0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel wordt ook wel besan, gram flour, garbanzo meel of chickpea flour genoemd. Het is een peulvruchtenmeel, net als lupinemeel, sojameel en linzenmeel. Dit meel wordt gemaakt door uitgedroogde kikkererwten tot een poeder te malen. Je kunt het dan voor van alles gebruiken, zoals het bakken van allerhande gerechten, als bindmiddel of als een veganistische eivervanger. 
 
Besan is nog niet erg populair in Nederland en België, maar in verschillende landen, zoals India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka wordt meel van gemalen kikkererwten al voor een lange tijd gebruikt voor allerlei gerechten. Maar het zal je misschien verbazen dat dit meel ook in sommige Europese landen gebruikt wordt. Zo is kikkererwtenmeel in Frankrijk en Italië het hoofdingrediënt van enkele gerechten. 
 
Kikkererwtenmeel heeft een lichtgele kleur en een nootachtige smaak. De textuur van het meel doet denken aan kikkererwten, ondanks het feit dat dit meel een fijne structuur heeft. Baksels met besan geven je een mondgevoel dat iets wegheeft van falafel. Dat maakt dat dit meel een unieke textuur toevoegt aan je baksels. De smaak van besan is in eerste instantie bitter, maar deze bittere smaak verdwijnt wanneer je het meel verhit. 

Glutenvrij meel

Kikkererwtenmeel zie je soms terug in glutenvrije recepten. Het meel is namelijk niet gemaakt van een graan, maar van een peulvrucht. Kikkererwten zijn van nature glutenvrij, waardoor dit meel geschikt is voor mensen met coeliakie. Je gebruikt het in baksels meestal in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten. 

Veelzijdig meel

Besan wordt niet alleen gebruikt als een glutenvrije vervanger voor tarwemeel. Dit meel heeft door zijn karakteristieke smaak en textuur specifieke toepassingen. Zo worden er op het Indisch subcontinent allerhande baksels mee gemaakt die de eigenschappen van dit meel volledig tot hun recht laten komen. In Frankrijk wordt er een bepaald soort platbrood mee gebakken, welke “socca” heet. In Italië wordt een soortgelijk platbrood gebakken met kikkererwtenmeel, welke “farinata” heet. 
 
Kikkererwtenmeel is dus enorm veelzijdig. Je kunt dit meel gebruiken als een bindmiddel, als een eivervanger, als een glutenvrije vervanger van tarwemeel en als een meel dat van zichzelf een gewaardeerd en essentieel ingrediënt is voor het maken van heerlijke gerechten van over de hele wereld. Je kunt er zelfs pasta van maken. Voor de creatieve thuisbakker zijn de mogelijkheden met besan dus eindeloos.

Kikkererwtenmeel maken

Kikkererwtenmeel kun je zelf maken. Je hebt hiervoor een graanmaler of graanmolen nodig. Je kunt kiezen uit een handmatige graanmolen of een elektrische graanmolen. Als je geen graanmolen in huis hebt, kun je het proberen met een blender of foodprocessor, al zal het resultaat wat minder fijn zijn. Wanneer je meel erg korrelig is, is het lastiger om ermee te bakken. 
 
Het meel maken is simpel. Je giet je kikkererwten in je graanmaler en maalt de erwten totdat je een fijn poeder hebt. Dit is je kikkererwtenmeel. Dit meel zeef je en dan ben je klaar. 
 
Houdt er wel rekening mee dat de erwten erg hard zijn. Een koffiemolentje of een blender kunnen kapot gaan of ineffectief zijn. Je zelfgemaakte besan bewaar je luchtdicht op een koele en donkere plek.
 
Wil je meteen aan de slag met bakken? Dan koop je heerlijk kikkererwtenmeel bij Bakwinkel. 

Voordelen kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel heeft meerdere grote voordelen. Het is dan ook niet gek dat dit meel in veel landen ontzettend populair is. De smaak van dit meel is nootachtig, met een vleug van kikkererwt. Het smaakt lichtelijk naar falafal. De textuur is uniek. Ofschoon meel van kikkererwten zeer fijn is, laat het een mondgevoel van kikkererwt achter. Hierdoor bak je met dit meel een gerecht dat niet lijkt op hetzelfde gerecht met een ander soort meel. Als je unieke koekjes, taarten, broden of wraps wil bakken, is kikkererwtenmeel jouw geheime ingrediënt waar iedereen naar zal vragen.
 
Besan is daarnaast glutenvrij. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het is lastiger om te bakken met een glutenvrij meel dan met een meel met gluten. Gluten zorgen voor het rijzen en de binding in je deeg of beslag. Als je vaak glutenvrij bakt, zal je daar maar al te bekend mee zijn. Maar met glutenvervangende ingrediënten, kun je al veel verhelpen. Daarnaast zijn er ook gerechten, zoals pannenkoeken en wraps, die niet veel hoeven te rijzen. Als je niet glutenvrij eet, kun je een deel van je meel vervangen door kikkererwtenmeel. Op die manier houd je nog genoeg gluten over voor het rijzen en binden, maar breng je ook de karakteristieke smaak en textuur van kikkererwtenmeel in je baksel. 
 
Wat dit meel biedt, is de mogelijkheid om glutenvrij te bakken. Je kunt ervoor kiezen om dit glutenvrije meel te combineren met een glutenhoudend meel, maar als je glutenvrij bakt, kun je dit meel op zichzelf gebruiken of in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten. Dat maakt besan uitermate geschikt voor mensen die gluten moeilijk kunnen verdragen en voor mensen met coeliakie. 
 
Bovendien is dit meel ook nog eens ontzettend gezond. Je maakt in voedzaamheid dus geen opoffering door kikkererwtenmeel te gebruiken in plaats van een ander meel, zoals amandelmeel of tarwemeel. Meel van kikkererwten bevat namelijk meer voedingsvezels en meer eiwitten dan andere meelsoorten. Dit meel bevat maar liefst 19 gram eiwitten per 100 gram meel. Hierdoor is dit meel geliefd onder vegetariërs, veganisten en sporters. De vezels in dit meel zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten van dit meel. Tevens bevorderen deze vezels je spijsvertering en kunnen ze zelfs bijdragen aan het verlagen van je cholesterol. 
 
Ten slotte is meel van kikkererwten rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Besan bevat onder meer calcium, magnesium, B-vitaminen, vitamine E en ijzer. 
 
Kikkererwtenmeel is dus uniek in zijn smaakbeleving, glutenvrij en enorm gezond. Het wordt dus tijd om met dit wondermeel te bakken!

Bakken met kikkererwtenmeel

Als je eenmaal kikkererwtenmeel in huis hebt, kun je er ontzettend veel mee. Zo kun je dit meel gebruiken voor het binden van sauzen en soepen. Ook kun je besan gebruiken voor het maken van veganistische eivervangers. Je roert twee eetlepels besan door twee eetlepels water om één ei te vervangen in een baksel, zoals pannenkoeken. 
 
Natuurlijk kun je dit meel ook gebruiken om mee te bakken. Zo kun je kikkererwtenmeel, al dan niet in combinatie met één of meer andere meelsoorten, gebruiken ter vervanging van tarwemeel. Je kunt met dit meel dan allerhande baksels maken. Je bakt met besan op dezelfde manier als met andere glutenvrije meelsoorten. Als je dit meel wil combineren met een glutenhoudende meel, vervang je maximaal een derde van je meel door besan. Als je enkel glutenvrije meel gebruikt, voeg je een glutenvervangend ingrediënt toe, zoals xanthaangom of psylliumhusks. 
 
Je kunt er ook een van de verrukkelijke gerechten mee maken die gewoonweg niet hetzelfde zijn zonder kikkererwtenmeel. Zo kun je het Italiaanse farinata of het Franse socca mee maken. Er zijn ook een aantal zalige gerechten uit het Indische subcontinent die je kunt bakken met besan.
 
Je kunt bijvoorbeeld papadum maken. Papadum wordt ook wel papadam of poppadum genoemd en is een soort cracker of chip uit India. Qua structuur lijkt dit gerecht op kroepoek, maar dan dunner en knapperiger. Meestal wordt dit gerecht geserveerd met Indiase gerechten, als voorgerecht of als snack. Je kunt papadum maken met meel van kikkererwten, maar ook met linzenmeel. 
 
Een ander gerecht uit India dat je kunt maken is chakri. Chakri, soms chakli genoemd, is een hartige, spiraalvormige snack. Charkri wordt gemaakt met besan en vaak ook met rijstmeel. Je gebruikt verschillende kruiden en specerijen voor dit zoutje, waaronder koriander, komijn en kurkuma. 
 
Dan is er nog besan dosa. Besan dosa wordt in sommige gebieden van India dhirda of chila genoemd. Dit is een hartige pannenkoek die veel variaties kent. Je kunt deze pannenkoek in allerlei smaken bakken, maar je bakt hem altijd met kikkererwtenmeel en rijstmeel. Deze lekkernij wordt vaak als bijgerecht bij het diner of als ontbijt gegeten. 
 
Zo zijn er nog veel meer lekkernijen die je kunt bakken met dit verrukkelijke meel. Wil jij ook bakken met kikkererwtenmeel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je kikkererwtenmeel?

Het lekkerste kikkererwtenmeel koop je bij Bakwinkel. Dit uitzonderlijke meel gebruik je onder andere voor het bakken van glutenvrije gerechten, voor het binden van soepen en sauzen, voor Indiase gerechten en voor het maken van een vegan eivervanger. Het meel van Bakwinkel is 100% natuurlijk en vrij van additieven.

Is kikkererwtenmeel glutenvrij?

Ja, het meel van kikkererwten is glutenvrij. Kikkererwten zijn het enige ingrediënt in dit meel en zijn van nature glutenvrij. Mensen met een glutenintolerantie of met coeliakie kunnen dus ook van dit bijzondere meel genieten.

Is kikkererwtenmeel koolhydraatarm?

Nee, meel van kikkererwten is niet koolhydraatarm. Kikkererwten bevatten juist relatief veel koolhydraten. Dit zijn langzame koolhydraten die er onder andere voor zorgen dat je langer verzadigd blijft na het eten van dit meel. Meel van kikkererwten is niet geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. 

Wat maak je met kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel is een bijzond veelzijdig meel. Het is een sterk bindmiddel die je kunt gebruiken in soepen en sauzen. Tevens kun je met dit meel en water een veganistische eivervanger maken. Je kunt dit glutenvrije meel gebruiken ter vervanging van tarwemeel, of als een meel dat met zijn bijzondere smaak en textuur helemaal in zijn eigen recht staat als een uniek en overheerlijk meel. Dit meel is perfect voor veel Indiase gerechten, zoals papadam en besan dosa. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...