0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is linzenmeel?

Linzenmeel wordt gemaakt van linzen. Je kunt van verschillende linzen meel maken, waaronder rode linzen, groene linzen, gele linzen en bruine linzen. Echter, meestal wordt linzenmeel gemaakt van rode splitlinzen.
 
Linzen zijn peulvruchten van een oergewas. De linze wordt zelfs genoemd in het Oude Testament, waardoor we weten dat deze peulvrucht voor het begin van de jaartelling al verbouwd werd. De linze is het zaad van de linzenplant. De linze kom je in verschillende kleuren en groottes tegen, maar ze staan allemaal bekend om hun lensvormige zaden. Omdat de linzenplant veel warmte nodig heeft, wordt deze in België en Nederland maar weinig verbouwd. Het grootste gedeelte van de linzen wordt in India en Canada verbouwd. 
 
Op het Indiase subcontinent zijn linzen een belangrijk deel van de dagelijkse voeding. De linzen worden gekookt gegeten, maar ook als meel. Je kunt met linzenmeel, net als met kikkererwtenmeel, de Indiasa papadums maken. Dit zijn een soort koekjes die qua structuur lijken op dun en knapperig kroepoek. 
 
Het meel wordt meestal gemaakt van rode splitlinzen die nog niet gegaard zijn. Deze rode linzen worden van tevoren gepeld en gesplitst. Dit splitsen gebeurt vanzelf wanneer de buitenste schil verwijderd wordt. Deze rode splitlinzen worden daarna gedroogd en tot een meel fijngemalen. 
 
Door de rode kleur van de linzen is het meel zelf ook lichtrood. Linzenmeel heeft een milde, nootachtige smaak en is rijk aan vezels en eiwitten. Dit meel past hierdoor uitstekend binnen het proteïne dieet. Daarnaast is het meel van rode linzen van nature glutenvrij, waardoor mensen met een glutenallergie of coeliakie ook heerlijk met dit meel kunnen bakken. 
 
Met dit veelzijdige meel kun je verrukkelijke glutenvrije broden, hartige gerechten en zoete gerechten bakken. En met dit meel kun je nog veel meer. Zo maak je ook heerlijke vegaburgers en Indiase sauzen met rode splitlinzenmeel.  

Hoe wordt linzenmeel gemaakt?

Linzenmeel wordt gemaakt door rode splitlinzen te pellen. Deze gepelde linzen worden dan gedroogd en tot een fijn meel gemalen. De linzen die je tot een meel verwerkt, zijn nog niet gegaard. 
 
Je kunt ook makkelijk zelf rode splitlinzenmeel maken. Je hebt hiervoor gepelde rode splitlinzen, een voedseldroger of oven en een koffiemolentje nodig:
 
  1. Eerst was je je linzen door ze onder de kraan in een zeef uit te spoelen. Let op dat er kruisbesmetting mogelijk is bij de linzen. Als je linzen glutenvrij moeten zijn, kun je de peulvruchten het beste eerst inspecteren op verdwaalde graankorrels en deze verwijderen. Zo weet je zeker dat jij glutenvrij kunt bakken met de linzen.
  2. Je kunt de linzen dan laten weken in een bakje water. Dit is optioneel, maar kun je doen om antinutriënten te voorkomen. Antinutriënten kunnen de opname van voedingsstoffen in de weg staan. Je laat de linzen minimaal 4 uur lang weken. Dit kun je ook de nacht van tevoren doen.
  3. Na het weken droog je de linzen in een voedseldroger of in de oven op de heteluchtstand. De oven zet je op de laagste temperatuur om het garen van de linzen te voorkomen.
  4. Voor de smaak kun je de linzen hierna roosteren. Dit is optioneel, maar zeker aan te raden. Het roosteren van de linzen versterkt namelijk de smaak, waardoor je meel een diepere en lekkerdere smaak krijgt.
  5. Na het roosteren zijn je linzen klaar om gemalen te worden. In een koffiemolentje maal je je linzen tot een fijn linzenmeel.
  6. Je hoeft nu alleen nog maar de grotere stukjes uit je meel te zeven en je rode splitlinzenmeel is klaar voor gebruik! Nu bak je zalige broodjes, pannenkoeken, wraps of papadums met je zelfgemaakte linzenmeel. 
 
Wil jij je dit werk liever besparen en meteen aan de slag kunnen met bakken? Dan koop je het lekkerste linzenmeel bij Bakwinkel. 

Linzenmeel: Lekker én gezond

Linzenmeel is glutenvrij. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor mensen die granen niet goed kunnen verdragen en voor mensen met coeliakie. Dit meel kun je dus (in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten) gebruiken voor het bakken van allerlei glutenvrije lekkernijen. 
 
Dit meel is tevens bijzonder rijk aan eiwitten. Rode splitlinzenmeel bevat zelfs een stuk meer eiwitten dan tarwemeel. Hierdoor is dit meel zeer geschikt voor sporters, veganisten en vegetariërs. Eiwitten zijn onder andere essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren. 
 
Linzenmeel is bovendien rijk aan gezonde voedingsvezels en verschillende vitaminen en mineralen, zoals ijzer, zink, magnesium en vitamine B. Zink is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem en stofwisseling. Magnesium gebruikt je lichaam voor het omzetten van voeding in energie, voor je botten, voor je hart- en bloedvaten en voor je skeletspieren. Ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Een ijzertekort zorgt ervoor dat je sneller vermoeid raakt, sneller buiten adem bent en zorgt voor een bleke huid. 
 
Linzenmeel is dus een lekker én gezond meel waarmee je eiwitrijke en glutenvrije gerechten kunt bakken. Waarom zou je dit meel niet in huis willen hebben? Het wordt dus tijd om zelf eens met rode splitlinzenmeel te bakken. 

Bakken met linzenmeel

Linzenmeel is een gezond en lekker meel met een lichte nootachtige smaak. Je kunt allerlei gerechten bakken met dit meel. Denk bijvoorbeeld aan papadums, muffins, brood, crackers, wraps en pannenkoeken. Je kunt zelfs heerlijke groentenburgers maken met rode splitlinzenmeel.
 
Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat splitlinzenmeel glutenvrij is. Je deeg of beslag zal hierdoor niet goed rijzen of binden. Je kunt dit oplossen door dit meel te gebruiken in combinatie met een meel waar wel gluten in voorkomen, zoals tarwemeel. Als je glutenvrij eet, kun je een glutenvervanger gebruiken, zoals guargom of xanthaangom. Daarnaast kun je makkelijk baksels maken die niet veel hoeven te rijzen, zoals pannenkoeken en wraps. 
 
Voor het beste resultaat gebruik je meestal een mix van verschillende glutenvrije meelsoorten. Voor sommige gerechten is dit echter niet nodig, zoals bij papadums. Verder gebruik je door het hoge vezelgehalte in rode splitlinzenmeel wat extra vocht in je deeg of beslag. De vezels nemen namelijk een deel van het vocht in je beslag of deeg op. 
 
Je bakt bijvoorbeeld een lekker glutenvrij brood met een mix van linzenmeel en andere glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel, amandelmeel en teffmeel. Verder kun je voor de binding aardappelzetmeel, eieren of psylliumhusks gebruiken. Jouw glutenvrije meelmix meng je in een beslagkom met water, wijnsteenbakpoeder of baking soda met een zuur en zout. Als je baking soda wilt gebruiken, kun je bijvoorbeeld citroensap of yoghurt toevoegen. In een ingevet broodblik bak je je brood voor 30-45 minuten goudbruin in de oven. 
 
Wat ga jij bakken met linzenmeel? Gebruik onze recepten voor inspiratie en bak zelf heerlijke broden, wraps, pannenkoeken en meer.
Veelgestelde vragen
Waar koop je linzenmeel?

Bij Bakwinkel koop je het lekkerste rode splitlinzenmeel. Dit meel wordt gemaakt van gedroogde linzen voordat ze gegaard zijn. Dit meel heeft een heerlijke nootachtige smaak die bij zowel zoete als hartige gerechten past. 

Is linzenmeel gezond?

Splitlinzenmeel is zeker gezond. Dit meel is bijzonder rijk aan eiwitten, waardoor het een goede bron van proteïne is voor sporters, veganisten, vegetariërs en iedereen die wel wat extra eiwitten kan gebruiken. Daarnaast is dit meel rijk aan voedingsvezels, mineralen en vitaminen. 

Is linzenmeel glutenvrij?

Ja, het meel van rode splitlinzen is van nature geheel glutenvrij. Dit meel is hierdoor geschikt voor mensen met een glutenallergie of coeliakie. Je bakt zalige glutenvrije wraps, pasta, broodjes, koekjes, pannenkoeken en papadums met rode splitlinzenmeel.

Is splitlinzenmeel geschikt voor de broodbakmachine?

Jazeker, je kunt met dit meel ook heerlijke broden in de broodbakmachine bakken. Je kiest dan het kortste programma en bakt met gist in plaats van baking soda of bakpoeder. Je kunt alle ingrediënten in je bakblik storten en de broodmachine zijn werk laten doen. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...