0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is reuzel?

Reuzel is een dierlijke vetstof welke verkregen wordt uit het niervet of buikvet van varkens. Dit vet wordt gesmolten om reuzel te maken. Een ander woord voor dit vet is smout.
 
Smout werd vroeger veel door bakkers gebruikt als broodverbetermiddel. Een broodverbetermiddel of broodverbeteraar is een ingrediënt die de kwaliteit van zelfgebakken brood verbetert. Reuzel maakt de kruin, ofwel de binnenkant van het brood, malser. Andere voorbeelden van broodverbeteraars zijn bijvoorbeeld vitamine C (ascorbinezuur), melkpoeder en suiker. 
 
Als je smout zelf gebruikt als een broodverbeteraar, voeg je dit vet toe waar je normaliter een ander vet zoals boter of olijfolie zou gebruiken. Deze broodverbeteraar kan in verscheidene recepten gebruikt worden, bijvoorbeeld in brood, hartige pasteitjes en zoete baksels, zoals de Britse lardy cake.
 
Tegenwoordig is het lastig om aan reuzel te komen. Zo zul je dit ingrediënt niet vaak meer tegenkomen bij de slager. Vroeger werd dit vet echter veel gebruikt; niet alleen door bakkers, maar ook door thuisbakkers. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Aziatische landen wordt er wel nog veel gebakken met dit broodverbetermiddel. Dit traditionele ingrediënt heeft namelijk verschillende voordelen.

Reuzel voordelen

Reuzel kun je goed gebruiken als een vet om mee te bakken of om in te frituren. Ondanks het feit dat andere soorten vetten en oliën populairder zijn, is dit varkensvet bij velen nog steeds favoriet. Smout is namelijk een lekker vet om mee te bakken en te frituren. Als je eenmaal met smout hebt gebakken, wil je nooit meer terug naar boter of margarine. Daarnaast kun je zowel zoete als hartige baksels maken met dit varkensvet. Hierdoor is dit vet als bakhulpmiddel ontzettend veelzijdig. 
 
Een ander voordeel van smout is dat je met dit vet heter kunt bakken dan met verschillende andere soorten vetten. Dit is vooral handig als je met dit varkensvet wilt frituren. Door de heerlijke smaak van smout en doordat smout erg heet mag worden, werd dit vet in Nederland vroeger vaak gebruikt om een soort oliebollen, smoutebollen genaamd, in te frituren. 
 
Smout kun je zelfs ter vervanging van boter of margarine gebruiken als beleg voor op brood. Je smeert smout dan net als boter gewoon op je boterham. Mijnwerkers in de Limburgse mijnen namen smout vaak mee op hun brood, omdat dit beleg in het vochtige, ondergrondse klimaat geen nare bijsmaak kreeg. Als je eenmaal smout in huis hebt, kun je er dus van alles mee.
 
Als je smout gebruikt tijdens het bakken, kun je het als broodverbeteraar gebruiken. Je brood wordt door de toevoeging van dit ingrediënt dan malser. Maar smout kan nog veel meer dan dat. Je kunt vullingen in zoete baksels bijvoorbeeld ook smeuïger maken door smout te gebruiken in plaats van boter of een ander vet. In pasteitjes wordt smout veel gebruikt voor die heerlijke bladerige structuur. 
 
Het is het dus zeker waard om eens te bakken met reuzel. En wat overblijft kun je gebruiken in de frituur of lekker op je (zelfgebakken) boterham smeren! 

Zelf reuzel maken

Reuzel kun je ook zelf maken. Omdat smout meestal niet meer verkrijgbaar is bij de slager, maken sommige mensen dit vet zelf. Je smelt in een pan dan stukken varkensvet of varkensspek. Er blijven vaak nog een aantal stukjes over na het smelten. Deze stukjes vet heten ook wel kaantjes. Je kunt niet veel met kaantjes. Het gesmolten vet kun je dus het beste zeven, zodat je alleen bruikbare smout over houdt. Ten slotte laat je je gesmolten vet stollen.
 
Als je zelf smout wil maken, houd er dan wel rekening mee dat het smelten van varkensvet een erg sterke geur met zich meebrengt. Je kunt het vet dus het beste smelten in je bijkeuken of in een hok. 
 
Ondanks het feit dat reuzel niet vaak meer gebruikt wordt in Nederland, kun je deze broodverbeteraar gelukkig wel nog krijgen in sommige speciale bakwinkels. Je hoeft het dus niet per se zelf te maken. 

Bakken met reuzel

Er zitten dus verschillende voordelen aan het gebruiken van reuzel voor bakken en frituren. Je kunt dit vet zelf maken of kopen bij een bakwinkel. Als je je smout eenmaal in huis hebt, is het tijd om er heerlijk mee te bakken. 
 
Smout wordt al jaren gebruikt als een broodverbeteraar en is zelfs een van de oudste broodverbeteraars. Vroeger werd brood gebakken met de basisingrediënten water, zout, gist en bloem of meel. Daarna werd smout toegevoegd aan het deeg om het brood malser te maken. Andere broodverbeteraars kwamen pas later in gebruik. Zo begonnen bakkers suiker toe te voegen aan het deeg om de korst bruiner en krokanter te maken. Ook andere broodverbetermiddelen, zoals melkpoeder en vitamine C werden later gebruikt door bakkers om de kwaliteit van hun brood te verbeteren.
 
Als je zelf brood bakt, kun je één of meerdere broodverbeteraars kiezen om mee te werken.
 
Voor het bakken van brood heb je niet veel reuzel nodig. Je hebt genoeg aan ongeveer 20 gram smout per 500 gram bloem of meel. Je mengt je smout mee met je andere ingrediënten voor het maken van je brooddeeg. Je kunt het beste een keukenmachine gebruiken. Je doet dan simpelweg 500 gram bloem of meel, 10 gram zout, 7 gram gist en 20 gram reuzel in de deegkom. Als laatste giet je 320 milliliter water in de kom. Deze ingrediënten meng je dan totdat je een glad deeg hebt. Wanneer je je deeg uit kunt trekken tot een dun vlies, is het deeg klaar voor de eerste rijs. 
 
Dit deeg laat je eerst dertig minuten rijzen onder een theedoek. Na de voorrijs bol je je deeg op en laat je je gebolde deeg nog een kwartiertje rusten. Na deze bolrijs, sla je alle lucht uit je deeg. Je kunt je deeg dan in een ingevette broodvorm zetten. In de broodvorm laat je je deeg dan nog een uurtje rijzen. Hierna kun je je brood in de oven bakken. 
 
Naast reuzel, kun je natuurlijk ook andere broodverbeteraars en ingrediënten toevoegen aan je deeg. Wil jij weten hoe? Bekijk dan onze broodrecepten en bak zelf een verrukkelijk brood! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je reuzel?

In Nederland is het moeilijk om aan reuzel te komen. Tegenwoordig kun je smout bij de meeste slagers niet meer krijgen. Wanneer je bij een slager dit varkensvet laat bestellen, zul je ruwe, ongesmolten smout krijgen die nog niet klaar is voor gebruik als broodverbeteraar of bakolie. Gelukkig kun je dit varkensvet wel kopen bij Bakwinkel. De smout van Bakwinkel is al gesmolten en kun je zo gebruiken voor bakken, frituren en zelfs als broodbeleg! 

Is reuzel geschikt voor de broodbakmachine?

Ja, je kunt reuzel met je andere ingrediënten in je broodbakmachine doen. Je bakt in de broodbakmachine net zo makkelijk brood met dit varkensvet als met boter of olie. Houd er wel rekening mee dat je met sommige andere broodverbeteraars, zoals melk, wel moet oppassen als je brood bakt in de broodbakmachine. Het is daardoor aan te raden om een recept aan te houden die gericht is op bakken met een broodbakmachine.

Hoe lang kun je reuzel bewaren?

Reuzel kun je een aantal weken tot een aantal maanden bewaren in de koelkast. Je verlengt de houdbaarheid door dit vet luchtdicht te bewaren in de koelkast. Het is met smout belangrijk dat je de houdbaarheid op de verpakking aanhoudt. 

Kun je reuzel in een recept vervangen door boter?

In principe is dit vet van varkensspek een vervanger voor boter, margarine of plantaardige oliën. Wanneer je een recept hebt met smout, kun je dit ingrediënt dus vervangen door een ander vet. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd zomaar ieder vet kunt gebruiken. Zo heeft smout een eigen smaak. Je baksel kan dus minder lekker worden als je een ander vet gebruikt. Ook kan het vet van varkensspek tot op hogere temperaturen verwarmd worden dan andere vetten. Let er dus op of er door de temperatuur bewust gekozen is voor smout in je recept. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...