0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is pindameel?

Pindameel is een meel welke gemaakt wordt door pinda's te malen tot een poeder. De pinda wordt ook wel een grondnoot, olienoot of aardnoot genoemd. Deze namen zijn wat misleidend, omdat de pinda eigenlijk helemaal geen noot is. De pinda is een peulvrucht, waardoor pindameel niet tot de notenmelen behoort. Toch is dit meel glutenvrij, eiwitrijk en net zo gezond als ander notenmeel. 
 
Meel van pinda's is glutenvrij. Hierdoor kom je dit meel soms tegen in glutenvrije recepten. Je kunt dit meel gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld glutenvrij brood, glutenvrije muffins of glutenvrije pannenkoeken. Net als amandelmeel kun je pindameel als een vervanger voor tarwemeel gebruiken. 
 
Dit meel geeft je baksels een aroma van pinda's, maar heeft, in tegenstelling tot kastanjemeel, niet een erg overheersende smaak. In combinatie met andere neutrale glutenvrije meelsoorten, zoals rijstmeel of kokosmeel, kun je er dus ook “gewone” broden en andere baksels mee bakken. 

Hoe wordt pindameel gemaakt?

Pinda's bevatten van nature erg veel vetten. Je zou hierdoor denken dat pindameel ook erg vet is, maar dat is niet zo. Als je pinda's gewoon zou malen, zoals je doet me amandelen om amandelmeel te maken, zou je meel veel te vettig zijn. De pinda's moeten dus eerst van een groot deel van hun olie ontdaan worden. Dit gebeurt in een speciale oliemolen. Deze oliemolen scheidt pindaolie van het meel. 
 
Na het malen van de pinda's heb je een fijn poeder met nog ongeveer 20% van de pindaolie resterend. Dit is het meel. Dit meel bevat dus nog steeds de gezonde vetzuren die er mede voor zorgen dat pinda's zo gezond zijn, maar wel een stuk minder. 
 
Dit pindameel kun je dan gebruiken voor bakken, maar ook als verdikkingsmiddel en om je eigen pindakaas te maken; voor op je zelfgebakken boterham natuurlijk. 

Voordelen pindameel

Pindameel heeft een heerlijke nootachtige smaak die geschikt is voor zowel zoete als hartige baksels. Ook is dit meel erg veelzijdig. Het kan worden gebruikt voor allerlei soorten baksels, maar ook voor het maken van andere pindagerechten, zoals pindakaas en pindasaus. 

Glutenvrij meel

Een groot voordeel aan het meel van pinda's is natuurlijk dat dit meel glutenvrij is. Meel van pinda's kun je dus gebruiken voor het bakken van allerlei glutenvrije baksels. Je mengt dit meel dan met andere glutenvrije meelsoorten voor het beste resultaat. 

Eiwitrijk meel

Voor sporters, veganisten en vegetariërs is dit meel een goede bron van eiwitten. Dit meel bevat namelijk maar liefst 45 gram eiwitten per 100 gram meel. Om dat in perspectief te plaatsen: tarwemeel bevat slechts 10 gram eiwitten per 100 gram meel en amandelmeel bevat 22 gram eiwitten per 100 gram meel. In het proteïnegehalte blinkt pindameel dus echt uit. Daarnaast bestaat het meel ook nog eens voor 11% uit vezels. 

Koolhydraatarm meel

Meel van pinda's is bovendien redelijk koolhydraatarm. Dit meel bevat 20 gram koolhydraten per 100 gram meel. Dat is een stuk minder dan tarwemeel en meel van veel andere graansoorten, welke wel 50 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel kunnen bevatten. Als je een keto-dieet volgt, kun je dus soms van dit heerlijke meel genieten. Het relatief lage koolhydraatgehalte in dit meel betekent tevens dat het meel een lage glycemische index heeft. Het eten van dit meel draagt daardoor bij aan het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. 

En een echte superfood

Ben jij al overtuigd? Wacht nog even, want er is nog meer goed nieuws. Pindameel is namelijk ook nog eens rijk aan vitaminen, mineralen, gezonde vetzuren en antioxidanten. De pindaolie dat nog aanwezig is in dit meel helpt je cholesterolbalans te verbeteren. Het antioxidant polyfenol resveratol, welke voorkomt in dit meel beschermt je hart. Verder bevat dit meel onder andere vitamine E, vitamine B6, magnesium, zink, ijzer en calcium. 
 
Pindameel is dus niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super gezond. Het wordt dus tijd om met dit wondermeel te gaan bakken. 

Bakken met pindameel

Pindameel is een enorm veelzijdig meel. Je wil dus altijd een pak in de keuken hebben staan. Als je dit meel gebruikt als een proteïneboost, kun je het toevoegen aan je proteïneshake, maar je kunt er ook zelf mueslirepen mee maken. Je kunt dit meel bovendien gebruiken om zelf pindakaas, Aziatische sauzen of pindasaus te maken. 
 
En je kunt natuurlijk met dit meel bakken. Meel van pinda's bevat geen gluten. Gluten zijn in een deeg of beslag nodig voor het rijzen en het binden. Als je niet glutenvrij bakt, kun je dus het beste een deel van je glutenhoudende meel vervangen door pindameel. Voor het beste bakresultaat wil je niet meer dan een derde van je meel vervangen door een glutenvrij meel.
 
Als je wel glutenvrij bakt, bak je met dit glutenvrije meel op dezelfde manier als met andere glutenvrije meelsoorten. Je kunt dit meel gebruiken voor het bakken van brood, hartige gerechten en zoete gerechten. Je kunt dit meel het beste mengen met andere glutenvrije meelsoorten. Daarnaast voeg je voor het beste resultaat een glutenvervangend ingrediënt toe, zoals een glutenvrij zetmeel of psylliumvezels. 
 
De pindasmaak van dit meel zorgt er tevens voor dat je ook heerlijke pindabaksels van dit meel kunt maken. De smaak is mild en niet overheersend, maar het zalige pinda-aroma dat dit meel met zich meebrengt, maakt het perfect voor gerechten zoals pindapannenkoeken, pindamuffins en pinda-chocoladecake. Ook voor ijs is dit meel erg geschikt. Maak bijvoorbeeld je eigen pindakaasijs. Pinda past natuurlijk ook in verschillende combinaties. Maak bijvoorbeeld pinda en banaanmuffins, pinda en chocoladetaart of een pittige pinda en sambalpizza. De mogelijkheden zijn eindeloos voor een creatieve thuisbakker, zoals jij!
 
Een voorbeeld is natuurlijk een heerlijk glutenvrij brood. Meel van pinda's voegt een milde en nootachtige smaak toe aan je brood, maar is niet overheersend pinda-achtig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je alleen een pindabrood kunt bakken met dit meel. Echter, als je wel een pindabrood wil maken, kun je de smaak van dit verrukkelijke meel naar boven brengen door wat extra stukjes pinda mee te nemen in je deeg. Ook met stukjes chocolade is een brood van dit bijzondere meel erg lekker. Je kunt zelfs een zalig bananenbrood met dit meel bakken. 
 
Je kunt bijvoorbeeld een glutenvrij brood maken met enkel pindameel en geen ander glutenvrij meel. Je brood heeft dan een merkbare pindasmaak, maar niet te overheersend. Je kunt als glutenvervanger prima xanthaangom toevoegen. Als rijsmiddel gebruik je een glutenvrij bakpoeder, zoals wijnsteenbakpoeder. Als bindmiddel voeg je eieren toe. Voor een bananenbrood gebruik je natuurlijk bananen, een plantaardige olie, eieren en ingrediënten naar smaak, zoals vanille-extract en kaneelpoeder.
 
Wil jij weten hoe jij zelf verrukkelijke broden, muffins, pannenkoeken en nog veel meer bakt met pindameel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je pindameel?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste pindameel van geroosterde pinda's. Dit meel is gemaakt zonder additieven. Je gebruikt dit meel van pinda's voor het bakken van glutenvrije, koolhydraatarme of eiwitrijke baksels, zoals brood, muffins, koekjes en cake. 

Is pindameel glutenvrij?

Ja, pindameel is geheel glutenvrij. Dit meel wordt gemaakt van pinda's. Pinda's zijn peulvruchten die van nature glutenvrij zijn. Dit meel is dus geschikt voor mensen die glutenvrij eten. 

Wat doe je met pindameel?

Dit meel is een ontzettend veelzijdig meel. Je kunt dit meel voor van alles gebruiken. Het meel heeft een milde, nootachtige smaak die geschikt is voor brood, zoete baksels en hartige baksels. Voor een proteïneboost voeg je dit meel toe aan je proteïneshake of smoothie. Je kunt er ook eiwitrijke mueslibars van maken. Bovendien kun je dit meel gebruiken voor het maken van pindasaus, pindakaas en Aziatische sauzen. Je dikt soepen en sauzen in met dit meel, om ze niet alleen dikker, maar ook lekkerder te maken. Kortom, als je dit meel eenmaal in huis hebt, kun je het voor al je baksels en andere gerechten gebruiken.

Is pindameel koolhydraatarm?
Meel van pinda's is relatief koolhydraatarm. Dit meel bevat 20 gram koolhydraten per 100 gram meel. Dit is aanzienlijk minder dan de 50 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel die veel meelsoorten van graan, zoals tarwemeel, bevatten. Je kunt soms dus van dit meel genieten als je koolhydraatarm eet. 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...