0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn macadamianoten?

Macadamianoten zijn kleine, blanke noten die groeien aan de macadamiaboom. De macadamianoot vindt zijn oorsprong in Autralië. Maar tegenwoordig groeit de macadamiaboom ook in andere gebieden, zoals Midden-Amerika, Hawaii en Afrika. Australië is echter nog steeds de grootste exporteur van macadamia's ter wereld. Omdat de noten van oorsprong uit Australië komen, worden ze ook wel Queensland nuts genoemd. 
 
De eerste westerling die de macadamia of Queensland nut ontdekte, was de botanicus Allan Cunningham. Het was echter de botanicus Ferdinand Mueller die de noot zijn naam gaf. De noot is vernoemd naar een Schotse chemicus die John Macadam heette. 
 
De macadamianoot is vaak wat duurder dan veel andere noten. Dat komt onder andere doordat deze noot schaarser is. De macadamiaboom groeit niet overal en het duurt zeven tot tien jaar voordat een macadamiaboom voor het eerst noten krijgt. De boom heeft daarnaast constante zorg en bescherming tegen ziekten en ongedierten nodig. 
 
Wanneer de noten eenmaal geoogst zijn, is de last nog niet voorbij. De macadamianoot is namelijk de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Om macadamianoten te ontdoen van hun omhulsel is een druk van meer dan twintig kilogram per vierkante meter nodig. Deze moeilijkheden voor en na de oogst van macadamianoten zorgen ervoor dat deze noten wat duurder zijn. 
 
Voor veel mensen zijn de noten hun prijs toch waard. De macadamianoot heeft een zachte, romige en volle smaak. Deze nootjes zitten bomvol essentiële voedingsstoffen en belangrijke vetzuren. Daarnaast worden macadamianoten ook vaak gebruikt voor hun olie. Macadamiaolie kun je gebruiken voor bakken. Tevens wordt de olie vaak toegepast in cosmeticaproducten, omdat deze olie goed is voor je huid en haar. 
 
Macadamianoten kom je soms geroosterd of gezouten tegen. Dat kan de noot net wat lekkerder maken, maar eigenlijk heeft de macadamia deze bewerkingen helemaal niet nodig! De nootjes zijn namelijk ongeroosterd of ongebrand van zichzelf lekker krokant. En de volle smaak heeft helemaal geen zout nodig. Je kunt ze dus prima ongezouten en ongebrand kopen. Je hebt ten slotte ook nog de keuze voor biologische macadamia's. 

Macadamianoten: een echte superfood

Macadamianoten zijn ontzettend gezond. Je kunt ze door hun unieke combinatie van voedingsstoffen met recht een superfood noemen. Deze nootjes zijn namelijk rijk aan gezonde vetten, mineralen en vitaminen.
 
Van alle noten, bevat de macadamianoot het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten. Dit is zeker geen reden om niet voor de macadamia te kiezen. Deze vetten heb je nodig. Ze dragen namelijk bij aan je hart en bloedvaten. Daarnaast helpen gezonde vetten je cholesterol te verlagen en stimuleren ze zelfs je vetverbranding. Niks om bang voor te zijn dus!
 
Macadamia's bevatten veel vitamines. Van alle noten bevatten macadamia's het hoogste gehalte aan vitamine B. Als je één portie van 100 gram macadamianoten eet, krijg je 100% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B1 binnen en 21% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Vitamine B1 is belangrijk voor je zenuwstelsel en je hart. Vitamine B6 is belangrijk voor je zenuwstelsel, immuunsysteem, hormoonregulatie en voor het opbouwen en afbreken van aminozuren. 
 
Bovendien zijn macadamianoten rijk aan vitamines B2, B3, en B5. Vitamines B3 en B5 zijn tevens belangrijk voor het opbouwen en afbreken van vetzuren en aminozuren. Vitamine B2 ondersteunt je energieniveau en zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt. 
 
Naast al deze gezonde vitaminen, bevat deze supernoot ook nog eens ontzettend veel mineralen. Deze noten zijn rijk aan fosfor, mangaan, ijzer, koper, magnesium, seleen, zink, calcium en kalium. Koper is onder meer belangrijk voor je afweersysteem. Seleen stimuleert een goede werking van je schildklier. Fosfor en calcium houden je botten sterk en gezond. Ijzer is essentieel voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Kalium reguleert je bloeddruk. Magnesium is belangrijk voor je zenuwstelsel en je hersenen. Zink draagt ook bij aan een goede werking van je immuunsysteem en aan de afbraak en opbouw van aminozuren. Met een portie macadamia's heb je dus al snel een groot deel van de mineralen, vitaminen en gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. 
 
En hier houdt het nog niet op! We kijken ten slotte nog even naar die gezonde vetten. Macadamianoten zijn namelijk rijk aan omega-3 vetzuren. Omega-3 verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Daarnaast heeft omega-3 een positief effect om sommige mentale stoornissen, zoals ADHD, depressie en zelfs dementie. 
 
Macadamia's bevatten ook veel omega-7 vetzuren. Dit maakt deze noot zo bijzonder. Je komt deze voedingsstof namelijk helemaal niet tegen in andere noten. Omdat er überhaupt niet veel producten zijn waarin omega-7 van nature voorkomt, kom je dit vet vaak in voedingssupplementen tegen. Maar met macadamia's krijg jij deze voedingsstof op natuurlijke wijze binnen. Omega-7 vetzuren stimuleren vetverbranding, zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt, verlagen je slechte LDL-cholesterol, gaan huidveroudering tegen en dragen bij aan een goede werking van je hersenen. 
 
Omdat zowel de omega-7 vetzuren als het magnesium in deze noten bijdragen aan een goede werking van je hersenen, worden macadamianoten soms “brainfood” genoemd. 
 
Je ziet dus dat macadamia's enorm veel verschillende voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is de macadamia een unieke noot, omdat het de enige noot is die omega-7 vetten bevat, de noot met het hoogste gehalte aan gezonde vetten is én de noot met het hoogste gehalte aan vitamine B is. Het is dus altijd een goed idee om macadamianoten te eten!

Bakken met macadamianoten

Ben jij overtuigd en wil je zelf ook meer macadamianoten gaan eten? Dan is dat heel makkelijk! Deze noten zijn namelijk erg lekker als tussendoortje, door de muesli of over je salade. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. De noten hoeven namelijk niet gebrand of geroosterd te worden. 
 
Houd jij van bakken of koken? Dan bieden macadamia's nog veel meer mogelijkheden! Met macadamia schaafsel kun je koekjes en gebak garneren. Je maakt jouw gebak op die manier mooier, lekkerder en gezonder. Of bak heerlijke macadamia koekjes. Ook in hartige baksels voegen macadamia's een zalige, volle smaak toe. Bak bijvoorbeeld een notenbrood met deze superfood of voeg ze toe aan je pizza of quiche. Wat je ook bakt, met macadamianoten worden jouw gerechten nog lekkerder!
 
Hou je meer van koken? Dan voeg je deze zalige nootjes toe aan wokgerechten, rijstgerechten, pastagerechten, visgerechten of vleesgerechten. Gebruik gebroken stukjes macadamia en voeg ze simpelweg toe aan je pan. Ook kun je heerlijke visgerechten maken met macadamia pasta. Macadamia pasta is bijvoorbeeld erg lekker met garnalen en andere zeevruchten. Met macadamia olie kook of garneer je je gerechten om ze lekkerder en voedzamer te maken. 
 
Als jij jouw macadamia's als snack eet, kun je ze nog wat oppeppen. Voor de variatie kun je je noten bijvoorbeeld door een pan gesmolten chocolade roeren. Laat de nootjes even afkoelen en geniet van chocolade macadamia's. Dit tussendoortje is natuurlijk iets minder gezond, maar wel erg lekker! 
 
Je kunt je rauwe macadamia's zelf even roosteren in de oven. Doe dit voor ongeveer vijf minuutjes op 150-170 graden. Geroosterde macadamianoten zijn voor de afwisseling erg lekker, maar dit wil je niet te vaak doen. Als je de nootjes namelijk verhit tot boven de 40 graden, verlies je een deel van de voedingsstoffen. 

Macadamianoten kopen

Ben jij ook enthousiast geworden over deze heerlijke, gezonde en veelzijdige noot? Dan kies je uit ons brede assortiment uit ongebrande, ongezouten en biologische macadamianoten de noten waarmee jij de verrukkelijkste gerechten gaat bakken. De noten van Bakwinkel zijn 100% natuurlijk, vers en zonder additieven. Bestel nu macadamianoten bij Bakwinkel en ontdek de kwaliteit!
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste macadamianoten?

De lekkerste macadamianoten koop je bij Bakwinkel. Onze noten zijn vers en 100% natuurlijk. Ga jij een notenbrood of notencake bakken? Bekijk dan meteen onze andere noten. Alle noten voor jouw volgende bakproject vind je in onze notenshop. 

Waar koop je de ingrediënten voor macadamia koekjes?

De ingrediënten die je nodig hebt om de lekkerste macadamia koekjes te bakken, koop je bij Bakwinkel. Denk bijvoorbeeld aan bloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, baking soda, basterdsuiker, vanillesuiker en chocoladecallets. En in onze notenshop vind je natuurlijk de lekkerste macadamia's!

Hoe smaken macadamia's?

Macadamia's hebben een volle, zachte en romige smaak. Deze bijzondere smaak maakt dat macadamianoten zowel zoete gerechten als hartige gerechten een stuk lekkerder maken.

Hoe bewaar je macadamia's?
Macadamia's zijn rijk aan vet. Om het ranzig worden van deze noten te voorkomen, is het belangrijk dat je ze luchtdicht op een droge en donkere plek bewaart. Bewaar de noten op een plek met een temperatuur boven de 20 graden. Je kunt de noten dan bijna een jaar bewaren.  
 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...