0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn psylliumvezels?

Psylliumvezels worden ook wel vlozaad of psyllium genoemd. Psylliumvezels bestaan uit de zaadhuiden van de plantago ovata. Dit is een medicinale plant die vooral in Azië, Madeira, Noord-Afrika en op de Canarische eilanden voorkomt. 
 
Psyllium of vlozaad wordt in Nederland als levensmiddel verkocht. In poedervorm worden deze vezels vaak aan voedingssupplementen en laxeermiddelen toegevoegd. Vlozaad wordt door zijn heilzame werking als geneesmiddel gebruikt voor aambeien en het prikkelbare darmsyndroom. 
 
Maar je kunt ook met vlozaadvezels bakken. Ze worden vaak gebruikt voor het maken van glutenvrij brood. Ze bevorderen, net als xanthaangom, de elasticiteit van het deeg. Je voegt de psyllium dan vaak als psyllium husk poeder toe aan je meel. 

Voordelen psylliumvezels

Een groot voordeel van psylliumvezels voor brood bakken is dat het de elasticiteit van het deeg bevordert, waardoor het een belangrijke toevoeging is aan glutenvrij brood. Je kunt glutenvrij brood tegenwoordig ook vaak bij de supermarkt kopen, maar deze broden bevatten vaak erg veel koolhydraten en weinig belangrijke voedingsstoffen. Als je zelf glutenvrij brood bakt met vlozaad, kun je je boterham een stuk gezonder en lekkerder maken. Het toevoegen van vlozaadvezels is namelijk een makkelijke manier om een brood met een stuk meer vezels te bakken. Maar psyllium heeft daarnaast ook enorm veel voordelen. 
 
Psylliumvezels worden vaak gebruikt als een middel tegen diarree, maar ook als een middel tegen constipatie. Psyllium ondersteunt je darmen en beschermt je darmwand. Het zorgt dus voor een blije buik. Vlozaad bindt ook je cholesterol, waardoor het kan helpen je cholesterol te verlagen en galzoutvorming te stimuleren. Psyllium zorgt daarnaast ook nog voor een geleidelijke opname van suikers, waarmee het helpt je bloedglucosespiegel te ondersteunen. Vlozaad bevordert ook de uitscheiding van gifstoffen, waardoor ze goed te gebruiken zijn in een lichamelijk reinigingsprogramma. Dit wondermiddel is dus eigenlijk overal goed voor. Het is dus een goed idee om wat meer vlozaadvezels te eten.
 
Vlozaad bestaat voor het merendeel uit oplosbare vezels. Daardoor vormen vlozaadvezels, net als haverzemelen, een soort gel wanneer ze in contact komen met water. Hierdoor hebben ze een positieve invloed op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Ook leveren ze voeding voor de gezonde bacteriën in het maagdarmkanaal. Net zoals haverzemelen, bevat vlozaad deze belangrijke vezels. Maar, in tegenstelling tot andere oplosbare vezels, worden de psylliumvezels minder gefermenteerd in de darm. Daardoor krijg je minder snel klachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel bij vlozaad dan bij andere oplosbare vezels. 
 
Vlozaadvezels zijn dus een echt wondermiddel. Daarom is het een goed idee om lekker met deze superfood te bakken. Maar hoe werkt dat dan?

Glutenvrij brood bakken met psylliumvezels

Psylliumvezels zijn dus echt een uitkomst wanneer het aankomt op het bakken van glutenvrij brood. Glutenvrij brood bakken is heel anders dan een andere soort brood bakken. Er zijn verschillende soorten glutenvrije meel, zoals boekweitmeel, rijstmeel, teffmeel en maïsmeel. Deze meelsoorten geven je deeg een heel andere structuur en dikte dan deeg van bijvoorbeeld tarwemeel. Daarnaast mix je vaak verschillende soorten glutenvrije meel, zodat je niet één overheersende smaak hebt. 
 
Omdat je een andere strategie nodig hebt wanneer je glutenvrij brood bakt, heb je ook wat andere ingrediënten nodig dan bij gewoon brood, zoals tarwebrood of speltbrood. Glutenvrij brood is niet zo simpel als meel, water, gist en zout mengen en er een brood van bakken. Je hebt vaak ook nog een verdikkingsmiddel en bindmiddel nodig. Je kunt dan bijvoorbeeld xanthaangom of vlozaadvezels gebruiken. 
 
Xanthaangom meng je door het meel om ervoor te zorgen dat je mix aan verschillende soorten meel goed hechten. Ook geeft xanthaangom meer elasticiteit aan je glutenvrije brood, waardoor het minder kruimelig wordt. Psylliumvezels doen eigenlijk hetzelfde als xanthaangom. Het is zowel een verdikkingsmiddel als een bindmiddel. Dat komt mede doordat vlozaadvezels veel water opnemen; wel tot 25 maal hun eigen gewicht! Zo zorgen vlozaadvezels ook voor meer elasticiteit. 
 
Er zitten wel een aantal voordelen aan vlozaadvezels gebruiken in plaats van xanthaangom. Psylliumvezels zorgen ervoor dat je brood langer houdbaar blijft en dat het glutenvrije brood minder snel zijn smaak verliest. Je hebt redelijk wat extra vocht nodig als je vlozaad gebruikt. Ze nemen wat meer water op dan wenselijk voor een lekker mals brood. 
 
Als je glutenvrij brood bakt met vlozaad, voeg je meestal per 250 gram meel 50 gram water en twee eetlepels psyllium toe. Wil je zelf een verrukkelijk glutenvrij brood bakken met vlozaad? Bekijk dan een recept voor glutenvrij brood om te leren hoe je zelf deze superfood gebruikt in je brood. 

Koolhydraatarm brood bakken met psylliumvezels

Met psylliumvezels bak je naast glutenvrij brood ook heerlijk koolhydraatarm brood. Voor koolhydraatarm brood gebruik je vaak koolhydraatarm meel, zoals amandelmeel. Ook dan is een bindmiddel en een verdikkingsmiddel, zoals vlozaad, handig.
 
Vlozaad wordt dan ook vaak gebruikt in koolhydraatarme vezelbroodjes. Die maak je met psyllium husk poeder en een koolhydraatarme meel, zoals amandelmeel of kokosmeel. 
 
Je kunt bijvoorbeeld een koolhydraatarm vezelbrood bakken met psyllium husk poeder, kokosbloem, eieren, boter of kokosolie, zout en baking soda. Je mengt dan eerste de droge ingrediënten en de natte ingrediënten apart. Je voegt ze samen en mengt ze snel, omdat psyllium zich erg vlug tot een gel vormt. Dan kun je het deeg in een ingevet broodblik gieten en bakken in de oven. 
 
Je kunt ook lekkere koolhydraatarme vezelbroodjes bakken met psyllium. Met bijvoorbeeld amandelmeel, psyllium husk poeder, eieren, kokend water en kokosolie maak je heerlijke koolhydraatarme broodjes. Je kunt dan ook nog lekkere pitten en zaden naar keuze toevoegen. 
 
Je mengt ook voor deze broodjes eerst je natte en droge ingrediënten apart voordat je ze samenvoegt. Dan leg je op een met bakpapier beklede bakplaat je deeg in de porties die jij wil voor je broodjes. Je kunt ze dan in een half uurtje goudbruin bakken.

Nog meer bakken met psylliumvezels

Je kan natuurlijk ook nog veel meer glutenvrije, koolhydraatarme en vezelrijke baksels maken met psylliumvezels. Je kunt bijvoorbeeld ook bagels maken. Je maakt dan vezelbroodjes met de karakteristieke gaten van bagels. Je kan ook nog bagelkruiden toevoegen.
 
Koolhydraatarme kaneelbroodjes maak je met koolhydraatarme zoetstof, kaneel en steviapoeder. Ook cake, peperkoek en bananenbrood kun je makkelijk met vlozaad bakken. Voor bananenbrood, bijvoorbeeld, gebruik je een koolhydraatarme of glutenvrije meel, eieren, bananen, pecannoten, kokosolie, baking soda en zout. Je kunt ook nog honing, yoghurt en kaneel gebruiken. En op dezelfde manier kun je ook lekkere bananenbrood muffins bakken. 
 
Je kunt dus van alles met vlozaadvezels. Ze zijn uitermate geschikt voor koolhydraatarm brood en voor glutenvrij brood. En ze zijn natuurlijk enorm gezond. Psylliumvezels toevoegen aan je baksels is dus altijd een goed idee! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je psylliumvezels?

Bij Bakwinkel koop je psylliumvezels voor het bakken van bijvoorbeeld glutenvrij brood of koolhydraatarm brood. Je kunt ook nog veel meer vezelrijke baksels maken met vlozaad. Als je graag koolhydraatarm, vezelrijk of glutenvrij eet, is het handig om altijd wat vlozaad in huis te hebben.

Wat is het verschil tussen psyllium en psyllium husks?

Psyllium wordt gemaakt van de zaden van de plantago ovata en psyllium husk zijn de vliesjes van de zaden. De psyllium of het vlozaad bevat meer vezels dan de psyllium husk. De husk heeft dan weer het verdikkende effect die belangrijk is voor bakken. 

Zijn psylliumvezels beter dan lijnzaad?

Lijnzaad en psylliumvezels zijn allebei erg rijk aan vezels. Ze hebben verder allebei hun eigen kwaliteiten. Zo bevat lijnzaad veel omega 3 terwijl psyllium meer opzwelt dan lijnzaad. Ook is psyllium beter als middel voor de verbetering van je stoelgang. Zowel vlozaad als lijnzaad zijn erg gezond. Je kunt ze dus het beste allebei eten. 

Zijn psylliumvezels gezond?

Ja, psylliumvezels zijn erg gezond. Door hun hoge gehalte aan oplosbare vezels zijn ze erg goed voor je vertering en stoelgang. Ook heeft psyllium een positief effect op je cholesterol en bloedsuikerspiegel. Het is dus een goed idee om vlozaadvezels toe te voegen aan je dieet. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...