0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is maïszetmeel?

Je kunt dus van alles met dit bindmiddel. Maar wat is het eigenlijk? Zoals je al kan zien aan de naam, is maïszetmeel een zetmeel die gewonnen wordt uit maïs. Zetmeel is een koolhydraat die vooral in granen en aardappelen zit, maar bijvoorbeeld ook in peulvruchten. Zetmeel wordt vaak gebruikt als bindmiddel om vloeistoffen dikker te maken. Zetmeel zwelt namelijk op en bindt water wanneer het in water gekookt wordt. Maïszetmeel wordt gewonnen door het zetmeel uit de maïskorrel te halen. 
 
Maïszetmeel staat ook bekend onder de naam Maïzena. Dit is een handelsnaam, waardoor je Maïzena met een hoofdletter schrijft. Maïzena werd voor het eerst ingevoerd in de Verenigde Staten in 1862. In Nederland kon je Maïzena een jaar later al kopen. Tegenwoordig maakt Maïzena deel uit van Unilever. Met Maïzena, net als met andere soorten zetmeel, kun je waterige vloeistoffen, zoals sauzen en soepen, binden. 
 
Een maïskorrel bestaat uit meerdere componenten, waaronder het zetmeel, eiwit en maïsolie. Deze verschillende componenten moeten van elkaar gescheiden worden, zodat je alleen het maïszetmeel overhoudt. Dat wordt gedaan door de maïskorrels te wassen en te weken, waarbij het iets fermenteert. Het eiwit en de vezels kunnen dan van de maïskorrel verwijdert worden. Wat overblijft is het endosperm van de maïskorrel. Dit endosperm wordt vermalen tot een wit poeder om Maïzena te maken. 

Maïszetmeel vs aardappelzetmeel

Als je wel eens bakt of kookt met een bindmiddel, zul je zowel maïszetmeel als aardappelzetmeel voorbij hebben zien komen. Er zit niet een heel groot verschil tussen deze twee bindmiddelen. Ze hebben beide een vergelijkbare werking, waardoor je ze vaak voor elkaar kunt uitwisselen. Zowel Maïzena als aardappelzetmeel smaken neutraal. Hierdoor kun je ze gemakkelijk aan elk gerecht toevoegen. 
 
Aardappelzetmeel geeft wel een meer heldere binding dan Maïzena. Het verandert daarmee de kleur of transparantie van je gerecht niet. Je kunt bijvoorbeeld saus, compôtes en jus binden met aardappelzetmeel. 
 
Maïszetmeel heeft een ondoorzichtige binding. Je kunt dit bindmiddel dus goed gebruiken als het minder uitmaakt voor je gerecht of de doorzichtheid verandert. Dit bindmiddel is daardoor geschikt voor bijvoorbeeld roomsaus, roomsoepen en ragout. 
 
De werkingen van aardappelzetmeel en Maïzena zijn dus vergelijkbaar en de smaak van beide bindmiddelen is neutraal. Je kunt dus het bindmiddel gebruiken waar jij het fijnst mee werkt. 

Bakken met Maïzena

Je kunt zelf Maïzena toevoegen als je een saus, soep, ragout of een ander gerecht maakt die je wil verdikken. Als je maïszetmeel gebruikt, leg je het poeder eerst aan met water om een papje te maken. Je moet de Maïzena koken om de bindende werking te realiseren. Je kunt het dan gebruiken als bindmiddel in bijvoorbeeld Franse puddingtaart of kwarktaart. Je kun eieren en gelatine vervangen door Maïzena. Zo maak je elk gerecht makkelijk vegetarisch en vegan. Je kunt bijvoorbeeld twee eetlepels maïszetmeel gebruiken per tweehonderd gram kwark. 
 
Ook voor pudding maken is dit bindmiddel ideaal. Je gebruikt dan bijvoorbeeld 250 ml melk, 60 ml room en 15 gram maïszetmeel. Je hebt dan wel nog eierdooiers nodig. Je kunt natuurlijk ook een andere eivervanger toevoegen. Als je meer of minder van dit verdikkingsmiddel toevoegt, wordt je pudding meer of minder dik. De hoeveelheden kun je dus aan jouw wensen aanpassen. 
 
Je kunt dit bindmiddel ook gebruiken als stabilisator voor slagroom en meringue. Voor slagroom gebruik je één theelepel Maïzena per 250 ml slagroom om een hoge slagroom met een stevige textuur te maken. Voor meringue gebruik je Maïzena met een scheutje azijn.
 
Als je gerechten zoals tofu of zoete aardappelen knapperiger wil maken, bedek je je tofu of zoete aardappelen met een laagje maïszetmeel. Je wil er dan voor zorgen dat je aardappelen en tofu zo droog mogelijk zijn. Dep ze van tevoren dus even af met een papieren doekje. 
 
Ook zit Maïzena, net als aardappelzetmeel, vaak in bakpoeder als stabilisator. Er is dus een goede kans dat je al eens met dit bindmiddel gebakken hebt. In bakpoeder zit baking soda en een zuur. Bakpoeder is een rijsmiddel die je baksels helpt rijzen door de reactie tussen de baking soda en het zuur. Maïzena of aardappelzetmeel is toegevoegd om ervoor te zorgen dat het zuur en de baking soda niet al gaan reageren voordat je het bakpoeder gebruikt. 
 
Ten slotte kun je Maïzena ook gebruiken als eivervanger. Je mengt dan twee eetlepels Maïzena met twee eetlepels water om één ei te vervangen. Dit mengsel voeg je gewoon toe aan je recept als je een recept met ei hebt. Maïzena is dus ook handig voor eenieder die vegan eet.
 
Je kunt dus erg veel maïszetmeel. Voor zowel koken als bakken is het een handig en veelzijdig bindmiddel. Daarom is het altijd handig om een pakje Maïzena in de keuken te hebben staan. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je maïszetmeel?

Maïszetmeel koop je bij Bakwinkel. Bij Bakwinkel vindt je alle ingrediënten die je nodig hebt voor thuis bakken. Maïzena is een bindmiddel die je kunt gebruiken om onder andere sauzen, soepen, ragout en pudding te verdikken. 

Verkopen jullie ook aardappelzetmeel?

Ja hoor, aardappelzetmeel kun je ook bij Bakwinkel kopen. Aardappelzetmeel heeft ongeveer dezelfde werking als Maïzena. Je kunt aardappelzetmeel dus gebruiken als bindmiddel of verdikkingsmiddel, maar ook als stabilisator. Aardappelzetmeel zorgt voor een doorzichtige binding, waardoor de transparantie van je gerecht niet verandert. 

Waar kun je maïszetmeel door vervangen?

Maïzena kun je door verschillende bindmiddelen en verdikkingsmiddelen vervangen. Je kunt bijvoorbeeld aardappelzetmeel gebruiken in plaats van Maïzena. Als je je gerecht voor een langere tijd verwarmt, kun je ook gewoon bloem gebruiken in plaats van maïszetmeel. Als je je gerecht snel wil binden, zijn tapioca en arrowroot goede vervangers voor Maïzena. Tapioca en arrowroot binden op een lagere temperatuur dan Maïzena. 

Wat is het verschil tussen Maïzena en maïsmeel?

Maïzena wordt gemaakt door het zetmeel te scheiden van de andere componenten van maïskorrels. Van het zetmeel wordt een poeder gemaakt. Je gebruikt dit poeder meestal als verdikkingsmiddel, bindmiddel of stabilisator. Maïsmeel is een meel die gemaakt wordt door de hele maïskorrel te vermalen tot een poeder. Je gebruikt maïsmeel in combinatie met een ander meel om deeg te maken, bijvoorbeeld voor maïsbrood. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...