0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een meelzeef?

Een meelzeef wordt ook wel een bloemzeef, een poedersuikerstrooier of een bakkerszeef genoemd. Dit handige hulpmiddel gebruik je voor het zeven van meel, bloem, poedersuiker, cacao en andere poeders. 
 
Vroeger was een bloemzeef onmisbaar in bakkerijen. Meel en bloem konden namelijk ongedierte of onzuiverheden bevatten. Met een zeef zeefden bakkers deze vuiltjes uit het meel. Zo konden zij broden en andere baksels bakken met schoon meel of bloem. 
 
Tegenwoordig is meel vaak al gezeefd wanneer je het koopt. Maar een bakkerszeef is nog steeds erg handig. Bloem en meel kan namelijk wat gaan klonteren in de verpakking. Met een zeef schud je je meel of bloem los, zodat je geen klontjes of grove stukjes in je deeg of beslag hebt. Het zeven zorgt er op die manier voor dat je een stuk makkelijker bakt. 
 
Daarnaast maak je je meel luchtiger door het te zeven. Er kan namelijk meer lucht bij je meel komen wanneer je het zeeft. Tevens is het belangrijk om te onthouden dat meel een natuurlijk product is. Ofschoon er vaak pesticiden gebruikt worden tegen ongedierten en het meel gezeefd wordt, kan je meel alsnog kleine korreltjes of schilletjes bevatten. Deze zijn niet gevaarlijk, maar ook niet lekker in je brood of gebak. 
 
Voor biscuitdeeg is een meelzeef onmisbaar. Je moet je bloem namelijk voorzichtig door je mengsel mengen of vouwen. Je wil klontjes in je bloem daarom koste wat het kost vermijden. 
 
Bovendien gebruik je een bloemzeef om je bloem gelijkmatig te kunnen verdelen. Dit is handig als je je werkblad met bloem wilt bestuiven. En het is natuurlijk altijd leuk om je versgebakken brood met een bakkerszeef te versieren door bloem over je korst te strooien. Je brood of broodje wordt door het bestuiven met bloem mooier en je krijgt dat professionele bakkersgevoel. 
 
Ten slotte kun je een poedersuikerstrooier ook voor andere poeders gebruiken. Je gebruikt een zeef dan om klontjes uit je poeder te zeven en om je poeder gelijkmatig te verdelen. Je kunt hierbij denken aan poedersuiker, maar ook aan kruiden, cacaopoeder, (basterd)suiker en specerijen zoals kaneel.
 
Als je lekker wilt bakken, gebruik je dus een meelzeef. Voor zowel brood als andere baksels zeef je je bloem of meel voor een beter bakresultaat en een handige, gelijkmatige verdeling van je meel. 
 
Als je voor het eerst een zeef gebruikt, zul je er versteld van staan hoeveel verschil het maakt voor je baksels en voor je bakplezier. Want zeg nou zelf, naast alle voordelen is het gebruiken van een bloemzeef ook gewoon ontzettend leuk! 

Soorten meelzeven

Als je denkt aan een meelzeef, zie je misschien de klassieke zeef voor je. Deze zeef bestaat uit een kommetje gaas met een stalen randje. Aan dit stalen randje zit een hendel vast, waarmee je gemakkelijk je meel uit je zeef schudt. Deze simpele zeef volstaat meestal in de keuken, maar er zijn ook andere opties. Je kunt zeven namelijk indelen in drie verschillende soorten: de klassieke meelzeef, de handgeleide of eenhandige meelzeef en de elektrische meelzeef. 

Klassieke meelzeef

Laten we het eerst hebben over de klassieke meelzeef. Deze bloemzeef kennen we allemaal. Maar wist je dat je met een klassieke bakkerszeef keuze hebt uit verschillende vormen en maten? Je kunt denken aan het bakje van gaas met een stalen randje en een hendel, maar ook aan een zeef in de vorm van een tamboerijn. 
 
De klassieke tamboerijn-vormige zeef kan met of zonder hendel komen. Een hendel is natuurlijk handig wanneer je een zeef met één hand wilt kunnen gebruiken. Maar zonder hendel is ook erg leuk. Je verdeelt je meel dan door met een platte hand tegen de zijkant van de zeef te kloppen.
 
De meeste klassieke meelzeven hebben een diameter van ongeveer 15 centimeter. Maar je hebt ook de keuze tussen andere formaten. Er zijn kleine zeven met een doorsnee van 10 centimeter, maar ook grotere zeven met een diameter tot wel 60 centimeter. Je kiest dus zelf de zeef waar jij het fijnste mee werkt.
 
Het grootste deel van klassieke bloemzeven zijn gemaakt op ongeveer 300 gram bloem. Hierdoor zijn deze zeven klein en handbaar. Dit maakt de klassieke zeef perfect voor het gebruik in de keuken.

Handgeleide of eenhandige meelzeef

Je kunt ook kiezen voor een handgeleide zeef of een eenhandige zeef. Deze zeef ziet eruit als een trommel en is vaak wat groter dan een klassieke bakkerszeef. Deze zeef heeft een ergonomisch handvat, die perfect is voor het precies verdelen van bloem.
 
Dit is een bijzondere poedersuikerstrooier en bloemzeef die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Je kunt je meel of bloem in de zeef storten, zonder dat het poeder er meteen uitkomt. Je meel wordt namelijk in de doos vastgehouden. Wanneer je de hendel indrukt, valt het meel uit de zeef. 
 
Deze zeef heeft altijd een hendel. Dit is ideaal, omdat de zeef hierdoor met één hand te gebruiken is. Als je je meel wilt zeven en tegelijkertijd je beslag of deeg wil mixen, gaat dat met deze zeef dus perfect. 
 
Tevens bepaal je zelf hoeveel meel je gebruikt. Wanneer je de hendel loslaat, blijft je resterende meel in de trommel zitten. 
 
Je gebruikt deze zeef voor het zeven van meel en bloem, maar ook als poedersuikerstrooier om (poeder)suiker, cacaopoeder en andere poeders precies te verdelen in je beslag of als decoratie op je baksels. 
 
Een nadeel van deze zeef is dat de capaciteit vaak kleiner is. De zeef heeft meestal een diameter van rond de 10 centimeter en kan rond de 250 gram meel bevatten. Maar door de vorm en dikke rand is deze zeef minder handig op te bergen dan de klassieke bloemzeef of bolzeef. 
 
Echter, met een eenhandige meelzeef werk je een stuk preciezer en behendiger dan met een klassieke zeef. 

Elektrische meelzeef

Dan is er nog de elektrische zeef. Deze zeef wordt vooral door professionele bakkers gebruikt, maar kun je zelf ook thuis gebruiken. Deze zeef is handig voor grotere hoeveelheden meel en voor zelfgemaakt meel.
 
Een elektrische bloemzeef is gemaakt voor het zeven van grotere hoeveelheden meel, rond de 400 gram, in korte tijd. Deze zeef is een stukje groter dan de klassieke zeef, waardoor deze zeef in je keuken wat meer plek in beslag neemt.
 
De elektrische bakkerszeef werkt meestal op batterijen. Er zijn verschillende soorten elektrische meelzeven waaruit je kunt kiezen. Een bijzondere elektrische bloemzeef is een zeef die past op een graanmolen. Deze zeef werkt niet op batterijen, maar op het motertje van je elektrische graanmolen. Je kunt je zelfgemaakte meel met deze zeef dus meteen zeven. 
 
Als je een meelzeef wil kopen, heb je dus de keuze tussen een klassieke zeef, een eenhandige zeef en een elektrische zeef. Deze drie meelzeven hebben elk hun voor- en nadelen. Je kiest dus zelf welke zeef het beste past bij jouw bakstijl.

Meelzeef kopen: waar let je op?

Naast de soort zeef, zijn er ook andere dingen waar je op moet letten als je een zeef koopt.

Diameter

We zagen bij de klassieke zeef al dat er verschillende formaten te vinden zijn. Je let dus op de diameter van je zeef om de meelzeef te kopen die het beste werkt voor jou. 

Maaswijdte

Het is tevens belangrijk om te letten op de maaswijdte van je bloemzeef. De maaswijdte geeft de grootte van de gaten in het gaas aan. Hoe groter de gaatjes, hoe grover je je meel en andere poeders zeeft. Vaak is het handig om meerdere zeven met verschillende maaswijdtes in de keuken te hebben. Echter, als je je zeef voor één doeleinde gebruikt, kies je de zeef met de beste maaswijdte.
 
Als je je meel fijn wilt zeven, gebruik je een zeef met een maaswijdte van 0,5 millimeter. Een grove zeef heeft vaak een maaswijdte van 1,5 millimeter. Maar er zijn zeven te koop met een maaswijdte tot wel 5 millimeter. 
 
Een fijne maaswijdte is handig voor poedersuiker en voor het filteren van grovere deeltjes, zoals schilletjes en korreltjes, in je meel of bloem. Je maakt met deze maaswijdte zeer fijn meel, welke je kunt gebruiken voor het bestuiven van je brood of voor het maken van luchtige baksels, zoals gebak. 
 
Een grovere maaswijdte is onder andere handig voor het maken van griesmeel. In je zeef blijven alleen de grote delen over, welke je kunt gebruiken voor het maken van pasta en griesmeelpudding. In een kommetje kun je de fijnere delen in het meel opvangen voor het bakken van brood. Op die manier wordt er geen meel verspild. 
 
Sommige zeven komen met de optie voor meerdere maaswijdtes. Je kunt dus verschillende zeven kopen, maar je kunt ook kiezen voor een zeef met meerdere mogelijkheden.

Materiaal

Ten slotte is het belangrijk om op het materiaal te letten. Meelzeven van RVS (roestvrij staal) en kunststof zijn meestal geschikt voor de afwasmachine. Dit is het grootste gedeelte van de klassieke en eenhandige zeven, maar als je je zeef het liefste in de vaatwasser wast, is het belangrijk om hier goed op te letten.

Waarvoor gebruik je de bloemzeef?

Welke zeef het beste bij jou past, moet je dus zelf bepalen. Gebruik je je zeef alleen voor brood bakken? Dan volstaat een klassieke meelzeef of een bolzeef met een maaswijdte tussen 1 en 2 millimeter. Voor poedersuiker is een maaswijdte van 0,5 millimeter beter geschikt. 

Hoe gebruik je een meelzeef?

Een meelzeef gebruik je onder andere voor het zeven van bloem, meel en suiker. Je schudt met de zeef klontjes uit je meel en verdeelt je meel gelijkmatig over een oppervlak of baksel. 
 
Als je bloem of meel zeeft om mee te bakken, neem je je zeef en een mengkom. De zeef houd je boven de kom. Je giet je bloem of meel in de zeef. Met de hendel schud je je zeef. Hierdoor schud je je meel of bloem los en door het gaas heen in de kom. Als je een tamboerijnzeef hebt, klop je met je platte hand tegen de meelzeef om je bloem of meel in de kom de schudden. 
 
Een meelzeef gebruiken is dus erg makkelijk. Let er wel op dat je niet te hard schudt. Je bloem kan dan namelijk opstuiven. Je vermijdt een zooitje in je keuken door zachtjes tegen je zeef te tikken als je bloem of meel vastzit. 
 
Ga jij ook aan de slag met een zeef? Maak je meel fijner, luchtiger en verdeel het makkelijker met een meelzeef van Bakwinkel. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je een meelzeef?

Bij Bakwinkel koop je de perfecte meelzeef en andere bakbenodigdheden voor jouw bakprojecten. Je gebruikt een bloemzeef onder andere voor het zeven van bloem, meel, poedersuiker, basterdsuiker, kaneel en cacao. 

Waarom moet je bloem zeven?

Je zeeft bloem om onzuiverheden, zoals schilletjes, te verwijderen. Tevens gebruik je een zeef om je bloem of meel los te schudden. In de verpakking kan je bloem namelijk zijn gaan klonteren. Ten slotte zeef je bloem om er zuurstof bij te laten. Zo maak je je bloem luchtiger. 

Hoe maak je een bloemzeef schoon?

Als je een zeef van kunststof of RVS hebt, kun je je zeef schoonmaken in de vaatwasser. Heb je een bloemzeef van hout? Dan maak je je meelzeef voorzichtig met de hand schoon. 

Wat kun je zeven met een bloemzeef?

Met een bloemzeef zeef je onder andere bloem, meel, poedersuiker, basterdsuiker, kruiden, kaneel, paneermeel en cacaopoeder. Let hierbij op de passende maaswijdte bij elk poeder.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...