0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een pretzel?

Een pretzel is een brood dat tot een strikje of knoop gevlochten wordt. Je hebt dus harde en zachte pretzels, alsmede grote en kleine pretzels. Vooral de harde variant wordt soms ook een zoute krakeling genoemd.
 
Bakkers maken pretzels op een bijzondere manier. Zij behandelen de pretzels met loog of wassoda. Dit zijn chemicaliën die een Maillard-reactie teweegbrengen. Dit is een reactie tussen aminozuren, welke gebruind voedsel zoals koekjes, brood en geroosterde marshmellows hun karakteristieke smaak geven. Door deze maillard-reactie krijgen ook pretzels hun traditionele smaak en schil of korst. 
 
Wanneer je zelf pretzels maakt, gebruik je deze ingrediënten waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk gebruik je tarwebloem, ei, zeezout, kristalsuiker, bakkerszout en water. Voor het laten rijzen van het brood gebruik je zowel instant gist als bakpoeder.
 
Meestal bestrooi je je pretzel met zeezout, maar je kunt ook andere toppings, zoals sesamzaad, gebruiken. Ook kun je pretzels zoet maken doos juist chocolade of kaneel als topping te gebruiken. 

Waar komt de pretzel vandaan?

De pretzel vindt zijn oorsprong in Europa. In Duitsland worden deze broodjes brezel genoemd en in Zwitserland worden ze kringlor genoemd. In Duitsland worden brezels tijdens de lunch, al dan niet met bier, gegeten.
 
We weten niet precies waar de pretzel vandaan komt. Er zijn wel een aantal legenden. De meeste mensen nemen aan dat de pretzel een christelijke uitvinding is. Het verhaal gaat dat Italiaanse monniken pretzels gebruikten om kinderen die hun gebeden hadden geleerd te belonen. De vorm zou een persoon die zijn of haar armen over de borst kruist.
 
In Duitsland gaat het verhaal dat pretzels zijn uitgevonden door bakkers die gegijzeld werden. Een voedselhistoricus denkt dat de oorsprong Keltisch is. De vorm van de pretzels zou afgeleid zijn van Keltische oogstknopen. Het brood zou gebruikt zijn om de Keltische godin Sirona te eren. Voor deze verhalen zijn er echter geen betrouwbare bronnen. 
 
Zo zijn er nog veel meer verhalen over de oorsprong van de pretzel. Zo zijn er ook mensen die geloven dat dit brood zijn oorsprong vindt in een klooster in Zuid-Frankrijk. We zullen waarschijnlijk nooit weten waar dit brood vandaan komt. Wel weten we dat ze al tijden in Duitsland gebakken worden. De pretzelvorm maakt in Duitsland zelfs deel uit van het embleem van het bakkersgilde. 

Soorten pretzels

Je hebt natuurlijk de gewone pretzelbroodjes. Dit is het brood welke gevlochten wordt tot een strik of knoop en vaak met zout gegeten wordt.
 
Daarnaast heb je natuurlijk de populaire zoutjes. Deze delen de naam en vorm van het brood. Je kunt ze niet alleen zout kopen. In het Verenigd Koninkrijk worden deze zoutjes vaak verkocht met een zure room en bieslook smaak. En in Nederland genieten we ook van de zoete variant: krakelingen. 
 
In Duitsland is de butterbrezel populair. Dit zijn pretzels die doorgesneden en besmeerd met boter worden. Ze zijn vaak versierd met verschillende soorten zaadjes, zoals sesamzaad, zonnebloempitten of karwijzaad. Ook zijn zeezout, stukjes spek en gesmolten kaas geliefde toppings.
 
Er zijn ook veel zoete varianten. Soms worden ze gemaakt van een soort peperkoek. Ook kun je ze vullen met amandelspijs en bestrooien met amandelschaafsel. En tijdens carnaval wordt in in de Duitse stad Weidenberg genoten van anijskrakelingen. Dit zijn pretzelbroodjes met anijs. 
 
Als je van pretzels houdt, kun je dus ontzettend veel variëren. 

Hoe maak je pretzels?

Pretzels zijn eigen wit brood. Je kunt dan ook een broodmix voor wit brood gebruiken voor het bakken. Als je je pretzelbrood zelf maakt, gebruik je bloem, suiker, gist, bakpoeder, zout, melk en water. Je bestrijkt je pretzeldeeg met een eidooier en gebruikt een topping naar keuze, bijvoorbeeld lijnzaad of pompoenpitten. 
 
Het vormen van het deeg vergt wat oefening. Je begint door een lange rol van een stuk deeg te maken. Deze deegsliert vorm je in een U. Je draait de uiteinden twee of drie keer om elkaar en drukt ze vast op het midden van je sliert. Je maakt dus eigenlijk een soort hartje. 
 
Wil je zelf pretzels maken? Bekijk dan een pretzel recept voor een precieze instructie.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor pretzels maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor pretzels. Als je zelf een pretzel maakt, heb je verschillende ingrediënten nodig, zoals bloem, bakkerszout en gist. Zorg ervoor dat je ingrediënten van hoge kwaliteit in huis haalt. Dat proef je namelijk! Bij Bakwinkel vindt je alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Je kan er dus vanuit gaan dat je een heerlijke pretzel bakt.

Verkopen jullie ook pitten en zaden voor pretzels?

Jazeker! Je kunt allerhande pitten en zaden gebruiken voor je pretzels. Denk bijvoorbeeld aan maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Ook karwijzaad is erg lekker op een pretzelbroodje. De lekkerste zaden en pitten koop je bij Bakwinkel. 

Hoe maak je een koolhydraatarme pretzel?

Je kunt elk brood, waaronder een pretzelbrood, koolhydraatarm maken door geen suiker te gebruiken en je meel of bloem te vervangen door een koolhydraatarm meel. Denk bijvoorbeeld aan kokosmeel of amandelmeel. Voor de smaak kun je zeezout, koolhydraatarme pitten en zaden of kaas gebruiken.

Is een pretzel vegan?

Een pretzelbroodje is niet altijd vegan. Soms wordt er melk in het deeg gebruikt. Vaak wordt het deeg daarnaast bestreken met een eidooier voor de toppings en om een goudbruine kleur te krijgen. Je kunt wel zelf een vegan pretzel maken. Je kunt pretzels namelijk ook gewoon zonder melk maken. Je gebruikt dan alleen water. Om je deeg te bestrijken gebruik je sojamelk. Als er boter gebruikt wordt in een pretzel recept, kun je deze vervangen door een veganistische margarine. Melk kun je natuurlijk ook altijd vervangen door een veganistische variant, zoals sojamelk. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...