0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is rijstmeel?

Rijstmeel of rijstemeel is een meelsoort die gemaakt wordt door rijst fijn te malen. Je kunt rijstmeel van zowel witte als bruine rijst maken. Je gebruikt hiervoor ongekookte rijst waarvan minimaal de niet-eetbare schil verwijderd is. Wanneer je de schil van zilvervliesrijst meemaalt, maak je volkoren rijstmeel. Wanneer je alleen het binnenste gedeelte van de rijst maalt, maak je rijstbloem, welke vaak ook rijstmeel wordt genoemd.
 
Meel van rijst kun je voor verschillende bakdoeleinden gebruiken. Zo wordt rijstmeel of rijstbloem soms als vervanging van tarwemeel of tarwebloem gebruikt in glutenvrije baksels. Ook wordt dit meel gebruikt om rijstproducten, zoals rijstewafels, van te maken. Daarnaast kun je meel van rijst ook gebruiken als bindmiddel of verdikkingsmiddel in gerechten die gekoeld zijn. Rijstbloem remt namelijk de vloeistofafscheiding.
 
Rijst is een graansoort, net als tarwe of spelt. Hierdoor kun je rijstmeel of rijstebloem op dezelfde manier maken waarop je andere meel of bloem maakt. Rijstmeel wordt gemaakt door rijst met het eetbare vliesje te malen. Je kunt van dit meel rijstebloem maken door het meel te zeven, waardoor je een fijner rijstpoeder krijgt zonder de vliesjes. Net als bij andere graansoorten, is volkoren rijstmeel gezonder dan rijstbloem.

Hoe maak je rijstmeel?

Meel van rijst kun je makkelijk zelf maken. Je kunt dan kiezen uit witte rijst of zilvervliesrijst. Met witte rijst maak je rijstebloem en met zilvervliesrijst maak je volkoren rijstmeel.
 
Voor beide soorten rijst, maal je de ongekookte rijst fijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een koffiemaler, blender of met een staafmixer. Je meel of bloem wordt hiermee vaak niet zo fijn als rijstmeel of rijstebloem die je koopt. Je kunt daarom met een stamper en vijzel je rijstepoeder nog wat fijner maken.
 
Als je zilvervliesrijst gebruikt, krijg je dus volkoren rijstmeel, ook wel zilvervliesrijstmeel genoemd. Meel dat je maakt met zilvervliesrijst bevat een stuk meer vezels, mineralen en vitaminen dan bloem van witte rijst.

Soorten rijstmeel

Rijstmeel is, net als andere soorten meel, het gezondst als je er volkoren meel van maakt. Je gebruikt hiervoor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijstmeel wordt vaak in combinatie met andere glutenvrije meelsoorten gebruikt als een glutenvrije vervanger van tarwemeel in bijvoorbeeld brood.
 
Rijstebloem is meel van witte rijst dat gezeefd is. Rijstebloem is fijner dan zilvervliesrijstmeel. Rijstebloem kun je goed gebruiken als strooibloem, om je werkplek mee te bestrooien voordat je je beslag of deeg gaat kneden. Rijstbloem zorgt ervoor dat je deeg of beslag niet blijft kleven en doet dit nog beter dan tarwebloem. 
 
Dan is er nog rijstzetmeel. Rijstzetmeel wordt vooral gebruikt als bindmiddel, net als maïszetmeel of aardappelzetmeel. Meestal wordt rijstzetmeel niet gebruikt in bakkerijen, omdat het als bindmiddel minder goed zou werken dan bijvoorbeeld maïszetmeel. Wel wordt rijstzetmeel veel in de industrie gebruikt, omdat het geen allergenen bevat. Voor rijstzetmeel wordt niet de hele rijstkorrel gebruikt, wat wel het geval is bij rijstmeel en rijstbloem, maar alleen het zetmeel uit de rijst. 
 
Rijstzetmeel heeft een ondoorzichtige binding. Wanneer je het als bindmiddel gebruikt, zal de doorzichtigheid van je gerecht dus veranderen. Rijstzetmeel heeft als bindmiddel geen smaak, waardoor je het voor zowel zoete als hartige gerechten kunt gebruiken. Je kunt tarwezetmeel of maïszetmeel in een recept niet zomaar vervangen door rijstzetmeel. Rijst heeft namelijk veel kleinere korrels, waardoor het als bindmiddel andere eigenschappen heeft. Als je wil weten welk bindmiddel het beste is, is het altijd een goed idee om een recept te volgen.

Voordelen rijstmeel

Rijstmeel is erg gezond. Wanneer je volkoren rijstmeel gebruikt, maak je baksels die rijk zijn aan eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Ook bevat meel van rijst antioxidanten die je immuunsysteem ondersteunen en helpt dit meel je LDL-cholesterolgehalte te verlagen.
 
Een groot voordeel aan rijstmeel is dat het glutenvrij is. Je kunt dit meel dan ook als vervanger voor bijvoorbeeld tarwemeel gebruiken in glutenvrije baksels. Het is voor glutenvrij bakken wel altijd het beste als je meerdere soorten glutenvrije meel mengt.

Bakken met rijstmeel

Je kunt ontzettend veel in de keuken met rijstmeel. Je kunt bijvoorbeeld glutenvrij brood of glutenvrije pizza maken met dit meel. Ook kun je meel van rijst gebruiken als bindmiddel in soepen en sauzen en je kunt het mixen met je muesli in de ochtend voor een proteïneboost. 
 
Rijstmeel is ook zeer geschikt voor lekkere luchtige en smeuïge cakes. Zo kun je een lekkere glutenvrije cake bakken met meel van bruine rijst. Je mengt dan eerst boter, zout, citroensap, eieren en suiker in een mengkom. Wanneer je deze ingrediënten gemengd hebt, voeg je bakpoeder, melk en rijstmeel toe en meng je alles samen. Dit beslag giet je dan in een ingevette cakevorm en bak je in de oven totdat hij gaar en goudbruin is. 
 
Bakken met rijstmeel is dus net zo makkelijk als bakken met andere soorten meel. Met het juiste recept natuurlijk! Wil jij ook lekkere glutenvrije baksels maken? Bekijk dan onze glutenvrije recepten voor inspiratie.
Veelgestelde vragen
Waar koop je rijstmeel?

 Bij Bakwinkel koop je heerlijke (volkoren) rijstmeel. Deze meel kun je gebruiken voor brood, koekjes, cake en pizza. Je maakt zelf heerlijke glutenvrije baksels met dit handige meel.

Verkopen jullie ook de bakspullen voor zelf rijstmeel maken?

Jazeker! Als je zelf meel van rijst wil maken van witte rijst of zilvervliesrijst, heb je een koffiemolentje nodig om de rijst fijn te malen. Ook kun je een keukenapparaat, een blender of een staafmixer gebruiken. Bij Bakwinkel koop je de bakbenodigheden waarmee jij het fijnst werkt.

Is rijstmeel gezond?

Ja, rijstmeel is een goede en gezonde vervanger van tarwemeel. Meel van rijst bevat erg veel vezels, mineralen, eiwitten en vitaminen. Ook is deze meel geschikt voor mensen met een glutenallergie of coeliakie.

Wat is het verschil tussen rijstmeel en rijstebloem?

Rijstmeel wordt gemaakt door rijst fijn te malen. Wanneer je zilvervliesrijst gebruikt en vliesje meemaalt, krijg je volkoren meel. Wanneer je het meel van witte rijst zeeft, krijg je rijstebloem. Rijstebloem is fijner dan rijstmeel en wordt vooral gebruikt als strooibloem. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...