0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is kokosmeel?

Kokosmeel is eigenlijk helemaal geen meel, maar een vezel. Daarom wordt kokosmeel of kokosbloem soms ook kokosvezel genoemd. Je gebruikt deze vezel als een vervanger voor andere soorten meel. Omdat dit meel glutenvrij en koolhydraatarm is, is het een uitstekende vervanger voor bijvoorbeeld tarwemeel of speltmeel in glutenvrije of koolhydraatarme gerechten. 
 
Kokosbloem bestaat uit het vruchtvlees van de kokosnoot. De kokosmelk wordt uit dat vruchtvlees gezeefd om alleen de vezels over te houden. Van deze vezels kun je een meel of bloem maken waarmee je prima kunt bakken. 
 
Kokosmeel heeft een licht zoetige smaak. Hierdoor kun je dit meel goed gebruiken in zoete baksels, zoals koekjes of cupcakes. Maar de smaak is niet overheersend. Ook smaakt het meel niet naar kokos. Dit meel is ook geschikt voor (ietwat zoete) broden, zoals kokosbrood. Je mengt de kokosbloem dan wel met een andere bloem, omdat kokosbloem niet de juiste textuur heeft voor het bakken van brood. Doordat dit meel iets zoetig is, hoef je voor zoete baksels minder suiker toe te voegen. Dat maakt dat je met kokosmeel gezonder gebak bakt.
 
Omdat kokosmeel dus eigenlijk helemaal geen meel is, bakt het ook niet op dezelfde manier als meel van granen. Dit meel heeft dus een gebruiksaanwijzing. 
 
Kokosbloem kun je naast meel ook gebruiken als verdikkingsmiddel. Je kunt er bijvoorbeeld je soepen of sauzen wat mee verdikken. De smaak is niet overheersend, maar dit meel heeft natuurlijk wel een smaakje. Daardoor is het handig om dit meel alleen als verdikker te gebruiken als die smaak past bij je soep, saus of ragout. 

Hoe wordt kokosmeel gemaakt?

Kokosmeel kun je niet zelf maken. Er zit namelijk een heel proces achter de kokosbloem die je koopt. 
 
Kokosmeel wordt gemaakt van het vruchtvlees dat in kokosnoten zit. Simpel gezegd wordt dit vruchtvlees geraspt en gedroogd om kokosbloem te maken. Dit vruchtvlees bevat wel veel vocht en olie. Om een droog poeder te maken, moet het vruchtvlees eerst helemaal uitgedroogd worden.
 
Dit wordt gedaan door het vruchtvlees eerst te pureren met water. Daarna wordt de kokosmelk uit deze puree gezeefd. Wat overblijft zijn de kokosvezels. Deze vezels worden dan nog gedroogd en fijngemalen tot een poeder. Dat poeder is de kokosbloem.
 
Dit proces duurt erg lang. De kokosvezels moeten namelijk eerst helemaal uitgespoeld worden. Daarna worden ze in hete stoom gepasteuriseerd. De kokosvezels moeten dan op lage temperatuur in een soort oven drogen. Het drogen alleen kan al tien uur duren. Daarna pas kan de gedroogde kokos gemalen en gezeefd worden. En dan bak jij er heerlijke koekjes of broden va

Voordelen kokosmeel

Kokosmeel is glutenvrij, vetarm en koolhydraatarm. Dit meel past dus in elk dieet, waardoor het een goede vervanger is voor andere meelsoorten. Zo bevat kokosmeel minder dan 18 gram koolhydraten per 100 gram meel. Als je bakt met een meel van granen kun je vaak meer dan 60 gram koolhydraten per 100 gram meel aan je baksel toevoegen. Dat is nogal een verschil! En kokosbloem is daarnaast ook nog eens hartstikke gezond.
 
Kokosbloem bestaat dus eigenlijk uit de vezels die overblijven na het het zeven van het vruchtvlees. Hierdoor is kokosbloem erg rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare voedingsvezels. Je hebt allebei deze soorten vezels nodig voor bijvoorbeeld een gezonde stoelgang. Kokosmeel bevat meer dan 40 gram voedingsvezels per 100 gram meel.
 
Daarnaast bevat kokosbloem veel eiwitten. Eiwitten helpen bij de opbouw van je spieren en ze zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft. Je krijgt dus minder snel honger als je een cakeje of broodje met kokosbloem eet dan bij een cakeje of broodje met tarwebloem. Doordat kokosbloem rijks is aan zowel eiwitten als vezels, kun je dit meel uitstekend gebruiken om op een natuurlijke wijze meer vezels en proteïne binnen te krijgen. Dat doe je bijvoorbeeld door meer met kokosbloem te bakken of door het meel toe te voegen aan bijvoorbeeld je smoothies.
 
Omdat kokosmeel grotendeels uit eiwitten en vezels bestaat, zitten er weinig vetten en calorieën in dit meel. Kokosbloem is dus caloriearm en vetarm, waardoor het bij elk dieet past. Als je wil afvallen, maar toch wil genieten van lekkere pannenkoeken of muffins, is kokosbloem ideaal.
 
Er zitten dus veel gezondheidsvoordelen aan het gebruik van kokosmeel. Daarnaast is kokosbloem ideaal als je een bepaald dieet volgt, omdat dit meel weinig calorieën en vetten bevat, glutenvrij en koolhydraatarm is en rijk is aan eiwitten. Iedereen kan dus bakken met kokosmeel. Maar dat bakken is helaas nog niet zo simpel. Je moet dus wel even weten hoe je kokosvezels gebruikt.

Bakken met kokosmeel

Kokosmeel bestaat dus voornamelijk uit vezels. Hierdoor kun je er niet op dezelfde manier mee bakken als met andere soorten meel. Als je een recept hebt met een meel van granen, kun je dan ook niet zomaar dat meel vervangen door kokosbloem. Toch kun je van alles bakken met kokosmeel. Je moet alleen even weten hoe.
 
Als je een recept hebt waarvoor je een meel van granen nodig hebt, kun je er ongeveer van uitgaan dat je een vijfde van de hoeveelheid nodig hebt wanneer je dat meel vervangt door kokosbloem. Als je bijvoorbeeld 250 gram tarwemeel nodig hebt voor een recept, vervang je dat door ongeveer 50 gram kokosmeel. 
 
Kokosmeel heeft ook een heel andere reactie op je overige ingrediënten dan tarwemeel. Omdat kokosvezels voornamelijk bestaan uit vezels, werkt dit meel als een soort spons. Je hebt daardoor meer eieren en vocht, zoals water of melk nodig. Het beste resultaat krijg je door (plantaardige) melk toe te voegen en door andere soorten meel te mixen met je kokosvezels. Zo kun je amandelmeel, tarwemeel of teffmeel gebruiken in combinatie met je kokosmeel.
 
Kokosvezels binden veel minder sterk dan andere meelsoorten. Hierdoor heb je dus een stevig bindmiddel nodig. Meestal zie je dan ook een groot aantal eieren staan in recepten met kokosbloem. Eieren geven voor de meeste baksels met kokosvezels het beste resultaat. Je gebruikt dan zo'n zes eieren per 100 gram meel. 
 
Als je geen eieren wil gebruiken, kun je ook vegan gebak en brood bakken met kokosbloem. Je gebruikt dan een eivervanger, bijvoorbeeld geprakte bananen, lijnzaad of psylliumvezels. Deze hebben wel allemaal een ander effect, waardoor je de andere ingrediënten ook zal moeten aanpassen. Zo voegen bananen meer vocht toe aan je baksel, waardoor je minder plantaardige melk of water hoeft te gebruiken. Psylliumvezels, aan de andere kant, nemen juist weer meer vocht op, waardoor je zelf meer water of plantaardige melk moet toevoegen. Het is daarom handig om te beginnen met een vegan recept, zodat de hoeveelheden al goed staan. 
 
Ook kun je kokosvezels gebruiken als bindmiddel voor bijvoorbeeld sauzen of stoofschotels. Hiervoor gebruik je meestal een ander soort kokosmeel. Het kokosmeel dat je gebruikt als bindmiddel is een wit, fijn poeder met de structuur van poedersuiker. Deze kokosbloem is gemaakt van de restproducten van kokosnoten. Dit meel is bewerkt en een stuk minder gezond. Wel is dit meel vaak veel goedkoper. Als je de gezonde eigenschappen wilt behouden, kun je ook kokos bakbloem gebruiken als bindmiddel.
 
Je moet dus altijd uitkijken welke kokosvezels je koopt. De goedkope variant is niet alleen een stuk minder gezond, maar is ook niet geschikt om mee te bakken, al wordt het soms wel als een bakbloem verkocht. De kokosvezels die je gebruikt om mee te bakken, zijn niet wit, maar hebben een beige of crème-achtige kleur. De structuur lijkt meer op dat van meel dan op dat van poedersuiker.
 
Kokosvezels kun je als bindmiddel gebruiken ter vervanging van andere bindmiddelen, zoals aardappelzetmeel, arrowroot of maïszetmeel. Kokosvezels zijn een glutenvrije en koolhydraatarme vervanging voor veel soorten zetmeel. Kokosvezels binden in zowel warme als koude vloeistoffen, maar ze hebben de beste werking als bindmiddel in warme vloeistoffen. Je kunt het als verdikkingsmiddel dan ook het beste toevoegen aan je saus of soep wanneer de vloeistof al kookt.
 
Naast de binding is de toevoeging van vocht ook anders dan bij andere soorten meel. Kokosvezels werken als een spons, waardoor je met dit meel meer vocht moet toevoegen. Dit kun je het beste een beetje op gevoel doen. Je mixt dan eerst je ingrediënten door elkaar, terwijl je je meel geleidelijk toevoegt. Als je beslag of deeg te vloeibaar is, wacht dan nog eventjes. Als je meel het vocht geabsorbeerd heeft, kun je kijken of je beslag of meel nog steeds te vloeibaar is. Als dat zo is, kun je gewoon nog wat meer kokosmeel toevoegen. Voor het vocht kun je een (plantaardige) melk of warm water gebruiken.
 
Wil jij zelf met dit lekkere en gezonde meel bakken? Bekijk dan onze glutenvrije en koolhydraatarme recepten.
Veelgestelde vragen
Waar koop je kokosmeel?

Kokosmeel koop je bij Bakwinkel. Bij Bakwinkel kun je altijd uitgaan van de hoogste kwaliteit. Je koopt dan ook de kokosbloem die gemaakt is van de beste delen van het vruchtvlees, waardoor dit meel rijk is aan gezonde voedingsvezels en de juiste textuur heeft om mee te bakken. 

Is kokosbloem gezond?

Ja, kokosbloem is erg gezond. Kokosbloem is eigenlijk geen bloem of meel, maar een vezel. Je maakt kokosmeel door de vezels uit het vruchtvlees van kokosnoten te zeven. Hierdoor kan kokosbloem voor wel 50% bestaan uit gezonde voedingsvezels. Kokosbloem, ook wel kokosvezels genoemd, bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Allebei deze soorten vezels heb je nodig in een gezond voedingspatroon. Daarnaast bevatten kokosvezels ook veel eiwitten en is het meel vetarm. 

Hoe lang kun je kokosbloem bewaren?

Kokosbloem moet je bewaren op een koele, droge en donkere plek. Kokosbloem is erg lang houdbaar. Vaak kun je het langer dan een jaar bewaren. Ruik, kijk en proef wel altijd voordat je gaat bakken of koken met kokosvezels.

Hoe gebruik je kokosvezels?

Kokosvezels is een ander woord voor kokosmeel of kokosbloem. Je kunt ze gebruiken ter vervanging van een andere meelsoort in baksels, zoals brood en gebak. Ook kun je kokosvezels prima gebruiken als een bindmiddel of verdikkingsmiddel. Kokosvezels zijn rijk aan vezels en eiwitten. Je kunt kokosvezels dus ook aan je gerechten of smoothies toevoegen om jouw vezelinname en proteïne-inname op een natuurlijke wijze te vergroten. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...