0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is lupinemeel?

Lupinemeel wordt ook wel bonenmeel genoemd. Dit meel wordt namelijk niet gemaakt van granen, maar van bonen. Om specifiek te zijn, wordt dit meel gemaakt van de zaden van de blauwe lupine. 
 
Er zijn enorm veel verschillende soorten of rassen lupine. De meeste van deze lupinerassen zijn niet eetbaar voor mensen. Enkele alkaloïdarme rassen die veredeld zijn, kunnen wel door mensen gegeten worden. Hiertoe behoort de blauwe lupine waarvan lupinemeel wordt gemaakt. Naast de blauwe lupine zijn ook de witte lupine en de gele lupine eetbaar. 
 
Lupinemeel wordt al voor een lange tijd gebruikt als een broodverbetermiddel. Het meel van de lupinebonen is namelijk een goede emulgator en bindmiddel, door zijn waterbindende eigenschappen. Dit eiwitrijke en glutenvrije meel wordt in toenemende mate gebruikt voor het bakken van onder andere brood, koeken, pannenkoeken en pasta. Daarnaast wordt het meel in sauzen en soepen gebruikt als bindmiddel. 
 
Als je glutenvrij bakt, zul je dit meel vast wel kennen. Dit glutenvrije meel is door zijn neutrale smaak namelijk een perfecte vervanger voor meel van granen, zoals tarwemeel. Lupinemeel is daardoor een goede toevoeging aan je glutenvrije meelmix. 
 
Lupine is een erg veelzijdig product. De bonen van de lupineplant zijn eetbaar, nadat je de schil verwijdert. Deze bonen worden onder andere gebruikt voor het maken van meel en eiwitconcentraat. Wanneer de schil van de bonen vermalen wordt, krijg je een poeder dat enorm vezelrijk is. Lupine wordt tegenwoordig verwerkt in vegetarische vleesvervangers en is een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor gemodificeerde soja. Daarnaast is er een recentelijke ontwikkeling waarin lupine verwerkt wordt in plantaardige zuivelvervangers. 

Hoe wordt lupinemeel gemaakt?

Lupine wordt voor het overgrote deel geteeld in Australië. Per jaar produceert Australië maarliefst een miljoen ton lupine, waarvan blauwe lupine het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt. Deze lupine wordt naar Europa vervoerd, waar het voornamelijk wordt gebruikt als veevoer. 
 
In Europa wordt lupine ook geproduceerd. In Frankrijk en Duitsland liggen de belangrijkste teeltgebieden voor lupine. In deze gebieden worden zowel blauwe lupine als witte lupine geteeld. Maar lupine kan ook rechtstreeks uit Nederland komen. De lupine die in Nederland geteeld wordt, wordt voornamelijk gebruikt in het maken van vegetarische vleesvervangers.
 
Om lupinemeel te maken, worden de bonen eerst grondig schoongemaakt. Hierdoor worden de alkaloïde gifstoffen verwijderd. Daarna worden de bonen gepeld. Van de schillen kan dan een vezelrijk poeder gemaakt worden. De gepelde bonen worden vermalen tot een glutenvrij en eiwitrijk meel, waarmee je allerhande heerlijke gerechten kunt bakken.

Is lupinemeel gezond?

Een van de grootste voordelen aan lupinemeel is dat dit meel van peulvruchten glutenvrij is. Door de neutrale smaak van lupinemeel is dit meel uitermate geschikt voor glutenvrij bakken. Waar ander glutenvrij meel, zoals boekweitmeel of amandelmeel, een sterke smaak hebben, kun je met meel van lupine een glutenvrij brood of een glutenvrije pannenkoek bakken die net zo lekker is als een brood of pannenkoek van tarwe. 
 
Meel van lupine behoort dus tot het rijtje van glutenvrije meelsoorten. Lupinemeel is sterk vergelijkbaar met de glutenvrije meelsoort amandelmeel. Net als meel van amandelen, is meel ven lupine niet alleen glutenvrij, maar ook koolhydraatarm. Dit maakt deze meelsoort niet alleen aantrekkelijk voor glutenvrije (thuis)bakkers, maar tevens voor keto-vriendelijke (thuis)bakkers. Als je naast glutenvrij en koolhydraatarm ook nog vetarm wil eten, is de keuze voor lupinemeel snel gemaakt. Dit meel bevat namelijk een stuk minder vet dan amandelmeel, waardoor meel van lupine ideaal is voor mensen die willen afvallen.  
 
Lupinemeel is dus geschikt voor elk dieet. Dit meel is glutenvrij, vetarm en koolhydraatarm. Alsof dat nog niet genoeg is, is dit wondermeel ook nog eens super gezond! De bonen van de lupineplant bevatten namelijk enorm belangrijke vezels. De vezels in lupine zijn oplosbare vezels, die zich in je darmwand omzetten tot een soort gel. Deze gel beschermt je darmwand en functioneert als voeding voor de essentiële bacteriën in je darm. Amandelmeel en meel van de meeste soorten granen bevatten deze oplosbare vezels niet. 
 
Daarnaast is lupinemeel ook nog eens een waardevolle bron van proteïne. De eiwitten in lupine bevatten belangrijke aminozuren. Dit meel is daardoor een goede toevoeging aan het eetpatroon van sporters, vegetariërs en veganisten. Het meel van lupine bestaat voor meer dan 40% uit proteïne. Je kunt hierdoor dan ook makkelijk zelf een proteïneshake maken met dit meel. 
 
Ten slotte bevat lupinemeel, net als veel andere soorten meel, belangrijke vitaminen en mineralen. Naast de essentiële eiwitten, aminozuren en voedingsvezels waar lupine rijk aan is, bevat deze boon ook nog eens verschillende mineralen, zoals calcium en ijzer en verschillende B-vitaminen. 

Lupinemeel en het milieu

Lupinemeel is dus erg gezond. Door de eiwitten en vezels die in overvloed voorkomen in het meel van deze boon, is dit meel een verantwoorde keuze voor sporters, mensen die willen afvallen, vegetariërs en veganisten. Maar dit meel heeft nog meer voordelen.
 
Lupinemeel is namelijk een stuk beter voor het milieu dan vlees en granen. Ook als je niet vegetarisch eet, is het voor het milieu een goede keuze om een vleesvervanger van lupine te eten in plaats van een echt stuk vlees. 
 
Ook is lupine een stuk minder milieubelastend dan een van de meest gebruikte grondstoffen voor vlees- en zuivelvervangers: soja. Tevens is het beter voor het milieu als je bakt met meel van lupine dan met meel van granen, zoals tarwemeel of speltmeel. Dat komt doordat peulvruchten minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig hebben dan granen. Het vermijden van kunstmest en bestrijdingsmiddelen bevordert de grondkwaliteit en de biodiversiteit van het teeltgebied. 
 
Lupine is naast al deze voordelen ook nog eens een hartstikke makkelijke plant. Sommige (eetbare) rassen van lupine kunnen overal groeien, zelfs op zandgrond. Voor lupine, in tegenstelling tot soja, hoeven dus geen hectares aan regenwoud gekapt te worden. Deze plant doet het overal goed. Vroeger werd lupine zelfs geplant om de vruchtbaarheid van de landbouwgrond te verbeteren. 
 
Lupinemeel is dus een glutenvrije, vetarme, koolhydraatarme, eiwitrijke, vezelrijke en milieubewuste meelsoort. Er is dus haast geen reden om niet voor dit fantastische meel te kiezen!

Voedselveiligheid lupinemeel

Toch is er soms wat angst voor lupine. Er wordt dan verwezen naar de mogelijke voedselveiligheidszorgen. 
 
Lupine bevat namelijk natuurlijke gifstoffen. Andere planten die wij dagelijks eten bevatten ook gifstoffen en het is niet per se iets om je zorgen over te maken. Er zijn lupinerassen die alkaloïden bevatten. We zagen eerder al dat dat de reden is dat lupinebonen grondig gewassen worden. Deze bitterstoffen hebben een nare smaak en een teveel aan alkaloïden kan de boon oneetbaar maken. 
 
Deze bitterstoffen is een van de redenen dat de meeste lupinerassen niet eetbaar zijn voor mensen. Echter, door de veredeling van enkele rassen, zijn deze rassen veilig om te eten. Hier vallen de blauwe lupine, de witte lupine en de gele lupine onder. 
 
Daarnaast groeien er soms een bepaald soort schimmels op lupine. Deze schimmels heten mycotoxines en groeien op diverse soorten noten, peulvruchten en granen. Voordat de lupinebonen verwerkt worden, worden ze grondig en zorgvuldig gecheckt op deze schimmels. Lupineproducten die beschikbaar zijn voor verkoop, zijn veilig om te eten.
 
Deze schimmels en bitterstoffen zijn dus niks om je zorgen over te maken. De rassen lupine die eetbaar zijn, zijn zo gekruist en geteeld dat ze erg laag zijn in gifstoffen. Voordat je producten van deze plant kunt kopen, zijn ze grondig gecontroleerd op schimmels. Je kunt dus veilig en met een gerust hart genieten van deze gezonde en lekkere bonen.
 
Wel zijn er mensen die allergisch kunnen zijn voor lupine. Daardoor is in de Europese wetgeving vastgesteld dat het op de verpakking vermeld moet worden als er lupine voorkomt in een bepaald product. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij soja en pinda's. Het is dus belangrijk om altijd goed op de verpakking te kijken als je allergisch bent voor lupine. 

Bakken met lupinemeel

Nu je meer weet over deze bijzondere meelsoort, is het tijd om heerlijk te bakken met lupinemeel. Meel van lupine heeft een neutrale smaak, waardoor je baksels ongeveer hetzelfde zullen smaken als baksels van tarwebloem. Als je glutenvrij eet, maar wel van een brood of koekje wil kunnen genieten die net zo lekker is als de variant met gluten, dan is lupinemeel dus een aantrekkelijke optie. Je kunt dit meel gebruiken ter vervanging van bloem in allerhande baksels, zoals brood, pizza, koekjes, taart, muffins en cake. 
 
Daarnaast kun je meel van lupine ook gebruiken als een vervanger voor broodkruimels. Je gebruikt ze dan bijvoorbeeld voor paneren of voor het maken van bitterballen. Heb je voor deze meel gekozen omdat je een proteïneboost wilt? Dan meng je wat lupinemeel in je smoothies of milkshake voor een zelfgemaakte sportdrank. En bij het koken gebruik je dit meel om je sauzen of soepen in te dikken. 
 
Je kunt dus van alles met dit handige meel. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat lupinemeel glutenvrij is. Baksels van dit meel zullen dus niet zomaar rijzen. Je bakt met dit meel op dezelfde manier als met andere glutenvrije meelsoorten. Je kunt bijvoorbeeld psylliumvezels toevoegen aan je recept als glutenvervangers. Gebruik daarnaast bakpoeder, baking soda of wijnsteenbakpoeder. 
 
Wil jij weten hoe je verrukkelijke en gezonde gerechten kunt bakken met dit glutenvrije en koolhydraatarme meel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie en instructies! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je lupinemeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke en gezonde lupinemeel. Dit meel is glutenvrij en koolhydraatarm. Daarnaast is meel van de lupineboon ook nog eens erg gezond. Het meel van Bakwinkel voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, waardoor jij verukkelijke koekjes, broden, cupcakes en pannenkoeken bakt met dit meel. 

Is lupinemeel gezond?
Jazeker, lupinemeel is ontzettend gezond. Het meel van lupine is rijk aan belangrijke, oplosbare voedingsvezels die je darmwand beschermen en de gezonde bacteriën in je darm voeden. Daarnaast is dit meel tevens rijk aan eiwitten die bestaan uit essentiële aminozuren. Vooral vegetariërs en veganisten kunnen wel eens een tekort aan deze aminozuren hebben. Ten slotte bevat meel van lupine B-vitaminen en verschillende mineralen. 
 
Is lupinemeel een allergeen?

Ja, lupine is een peulvrucht waarvoor sommige mensen allergisch zijn. Daardoor is in de Europese wetgeving vastgesteld dat het altijd op de verpakking moet staan wanneer lupine voorkomt in een product. Je kunt dus altijd op de verpakking zien of een product lupine bevat. 

Is lupinemeel glutenvrij?

Ja, lupinemeel is geheel glutenvrij. Dit meel wordt gewonnen door het vermalen van de lupinebonen. Deze bonen zijn glutenvrije peulvruchten en dus geen granen. Meel van lupine is hierdoor geschikt voor mensen met coeliakie. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...