0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is patentbloem?

Patentbloem, ookwel type 405 meel, of T45 genoemd, is een soort tarwebloem. Tarwebloem is eigenlijk tarwemeel waar de kiemen en zemelen uitgezeefd zijn. Hierdoor is bloem een stuk witter en fijner qua structuur dan meel. Wel is bloem hierdoor tevens minder gezond dan meel. De kiem en zemel van de tarwekorrel bevatten namelijk het gros van de vitaminen en mineralen van de korrel. Wat overblijft is het witte meellichaam, welke grotendeels bestaat uit eiwitten en zetmeel. 
 
Type 405 meel is een speciaal soort tarwebloem. Deze bijzondere bloemsoort bevat namelijk niet het hele meellichaam, maar slechts een deel van het meellichaam. Het uiterste deel van het meellichaam bevat minder goede eiwitten dan het middelste deel. Tarwebloem wordt gemaakt van het hele meellichaam, terwijl type 405 meel alleen gemaakt wordt van het middelste deel van het meellichaam. Patentbloem bevat dus alleen goede eiwitten, terwijl tarwebloem zowel de goede als de minder goede eiwitten bevat. 
 
Een speciale soort T45 is Amerikaanse patentbloem. Deze bloem wordt gemaakt met nog meer eiwitten dan gewone patentbloem. Hierdoor rijst je deeg nog beter. Wanneer eiwitten in contact komen met vocht, onstaan er gluten. Gluten zijn erg belangrijk voor het rijzen van het brood en zorgen voor een hoog en luchtig brood. Maar ook voor bijvoorbeeld pizzadeeg zijn deze eiwitten belangrijk. Daarnaast houdt je deeg meer vocht vast naarmate je meer gluten hebt, waardoor je brood malser wordt en langer houdbaar blijft. 

Hoe wordt patentbloem gemaakt?

Patentbloem, in tegenstelling tot tarwebloem of meel, kan niet door de bakker zelf gemaakt worden. Wanneer een bakker bloem maakt, maakt zij eerst meel van gemalen graankorrels. Dan zeeft de bakker het meel totdat alle zemelen en kiemen eruit zijn. Wat overblijft zijn de hele meellichamen, ofwel tarwebloem. 
 
Maar voor type 405 meel worden dus niet de hele meellichamen gebruikt. Alleen de binnenste laag van het meellichaam bevat de goede eiwitten en alleen dit deel wordt gebruikt. De buitenste laag wordt verwijderd en de binnenste laag van het meellichaam wordt gewonnen in een meelfabriek. Dat gebeurt erg secuur, laagje voor laagje. Hiervoor worden walsen gebruikt, waarbij de afstand tussen deze grote stalen rollen iets kleiner is dan de dikte van een tarwekorrel. De buitenste laag wordt zo van de tarwekorrel afgeschuurd. 
 
Dan komt de tarwekorrel bij de volgende walsen, die nog een kleinere afstand hebben. Ook nu wordt er weer een klein laagje afgepeld. Zo gaat een tarwekorrel vaak wel twintig maal door de walsen voordat de binnenste laagjes zijn bereikt. Alleen deze laagjes bevatten de goede eiwitten en worden vermalen tot type 405 meel. 

Voordelen patentbloem

Patentbloem bevat dus alleen de goede eiwitten. Wat dat betekent, is dat deze bloemsoort, in tegenstelling tot tarwebloem, alleen eiwitten bevat met de juiste glutenbindende eigenschappen. We zagen al dat gluten ontzettend belangrijk zijn voor het rijzen van het brood. Een brood, of ander baksel, van type 405 meel zal dus luchtiger, hoger en malser worden dan een brood, pizza, cake of koekje van tarwebloem.
 
Hierdoor kun je tarwebloem in een recept meestal vervangen door patentbloem. Je brood of ander baksel krijgt waarschijnlijk juist een betere textuur met T45 dan met tarwebloem. 
 
Dan vraag je je misschien af: als T45 zoveel beter is dan tarwebloem, waarom bestaat tarwebloem dan nog? De reden dat we nog tarwebloem gebruiken, is dat type 405 meel veel moeilijker is om te maken. Hierdoor is deze bloem vaak ook duurder. Vaak maakt het voor een brood, cake of koek niet gek veel uit welke bloem je gebruikt. Daarom kom je recepten voor hetzelfde gerecht met verschillende soorten bloem tegen. Je kan je tarwebloem dus gerust in de keukenkast laten staan.

Hoe gebruik je patentbloem?

Met patentbloem maak je een beslag voor bijvoorbeeld wit brood, koekjes, cake, taart, pannenkoeken en pizza. Soms kun je zowel tarwebloem als Type 405 meel gebruiken voor deze gerechten. Het ligt er maar net aan met welke soort bloem jij liever werkt. Maar soms zit er een belangrijk voordeel aan meer goede eiwitten, en daardoor meer gluten, in je deeg.
 
Voor pizzadeeg is T45 bijvoorbeeld uitermate geschikt. Je wil natuurlijk dat je pizzadeeg erg luchtig wordt; zo luchtig zelfs dat je gaten van bubbels in je pizzabodem ziet. Dan kun je het beste een bloem met veel gluten gebruiken, zoals Amerikaanse bloem. 
 
Voor dezelfde reden is type 405 meel een goede keuze voor ciabatta. Ook dit is een brood waarbij je de gaten wil zien. Je brood moet dus ontzettend luchtig worden. Waar je bij een gewoon wit brood kunt kiezen tussen de verschillende soorten bloem, is je ciabatta gewoonweg niet hetzelfde met tarwebloem. 
 
Voor een brioche zijn veel gluten ook handig. Brioche moet niet alleen luchtig, maar ook erg mals zijn. Omdat de gluten belletjes veroorzaken die vocht kunnen opnemen, wordt je brood met een glutenrijke bloem lekker mals. Perfect voor een briochebrood of brioche bolletjes.
 
Een andere broodsoort die lekker luchtig moet zijn en goed en lang moet rijzen, is zuurdesembrood. Voor zuurdesembrood zijn gluten erg belangrijk. Dit brood moet namelijk erg lang rijzen en dat rijzen moet ook zeker goed gaan. Patentbloem is daarom perfect voor een heerlijk zuurdesembrood.
 
Je ziet al dat er veel voordelen aan patentbloem zitten en dat je deze bloem voor van alles kunt gebruiken. Wat ga jij bakken?
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste patentbloem?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste patentbloem voor al jouw bakprojecten. Zo kun je met onze hoogwaardige bloem heerlijke broden, pizza's, cakejes en taarten bakken. De bloem bevat alleen de beste delen van de tarwekorrel, waardoor jouw brood of andere bakcreatie uitstekend rijst. Wel zo lekker!

Verkopen jullie ook Amerikaanse patentbloem?

Jazeker, ook Amerikaanse bloem koop je bij Bakwinkel. Deze bloem is uitermate geschikt voor gerechten waar je wat extra eiwitten voor de glutenformatie wil toevoegen. Denk hierbij aan zuurdesembrood en pizza. De lekkerste bloem vind je bij Bakwinkel.

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?

Tarwebloem bevat het hele meellichaam. In de buitenste laag van het meellichaam bevinden zich eiwitten die zich minder goed omzetten in gluten. In de binnenste laag zitten de goede eiwitten. Tarwebloem kan het hele meellichaam bevatten of alleen die buitenste laag. Type 405 meel, aan de andere kant, bevat juist alleen de binnenste laag, waardoor een beslag van dit bloem een stuk beter rijst.

Wat is het verschil tussen T45 en Amerikaanse patentbloem?

Amerikaanse patentbloem bevat nog meer eiwitten dan gewone type 405 meel. Hierdoor krijgt een brood met de Amerikaanse bloemvariant meer gluten, waardoor het nog beter rijst. Voor erg luchtige broden en andere baksels die luchtig moeten zijn, is de Amerikaanse variant beter. Denk hierbij aan pizzadeeg en ciabatta. Ook houdt deeg met meer gluten meer vocht vast, waardoor het brood malser wordt en langer houdbaar blijft. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...