0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn pitabroodjes?

Pitabroodjes worden ook wel shoarmabroodjes genoemd. Het zijn platte broodjes met een zachte korst. Omdat ze gemaakt worden met bloem, behoren ze tot de categorie wit brood. De broodjes hebben een grote opening, waardoor ze op zakjes of tasjes lijken.
 
Deze zakjes zijn er niet voor niks. Ze worden vaak gevuld met vlees of andere lekkernijen. Meestal worden shoarmabroodjes gevuld met shoarma of gyros. 
 
Shoarma is vlees die op een paal gedraaid wordt. Van die paal vlees worden dunne reepjes afgesneden. De naam shoarma wordt gebruikt voor verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees, rundvlees, kalkoen of kip. In Nederland wordt ook varkensvlees gegeten als shoarma. 
 
Gyros is een Grieks gerecht welke bestaat uit reepjes gekruid varkensvlees. Zowel gyros als shoarma zijn afgeleid van het Turkse gerecht döner kebab. 

Waar komen pitabroodjes vandaan?

Het is niet precies duidelijk waar het pitabroodje vandaan komt. Het lijkt erop dat het broodje uitgevonden is door de Bedoeïenen, een nomadisch woestijnvolk. Zij bakten het brood van meel en water op een open vuur. 
 
In Nederland gebruiken we het woord “pita” om te verwijzen naar “khubz”, welke een Arabisch brood is. Dit brood wordt in een steenoven gebakken. 
 
De geschiedenis van pitabrood gaat nog verder terug. Er is bewijs dat een soort shoarmabroodjes meer dan veertienduizend jaar geleden al gebakken werden. Deze broodjes waren dunne, platte broden die niet de karakteristieke zakjes hadden van het pitabrood dat we nu kennen. Deze broodjes met een opening werden later ontwikkeld. 
 
De reden dat het pitabroodje tot de oudste broodsoorten behoort, is omdat je deze broodjes niet in een pan of in de oven hoeft te bakken. Op een steen kon je deze broden gewoon boven een open vuur bakken. 

Griekse pitabroodjes

Griekse pitabroodjes zijn een ander soort pitabroodjes en worden ook wel Grieks platbrood genoemd. Deze broodjes lijken op wraps en bevatten niet het zakje van shoarmabroodjes. Deze broodjes eet je ook gewoon met gyros of shoarma, maar je vouwt ze als een wrap om de vulling heen.
 
Je maakt een Grieks pitabroodje met (spelt)meel, bakpoeder, zout en Griekse yoghurt. Ze zijn dus wat frisser en zuriger dan shoarmabroodjes. In plaats van bakpoeder kun je ook gist gebruiken en in plaats van meel kun je ook bloem gebruiken. Verder kun je ook ingrediënten naar keuze toevoegen aan het pitabrooddeeg, zoals honing, olijfolie en zoutvlokken.  
 
Je kunt Griekse pitabroodjes op veel verschillende manieren maken. Wil jij zelf deze lekkere Griekse broodjes maken? Volg dan een lekker pitabroodje recept.

Hoe maak je shoarmabroodjes?

Nu de andere pitabroodjes, of shoarmabroodjes. Hoe maak je de broodjes met een zakje voor je vulling? Vroeger werden de broodjes op een bepaalde manier gestoomd, zodat de opening vanzelf al ontstond. Maar als je zelf shoarmabroodjes wil bakken, kun je de opening het beste met de hand maken.
 
Als je graag met een broodmix bakt, kun je een gewone witbroodmix gebruiken. Als je liever zelf je ingrediënten verzameld, heb je bloem, water, gist, zout en olijfolie nodig. Je kunt ook kruiden toevoegen aan je deeg om gekruide shoarmabroodjes te maken. 
 
Je begint met een gistpapje maken. Meng je gist en water en roer ze door elkaar. Laat het eventjes staan. Dan meng je je ingrediënten samen en kneed je er een deeg van. Je kunt ook je bloem, zout, olijfolie en gistmengsel in je broodbakmachine mixen.
 
Je maakt dan gelijke balletjes van je deeg. Rol de balletjes door wat bloem en vorm ze met de hand tot pitabroodjes. Dan leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat je ze nog even rijzen. Dan kunnen ze in de oven. Je bakt ze in 10 minuten gaar en goudbruin. En dan smullen maar!
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf pitabroodjes maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor pitabroodjes of shoarmabroodjes. Niet alleen je bloem, gist en bakkerszout koop je bij Bakwinkel, maar ook je kruiden en specerijen. Hiermee kun je zowel het broodje zelf als je vlees kruiden.

Verkopen jullie ook een broodmix voor shoarmabroodjes?

Als je liever broodjes bakt met een broodmix, kun je een gewone witbroodmix gebruiken. Je kan dan zelf nog kruiden naar smaak en wat olijfolie toevoegen. Je kunt ook lekkere pitabroodjes maken met een broodmix voor Italiaans brood. Probeer uit wat jij het lekkerst vindt!

Hoe maak je koolhydraatarme shoarmabroodjes?

Als je koolhydraatarm eet, mag je de meeste granen niet hebben. Je kunt dan jouw shoarmabroodjes maken met een mix van amandelmeel en kokosmeel of met boekweitmeel. Alle soorten meel koop je bij Bakwinkel.

Zijn pitabroodjes gezond?

Shoarmabroodjes worden meestal met tarwebloem gemaakt. Ze zijn dus eigenlijk witbrood, waardoor ze niet tot een erg gezonde broodsoort behoren. Je kunt ze wel gezonder maken door bruine broodjes of volkoren broodjes te bakken. Je gebruikt dan volkorenmeel samen met bloem of in plaats van bloem.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...