0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is rozijnenbrood?

Rozijnenbrood is een brood dat rijkelijk gevuld is met rozijnen. Behalve de druifsoort is er geen verschil tussen krentenbrood en rozijnenbrood. Beide broden zijn vettiger, zoeter en smeuïger dan ander brood. En beide zijn ze gevuld met gedroogde druiven. 
 
Er zit wel een verschil tussen rozijnen en krenten, waardoor je het ene soort brood lekkerder kan vinden dan het andere. 
 
Rozijnen zijn vaak gemaakt van grote druifsoorten. Door de manier waarop de rozijnen geweekt worden, hebben ze vaak een lichte kleur. De meeste rozijnen die je tegenkomt zijn gemaakt van de Sultana druif. 
 
Krenten worden gemaakt van de Korinthe, een Griekse druivensoort. Net als de Sultana druif, is de Korinthe druif pitloos. Deze druif is wel wat kleiner, waardoor krenten kleiner zijn dan rozijnen. Krenten hebben vaak een blauwe of zwarte kleur en zijn zuurder dan rozijnen.  

Is rozijnenbrood gezond?

Rozijnen- of krentenbrood is niet gezonder dan wit brood of bruin brood. Doordat krentenbrood van zichzelf al zoet is, kan het wel een goede vervanger zijn voor brood met chocoladepasta. Maar over het algemeen eet je rozijnenbrood niet per se voor de voedingswaarde. Rozijnenbrood en krentenbrood zijn vooral erg lekker. 
 
Rozijnen bevatten wel goede vitaminen en plyfenolen. Hierdoor zijn rozijnen goed voor je hart en bloedvaten. Fruit toevoegen aan je brood is natuurlijk altijd een goed idee. En als je een gezond brood wil eten, kun je ook volkoren rozijnen- of krentenbrood maken. Bekijk ons recept voor volkoren rozijnenbrood voor een lekker en verantwoord broodje. 

Hoe maak je rozijnenbrood?

Rozijnenbroden kun je op verschillende manieren maken. De makkelijkste manier is met een broodmix. Je kunt een rozijnenbroodmix of een krentenbroodmix gebruiken. De rozijnen of krenten zitten dan al in je mix. Maar je kan natuurlijk ook een gewoon witbrood mix gebruiken en zelf de rozijnen of krenten toevoegen. 
 
Je hoeft niet te kiezen tussen rozijnen en krenten. Als je ze allebei lekker vindt, kun je natuurlijk zowel krenten als rozijnen toevoegen aan je rozijnenkrentenbrood. 
 
Je kan nog meer variëren met je rozijnenbroodje. Voeg bijvoorbeeld appel of kaneel toe. Beide passen erg goed bij krentenbrood. 
 
Volkoren rozijnenbrood kun je ook makkelijk zelf maken. Je gebruikt in principe bloem voor rozijnenbrood en geen meel. Maar voor volkoren rozijnenbroden gebruik je natuurlijk volkorenmeel. Je brood is dan alsnog hartstikke lekker. Je bakt dan eigenlijk een volkorenbrood met rozijnen en/of krenten. Bekijk onze broodrecepten voor een krentenbrood recept die jij het lekkerst vindt. 

Soorten rozijnenbrood

Als je eenmaal brood en rozijnen of krenten mixt, dan krijg je natuurlijk een groot aantal variaties. Een populaire variatie op rozijnenbrood of krentenbrood is sukade toevoegen. Sukade is de schil van de sukadecitroen. Deze schil wordt gesuikerd om hem lekker zoet te maken. De sukadecitroen is een citrusvrucht. Sukade smaakt een beetje naar sinaasappel en is erg lekker in rozijnenbrood of krentenbrood.
 
De zuidlaarderbol is een rozijnen- en krentenbrood dat gemaakt wordt met roggemeel. Dit brood is erg voedzaam en wordt vooral gebakken tijdens de Zuidlaardemarkt in het Drenthse Zuidlaren. 
 
Naast Drenthe kan Limburg er ook wel wat van. De buikman is een broodpoppetje van fijn deeg waarin een groot aantal krenten en rozijnen verwerkt worden. Dit poppetje lijkt op een bisschop en heeft soms een witte pijp in zijn mond. Deze pijp is niet eetbaar.
 
We mogen natuurlijk ook niet de kerststol en de krentenbol of rozijnenbol vergeten.
 
Krentenbollen en rozijnenbollen zijn kleine broodjes met rozijnen of krenten. Het brood lijkt erg op gewone broodjes. Vaak bevat het brooddeeg van krentenbollen en rozijnenbollen wel nog wat suiker, sukade of citroenschil. 
 
De kerststol is een luxe brood dat rond Kerstmis gegeten wordt. Dit brood bestaat uit rozijnen, amandelspijs en deeg. Ook met Pasen wordt dit brood gegeten. Je noemt hem dan paasstol of pinksterstol. Verder is het deeg vaak hetzelfde als het deeg voor krentenbrood en rozijnenbollen. 
 
Als je rozijnenbrood of krentenbrood wil bakken, heb je dus erg veel keuze. Wat voor rozijnenbroden ga jij maken?
Veelgestelde vragen
Waar koop je een broodmix voor krentenbrood?

Bij Bakwinkel koop je een heerlijke broodmix voor rozijnen- of krentenbrood. De rozijnen en/of krenten zitten al in de mix. Wil je je rozijnen en krenten liever zelf toevoegen? Dat kan ook! Bestel dan een witbrood mix en voeg eraan toe wat jij lekker vindt.

Waar kan je sukade kopen?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke sukade, bijvoorbeeld voor je rozijnenbollen of krentenbollen. Sukade is de gesuikerde schil van de citrus medica. Deze vrucht staat onder meerdere namen bekend, waaronder cedercitroen, sukadecitroen en cedraat. Sukade smaakt een beetje naar sinaasappel, maar wel zoet. Sukade is erg lekker te combineren met krentenbrood.

Verkopen jullie ook rozijnen en krenten?

Ja hoor! Ook je rozijnen en krenten koop je bij Bakwinkel. De krenten en rozijnen voor jouw brood vind je tussen onze zuidvruchten. 

Hoe maak je krentenbrood in een broodmachine?

Als je rozijnen- of krentenbrood bakt in een broodmachine, voeg je al je ingrediënten toe aan de broodmachine. Als je een bakje voor rozijnen hebt, doe je je rozijnen in dat bakje. Anders voeg je je ingrediënten toe behalve de rozijnen. Je kiest dan een programma voor drie tot vijf uur. In de tussentijd kun je je rozijnen weken in water of rum. Na de eerste rijs kun je het deeg uit de broodmachine halen en de rozijnen erdoorheen kneden. Dan gooi je alles terug in de broodmachine en laat je het programma afwerken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...