0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is moutmeel?

Moutmeel, ofwel moutpoeder, bestaat uit gemalen mout. Mout wordt gemaakt door ontkiemde graankorrels, zoals tarwe en gerst, na het kiemen te drogen en te verhitten. Dit proces heet mouten en vindt plaats in een mouterij. Wanneer je deze mout maalt, krijg je dus moutpoeder.
 
Moutpoeder is een donkerbruin poeder met een lichtzoete geur en smaak. Dit poeder kun je tijdens het bakken aan je meel toevoegen om jouw brood de kleur en het aroma van mout te geven. Als je bloem gebruikt voor het bakken van je brood, bak je een wit brood. Wit brood is minder voedzaam dan bruin brood of volkoren brood. Toch kan je je brood erg donker maken met moutpoeder. Moutpoeder voegt echter zeer weinig voedingsstoffen aan je brood toe. 
 
Gemalen mout wordt dus als een broodverbeteraar gebruikt om de kleur van je brood te veranderen en om een moutsmaak aan je brood te geven. Daarnaast kan moutpoeder ook bijdragen aan het rijzen van je deeg. Tijdens het proces van mouten, worden de graankorrels gekiemd. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel in de graankorrels worden omgezet in een soort suiker, welke maltose heet. Maltose fungeert als voeding voor je gist, waardoor je met gemalen mout een luchtiger brood bakt. Dit is een ander soort moutmeel, welke de geur, smaak en kleur van je brood nauwelijks beïnvloedt.

Hoe wordt moutmeel gemaakt?

Moutmeel wordt dus gemaakt van mout. Meestal worden tarwekorrels en gerstekorrels gebruikt voor het maken van mout. In een mouterij worden de graankorrels gesorteerd en schoongemaakt. Daarna moeten de graankorrels in water weken. Dit kan 24 tot 48 uur duren. Hierdoor ontstnapt koolzuur uit het graan en worden de graankorrels belucht. Na het weken, blijft kiemgoed over. Daarna laat men de graankorrels kiemen. In een vochtige omgeving springen er worteltjes voor nieuwe graanplantjes uit de kiem van de graankorrel. Dit duurt ongeveer zes dagen. Door het kiemen wordt het zetmeel in de graankorrels omgezet in maltose. Deze suiker zorgt voor een zoete smaak en bruine kleur als je het meebakt in je brood. Daarnaast zorgt maltose ervoor dat je brood beter rijst, omdat maltose als voeding wordt gebruikt door je gist. Ten slotte moet het mout nog drogen. Hierdoor stopt het proces van kiemen en wordt schimmelaantasting vermeden. Het mout wordt gemalen om moutmeel te maken. 
 
Soms worden de graankorrels geroosterd om moutpoeder te maken. Dit roosteren lijkt een beetje op het branden van koffie. Moutpoeder van geroosterde graankorrels is donkerder en heeft een zoetere smaak dan moutmeel van ongebrande of ongeroosterde graankorrels. Dit moutmeel is echter niet geschikt voor jouw deeg als je je brood beter wil laten rijzen. Door het roosteren zijn de enzymen die als voedsel voor je gist dienen namelijk niet meer actief. 

Soorten moutmeel

Er zijn dus twee soorten moutmeel die in belangrijke mate van elkaar verschillen. Zoals we eerder zagen, draagt moutpoeder van geroosterde graankorrels niet bij aan het rijzen van je deeg. Door het roosteren van de graankorrels zijn de enzymen die bijdragen aan het rijsproces niet meer actief. Toch wordt dit moutmeel veelvuldig gebruikt in brood. De smaak van dit moutpoeder is een stuk zoeter dan dat van moutpoeder die deze actieve enzymen wel nog bevat. Daarnaast is de kleur van dit poeder ook een stuk bruiner. Als je een erg donkerbruin brood wil bakken, is dit moutmeel dus de beste keuze. 
 
De andere soort moutpoeder wordt ook wel diastatisch moutmeel genoemd. Diastatisch moutpoeder maakt je brood ietwat zoeter, maar geeft je niet de karakteristieke moutsmaak, die je misschien wel kent van Waldkorn brood of van die ontzettend donkergekleurde broden. Wel bevat dit poeder de actieve enzymen nog. Deze enzymen heten ook wel amylase en zorgen ervoor dat je deeg beter rijst.  Diastatisch moutpoeder gebruik je dus als een broodverbeteraar om je brood malser en luchtiger te maken.
 
Diastatisch moutpoeder en het gewone moutpoeder worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt. De graankorrels worden in beide gevallen gemout. Na het drogen is het diastatisch moutpoeder klaar. Om het andere moutpoeder te maken, worden de graankorrels geroosterd. Hierdoor gaat de suiker die tijdens het mouten is vrijgekomen, karameliseren. Door het karameliseren van de suikers, krijgt het moutpoeder zijn bruine kleur en zoete smaak en geur. De enzymen zijn niet meer actief na blootstelling aan de hitte van het roosteren. 
 
Diastatisch moutmeel is dus niet geroosterd. Dit poeder heeft hierdoor een grijze kleur. De suikers zijn aanwezig, maar niet gekarameliseerd. De enzymen zijn nog actief, waardoor dit meel bij kan dragen aan het rijzen van je deeg. 

Voordelen moutmeel

Moutmeel wordt dus gebruikt als een broodverbeteraar. Dit meel maakt je brood donkerbruin en geeft je brood een heerlijke moutsmaak. Deze smaak is een van de grootste voordelen aan moutpoeder. Het is niet voor niets dat Waldkorn brood zo populair is in Nederland. De smaak van mout is een smaak die in ons land door veel mensen op prijs wordt gesteld. 
 
Ook voor de kleur is moutpoeder een leuke toevoeging aan je meel. Wist je dat bruin brood helemaal niet bruin is? Brood van gebuild meel, ofwel bruin brood, heeft een licht grijzige kleur. Dat ziet er niet bepaald appetijtelijk uit. Natuurlijk gaat het vooral om de smaak als je zelf brood bakt, maar het oog wil ook wat. Met gemalen mout maak je je brood lekkerder én mooier met slechts één ingrediënt. 
 
Diastatisch moutmeel heeft deze voordelen natuurlijk niet. Dit meel beïnvloedt de kleur en smaak van je brood nauwelijks. Wel helpt dit moutpoeder het rijzen van je deeg. Dit broodverbetermiddel zorgt er dus voor dat jij moeiteloos een malser en luchtiger brood op tafel zet. 

Bakken met moutmeel

Ben jij al overtuigd? Dan wordt het tijd om een verrukkelijk brood te bakken met moutmeel. Je kunt mout in principe voor van alles gebruiken. Zo is gemalen mout lekker in brood, maar bijvoorbeeld ook in bladerdeeg. In suikerbrood en knäckebröd kom je moutpoeder ook vaak tegen. 
 
Hoe veel moutpoeder je gebruikt, hangt af van je gerecht. Voor een brood is het meestal voldoende om 5 tot 15 gram moutpoeder te gebruiken per 500 gram meel. Maar dit kun je natuurlijk helemaal naar smaak bepalen. Gemalen mout is lekker in zowel zoet als hartig brood en past vooral goed bij de smaak van zuurdesem. Je zult moutpoeder dan ook vaak in de ingrediëntenlijst zien staan bij recepten voor zuurdesembrood. 
 
Als je diastatisch moutpoeder gebruikt als broodverbetermiddel, voeg je tussen de 3 gram en 5 gram poeder per 500 gram bloem of meel toe. Je kunt dit broodverbetermiddel gebruiken om je deeg te helpen rijzen voor het bakken van bijvoorbeeld brood of pizza.
 
Wil jij ook een lekker zoet en donker brood bakken met moutmeel? Bekijk dan snel onze recepten voor instructies en inspiratie! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je moutmeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijk geroosterd moutmeel. De graankorrels in dit meel zijn precies goed verhit om jouw brood een mooie, diepe donkerbruine kleur en een zalige moutsmaak mee te geven. 

Waarom voeg je moutpoeder toe aan je brooddeeg?

Moutpoeder wordt voor de kleur en smaak toegevoegd aan brooddeeg. Moutpoeder wordt gemaakt door gekiemde graankorrels te branden of te roosteren. Door het laten kiemen van de graankorrels, wordt het zetmeel in de graankorrels omgezet in suikers. Deze suikers karameliseren tijdens het roosteren van de korrels. Dit zorgt ervoor dat moutpoeder een donkerbruine kleur en een gebrande, zoete smaak heeft. Als je wat moutpoeder toevoegt aan je brooddeeg, bak je een brood met een diepe donkerbruine kleur en een lekkere zoete smaak. 

Is moutpoeder gezond?

Moutpoeder is niet ongezond. Het roosteren van de graankorrels is een veilig proces. Echter, gemalen mout bevat de gezonde voedingsstoffen die van nature voorkomen in de graankorrels niet meer. Je brood wordt dus niet gezonder door de toevoeging van mout.

Hoe lang is moutmeel houdbaar?

Moutpoeder kun je op zich erg lang bewaren. Mout wordt niet snel slecht, maar wel snel minder lekker. Net als met gemalen koffie, nemen de geur en smaak van moutpoeder af naarmate je het meel langer bewaart. Een goede reden om lekker veel te bakken dus!

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...