0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is melkpoeder?

Melkpoeder is een poeder die gemaakt wordt van melk. Meestal hebben we het dan over koemelk. Die melk wordt uitgedroogd. Het water in de melk wordt dus onttrokken, waardoor een poeder overblijft. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten: magere melkpoeder en volle of niet-magere melkpoeder. Mager melk in poedervorm wordt gemaakt met magere melk en de niet-mage variant wordt gemaakt met niet-magere melk of volle melk. Als je van dit poeder weer melk wilt maken, voeg je water doe en roer je dat door je poeder heen.
 
Aan instant poeder van melk wordt lecithine toegevoegd. Dit is een vettige substantie. Sojalecithine bestaat uit de plantaardige vetten van sojabonen. Dit vet wordt vooral gebruikt als emulgator. Deze emulgator zorgt er in dit geval voor dat je poeder mengt met water om melk te maken. Het poeder en het water stoten elkaar door deze emulgator dus niet af. 
 
Poeder van uitgedroogde melk wordt tijdens het bakken soms gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen of sauzen. Ook kun je het in baksels gebruiken in plaats van gewone melk. Wanneer je weer melk wil maken van het poeder, gebruik je één deel poeder per tien delen water. 
 
Ook recepten waarin boter van noten gebruikt wordt, bevatten melkpoeder. Het poeder absorbeert de vloeistof in de boter, waardoor het ervoor zorgt dat de notenboter niet vloeibaar wordt. 

Hoe wordt melkpoeder gemaakt?

Ongeveer 87% van melk bestaat uit water. Dit water onttrek je van de melk door het water te laten verdampen. Dit gebeurt via een methode die vacuümdestillatie heet. Het water wordt verdampt totdat een vierde van de melk achterblijft. 
 
Daarna wordt de melk verstoven. Er wordt dan in een verstuivingstoren droge, hete lucht toegevoegd die de melk omgeeft. De droge, hete lucht onttrekt nog meer van het water in wat over is van de melk. De lucht wordt vochtiger, waardoor het poeder droger wordt. Het poeder wordt dan gescheiden van de bevochtigde lucht. Soms kan er nog wat vocht worden toegevoegd, wat ervoor zorgt dat het poeder beter oplosbaar is in water. 
 
Het poeder wordt daarna ingepakt en vervoerd. Dan kun jij er heerlijke baksels mee maken. Maar waarom zou je dat doen?

Voordelen melkpoeder

Er zitten meerdere voordelen aan het gebruik van melkpoeder in plaats van gewone melk. Ten eerste is het poeder makkelijker te vervoeren. Het voordeel voor jou is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het verzuren van de melk terwijl je deeg of beslag rust. Daarnaast kunnen sommige baksels die wel melk nodig hebben, te vloeibaar worden wanneer je echte melk toevoegt. De uitgedroogde variant is dan een uitkomst. 
 
Melk is natuurlijk ook erg gezond. En de poedervorm verliest die belangrijke gezondheidsvoordelen niet. Melk bevat onder andere gezonde vetzuren, vitamine D, vitamine A, vitamine B1 en vitamine B2. Magere melk, en dus ook het poeder van magere melk, bevat geen vitamines A en B. 
 
Melkpoeder is dus gezond en handig om mee te bakken. Maar hoe werkt dat bakken dan?

Bakken met melkpoeder

Je kunt het poeder van melk voor ontzettend veel verschillende gerechten gebruiken. Zo kun je het toevoegen aan je vlees om het te verzachten. Het poeder kan er ook voor zorgen dat je groenten niet verkleuren. 
 
En als bindmiddel wordt het soms gebruikt in sauzen en soepen. Het bind niet erg goed, maar wel een beetje en het voegt een rijke smaak toe aan je sauzen en soepen. Het is dus vooral erg lekker om poeder van melk toe te voegen aan je vloeibare gerechten. Je kunt bijvoorbeeld je saus romiger maken door poeder van melk toe te voegen in plaats van room. 
 
In veel zoete baksels, zoals rozijnenbrood, zit melk. Je kunt natuurlijk gewone melk gebruiken, maar soms zorgt die melk ervoor dat je gerecht te waterig of vloeibaar wordt. Ook bestaat de kans dat je melk gaat verzuren tijdens het rijzen of rusten van je deeg of beslag. Met het poeder voorkom je deze problemen, terwijl je wel die lekkere zachte smaak toevoegt. 
 
Als je melk in poedervorm wilt gebruiken in plaats van melk, voeg je dezelfde hoeveelheid water toe als de hoeveelheid melk die in je recept voorgeschreven staat. Je voegt dan genoeg poeder toe om zelf melk te maken. 
 
Bij verschillende baksels kun je wat droge poeder van melk toevoegen aan je deeg of beslag. Melkpoeder bevat melksuiker, welke kan karameliseren. Hierdoor maakt het jouw deeg mooi bruin tijdens het bakken en voegt het een zachte en zoete smaak toe aan je gerecht. 
 
Ook slagroom kun je met dit poeder maken. Je mengt dan wat poeder van melk met ijskoud water en klopt het op met een mixer zoals je ook slagroom op zou kloppen. Zo maak je een heerlijke room voor op je taart of vlaai. 
 
Als je bijvoorbeeld een melkbrood bakt, kun je in plaats van echte melk het poeder toevoegen. Volle melkpoeder is het beste voor brood, omdat het vet in het poeder lekkerder smaakt en ervoor zorgt dat je brood langer houdbaar is. Je voegt gewoon poeder toe in plaats van melk. Je kunt bijvoorbeeld een melkbrood bakken met bloem, gist, suiker, zout, boter, eigeel en melkpoeder. Je gebruikt dus je gewoonlijke ingrediënten en voegt poeder van melk toe.
 
Wil jij weten hoe je een verrukkelijk melkbrood bakt? Bekijk dan ons recept voor melkbrood!
Veelgestelde vragen
Waar koop je melkpoeder?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke poeder van melk om bijvoorbeeld melkbrood, gebakjes of andere lekkere zoetigheden mee te bakken. Ook kun je het als smaakmaker en zwak bindmiddel gebruiken in sauzen en soepen. 

Welke soorten melkpoeder zijn er?

Er zijn twee soorten poeder van melk: volle melk in poedervorm en magere melk in poedervorm. De volle bevat de vetzuren die voorkomen in melk, en daarmee ook extra vitaminen. Welk poeder je gebruikt, hangt af van je recept. Bij Bakwinkel kies je uit beide poeders het poeder dat het beste past bij jouw recept. 

Is melkpoeder gezond?

De volle variant bevat vetten, waardoor je er niet te veel van moet eten. Over het algemeen is poeder van melk gezond, omdat het verschillende vitaminen bevat die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de opbouw van je botten.

Waarom wordt melkpoeder toegevoegd aan ijs?

Poeder van melk wordt toegevoegd aan ijs om het ijs meer volume en een zachtere textuur te geven. Voor het maken van ijs gebruik je melk, poeder van melk, dextrose, suiker, slagroom en eierdooier. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...