0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn koffiebroodjes?

Maar eerst, wat zijn koffiebroodjes eigenlijk? Ze lijken steeds vaker vervangen te worden door koekjes in het noorden en vlaai in het zuiden. We eten ze dus niet meer zo vaak bij de koffie. Maar dat betekent niet dat jij koffiebroodjes niet kent. We eten ze namelijk wel bij andere gelegenheden.
 
Koffiebroodjes worden in het zuiden van Nederland en in België ook wel koffiekoeken genoemd. Ze zitten qua smaak en structuur namelijk tussen brood en koeken in. Het traditionele Nederlandse koffiebroodje lijkt op een krentenbol, maar dan een stuk zoeter. Je vult deze krentenbroodjes namelijk met banketbakkersroom. 
 
Vooral in België kom je ook andere varianten van de koffiekoek tegen. Gedroogd fruit, noten en amandelspijs worden bijvoorbeeld ook gebruikt als vulling voor koffiekoeken. 
 
Wij eten het koffiebroodje dus niet altijd meer bij de koffie. Wel eten we ze vaak bij de brunch of lekker tussendoor. Omdat je ze ook makkelijk op de hand kan eten, kun je ze vaak kopen bij buitenkraampjes. 

Soorten koffiekoeken

Natuurlijk zijn krentenbollen erg Nederlands. Het is dan ook niet gek dat deze zoete variatie op de krentenbol ook uit Nederland komt. Maar een koffiebroodje kun je ook in andere landen kopen. Dan heb je weer net een ander soort broodje dan de koffiebroodjes hier.
 
Een koffiebroodje die erg lijkt op de Nederlandse koffiebroodjes, is de Britse hot cross bun. Een hot cross bun is een zacht broodje met krenten en rozijnen. Verder bevat dit broodje ook verschillende kruiden. De hot cross bun dankt zijn naam aan het witte kruis dat op de bovenkant van het brood getekend wordt. Dit brood werd in het Verenigd Koninkrijk vooral gegeten met Goede Vrijdag, maar tegenwoordig genieten de Britten ook steeds vaker van dit broodje bij de koffie of thee.
 
Een ander Brits koffiebroodje is de scone. In Groot-Brittanië wordt er natuurlijk vooral thee gedronken. De scone is dus meer een theebroodje dan een koffiebroodje. De scone zit tussen een cakeje en een broodje in. Hij wordt meestal gemaakt met tarwe, gerst of havermout. Als je zelf scones maakt, kun je ook zelfrijzend bakmeel of gewoon bloem gebruiken. Vaak bevatten scones rozijnen, maar dat hoeft niet. Je eet ze met jam en met “clotted cream”, een ingedikt room dat van koemelk gemaakt wordt.
 
Ten slotte de Deense variant. De Danish is een koffiebroodje die je met van alles kunt vullen. Vaak worden deze broodjes gemaakt met bladerdeeg. Het deeg heeft door de toevoeging van roomboter veel weg van croissants. Ze worden vaak gevuld met jam of custard. 
 
Als je zelf een van deze koffiekoeken wil maken, bekijk dan een van onze broodrecepten, bijvoorbeeld een recept voor scones. 

Hoe maak je koffiebroodjes?

Als je de Nederlandse koffiebroodjes wil maken, kun je ze ongeveer hetzelfde maken als krentenbollen. Je kunt het jezelf makkelijker maken met een krentenbroodmix, maar je kan natuurlijk deze lekkere broodjes ook met de losse ingrediënten maken.
 
Je maakt eerst je deeg met bloem, boter, zout, suiker en gist. Je doet al je ingrediënten samen met een ei en melk in een mengkom. De rozijnen laat je een dag van tevoren wellen, zodat ze klaar en uitgelekt zijn wanneer je begint met bakken. Met een keukenmachine met een deeghaak kneed je een deeg van je beslag. 
 
In een ingevette kom stort je dan je bol deeg. Laat het een half uurtje rijzen. Na dat half uur, rol je je deeg uit en verdeel je je banketbakkersroom over je deeg. Je kunt banketbakkersroom kopen, helemaal zelf maken of maken met een mix voor banketbakkersroom. 
 
Strooi dan je gewelde rozijnen over de lap deeg. Je rolt je deeg dan op en vouwt een naad, zodat hij niet weer uitrolt. Snij het deeg in plakken en laat het nog drie kwartier rijzen. Dan bak je je koffiebroodjes in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn. Nog even laten afkoelen en smullen maar! 
 
Wat voor koffiebroodje ga jij bakken?
Veelgestelde vragen
Waar koop je de ingrediënten voor koffiebroodjes maken?

De lekkerste ingrediënten voor jouw favoriete koffiebroodje koop je bij Bakwinkel. Denk bijvoorbeeld aan gist, bloem en suiker. Maar ook kruiden voor je hot cross bun of vanille extract en maizena voor je custard vind je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een mix voor banketbakkersroom?

Zeker! Bij Bakwinkel kun je ook een mix voor banketbakkersroom kopen. Met deze mix maak jij snel en eenvoudig heerlijke banketbakkersroom voor je koffiebroodje. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. 

Kan ik bij jullie ook rozijnen kopen?

Als je koffiekoeken maakt, heb je natuurlijk ook krenten of rozijnen nodig. De lekkerste krenten en rozijnen koop je bij Bakwinkel. Ook andere zuidvruchten kun je in onze webwinkel kopen. Zo kun je ook eens een variatie op het bekende koffiebroodje maken.

Hoe bewaar je koffiebroodjes?

Je moet koffiekoeken niet te lang bewaren. Je kunt ze het beste dezelfde dag nog eten, anders smaken ze toch minder lekker. Als je ze echt wil bewaren, kun je ze het beste invriezen. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...