0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is lemairemeel?

Lemairemeel wordt ook wel bise of gebuild meel genoemd. Dit meel is gebuild, ofwel gezeefd volkoren meel. Hierdoor zijn een aantal van de onderdelen die volkoren meel zo gezond maken uit het meel gezeefd, maar niet alles. Gebuild meel zit dus tussen bloem en volkoren meel in. 
 
Bise heeft een iets fijnere structuur dan volkorenmeel, maar is minder voedzaam. De kleur is lichter en de zemelen die in dit meel zitten zijn kleiner dan de zemelen in volkoren meel. Lemairemeel bevat ongeveer tachtig tot vijfentachtig procent van de tarwekorrel. De rest wordt uit het meel gezeefd. 
 
Dit meel is hierdoor fijner dan volkoren meel, waardoor het bakken met dit meel makkelijker is dan met volkorenmeel. Ook bevat gebuild meel nog een stuk meer voedingsstoffen dan bloem. Je krijgt met lemairemeel dus het beste van twee werelden. 
 
Omdat gebuild meel tussen volkoren meel en bloem inzit, kun je met dit meel van alles bakken. Je kunt prima broden bakken met bise. Dit zijn de bekende bruine broden. Tevens is het meel fijn genoeg voor het bakken van koekjes, cake, muffins en pannenkoeken. Zo maak je jouw gerechten gezonder dan als je bloem zou gebruiken. Maar wel net zo lekker!

Hoe wordt lemairemeel gemaakt?

Lemairemeel wordt net als andere meelsoorten gemaakt door het malen van graankorrels. Meestal hebben we het bij bise over tarwekorrels. Deze tarwekorrels worden fijngemalen totdat een poeder overblijft. Dit is meel. 
 
Tegenwoordig worden de tarwekorrels meestal eerst ontleed. Een tarwekorrel bestaat uit drie belangrijke delen: het meellichaam, de zemel en de kiem. De zemel en de kiem zijn het gezondst. Het meellichaam bevat slechts weinig belangrijke voedingsstoffen. 
 
Na het malen van de meellichamen, blijft tarwebloem over. Tarwebloem bevat dus zeer weinig voedingsstoffen en heeft een fijne structuur. Bloem wordt onder andere gebruikt voor het bakken van wit brood en gebak. Door de fijne structuur is het makkelijker om met bloem te bakken dan met volkoren meel. 
 
Volkoren meel is meel dat bestaat uit de gehele graankorrels. Na het malen van alle delen, worden de delen in hun juiste verhoudingen weer bij elkaar gebracht om volkoren meel te maken. Omdat dit meel alle zemelen en kiemen bevat, is het het gezondste soort meel. 
 
Bij gebuild meel wordt een deel van de kiemen en zemelen toegevoegd aan de bloem. Vroeger werd gebuild meel anders gemaakt. Toen werden de tarwekorrels in hun geheel gemalen. De kiemen en zemelen werden er toen in een buil (zak) deels uitgezeefd voor gebuild meel en volledig voor bloem. Vandaar dus de term “gebuild meel”. 
 
Nu is lemairemeel net iets anders dan de bovenstaande beschrijving van gebuild meel. Voordat de zemelen bij de bloem gevoegd worden, worden ze nogmaals gemaald tot een fijn poeder. De zemelen zijn hierdoor kleiner dan de zemelen in volkoren meel. In volkoren meel kun je de zemelen met het blote oog zien, maar in lemairemeel niet. Dit meel is dus een stuk fijner van structuur dan volkoren meel. De kleur is door de inmenging van het zemelpoeder iets donkerder dan bloem. 
 
Hoe bise of gebuild meel precies “gezeefd” is, is belangrijk. De hoeveelheid aan kiemen en zemelen in het meel bepaalt namelijk zowel de bakkwaliteit als de voedingswaarde. Hoe fijner het meel is, hoe makkelijker het bindt. Voor beginnende thuisbakkers is bloem dus het beste om mee te starten. 
 
Als het aankomt op de voedingswaarde weet iedereen dan volkorenmeel het gezondst is en bloem het minst gezond. Maar hoe zit dat dan voor lemairemeel? 
 
We zagen al dat de tarwekorrels uit drie belangrijke delen bestaan: het meellichaam, de zemel en de kiem. Het meellichaam is het witte binnenste van de korrel en bestaat vooral uit zetmeel. Dit deel kom je in zijn geheel tegen in elke soort meel (of bloem). De kiem ligt bovenop de tarwekorrel. Dit is het gedeelte van de graankorrel waar een nieuw plantje uit kan groeien. De kiem is rijk aan mineralen, vitaminen, gezonde vetten en antioxidanten. Dan is er nog de zemel. De zemel is het buitenste vliesje van de tarwekorrel. Dit vliesje zit boordevol belangrijke voedingsvezels en bevat daarnaast, net als de kiem, mineralen en vitaminen. 
 
De hoeveelheid kiemen en zemelen in het meel bepaalt dus sterk de voedingswaarde van het meel. In Nederland is niet wettelijk vastgesteld hoeveel van de kiemen en zemelen uit het meel gezeefd mogen worden om het nog steeds lemairemeel te mogen noemen. Over het algemeen bestaat lemairemeel uit 80-85% meel. Je kunt gebuild meel dus zien als een mengeling van 80-85% volkoren meel en 15-20% bloem. 

Voordelen lemairemeel

Lemairemeel wordt vooral gebruikt voor het bakken van brood, maar ook voor andere baksels. Dit meel is minder zwaar dan volkoren meel. Als volkoren brood bij jou wat zwaar op de maag ligt, is bruin brood van gebuild meel misschien een betere keuze. 
 
Nu is dat ook een voordeel van bloem. Maar bloem bevat dan weer helemaal geen kiemen of zemelen. Volgens de Schijf van Vijf moeten we allemaal granen eten. Dan hebben we het niet over bloem, maar juist over die belangrijke kiemen en zemelen. Die vindt je niet terug in bloem, maar wel in gebuild meel. Gebuild meel is dus een goede compromis tussen bloem en volkoren meel. 
 
Daarnaast kun je met lemairemeel makkelijker bakken dan met volkoren meel. Volkoren meel is erg grof, doordat de kiemen en zemelen niet super fijn gemalen zijn. Bise bevat minder zemelen en kiemen dan volkoren meel. Alleen al daardoor is gebuild meel fijner van structuur dan volkoren meel. In lemairemeel zijn de zemelen ook nog eens een stuk kleiner dan de zemelen in volkoren meel. Hierdoor krijg je sneller een goede binding met lemairemeel dan met volkoren meel. 
 
Het grootste voordeel van lemairemeel is dus dat het een mooie tussenweg is tussen bloem en volkoren meel. Met gebuild meel bak je makkelijker dan met volkoren meel. Daarnaast liggen je bruine broden lichter op de maag dan volkoren broden. Maar jouw baksels van gebuild meel zijn alsnog een stuk gezonder dan baksels van bloem. 

Bakken met lemairemeel

Bakken met lemairemeel is niet lastig. Deze meelsoort heeft een redelijk fijne structuur. Daarnaast is dit meel geschikt voor de broodbakmachine. Je kunt dus zonder veel moeite en in een mum van tijd een heerlijk bruin brood bakken. 
 
Je kunt bijvoorbeeld een heerlijk bruin vloerbrood bakken met lemairemeel. Je hebt dan 500 gram meel nodig met 7,5 gram bakkerszout, 4,5 gram gist en 320 gram water. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten, zoals honing, pitjes of kruiden toevoegen naar smaak. 
 
Je mengt dan al je ingrediënten in een mengkom. Kneed je deeg goed totdat je er een vliesje van kunt trekken. Wanneer je deeg klaar is, kun je er een bol van vormen. Deze bol laat je dan bedekt in een ingevette kom rijzen. Ongeveer een uurtje later zou het volume van het deeg verdubbeld moeten zijn. Je slaat je deeg dan plat, zodat de lucht kan ontsnappen. Je kunt je deeg nu voorzichtig in de gewenste vorm vouwen. In met bloem bestoven rijsmandjes kun je je deeg nogmaals een uur laten rijzen. Na de tweede rijs bak je jouw brood op een broodbaksteen of op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven totdat je een mooi, goud-bruin brood hebt. 
 
Je kan natuurlijk nog veel meer met dit meel. Zo kun je ook heerlijke, gezonde appeltaarten bakken. Of lekkere muffins. Wil jij weten wat je allemaal nog meer kunt met lemairemeel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je lemairemeel?

Het lekkerste lemairemeel koop je bij Bakwinkel. Dit meel heeft een fijne structuur, waardoor jij snel en makkelijk heerlijke gerechten bakt. Ook is dit meel erg gezond. Jouw broden, taarten en muffins zijn daardoor niet alleen super lekker, maar ook nog eens enorm voedzaam. 

Verkopen jullie ook volkoren meel?

Ja, bij Bakwinkel kun je ook volkoren meel kopen. Het bakken met volkoren meel kan soms wat lastiger zijn dan bakken met gebuild meel. Volkoren meel is dan wel weer gezonder dan gebuild meel en heeft een net wat andere smaak. Je kiest daarom bij Bakwinkel zelf wat voor soort brood, muffin of cake jij wil bakken. 

Is lemairemeel gezond?

Ja, gebuild meel zit boordevol vezels, mineralen en vitaminen. Gebuild meel is iets minder gezond dan volkoren meel, maar wel een stuk gezonder dan bloem. Toch blijft er genoeg van de kiemen en zemelen over in gebuild meel om van een volwaardig product te mogen spreken. 

Wat kun je met gebuild meel?

Je kunt allerlei verrukkelijke bakels maken met gebuild meel. Je hebt gebuild meel bijvoorbeeld nodig om bruin brood te maken. Maar ook voor taarten, muffins, cake, pannenkoeken en pizza's kun je dit meel gebruiken. Altijd handig om in huis te hebben dus!

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...