0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is kokosbrood?

Kokosbrood maak je dus met kokosmeel. Kokosmeel is uitgedroogde kokosrasp die vermalen wordt tot meel. Kokosmeel smaakt helemaal niet naar kokos. Je hoeft dus niet bang te zijn om brood van kokosmeel te bakken als je niet van de kokossmaak houdt. Kokosmeel is licht zoet. Je kunt dus heerlijk zoete kokosbroodjes maken met kokosmeel. 
 
Het kokosvlees waar kokosmeel van gemaakt wordt is een bijproduct van de kokosmelkproductie. Voor het maken van kokosmelk wordt kokosvlees gemengd met water. De vloeistof is kokosmelk en de pulp, het kokosvlees, wordt als veevoer gebruikt. Maar je kunt er dus ook kokosmeel van maken. 
 
Kokosmeel is een fijn crème-wit poeder. Ondanks de naam, is kokosmeel vaak een vervanger voor bloem. Het kokospoeder wordt dan soms ook kokosbloem genoemd. Je moet dus wat meer eieren of ander vocht gebruiken in je recept als je kokosmeel gebruikt als een vervanging voor meel. 
 
Er zit een lang proces achter het kokosmeel dat je bij ons koopt. In tegenstelling tot veel soorten meel van noten en zaden kun je kokosmeel dan ook niet zelf maken. Nadat de pulp gescheiden is van de kokosmelk, wordt deze pulp uitgespoeld. Daarna wordt de kokospulp gepasteuriseerd in hete stoom. Op lage temperatuur wordt de kokospulp gedroogd totdat het kokosvlees helemaal droog is. Dit kan wel tien uur duren. Nu pas kan de kokos gemalen en gezeefd worden. En dan bak jij er heerlijke kokosbroden van. 

Is kokosbrood gezond?

Kokosbrood, of brood van kokosmeel, is erg gezond. Kokosmeel bevat een uitzonderlijk hoog percentage aan vezels. Daarnaast kom je in kokosmeel belangrijke eiwitten en gezonde vetzuren tegen. 
 
Een ander groot voordeel aan kokosbrood is dat kokosmeel veel laurinezuur bevat. Laurinezuur ondersteunt je weerstand door virussen en bacteriën te doden. Dit zuur kom je bijvoorbeeld ook in moedermelk tegen. Erg gezond dus!
 
Maar er zijn nog meer voordelen aan kokosbroden. Zo zijn kokosbroden glutenvrij. Mensen die lijden aan een glutenallergie of aan coeliakie kunnen dus ook genieten van een lekker sneetje kokosbrood. 
 
Kokosbrood is tevens koolhydraatarm. Kokosmeel bevat slechts 18 gram koolhydraten per honderd gram. Dit is ongeveer hetzelfde als amandelmeel. Kokosmeel bevat wel minder calorieën dan amandelmeel, wat ook een reden kan zijn om ervoor te kiezen om brood van kokosmeel te bakken.  
 
Als je gezond brood wil bakken, is brood van kokosmeel dus een geweldige optie!

Hoe maak je kokosbrood? 

Je kunt niet zomaar tarwemeel vervangen door kokosmeel. Je moet dus even opletten als je kokosbroden gaat maken. Als je kokosbrood wil bakken met een gewoon broodrecept, heb je maar de helft van de hoeveelheid meel nodig. Je moet wel meer eieren of andere vloeistof toevoegen om te voorkomen dat je brood droog of korrelig wordt. Vaak kom je wel uit met 6 eieren per 90-120 gram kokosmeel. 
 
De hoeveelheden van je ingrediënten zijn dus erg belangrijk als je kokosbrood bakt. Bekijk daarom ons recept voor kokosbrood, zodat jij heerlijk en zonder problemen kunt bakken met kokosmeel. Als je brood van kokosmeel een structuur heeft dat lijkt op cake, is je kokosbrood geslaagd. 

Soorten kokosbrood

Naast het kokosbrood of brood van kokosmeel zijn er ook andere kokosbroden die je kan maken. Denk bijvoorbeeld aan coco bread en pan de coco.

Coco bread

Coco bread is een kokosbrood uit Jamaica. Dit brood wordt vooral met bloem en kokosmelk gemaakt. Het is een beetje zoet en wordt vaak doormidden gesneden en gevuld met Jamaicaanse burgers. 
 
Je maakt coco bread door kokosmelk, suiker, gesmolten boter en zout te mixen in een mengkom. Voeg gist en ei toe en mix alles samen in je mengkom. Als laatste roer je er bloem doorheen en kneed je totdat je een zacht deeg hebt. In een ingevette kom laat je het deeg 1 tot 2 uur rijzen. Je verdeelt dan het deeg en maakt er balletjes van. Met een deegroller maak je ze plat en vorm je ze in platte cirkels. Met een kwast verdeel je nog wat gesmolten boter over de platte deegcirkels. Vouw die dubbel en laat het een kwartiertje rusten. Dan kunnen ze in de oven. Je krijgt dan dikke kokosbroodjes die je weer open kan vouwen. 

Pan de coco

Pan de coco is een kokosbroodje uit de Filipijnen. Het zijn broodjes die rijk gevuld zijn met gezoet geraspt kokosvlees. De broodjes zijn dus erg zoet. Het deeg kun je maken zoals bij andere broodjes. Bekijk eens onze broodrecepten voor hoe jij zelf heerlijke verse broodjes kunt maken. Voor de vulling van de broodjes kun je het beste verse kokosrasp gebruiken. 
 
Voor de vulling van deze kokosbroodjes, verwarm je wat kokosmelk in een pannetje. Voeg bruine basterdsuiker toe en roer totdat de suiker helemaal opgelost is in de melk. Je voegt dan geraspte kokos en een snufje zout toe. Blijf roeren totdat het bijna niet meer vloeibaar is. In plaats van verse kokos kun je ook uitgedroogde kokosrasp gebruiken voor de vulling. 
 
Je kunt dus verschillende soorten kokosbroden bakken. Of je nu brood wil bakken met kokosmeel, met kokosmelk of met geraspte kokos, wij hebben de ingrediënten, bakbenodigdheden en recepten voor jouw bakproject.
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...