan de slag wilt, kan dat met dit meel ook. Je maakt dan helemaal zelf je eigen meel van kastanjes.
 
Je begint met tamme kastanjes. In de herfst kun je in veel parken en bossen kastanjes vinden. Je pelt en schilt je kastanjes dan en snijdt met een scherp mesje kruisjes in de zijkant van elke kastanje. 
 
Dan moet je je kastanjes drogen. Dit kun je het beste doen in een voedseldroger of droogoven. Je droogt je kastanjes dan voor ongeveer vier tot vijf uur. Als je geen voedseldroger hebt, kun je soms je oven gebruiken. Let er wel op dat niet elke oven hiervoor geschikt is. Je moet je ovendeur namelijk een beetje open laten staan, zodat het vocht kan ontsnappen. 
 
In de oven droog je je kastanjes op de heteluchtstand voor ongeveer een uurtje. De temperatuur mag hiervoor niet hoger zijn dan 50 graden. Je wil je kastanjes namelijk niet garen of bakken, enkel drogen. 
 
In een keukenmachine of foodprocessor maal je je kastanjes tot brokjes. Je droogt ze dan nogmaals een uurtje in de oven op 50 graden. Daarna maal je je poeder tot een meel in een koffiemolentje, keukenmachine of blender. Je hoeft het meel dan alleen nog maar te zeven en je bent klaar!  
 
Wil je meteen beginnen met bakken zonder dit voorwerk? Dan kun je je kastanjemeel natuurlijk ook gewoon kopen bij Bakwinkel. 

Voordelen kastanjemeel

Nu vraag je je misschien af waarom je met kastanjemeel zou bakken. Er zitten een aantal grote voordelen aan het meel van kastanjes, te beginnen met de smaak. Dit meel heeft namelijk een erg unieke smaak. Baksels van dit meel smaken lichtzoet en nootachtig. Jouw broden, muffins, pannenkoeken en andere heerlijkheden hebben de kenmerkende smaak van kastanjes. Dat maakt dit meel zeer populair rond de herst- en wintermaanden. Als jij geniet van gepofte of geroosterde kastanjes, moet je eens een brood of andere lekkernij bakken met deze geliefde smaak.
 
Daarnaast is meel van kastanjes glutenvrij. Hierdoor is dit meel uitermate geschikt voor mensen met coeliakie. Je bakt dus verrukkelijke glutenvrije broden, koekjes en taarten met dit meel. Omdat de textuur van kastanjemeel zowel zacht als stevig is, worden je baksels met dit meel steviger dan met bijvoorbeeld amandelmeel. Vooral voor glutenvrij bakken, is dat een groot voordeel. Normaliter zijn het namelijk de gluten die ervoor zorgen dat een baksel stevig is en niet kruimelt. 
 
Naast het feit dat kastanjemeel glutenvrij is en overheerlijk smaakt, is het ook nog eens super gezond. Het meel van kastanjes is enorm rijk aan vezels. Deze vezels dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang. De vezels in combinatie met de trage suikers in deze noten zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft na het eten van jouw zelfgebakken kastanjebrood of kastanjemuffins. 
 
Het meel van kastanjes bevat daarnaast enorm veel essentiële voedingsstoffen. Dit meel is een goede bron van verschillende mineralen, zoals ijzer, fosfor, calsium en magnesium. Tevens is dit meel rijk aan verschillende vitaminen, waaronder B-vitaminen en vitamine C. 
 
Met kastanjemeel bak je dus niet enkel super lekkere, maar ook nog eens super gezonde gerechten. Reden genoeg dus om lekker te bakken met dit meel.

Bakken met kastanjemeel

Je kunt ontzettend veel heerlijke baksels maken met kastanjemeel. Omdat het meel van kastanjes lichtzoet is, kun je dit meel goed gebruiken voor zoete baksels, zoals koekjes en muffins. Maar ook voor een lekker zoetig en nootachtig kastanjebrood is dit meel perfect. 
 
Omdat dit meel van zichzelf al redelijk zoet is, hoef je minder suiker te gebruiken dan bij andere meelsoorten. Je moet er verder op letten dat kastanjemeel glutenvrij is. Gluten zijn belangrijk voor het rijzen van deeg en beslag en voor de binding van je ingrediënten. Als je glutenvrij bakt met dit meel, is het handig om een bindmiddel zoals Maïzena of xanthaangom te gebruiken. 
 
Het meel heeft een redelijk overheersende smaak. Als je gaat voor een kastanjesmaak is daar niets mis mee, maar als je dit meel als een vervanger van tarwemeel wilt gebruiken, kun je het meel het beste gebruiken in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten. Denk bijvoorbeeld aan een glutenvrij zetmeel, rijstemeel of kokosmeel. 
 
Er bestaan ook gerechten die gebaseerd zijn op het meel van kastanjes. In Italië bakt men met dit overheerlijke meel necci. Dit zijn een soort pannenkoeken met de smaak van kastanjes. Een ander voorbeeld is castagnaccio, een zoet gebak. Maar ook broden en cake kun je met dit meel bakken. Dit doe je op dezelfde manier als andere glutenvrije broden of cake. 
 
Als je niet glutenvrij bakt, maar gewoon van de verrukkelijke smaak van kastanjes wilt genieten, kun je een deel van je tarwemeel of tarwebloem vervangen door het meel van kastanjes. Omdat dit meel geheel glutenvrij is, krijg je het beste resultaat wanneer je maximaal een derde van je meel vervangt door kastanjemeel. 
 
Wil jij in de herfst heerlijk genieten van een pompoentaart of peperkoek met een vleugje kastanje? Bekijk dan onze recepten om te leren wat je allemaal kunt bakken met kastanjemeel.
Veelgestelde vragen
Waar koop je kastanjemeel?

De lekkerste kastanjemeel van tamme kastanjes koop je bij Bakwinkel. Dit meel is vrij van additieven en 100% natuurlijk. Je bakt met het meel van kastanjes verrukkelijke kastanjebroden, muffins, koekjes en meer.

Is kastanjemeel glutenvrij?

Ja, kastanjemeel is glutenvrij. Dit meel wordt gemaakt van kastanjes en niet van een tarwesoort. Deze noot is van nature glutenvrij. Je kunt dit meel gebruiken voor het bakken van glutenvrij brood, glutenvrije koekjes, glutenvrije taart en zelfs glutenvrije tortilla's. 

Hoe lang is kastanjemeel houdbaar?

Kastanjemeel is minimaal één tot twee maanden houdbaar. Als je je meel goed afgesloten bewaart, kun je dit meel soms wel een jaar bewaren. Dit meel kun je invriezen of in de koelkast bewaren, maar ook op een koele en donkere plek. Bekijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking en kijk, ruik en proef voordat je begint met bakken.

Is kastanjemeel gezond?

Ja, het meel van kastanjes is ontzettend gezond. Dit meel is rijk aan vezels en langzame koolhydraten, waardoor je lang verzadigd blijft. Bovendien is dit meel een uitstekende bron van mineralen, zoals calcium, ijzer, kalium en fosfor. Het meel van kastanje is daarnaast rijk aan B-vitaminen en vitamine C. Een ander voordeel aan dit meel is dat het van zichzelf al lichtzoet is, waardoor je minder geraffineerde suiker hoeft te gebruiken in je recept. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...