0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is maïsmeel?

Maïsmeel is dus een meel dat gemaakt wordt van maïs. Maïs is een graan dat, net als tarwe en andere graansoorten, behoort tot de grassenfamilie. Dit graan komt oorspronkelijk uit Mexico, waar het ook erg populair is. Van alle graansoorten wordt maïs het meeste geteeld, nog meer dan tarwe. Maar het overgrote deel van dat maïs eten wij niet. Het wordt namelijk gebruikt als veevoer.
 
Wanneer je droge maïs fijnmaalt, krijg je maïsmeel. Dit is niet hetzelfde als Maïzena, ook wel maïszetmeel genoemd. Maïszetmeel is namelijk gemaakt van het zetmeel uit de maïskorrel, terwijl maïsmeel gemaakt is van de hele maïskorrel. Maïsmeel wordt ook wel eens maïsbloem genoemd. Bloem is op zich doorgezeefd meel, maar wanneer het op maïs aankomt, wordt er in de praktijk geen onderscheid gemaakt tussen het meel en de bloem. De termen worden dus voor elkaar ingewisseld. 
 
De maïsbloem die vooral in Nederland verkocht wordt, is geel-wit van kleur en heeft een wat vollere en zoetere smaak dan tarwemeel. Je bakt heerlijke baksels met een Mexicaanse tintje met maïsbloem. Maïsbloem wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bakken van maïsbrood, glutenvrije baksels, tortilla's en polenta.

Hoe wordt maïsmeel gemaakt?

Maïsmeel wordt gemaakt op ongeveer dezelfde manier dat andere meelsoorten gemaakt worden. De maïskorrels worden vermalen tot een glutenvrij meel. Maïskorrels bevatten meer zetmeel dan veel andere graansoorten. Ook bevatten ze meer gezonde vetzuren, waardoor ze energierijk zijn. 
 
De maïskorrels worden meer of minder fijn gemalen in hamermolens. Hamermolens worden ook wel mokermolens genoemd en maalt graan door herhaaldelijk de graankorrels te stampen met hamertjes. Onderin de molen bevindt zich een zeef, die het meel afvoert wanneer het fijn genoeg is.
 
Ook kan maïs gemalen worden tot meel door middel van stalen rollen of walsen. Dit is de manier waarop het meeste meel gemaakt wordt. De graankorrel gaat dan door een aantal stalen rollen heen die op iets minder afstand van elkaar afstaan dan de dikte van de graankorrel. Zo wordt de graankorrel beetje bij beetje gepeld. Voor volkoren meel, worden alle gepelde delen naderhand in de juiste verhoudingen weer bij elkaar gebracht. 
 
Ten slotte is er nog de ouderwetse manier van maïs malen. Vroeger werd meel gemaakt van maïs door de maïskorrels tussen steen te malen. Maïsbloem dat op deze manier gemaakt is, is voedzamer dan meel dat met een hamermolen of met stalen rollen gemalen is. Helaas is meel dat met deze methode is gemalen bederfelijker. Dit meel bevat namelijk werkelijk alles uit de maïskorrel, waaronder al het vet. En dat bederft snel. Tegenwoordig wordt meel dan ook nog maar zelden volgens deze methode gemaakt.  Wanneer je maïsmeel wel tussen stenen gemalen is, staat dat meestal op de verpakking vermeld. 
 
Maïskorrels kunnen in drie verschillende texturen tot meel worden gemalen: grof, medium en fijn. Fijn meel is normaalgesproken het makkelijkst om mee te bakken. Meestal is je meel medium fijngemalen wanneer er niks op de verpakking gespecificeerd staat. 

Soorten maïsmeel

Er zijn dus verschillende soorten maïsmeel. De methode van malen kan verschillen en de textuur kan verschillen. Daarnaast zijn er nog meer verschillen.

Blauwe maïsmeel

Het leukste maïsmeel wordt gemaakt van blauwe maïs. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen waarom dit meel zo bijzonder is. Het meel wordt gemaakt van blauwe maïs, welke een lichtblauwe of violet kleur hebben. Ze zijn lekker zoet en je kunt er heerlijke tortillas van maken. Helaas wordt in Nederland bijna exclusief gele of “gewone” maïsmeel verkocht. Het is ook niet makkelijk om zelf meel te maken van maïs. Je zult dus waarschijnlijk niet snel met dit meel bakken. 

Witte maïsmeel

Er is ook nog een meel van witte maïs. Deze variant is vooral in Afrika en in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten populair. In de de zuidelijke Verenigde Staten wordt juist meel van witte maïs veel gebruikt voor het maken van maïsbrood. Dit meel heeft een subtielere smaak dan de gele variant. 

Polenta

Van Polenta heb je vast ook wel eens gehoord. Deze variant is vooral in Italië en Roemenië populair. Het wordt soms ook als broodvervanger gegeten. Polenta is eigenlijk gekookt maïsmeel. Dit is geen ingrediënt, maar een gerecht in Italië. Polenta verwijst naar een pap of brij die gemaakt wordt van grof gemalen maïsmeel, ofwel maïsgriesmeel. Vroeger werd het echter ook soms gemaakt van kikkererwten, kastanjes, gierst of spelt. 
 
Je maakt polenta door maïsgriesmeel te koken in een pan water, terwijl je continu in de pan roert. Als je constant roert voor ongeveer een uur, krijg je een maïspapje die qua structuur wel wat wegheeft van aardappelpuree. Wanneer het afgekoeld is, snij je het in stukjes en serveer je het. 

Voordelen maïsmeel

Maïsmeel is een glutenvrije meel. Je kunt het dus als vervanger gebruiken voor bijvoorbeeld tarwemeel. Wel heb je ook nog een andere meelsoort nodig, omdat je geen brood kunt bakken met enkel meel van maïs. Voor de meeste glutenvrije (thuis)bakkers zal dit echter geen probleem zijn. Glutenvrije baksels, zoals glutenvrij brood, wordt toch meestal al gemaakt met een mengelmoes van verschillende glutenvrije meelsoorten. 
 
Verder is maïsbloem niet per se gezond of ongezond. Maïs bevat meer gezonde vetzuren, voedingsvezels en eiwitten dan tarwebloem. Omdat maïsbrood vaak gemaakt wordt met een mix van tarwebloem en maïsmeel, is een maïsbrood dus gezonder dan hetzelfde brood zonder meel van maïs. Wanneer je een maïsbrood maakt met meer dan 50% maïsmeel, krijg je een brood die ongeveer even gezond is als een bruin tarwebrood. In maïsbrood zitten wat minder koolhydraten en meer vezels dan in bruin brood, maar het verschil is erg klein. 
 
Natuurlijk is meel van maïs ook gewoon erg lekker. Het wordt vooral gebruikt om smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld brood en tortilla's. En bij bakken is de lekkerheid van je gerecht toch wel het belangrijkst.

Bakken met maïsmeel

Maïsmeel kun je heerlijk gebruiken om mee te bakken. Niet alleen maïsbrood en glutenvrije broden worden met dit overheerlijke meel gebakken. Je kunt ook een lekkere maïsomelet bakken met eieren en maïsbloem. Je voegt dan groenten naar keuze toe. De maïsbloem is in dit recept echt voor de smaak. 
 
Ook in de Mexicaanse keuken wordt maïsmeel erg veel gebruikt. Je maakt heerlijke taco's, tortilla's en andere Mexicaanse lekkernijen van dit meel. 
 
Je moet er wel op letten dat maïsbloem geen gluten bevat, waardoor het dus niet kan rijzen. Dat is ook de reden dat je ook niet een brood kunt maken met enkel maïsbloem. Daarom wordt een maïsbrood meestal gemaakt met een combinatie van tarwebloem en maïsbloem. 
 
Je kunt dus heerlijke Mexicaanse baksels maken met dit meel, alsmede glutenvrije baksels en baksels met een lekker maïssmaakje. Het is dus altijd handig om een pakje maïsmeel in huis te hebben. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je maïsmeel?

Het lekkerste maïsmeel koop je bij Bakwinkel. Gebruik dit heerlijke meel bijvoorbeeld voor zelf maïsbrood bakken of maïstortilla's maken. Recepten voor deze verrukkelijke gerechten vind je op Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een broodmix voor maïsbrood?

Zeker, als je maïsbrood wil bakken, kun je ook een broodmix voor maïsbrood gebruiken. Deze bevat meel van maïs en meel van tarwe in de ideale verhoudingen. Ook bevat de broodmix meelverbetermiddelen die ervoor zorgen dat je brood nog lekkerder wordt. 

Wat is het verschil tussen maïsbloem en Maïzena?

Maïsbloem is gemaakt van de hele maïskorrel. De maïskorrels worden fijngemalen om een meel of bloem te maken. Je kunt hiermee bakken zoals met ander meel (als je er rekening mee houdt dat meel van maïskorrels geen gluten bevat). Maïzena, ook wel maïszetmeel genoemd, is een zetmeel. Dit poeder wordt niet gemaakt van de hele maïskorrels, maar enkel van het zetmeel in de maïskorrels. Maïzena gebruik je niet als een meel of bloem, maar als een bindmiddel. 

Is maïsbloem keto?

Helaas is maïsbloem ongeveer even rijk aan koolhydraten als tarwemeel. Je kunt meel van maïs dus niet gebruiken als een koolhydraatarme vervanger voor tarwebloem. Als je een koolhydraatarm brood of een ander koolhydraatarm baksel wil maken, kun je bijvoorbeeld lupinemeel of amandelmeel gebruiken. Ook deze soorten meel koop je bij Bakwinkel. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...