0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een precisie weegschaal?

Een precisie weegschaal is een weegschaal waarmee je enorm nauwkeurig kleine hoeveelheden kunt wegen. Als je voor een recept een ingrediënt nodig hebt met een totaal gewicht van minder dan 10 gram, volstaat een keukenweegschaal niet. Deze meet zo onnauwkeurig kleine gewichten dat je zonder dat je het doorhebt hele grammen te veel of te weinig gist, zout of broodverbeteraar gebruikt! 
 
Je hebt daarom altijd twee weegschalen in de keuken: een keukenweegschaal en een precisie weegschaal. Een precisie weegschaal kan namelijk grotere hoeveelheden, zoals 500 gram meel, niet afwegen. 
 
Een precisie weegschaal is erg belangrijk. Als je je ingrediënten niet goed kunt afwegen, zul je snel de verkeerde hoeveelheden gebruiken. Hierdoor kan je deeg of beslag helemaal mislukken. Het is natuurlijk ontzettend zonde als je opnieuw moet beginnen.
 
Een precisieweegschaal zal een afwijking van tussen de 0,3% en 1% hebben. Dat betekent dat het gewicht dat je op de display van je weegschaal ziet staan niet helemaal zal kloppen. Dat is bij een weegschaal niet te voorkomen. Maar het verschil tussen 8 gram gist en 8,08 gram gist zal geen verschil uitmaken voor het uiteindelijke resultaat. Deze afwijking kan dus geen kwaad. 
 
Een precisie weegschaal heeft een glad en klein weegplateau. Dit plateau kan groot of klein zijn. Over het algemeen geldt dat hoe groter het plateau, hoe gemakkelijker je de weegschaal kunt gebruiken. Je wil namelijk een klein schaaltje op je plateau kunnen zetten.
 
Een schaaltje van bijvoorbeeld keramiek zal te groot en te zwaar zijn. Een precisie weegschaal kan meestal niet meer dan 200 gram meten. Je zult dus een klein kunststof schaaltje gebruiken. Sommige precisie weegschalen komen al met een schaaltje die op het plateau past en niet te zwaar is. 
 
Ten slotte hebben sommige weegschaaltjes een Tarra functie. Dit is ontzettend handig om te hebben. Als jouw weegschaal een Tarra functie heeft, kun je je schaaltje eerst op de weegschaal zetten. Je drukt dan op 0. De weegschaal neemt het gewicht van je schaaltje dan niet mee in het totale gewicht. Als je wat zout of gist in je schaaltje doet, geeft de weegschaal enkel het gewicht van je ingrediënten aan. 

Precisie weegschalen en bereik

Voordat we kunnen kijken naar de voordelen en het gebruik van een precisie weegschaal, is het eerst belangrijk om duidelijkheid te krijgen over twee belangrijke onderwerpen: bereik en resolutie. Dit zijn twee componenten van een weegschaal die bepalen hoe precies jij je ingrediënten kunt afwegen.
 
Het bereik geeft aan hoe veel gewicht je weegschaal kan meten. Er zijn precisie weegschaaltjes die tot 100 gram, tot 200 gram, tot 300 gram etc. kunnen meten. Als je iets op de weegschaal legt dat zwaarder is dan het bereik, zal het gewicht niet op de display verschijnen,
 
Het bereik is belangrijk. Je zou misschien denken dat je een weegschaaltje wil hebben met een zo hoog mogelijk bereik. Maar dit klopt zeker niet. Over het algemeen kun je stellen dat hoe hoger het bereik is, hoe onnauwkeuriger de meting is. 
 
Dit klopt niet helemaal. Anders zouden precisie weegschalen met een hoog bereik natuurlijk niet bestaan. De meting wordt onnauwkeuriger naarmate het verschil tussen het bereik en het gewicht van wat je op de weegschaal legt toeneemt. Als thuisbakker kun je echter aanhouden dat een lager bereik voor gist, zout, broodverbeteraar en andere lichte afwegingen een nauwkeurigere meting zal geven.
 
Als je jouw weegschaaltje gebruikt voor het afwegen van hoeveelheden van 5 tot 10 gram, zul je het meest nauwkeurige resultaat krijgen met een weegschaal die een bereik heeft tot 50 of 100 gram. Maar als je 50 gram wil afwegen, kun je gerust een weegschaaltje met een bereik tot 500 gram gebruiken. 
 
Het is dus belangrijk dat je inschat wat je wil wegen voordat je een precisie weegschaal koopt. Als thuisbakker heb je meestal het meeste succes met een bereik tot 50, 100 of 200 gram. 

Precisie weegschalen en resolutie

Je kunt het niet hebben over precisie weegschalen zonder de resolutie in acht te nemen. De resolutie bepaalt namelijk hoe nauwkeurig de weegschaal een gewichtstoename of een gewichtsafname kan weergeven op de display. 
 
Een precisie weegschaal zal vaak een resolutie hebben van 0,01 gram of 0,1 gram. Stel dat je een schepje zout op je weegschaal legt. De weegschaal geeft aan dat je precies 7 gram zout op het plateau hebt gelegt. Nu strooi je er nog wat zout bij. Als je een weegschaal hebt met een resolutie van 0,1 gram zal het gewicht op de display misschien niet toenemen. Maar als je een weegschaal hebt met een resolutie van 0,01 gram zal het gewicht verspringen van 7 gram naar 7,04 gram. 
 
Zowel een resolutie van 0,1 gram als een resolutie van 0,01 gram zijn in de praktijk nauwkeurig genoeg om als thuisbakker mee te werken. 
 
Ter illustratie, een keukenweegschaal heeft vaak een resolutie van 1 gram tot maar liefst 5 gram. Een weegschaal met een resolutie van 1 gram kan het verschil tussen 40,5 gram en 41,5 gram niet weergeven. In beide gevallen zal er 41 gram op de display staan. Dat is dus nogal een verschil met een precisie weegschaal. 
 
De resolutie zegt overigens niks over de nauwkeurigheid van je weegschaal. Het getal dat je op de display ziet staan is nooit precies gelijk met het werkelijke gewicht. Je weegschaal kan dus heel precies 7,04 gram aangeven, maar als de nauwkeurigheid niet erg hoog is, kan het zomaar dat het gewicht in werkelijkheid een stuk hoger of lager ligt. 

Voordelen precisie weegschaal

Misschien bak jij nu al vaak en heb je altijd genoeg gehad aan je keukenweegschaal. Maar als je eens bakt met behulp van een precisie weegschaal zul je versteld staan van het verschil.
 
We zagen net al even dat geen enkele weegschaal het werkelijke gewicht precies nauwkeurig aangeeft. Als jij op de weegschaal ziet staan dat jouw gist 8 gram weegt, klopt dat dus nooit helemaal. Gelukkig maken kleine onnauwkeurigheden in het bakken niet uit. Of je nu 8 gram gist of 8,04 gram gist gebruikt, maakt immers geen verschil. 
 
Met een keukenweegschaal zal je afwijking vaak meer zijn dan 2%. Als je weegschaal dus 200 gram meel aangeeft, zal het werkelijke gewicht lager liggen dan 196 gram of hoger liggen dan 204 gram. 
 
Voor ingrediënten zoals zout of gist is zo'n groot verschil natuurlijk helemaal niet handig. Je deeg zal niet goed lukken als je 6 gram zout afweegt, maar het werkelijke gewicht 4 gram bedraagt. Je wil dus een weegschaal met een hoge nauwkeurigheid en een precieze resolutie gebruiken.
 
Zoals we al zagen, krijg je het meest nauwkeurige resultaat met een nauwkeurige resolutie en met een zo klein mogelijk verschil tussen het gewicht van je ingrediënt en het bereik van de weegschaal. Als je er niet hele grammen naast wilt zitten, gebruik je voor kleine hoeveelheden zout, gist of broodverbeteraar dus een precisie weegschaal.

Precisie weegschaal vs keukenweegschaal

Met een precisie weegschaal kun je dus erg nauwkeurig relatief lichte hoeveelheden meten. Een keukenweegschaal is dan weer beter geschikt voor het wegen van grotere hoeveelheden, zoals water en meel. Vaak wegen deze ingrediënten te veel voor een precisie weegschaal. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee weegschalen?
 
Een groot verschil tussen deze twee weegschalen is de resolutie. Een keukenweegschaal heeft vaak een resolutie van 1 gram of zelfs meer. 4,5 gram zout en 5,5 gram zout zien er op de display van een keukenweegschaal allebei uit als 5 gram zout. Hierin betrekken we dan nog niet eens de nauwkeurigheid. Het kan bijvoorbeeld dat je 4,2 gram zout op een keukenweegschaal legt. De weegschaal leest dit als 4,5 gram zout en displayed het gewicht als 5 gram zout. 
 
Een precisie weegschaal, aan de andere kant, heeft vaak een resolutie van 0,01 tot 0,1 gram. Als de nauwkeurigheid hoog is, krijg je dus een veel preciezer getal met een precisie weegschaaltje dan met een keukenweegschaal. Hierdoor is een keukenweegschaal ongeschikt voor het afwegen van gist, zout en broodverbeteraar. 
 
Daarnaast heeft een keukenweegschaal een veel hoger bereik. Meestal kun je met een keukenweegschaal 2000 gram of 5000 gram afwegen. Dit maakt dat de meting van 5 gram gist een stuk onnauwkeuriger is met een keukenweegschaal dan met een precisie weegschaal. 
 
Er is in de keuken zeker een belangrijke rol voor de keukenweegschaal. Een precisie weegschaaltje kan 400 gram meel namelijk helemaal niet afwegen. Dat is veel te zwaar en past niet eens op het weegplateau. 
 
Het is daarnaast belangrijk om te weten dat een keukenweegschaal niet per definitie onnauwkeuriger is dan een precisie weegschaal. Als je een keukenweegschaal hebt met een bereik van 2000 gram, kun je nauwkeurig hoeveelheden boven de 200 gram afwegen. 
 
Samengevat: een precisie weegschaal is nauwkeuriger bij relatief lichte ingrediënten en een keukenweegschaal is nauwkeuriger bij relatief zware ingrediënten (naast het feit dat een precisie weegschaaltje deze hoeveelheden helemaal niet kan meten). Je hebt dus allebei deze weegschalen nodig. 

Hoe gebruik je een precisie weegschaal?

Als je een keukenweegschaal gewend bent, kan het even wennen zijn om met een precisie weegschaaltje te werken. Er zijn een aantal dingen waar je met deze weegschalen op moet letten.
 
Ten eerste beïnvloedt de temperatuur de nauwkeurigheid van de weegschaal. Als je iets wat erg warm of erg koud is op de weegschaal legt, zal de meting minder nauwkeurig zijn. Dit geldt ook als je je weegschaal op een erg warme of erg koude ondergrond neerzet. Kamertemperatuur is ideaal voor deze weegschaaltjes. 
 
Als je weegschaal niet al inclusief een schaaltje komt, heb je een klein en zeer licht schaaltje nodig om je ingrediënten in af te wegen. Je kunt makkelijk van aluminiumfolie een schaaltje maken. Let erop dat je je schaaltje eerst leeg moet wegen of in het Tarra menu op 0 moet zetten.
 
Daarnaast wil je nooit meer dan het maximale bereik op de weegschaal leggen. Als je een weegschaal met een bereik van 100 gram hebt, leg je dus niet iets dat meer weegt dan 100 gram op het plateau. Dit kan de weegschaal namelijk permanent beschadigen. 
 
Wegen op een precisie weegschaal is vaak niet lastig. Meestal kun je je bakje simpelweg op de weegschaal zetten. Je houdt dan rekening met het gewicht van je bakje of stelt deze in het Tarra menu in. 
 
Je zet de weegschaal eerst aan. Wanneer je 0,0 gram op de display ziet staan, kun je je bakje op het plateau zetten. 
 
Elke weegschaal werkt net iets anders, dus lees de gebruiksaanwijzing altijd goed door voordat je begint. 
 
 
Nu je alles weet over precisie weegschalen, kun je er zelf mee aan de slag. Dus, ben jij een thuisbakker en werk je nog niet met een precisie weegschaaltje? Dan haal je er nu eentje in huis en bak je betere broden en gebak dan ooit tevoren!
Veelgestelde vragen
Waar koop je een precisie weegschaal?

Bij Bakwinkel koop je de perfecte precisie weegschaal voor elke thuisbakker. Met de hoge nauwkeurigheid van een precisie weegschaaltje, zorg je ervoor dat je nooit meer de verkeerde hoeveelheden gist, zout en broodverbeteraar door je deeg mengt. 

Waarvoor gebruik je een precisie weegschaal?

Een precisie weegschaal gebruik je voor het nauwkeurig afwegen van hoeveelheden onder de 10 gram. Een keukenweegschaal is hiertoe niet in staat. Als je vaak bakt, kun je bijvoorbeeld gist, zout, suiker, broodverbeteraar en kruiden afwegen in een precisie weegschaaltje.

Hoe berg je een precisie weegschaal op?

Het is belangrijk dat je je weegschaal veilig bewaart. De temperatuur en het gewicht op het weegplateau kunnen de weegschaal namelijk negatief beïnvloeden. Je bewaart je precisie weegschaaltje dus op kamertemperatuur en zorgt ervoor dat er niks op het weegplateau ligt.

Welke precisie weegschaal is het beste?

Als je je precisie weegschaal gebruikt voor thuis brood en gebak bakken, dan wil je weegschaal met een zo nauwkeurig mogelijke resolutie en een zo laag mogelijk bereik. Je kunt het beste een weegschaal nemen met een resolutie van 0,01 gram en een bereik van 50,100 of 200 gram. Maar welke weegschaal het beste past bij jou hangt af van waarvoor je de weegschaal gebruikt. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...