0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is knoflookbrood?

Knoflookbrood is een brood waar lekker veel knoflook inzit. Dit brood wordt meestal als stokbrood of ciabattabrood gemaakt, waardoor het lekker knapperig is. Je maakt dit zalige brood met knoflook, olijfolie en kruiden naar keuze. Vaak wordt oregano, bieslook of peterselie gebruikt. Maar je kunt natuurlijk de kruiden die jij lekker vindt toevoegen aan je brood. 
 
Verder zijn er verschillende manieren om knoflookbrood te maken. Vaak maken we knoflookbrood met knoflookboter. Dit is een mengsel van gesmolten boter, fijgehakte knoflook en kruiden. Vaak wordt naast de boter ook nog olijfolie toegevoegd. Knoflook stokbrood met knoflookboter is lekker smeuïg en vettig in het midden met de krokante korst van stokbrood aan de buitenzijden. 
 
Het originele recept van knoflookbrood is anders. Je gebruikt dan geen knoflookboter, maar gewoon knoflook. Je kunt dan geperste knoflook gebruiken. Je maakt geperste knoflook zelf door teentjes knoflook klein te persen in een knoflookpers. De knoflook duw je dan in je stokbrood of ciabattabrood. Je bestrijkt je brood dan nog met olijfolie.  
 
Knoflookbrood wordt meestal gegrild of geroosterd, waardoor hij lekker knapperig en goudbruin wordt. 

Waar komt knoflookbrood vandaan?

Knoflook komt van origine uit Azië, maar het brood met knoflook lijkt zijn herkomst te vinden in het zuiden van Europa. Het huidige recept voor knoflookbrood is een uitloper van het Italiaanse bruschetta. Bruschetta is een brood die gegrild en ingesmeerd met knoflook wordt gegeten. Net als knoflookbrood, bestrijk je bruschetta met olijfolie. Vaak worden ook zout en peper nog toegevoegd.
 
Het knoflook stokbrood met knoflookboter kwam weer later dan het originele knoflookbrood. Het Italiaanse knoflookbrood kwam met Italiaanse immigranten mee naar de Verenigde Staten, waar het recept wat veranderde.  Er werd toen naast olijfolie ook beter gebruikt, waarin soms de knoflook al verwerkt werd. 
 
Verder is er niet veel bekend over dit zalige brood. Wel weten we dat knoflookbrood zich over meerdere landen verspreid heeft. In verschillende landen wordt er genoten van regionale variaties op het bekende brood met knoflook. 

Is knoflookbrood gezond?

Knoflookbrood is niet erg gezond. Het bevat namelijk erg veel vet. Wanneer je geen boter gebruikt, maak je het brood al iets gezonder. Olijfolie is namelijk wel erg gezond. Olijfolie is namelijk rijk aan vitamine E en onverzadigde vetzuren die het LDL-cholesterol kunnen verlagen. 
 
Ook knoflook is erg gezond. Gebruik het dus volop in je brood! Knoflook bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine B6, antioxidanten en mangaan. Knoflook heeft ook een bewezen gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. 

Soorten knoflookbrood

Er bestaan erg veel soorten knoflookbroden. Daardoor kun je lekker variëren als je van knoflookbroodjes houdt. 
 
Een knapperig knoflook stokbrood is het brood die wij goed kennen. Je maakt dit brood met stokbrood of ciabattabrood. Je belegt het brood met een zelfgemaakte knoflookboter en grilt of roosterd het brood dan. Je kunt hem ook nog lekker bedekken met kaas. 
 
Een variant hierop is een erg makkelijke manier om knoflookbroden te maken. Je roostert een stuk stokbrood en gedekt het brood met olijfolie. Dan pak je een opengesneden teen knoflook en wrijf je die over je brood heen. Super simpel dus!
 
Je kan ook een lekker zacht brood met knoflookboter maken. Je maakt of koopt dan eerst een brood, zoals een ciabatta of een stokbrood. Deze snij je hem in stukjes, zoals je normaal sneetjes brood zou snijden. Elke snee bestrijk je aan beide kanten met knoflookboter. Het brood maak je dicht met de boter tussen elk sneetje. Het hele brood bestrijk je nog met knoflookboter. Dan bak je je brood in de oven. Je hebt dan een heerlijk brood die zacht van binnen en knapperig van buiten is. 
 
Knoflookbroden worden ook vaak met kaas gemaakt. Je belegt dan een stukje stokbrood met knoflookboter en een plakje kaas. Deze bak of grill je, zodat je kaas een beetje smelt. Je kunt verschillende soorten kaas, zoals mozzarella, Parmesaanse kaas en feta gebruiken.
 
Je hebt natuurlijk ook veel regionale variaties. Zo worden in Griekenland vaak kruidenbroden gebakken met olijven en uien. In Frankrijk wordt dit brood vaak op de makkelijke manier gemaakt, waarbij je knoflook over het brood heenwrijft. Dit brood wordt vaak afgemaakt met walnootolie en zout en peper. 
 
Met knoflookbrood kun je dus enorm veel kanten uit. Je zou ze allemaal wel willen proberen. Maar hoe bak je deze heerlijke broden?

Hoe maak je knoflookboter?

We beginnen bij knoflookboter. Vaak maak je namelijk een knoflook stokbrood met knoflookboter. Je kunt knoflookboter op veel verschillende manieren maken. 
 
Je begint met gesmolten, ongezouten roomboter. Je mengt hier je ingrediënten doorheen. Vaak voeg je nog olijfolie toe voor die echte Italiaanse smaak. Je kunt geperste of kleingehakte teentjes knoflook door je botersaus mengen. Maar je kan natuurlijk ook knoflookpoeder gebruiken als je geen verse knoflook in huis hebt. 
 
Je kunt dan ingrediënten naar keuze toevoegen. Welke kruiden vind jij lekker met knoflookboter? Meng jouw boter bijvoorbeeld met peterselie, oregano of bieslook. Je kunt ook nog peper en zout toevoegen voor wat extra smaak. Heb je jouw knoflookboter liever wat frisser? Rasp dan een citroenschil over je boter.  
 
Je kunt je boter dan een beetje harder laten worden, maar je kunt dit vloeibare mengsel ook gewoon op je brood smeren. 

Hoe maak je knoflookbrood?

Dan het brood zelf. Je kunt natuurlijk makkelijk knoflookbroodjes maken door je stokbrood of ciabatta te kopen. Je hoeft dan alleen nog knoflookboter of olijfolie en knoflook toe te voegen. Als je zelf je brood wil maken, maak je die met een recept voor stokbrood of met een recept voor ciabatta. 
 
Je kunt ook een knoflookaccent aan je brood zelf geven. Je gebruikt dan minder knoflook in je boter, zodat je brood niet overheersend knoflookig. Met een broodmix voor knoflookbrood maak je makkelijk een heerlijk brood die al naar knoflook smaakt voordat je je boter erop hebt gesmeerd. Een broodmix voor knoflookbrood bevat alle ingrediënten die je nodig hebt voor een lekker brood. Daarnaast zitten je knoflook en andere kruiden ook al in de mix. Super handig dus!
 
Omdat er zo veel verschillende soorten knoflookbroden zijn, is er niet één recept voor dit lekkere brood. Wel zijn alle recepten simpel te volgen. Je kiest zelf of je je brood wil bestrijken met olijfolie en inwrijven met knoflook of dat je liever knoflook in je brood hebt als beleg. Dan kun je kiezen of je liever knoflookboter maakt of het toch lekkerder vindt om geperste knoflook in je brood te duwen. Ook je kruiden en overig beleg kies je zelf. Weet jij nog niet precies hoe je jouw brood wil maken? Volg dan een knoflookbrood recept voor een overheerlijk brood.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf knoflookbrood maken?

De lekkerste ingrediënten voor zelf knoflookbroden maken, koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Hoe lekker je brood wordt, hangt mede af van de kwaliteit van je ingrediënten. Je hebt bijvoorbeeld lekkere kruiden en olijfolie nodig voor je brood. Als je je brood zelf bakt, heb je ook nog lekkere stokbroodingrediënten of ciabattaingrediënten nodig. De lekkerste broodingrediënten koop je bij Bakwinkel.

Waar koop je een knoflook broodmix?

Als je zelf knoflookbroden bakt, kun je ook een broodmix gebruiken. Met een knoflook broodmix heb je een heerlijke mix met knoflook, olijfolie en verschillende kruiden. Je kunt natuurlijk ook een witbroodmix gebruiken of een broodmix voor ciabattabrood. Je voegt dan zelf je kruiden toe. 

Hoe maak je koolhydraatarm knoflookbrood?

Voor knoflookbrood kun je ook een koolhydraatarme meel gebruiken. Je maakt dan een heerlijk brood met amandelmeel. Verder hoef je niet veel aan te passen. Er zit doorgaans geen suiker in knoflookbroden. Ook kun je je knoflook stokbrood nog lekkerder maken met een koolhydraatarme kaas, zoals mozzarella. 

Hoe lang kun je knoflookbrood bewaren?

Je kunt je knoflookbroodjes het beste meteen lekker opeten. Dan zijn ze ook nog warm.  Als je een heel brood gebakken hebt en je hem liever toch even bewaart, kun je hem in sneetjes snijden. Nadat je brood helemaal is afgekoelt, bewaar je de sneetjes verpakt in aluminiumfolie in afgesloten plastic zakjes. Je kunt je brood het beste in de diepvries bewaren en hem nog even in de oven zetten voordat je hem eet. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...