0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn krentenbollen?

Krentenbollen zijn zoete broodjes met krenten of rozijnen. De term rozijnenbol komt weinig voor, maar ook deze broodjes kun je kopen of lekker zelf maken. Het deeg van krenten- en rozijnenbollen lijkt op het deeg van andere broodjes, maar is vaak wel wat zoeter. Dat komt doordat er bij dit brooddeeg vaak extra ei, boter, sukade, suiker of citroenschil toegevoegd wordt. 
 
Je mag niet zomaar elk broodje een krentenbol noemen. Het is wettelijk geregeld dat een broodje minstens voor 30% uit krenten moet bestaan voordat je het een krentenbol mag noemen. Dit geldt ook voor krentenbrood, krentenwegge en krentenmik. Voor rozijnenbollen is dat hetzelfde geregeld. Je mag “rozijnen” pas in de naam zetten als het brood voor 30% uit rozijnen bestaat. 
 
Soms kun je broodjes vinden die deels gevuld zijn met krenten en deels met rozijnen. Je mag het dan een krentenrozijnenbrood noemen als 30% van het brood bestaat uit het vruchtenmengsel en de helft van het vruchtenmengsel bestaat uit rozijnen. Als je dus brood koopt waar “rozijnen” en/of “krenten” in de naam staat, weet je dat je een goed gevuld broodje krijgt.
 
Natuurlijk heb je ook broden die die 30% niet halen. Deze worden vaak aangeduid als “vruchtenbrood”. Echte krentenbollen zitten dus lekker vol met krenten. 

Geschiedenis van de krentenbol 

Krentenbollen zijn erg belangrijk in onze cultuur. Vroeger werden deze broodjes geserveerd tijdens begrafenissen. De begrafenisondernemer bestelde leedbollen voor begrafenissen. Deze bollen waren een soort krentenbollen waar ontzettend veel krenten inzaten.  
 
In het Verenigd Koninkrijk is de krentenbol ook bekend. Daar noemen ze dit broodje een “currant bun”. In de zeventiende eeuw bracht een dominee krenten vanuit Griekenland naar Southampton. Deze krenten combineerde hij met traditionele broodjes uit Chelsea om de currant bun te maken. 
 
Dat de krentenbol een belangrijke rol speelt in onze cultuur, merk je ook aan onze taal. We hebben namelijk een aantal spreekwoorden die gebaseerd zijn op deze zoete broodjes. Bijvoorbeeld “het leven is geen zoete krentenbol”. Dit spreekwoord betekent dat het leven niet perfect is en dat iedereen wel eens tegenslagen heeft. 
 
Een spreekwoord dat erop lijkt is: “het leven is net een krentenbol, met af en toe een hard stukje”. Dit spreekwoord betekent ook dat het leven tegenslagen kent. Deze spreekwoorden zijn niet erg positief. Misschien komt dat wel doordat krentenbollen vroeger voor het begrafenismaal gegeten werden. 

Hoe maak je krentenbollen?

Als je zelf krentenbollen wil maken, heb je een aantal ingrediënten nodig. De nacht van tevoren laat je je rozijnen en krenten wellen in een bakje water. Je begint de volgende dag door bloem, volle melk, boter, witte basterdsuiker, zout, gist, een ei en de rasp van een citroen te mengen. Je kneed hier met je keukenmachine een deeg van. Je kneed daarna je rozijnen of krenten door het deeg. Je maakt dan een bal van het deeg en laat het een uurtje rijzen in een ingevette kom. 
 
Na een uur leg je het deeg op je werkblad en druk je de lucht eruit.  Dan maak je er bolletjes van en laat je die op een bakplaat met bakpapier nog drie kwartier rijzen. Voordat je je bollen in de oven bakt, bestrijk je ze met eiwit. Dan kunnen ze ongeveer een kwartier in de oven op 220 graden. Na het bakken bestrijk je de bollen meteen met gesmolten boter. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze lekker opeten.
 
Je kunt rozijnenbollen natuurlijk op verschillende manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld kaneel en appel toevoegen. Of je kan volkoren krentenbroodjes maken. Op Bakwinkel vind je leuke krentenbol recepten, zodat je verschillende soorten krentenbroodjes kunt bakken. 

Zijn krentenbollen gezond?

Krentenbollen zijn natuurlijk niet zo gezond als een bruin of volkoren broodje. Een krentenbol bevat ongeveer 140 calorieën. Dat is perfect voor een tussendoortje. Rozijnenbollen bevatten veel vezels en andere belangrijke voedingsstoffen, zoals foliumzuur en ijzer. 
 
Helaas bevatten ze ook erg veel suiker. Krenten en rozijnen zijn zelf al rijk aan suiker. Het suiker dat aan het deeg toegevoegd wordt, helpt natuurlijk ook niet. Mede door de toegevoegde boter en suikers, bevatten krentenbroodjes meer koolhydraten en vetten dan gewone bruine broodjes. Daarnaast zijn bruine broodjes weer rijker in eiwitten dan rozijnenbollen.
 
Een krentenbol is dus niet het gezondste broodje dat je kan kiezen. Maar de krentenbol komt er niet erg slecht vanaf. Als een tussendoortje kun je best een lekkere krentenbol nemen. 

Hoe eet je krentenbollen?

Als je zelf zalige krentenbollen hebt gebakken, hoe eet je ze dan? Je kan ze natuurlijk zo eten of met wat boter. Je komt soms ook jam of kaas tegen als beleg op deze bolletjes. 
 
Maar je kunt nog zoveel meer met krenten- en rozijnenbollen. Zo kun je je krentenbol beleggen met kipfilet en roomkaas. Of voeg extra fruit toe door ze te beleggen met kiwi of sinaasappel. Een krentenbol met rucola en geitenkaas is ook erg lekker. Of voeg stukjes banaan, honing en pindakaas toe. Als je uit Limburg komt, eet je ze misschien ook wel eens met kaas en appelstroop. 
 
Hoe je je krentenbroodjes ook eet, ze zijn zelfgebakken het allerlekkerst. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste bloem voor krentenbollen maken?

De lekkerste bloem voor krenten- en rozijnenbollen koop je bij Bakwinkel. Of je jouw bolletjes nu lekkerder vindt met tarwebloem of patentbloem, de lekkerste bloem vind je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een bakmix voor krentenbollen?

Jazeker! Je kunt jouw krenten- of rozijnenbollen ook lekker maken met een bakmix. Je kunt met een bakmix voor rozijnenbrood alle soorten brood met rozijnen of krenten maken. 

Hoeveel krenten heb ik nodig voor een krentenbol?

Als je een echte krentenbol wil maken, moet je broodje voor minstens 30% uit krenten bestaan. Als jouw krentenbol 50 gram gaat wegen, heb je dus minimaal 15 gram krenten nodig. Maar je kan het natuurlijk helemaal zelf beslissen als je zelf krentenbollen bakt.

Hoe bewaar je zelfgemaakte krentenbollen?

Verse rozijnenbollen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Dat gaat namelijk ten koste van de structuur van het brood. In het keukenkastje kun je jouw broodjes tussen de 5 en 7 dagen bewaren. Verpak ze dan goed in een plastic broodzak en leg ze in een broodtrommel. Zo blijven ze het langste vers. In de diepvries kun je krentenbroodjes een maand bewaren. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...