0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is meergranenmeel?

Meergranenmeel is een meelmix die je kunt gebruiken voor het bakken van meergranenbrood. Voordat we ingaan op wat meergranenmeel nu precies is, is het belangrijk om het eerst duidelijk te hebben wat meergranenbrood is. 
 
Meergranenbrood is een brood die gemaakt is met meerdere graansoorten. Dit kan bereikt worden door meerdere soorten meel en bloem te gebruiken. Een brood van tarwebloem, speltmeel en roggemeel is bijvoorbeeld een meergranenbrood. Maar je kunt ook zemelen of vlokken van een bepaalde graansoort gebruiken. Een brood van tarwebloem, speltmeel en havervlokken is dus ook een meergranenbrood. 
 
Het valt je nu misschien op dat we in allebei de voorbeelden drie verschillende graansoorten noemden. Het is namelijk in de wet vastgelegd dat een brood (vanaf 1 juli 2022) pas een meergranenbrood genoemd mag worden als er minimaal drie verschillende graansoorten aan het brood te pas zijn gekomen. Daarnaast mag de meest voorkomende graansoort in het brood niet meer dan 90% van het meelbestanddeel voor zijn rekening nemen. 
 
Je komt soms ook broden tegen die met twee verschillende graansoorten gemaakt zijn. Dit is geen meergranenbrood en staat dan ook niet op die manier aangeduid op de verpakking. Je ziet dan vaak dat het brood een dubbele naam heeft, zoals spelt-roggebrood of tarwe-maïsbrood. In dat geval wordt de meest voorkomende graansoort in het brood als eerste vernoemd in de naam. Tarwe-maïsbrood bevat dus meer tarwe dan maïs, maar maïs-tarwebrood, mocht dit brood bestaan, bevat meer maïs dan tarwe. 
 
Meergranenbrood kan dus uit allerlei soorten meel en bloem bestaan. Daarnaast bevat dit brood vaak vlokken, toegevoegde zemelen, pitten, zaden en moutmeel. Al deze ingrediënten samen zorgen voor een intense doch genuanceerde smaak. 

Bakken met meergranenmeel

Je kunt al deze ingrediënten natuurlijk los kopen en zelf je eigen meergranenbrood maken. Dat kan ook best leuk zijn, maar het is ook een kwestie van puzzelen en uitproberen. Een meergranenmeel bevat de lekkerste granen, zaden en pitten waarmee jij meteen aan de slag kunt. Iedere bakwinkel heeft zo zijn eigen meergranenmix met unieke combinaties aan ingrediënten. Maar je kunt ook een meergranenmeel kopen voor een meergranenbrood dat al bestaat, zoals Waldkorn brood. Hiervoor gebruik je Waldkorn meel of een Waldkorn broodmix. 
 
Meergranenmeel is niet helemaal hetzelfde als een meergranenbroodmix. Een broodmix bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om zelf een brood te bakken. Je hoeft vaak alleen nog maar water toe te voegen. Een meelmix, zoals meergranenmeel of Waldkorn meel, kun je zien als een vervanger voor tarwemeel. Alle andere ingrediënten die je normaal voor een tarwebrood gebruikt, afgezien van het meel, heb je met deze meelmix alsnog nodig. In de praktijk moet je met een meelmix meestal zelf alleen nog gist toevoegen en mogelijk een vet. Bakkerszout zit namelijk meestal al in het meel. 
 
Dit klinkt misschien verwarrend, maar wat je kunt onthouden is dat meergranenmeel een mix is welke je gebruikt als een meel om meergranenbrood mee te bakken. Deze meelmix kan een zelfbedachte mix zijn door de bakwinkel of bakker, maar het kan ook gebaseerd zijn op een bestaand meergranenbrood.

Soorten meergranenmeel

Als je een meergranenbrood wilt bakken, heb je dus keuze uit allemaal verschillende soorten meergranenmeel. Welke moet je dan kiezen? Met welke meergranen meelmix jij bakt, is helemaal aan jou. Elke combinatie van granen, pitten, zaden en andere ingrediënten zorgt voor een andere smaakbeleving en textuur. Om je een beter idee te geven van de verschillen, zetten we hier een aantal voorbeelden voor je op een rij:

Meel voor zeebonk brood

Met een meel voor zeebonk brood maak je je eigen zeebonk. Zeebonk is een robuust meergranenbrood in een bijzondere, paddestoelachtige vorm. Dit brood maak je met een meergranenmeel van onder andere tarwemeel, roggemeel, pompoenpitten, zonnebloempitten, havervlokken, sojagrits, lupinemeel, moutmeel en sesamzaad. 

Meel voor pandabrood

Met een meel voor pandabrood maak je zelf heerlijke pandabroodjes. Pandabroodjes zijn ontworpen voor het goede doel. Dit zijn meergranenbroodjes die bij verschillende bakkers te koop zijn. Voor elk pandabroodje dat je koopt, wordt er automatisch vijf cent gedoneerd aan het Wereld Natuur Fonds. Tegenwoordig kom je deze broodjes niet meer veel tegen, maar met meel voor pandabrood maak je dit smakelijke brood zelf. Dit brood wordt gemaakt met onder andere gierst, lijnzaad, sesamzaadjes, tarwemeel, moutmeel, maïsgries, zonnebloempitten, sojavlokken, roggebloem en havervlokken. 

Meel voor kampioentjes

Kampioentjes zijn kleine meergranenbroodjes die versierd zijn met sesamzaadjes, zonnebloempitten en maanzaad. Met een meel voor kampioentjes maak je deze sierlijke broodjes zelf. Dit meel bevat onder andere tarwebloem, roggebloem, gebroken rogge, havergrutten, mosterdmeel, erwtenzemelen en verschillende zaden en pitten. 

Alle soorten granen

Dan heb je nog het meergranenmeel dat bij iedere bakker en bakwinkel anders is. Dit meel bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van granen, pitten, zaden en andere ingrediënten. Soms zie je aan de naam hoeveel verschillende soorten granen er in dit meel zitten. Het meel heeft dan een naam zoals “viergranenmeel” of “zevengranenmeel”. Andere bakkers en bakwinkels maken speciale selecties. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een “meergranenmeel van oergranen”. 
 
Soms zie je aan de ingrediënten zelf wat het meergranenmeel zo bijzonder maakt, zoals bij het meel voor kampioentjes. Maar vaak komt het aan op verschillende meelsoorten uitproberen en bepalen welke jij het lekkerst vindt. 

Meergranenmeel vs volkorenmeel

Er lijkt soms nogal wat verwarring te bestaan over het verschil tussen volkorenmeel en meergranenmeel. Daar zijn een aantal redenen voor. 
 
Waldkorn broden zijn in Nederland de meest bekende meergranenbroden. Waldkorn kleurt een groot deel van hun broden donker door middel van moutpoeder. Dit deed Waldkorn ook met hun eerste brood: Waldkorn Classic. Waldkorn Classic is gemaakt van bloem en wordt daardoor geclassificeerd als een wit brood. Maar de donkere kleur van dit brood liet het lijken alsof dit brood juist enorm gezond was. 
 
Daarnaast klinkt “meergranenbrood” gewoon gezond. De naam doet geloven dat je te maken hebt met een brood die bomvol belangrijke voedingsstoffen zit. Sommige broodfabrikanten zagen daar hun voordeel in en focusten hun marketing op de gezonde aspecten van de verschillende granen, zaden en pitten in hun brood. 
 
Toch is meergranenbrood niet per definitie gezonder dan volkoren brood. Meergranenmeel is dus ook niet per se gezonder dan volkorenmeel. Wanneer bloem het gros van het meelbestanddeel voor zijn rekening neemt, is een meergranen meelmix zeker niet gezonder dan volkorenmeel. Volkorenmeel is gezonder dan bloem. Lemairemeel, ofwel gebuild meel, is gezonder dan bloem en minder gezond dan volkorenmeel. Wanneer alle meel in de meergranen meelmix volkorenmeel is, is het meel minstens zo gezond als volkorenmeel. Meestal is dat echter niet het geval en is volkorenmeel gezonder dan meergranenmeel.
 
Wanneer het meel voor meergranenbrood wel volkoren is, kan het dat dit meel juist wel gezonder is dan gewoon volkoren tarwemeel of volkoren speltmeel. Meel met meerdere granen geniet namelijk de voedingsstoffen die in elk van de granen voorkomen. Daarnaast bevat dit meel vaak pitten, zaden of andere gezonde ingrediënten. Dit kan volkoren meel met verschillende graansoorten soms net iets gezonder maken dan gewoon volkorenmeel. Maar over het algemeen kun je onthouden dat volkorenmeel het gezondst is. 

Bakken met meergranenmeel

Heb jij trek in een zelfgebakken meergranenbrood? Haal dan snel een pak meergranenmeel in huis en ga aan de bak!
 
Je kunt met een meergranen meelmix een verrukkelijk meergranenbrood bakken. Dat is eigenlijk heel simpel. Je bakt dit brood zoals je elk brood bakt. Je mengt je meel dan met water en gist (of zuurdesem) zoals je dat ook met tarwemeel zou doen. 
 
Als je meestal brood bakt met een broodbakmachine, is het wel even uitkijken. Veel meergranenmeel bevat pitten en zaden. Deze harde stukjes kunnen na verloop van tijd de beschermende laag aan de binnenkant van het bakblik slijten. Een keertje bakken met pitjes en zaadjes is meestal niet zo erg, maar je wil het misschien niet te vaak doen. Bovendien zijn sommige broodbakmachines meer ingesteld op vullingen dan andere. Als je het niet zeker weet, kun je het beste brood in de oven bakken of een meergranenmeel zonder pitten en zaden nemen. 
 
Wil jij weten hoe ij met meergranenmeel de lekkerste broden bakt? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je meergranenmeel?

Het lekkerste meergranenmeel koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Onze brood experts hebben hun ervaring en deskundigheid ingezet om voor jou de beste meelmix voor meergranenbrood te maken. En dat proef je! Als jij een brood met een heerlijke diversiteit aan smaken wil bakken, bak je een meergranenbrood met het meel van Bakwinkel. 

Verkopen jullie ook Waldkorn meergranenmeel?

Jazeker, bij Bakwinkel kies je uit het lekkerste meel dat Waldkorn al jarenlang geliefd maakt. Met het Waldkorn meel van Bakwinkel bak jij een Waldkorn brood dat net zo lekker is als dat van de bakker. 

Hoe lang is meel voor meergranenbrood houdbaar?

Dit verschilt per meelsoort. Voor elk meel geldt dat je het luchtdicht verpakt op een koele en donkere plek bewaart. Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking en kijk, ruik en proef voordat je begint met bakken. 

Is meergranenmeel geschikt voor de broodbakmachine?

Dat ligt eraan. Sommige broodbakmachines zijn beter bestand tegen harde stukjes dan andere. Dit meel bevat namelijk vaak pitten en zaden. Als je deze vaak meebakt in je broodbakmachine, kan de beschermende laag in je bakblik gaan slijten. Als je een meel gebruikt zonder harde stukjes, kun je deze gewoon bakken in de broodbakmachine. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...