0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is een puddingbroodje?

Een puddingbroodje is een wit brood die middenin opengespleten is. Dat wordt gedaan om plaats te maken voor het belangrijkste ingrediënt: room. Daar staat roombrood of puddingbrood natuurlijk ook bekend om. Maar het soort room dat gebruikt wordt kan verschillen.
 
In een zoet wit puntje of kadetje wordt een bepaald soort room gespoten. Het kan dan gaan om slagroom. Met slagroom heb je een witte vulling in je broodje. Met banketbakkersroom of Zwitserse room krijg je een meer gele vulling. Banketbakkersroom wordt ook wel vanillebanketbakkersroom of crème pâtissière genoemd. Dit room wordt gemaakt met suiker, melk en eieren en wordt veel gebruikt in tompoucen, vlaaien en eclairs. Zwitserse room is een mix van slagroom en banketbakkersroom. Doordat banketbakkersroom gemengd wordt met slagroom, is Zwitserse room wat luchtiger en witter van kleur dan banketbakkersroom. 
 
Een roombroodje wordt ook wel een puddingbroodje genoemd. Dat komt doordat er niet altijd room in dit broodje zit. Soms zit er pudding of saromapudding in een puddingbroodje. Saroma is eigenlijk een poeder waarmee je pudding kunt maken. Saroma wordt nu verkocht door Dr. Oetker, die het kloppudding noemt. Deze pudding heeft een subtiele vanillesmaak. Als je zelf pudding maakt, heb je maïzena, custard, vanillesuiker en melk nodig.
 
Vaak wordt er ook nog poedersuiker over roombrood gestrooid. Het roombrood is natuurlijk al erg zoet. De poedersuiker is dus vooral voor decoratie. 

Soorten puddingbroodjes

Er zijn dus verschillende soorten puddingbroodjes. Sommige puddingbroodjes of roombroodjes worden dus met slagroom gemaakt, andere met banketbakkersroom of Zwitserse room. Weer andere worden met pudding gemaakt.
 
Daarnaast kun je ook chocolade roombroodjes maken. Een chocolade roombroodje heeft dezelfde vulling als een ander puddingbroodje. Je kunt ze natuurlijk maken zoals je wil, dus je kan ook chocolade toevoegen aan de pudding. Je kunt bijvoorbeeld stukjes pure chocolade door je deeg heen kneden. Maar chocolade roombrood is meestal een normaal roombroodje met een chocolade bedekking. Voor chocolade glazuur maken, smelt je je chocolade au bain-marie. Dit giet je na het bakken van je puddingbrood over de bovenkant. 
 
De pudding kun je in verschillende smaken maken. Zo kun je de aardbeien kloppudding van Dr. Oetker gebruiken. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer smaken pudding maken. Met vers fruit, chocolade of specerijen, zoals anijs en kaneel, maak je heerlijke room of pudding in jouw favoriete smaakje.
 
Ten slotte maken ze in Hongkong ook een puddingbroodje dat erg op het Nederlandse roombrood lijkt. Een Hongkongs roombroodje is een wit puntje gevuld met vette slagroom. Het grootste verschil tussen een Hongkongs roombrood en onze roombroodjes is de topping. In plaats van poedersuiker, strooi je kokosrasp over een Hongkongs puddingbroodje. Hierdoor krijg je een kokossmaak die erg goed bij dit zoete broodje past. Naast slagroom kan dit broodje ook met botercrème gevuld worden. Botercrème smaakt (niet verrassend) naar boter. De belangrijkste ingrediënten zijn dan ook boter en suiker. 
 
Je kan dus lekker variëren met puddingbroodjes. Je kan verschillende vullingen uitproberen, verschillende smaken toppings en verschillende smaken vullingen. Je kunt botercrème bijvoorbeeld ook in verschillende smaken maken. En in plaats van chocolade glazuur op je chocolade puddingbroodje, kun je natuurlijk ook glazuur in een ander smaakje maken. Probeer eens lekkere nieuwe variaties of bekijk onze recepten voor roombrood en voor de verschillende onderdelen van roombrood, zoals banketbakkersroom en botercrème, voor inspiratie. 

Hoe maak je roombroodjes?

Dus, hoe maak je deze heerlijke zoete broodjes? Dat ligt er dus maar net aan wat voor soort roombroodje je wil maken. 
 
Laten we beginnen met het brood. Als je de room of de pudding maken het leukste vindt, kun je natuurlijk beginnen met witte puntjes die je bij de bakker koopt. Je kunt dan meteen door naar de pudding of room. Als je het brood wel zelf wil maken, maak je eigenlijk gewoon wit brood. Je kunt dus een broodmix voor wit brood gebruiken. Bekijk onze recepten voor wit brood als je je brood helemaal zelf wil maken. Het is wel lekker als je nog wat extra suiker aan je recept toevoegt. 
 
Dan kies je je vulling. Als je voor banketbakkersroom gaat, kun je een mix voor banketbakkersroom gebruiken. Je hoeft dan zelf alleen nog maar water toe te voegen. Als je zelf banketbakkersroom maakt, gebruik je zowel gewone suiker als vanillesuiker. De gele kleur en stijve textuur van dit room krijg je door eidooiers toe te voegen. Verder gebruik je bloem om het room nog wat steviger te maken en melk voor een lekkere zachte smaak. Mix dit met slagroom om Zwitserse room te maken.
 
Maak je een Hongkong puddingbroodje? Dan heb je botercrème nodig. Botercréme maak je met een mix voor botercrème of met je eigen ingrediënten. In dat geval heb je sowieso boter en suiker nodig. Poedersuiker werkt goed voor botercrème maken. Verder voeg je nog melk en bloem toe. Je geeft jouw botercrème een heerlijke vanille smaak met vanille extract of vanillesuiker. 
 
Als je een puddingbroodje met pudding maakt, kun je dus een mix voor kloppudding gebruiken. Deze kun je al in verschillende smaken kopen, bijvoorbeeld voor als je een aardbeien puddingbroodje wil maken. Als je de pudding zelf maakt, gebruik je dus maïzena, vanillesuiker, custard en melk. 
 
Heb jij zin gekregen om zelf roombrood of puddingbrood te maken? Bekijk dan onze recepten voor banketbakkersroom, pudding, botercrème of slagroom. Wat voor puddingbroodje of roombroodje jij ook wil maken, je recepten, ingrediënten en bakspullen vind je bij Bakwinkel. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor zelf puddingbroodjes maken?

De lekkerste ingrediënten voor zelf puddingbrood en roombrood maken, koop je bij Bakwinkel. Afhankelijk van het soort puddingbrood of roombrood dat je maakt, heb je verschillende ingrediënten nodig. Maak je bijvoorbeeld roombroodjes met banketbakkersroom? Dan heb je een mix voor banketbakkersroom of verschillende ingrediënten, zoals vanillesuiker nodig. Maak je zelf een puddingbroodje met echte pudding? Dan heb je custard, maïzena en vanillesuiker nodig. Wat voor soort puddingbroodjes jij ook maakt, bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten.

Verkopen jullie ook bakmixen voor roombrood?

Wanneer je zelf roombroodjes of puddingbroodjes maakt, kun je verschillende bakmixen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een broodmix voor wit brood, een mix voor botercrème of een mix voor kloppudding. Deze bakmixen en andere koop je bij Bakwinkel.

Welke bakspullen heb je nodig voor zelf roombroodjes maken?

Wanneer je zelf een roombroodje of puddingbroodje maakt, heb je meerdere bakspullen nodig. Voor het deeg zijn een mengkom, een deegroller, een mixer of keukenmachine en een garde handig. Voor de vulling heb je een spuitzak met spuitmondje nodig. Een kwastje is handig om je broodjes te besmeren met een geklopt eitje. Alle bakspullen die jij nodig hebt om heerlijke roombroodjes te bakken, vind je bij Bakwinkel.

Hoe bewaar je zelfgemaakte puddingbroodjes?

Wanneer jij helemaal zelf een heerlijk roombrood of puddingbrood gemaakt hebt, wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk vers houden. Helaas is room niet geschikt voor de diepvries. Daarnaast houdt het ook niet erg lang. Het is dus het beste om jouw verrukkelijke roombroodje of puddingbroodje meteen op te peuzelen. Wil je toch nog even wachten? Je kunt puddingbroodjes en roombroodjes, licht afhankelijk van de ingrediënten, één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...