0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is sesammeel?

Sesammeel is een glutenvrije meelvervanger waarmee je zalige broodjes, koekjes, cake en nog veel meer lekkernijen kunt bakken. Dit meel wordt gemaakt van sesamzaadjes. Sesam wordt al eeuwen lang gekweekt voor haar olie, namelijk sesamolie. 
 
Sesam vindt haar oorsprong in Afrika. De sesamzaadjes waarvan sesammeel gemaakt wordt, zullen dan ook vaak uit Afrikaanse landen, zoals Ethiopië komen. In deze landen worden de sesamzaadjes vaak gebrand en los gegeten, zoals pinda's. De plant wordt gezien als een specerij, waarvan zowel de wortel, de olie en de zaadjes gegeten worden. 
 
Sesamzaad wordt voor de heerlijke, nootachtige smaak gegeten, maar wordt soms ook voor medicinale redenen genuttigd. Sesam wordt onder andere gebruikt om brood meer smaak en een lekkere bite te geven en om sauzen te maken. Zo is sesam een belangrijk ingrediënt in het Arabische tahini of tahin. Dit is een vettige saus die gemaakt wordt van gemalen sesamzaadjes, knoflook, citroen, peper en andere kruiden. Ook voor gezonde hummus kan sesam gebruikt worden. 

Een gezond meel

Sesammeel wordt gemaakt van ontvette sesamzaadjes. Ofschoon sesamzaadjes rijk zijn aan olie, is het meel van sesam dus vetarm. Deze ontvette sesamzaadjes worden fijngemalen om ontvet sesammeel te maken. 
 
Sesamzaadjes zijn van nature koolhydraatarm en glutenvrij. Dit meel wordt dan ook veel gebruikt voor het bakken van glutenvrije en koolhydraatarme gerechten. Als je een glutenvrij dieet of een koolhydraatarm dieet volgt, is meel van sesam dus een uitstekende vervanger voor tarwemeel. 
 
Daarnaast is dit meel ook nog eens rijk aan eiwitten. Mensen die een eiwitdieet volgen, kunnen dus ook baat hebben bij dit meel. Daarnaast is proteïne belangrijk voor sporters, vegetariërs en veganisten. Dit meel wordt dan soms ook gebruikt als een proteïneboost. Je mengt het meel bijvoorbeeld met je proteïneshake of door je muesli. 

Toepassingen sesammeel 

Het glutenvrije en vetarme meel is wit van kleur en heeft een fijne structuur. Het meel heeft een subtiele nootachtige smaak, wat het een veelzijdige meelsoort maakt. Je bakt bijvoorbeeld brood, zoete gerechten en hartige gerechten met dit meel. Ook kun je het meel van geroosterde en ontvette sesamzaadjes gebruiken als een bindmiddel in sauzen en als een koolhydraatarme vervanger voor paneermeel.

Hoe wordt sesammeel gemaakt?

Sesammeel wordt gemaakt van ontvette sesamzaadjes. De zaadjes worden ontvet door middel van koude persing. Door koude persing wordt tweederde van de sesamolie verwijderd uit de zaadjes. Hierdoor bevat het meel van de in vet gereduceerde zaadjes slechts weinig vet. Als je vetarm eet, bijvoorbeeld om je gewicht onder controle te houden, is dit meel dus zeer geschikt. 
 
De ontvette sesamzaadjes worden na de koude persing fijngemalen. Wat overblijft is een fijn, wit sesammeel met een verrukkelijke licht nootachtige smaak. Het sesammeel van Bakwinkel wordt tijdens de productie niet verwarmd of gebleekt. 

Voordelen sesammeel

Er zijn natuurlijk enorm veel glutenvrije en koolhydraatarme meelsoorten. Waarom zou je kiezen voor sesammeel? Een groot voordeel aan het meel van sesamzaadjes is dat het ontzettend gezond is.  Hiermee is het een voedzame toevoeging aan je dieet. Daarnaast kun je dit meel met bijna elk dieet eten. Of je nu glutenvrij, koolhydraatarm, vetarm of eiwitrijk eet, dit meel is geschikt voor jou.
 
  1. Het meel van sesam is bijzonder eiwitrijk. Het meel bestaat namelijk voor maarliefst 46% uit eiwitten. Dit is interessant voor mensen die een proteïnedieet volgen, maar ook voor vegetariërs, veganisten en sporters. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, zoals het Atkins dieet of het ketodieet, is proteïne ook erg belangrijk voor jou. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol in koolhydraatarme voedingspatronen.
  2. Het meel is bovendien bijzonder vetarm. Na de koude persing bevat dit meel nog maar een derde van de sesamolie die van nature voorkomt in sesamzaadjes. Het vet dat wel nog in het meel zit, is een gezond vet. Let er wel op dat dit meel alsnog meer vet bevat dan bijvoorbeeld volkoren tarwemeel. Als je enkel vetarm wil eten, is meel van ontvette sesamzaadjes dus niet de beste vervanger voor volkorenmeel.
  3. Tevens is meel van sesam een goede bron van vezels. Dit meel bevat namelijk vier maal zoveel vezels als gewone of glutenvrije witte meel. Ook bevat het meel meer vezels dan volkoren tarwemeel. Sesammeel bevat namelijk 15 gram voedingsvezels per 100 gram meel. Volkoren tarwemeel bevat 11 gram voedingsvezels per 100 gram meel. Deze vezels zijn belangrijk, omdat ze een positief effect hebben op je spijsvertering en op je cholesterol.
  4. Als je je cholesterol wilt verlagen, is bakken met meel van sesamzaadjes dus een goed idee. Niet alleen hebben de voedingsvezels een positief effect op je cholesterol, maar ook de fytosterolen. Van alle zaadjes en noten bevat sesamzaad de meeste fytosterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die tegenwoordig vaak toegevoegd worden aan kaas, smeervetten en yoghurt. Ze staan erom bekend dat ze je cholesterol kunnen verlagen, omdat ze de cholesterolopname in je darm remmen.
  5. Sesamzaad bevat bovendien lignanen. Dit zijn krachtige antioxidanten die een positieve werking op je hormoonhuishouding hebben, een cholesterolverlagende werking hebben en ook nog eens een positief effect hebben op je bloeddruk. Ze kunnen bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk. 
 
Dit meel is dus een ontzettend waardevolle toevoeging aan je dieet. En er is nog meer! Sesammeel is namelijk rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Je kunt hierbij denken aan vitamine B, magnesium, vitamine E en fosfor. Daarnaast is dit glutenvrije meel bijzonder rijk aan calcium en koper. Calcium is onder andere belangrijk voor je botten en tanden en koper is essentieel voor je gewrichten, botten en bloedvaten. Dit glutenvrije meel is dus niet enkel vetarm en koolhydraatarm, maar ook nog eens enorm gezond. Het wordt dus tijd dat je eens met dit wonderlijk meel gaat bakken.

Bakken met sesammeel

Je kunt ontzettend veel bakken en koken met sesammeel. De lichte nootachtige smaak maakt dat dit meel erg veelzijdig is. Je kunt het gebruiken als een koolhydraatarme of glutenvrije vervanger voor tarwemeel, je kunt er sauzen mee indikken, je kunt er sauzen, zoals tahin, mee maken, je kunt het als een vervanger voor paneermeel gebruiken en je kunt er heerlijke en gezonde hummus mee maken. Voor de creatieve thuisbakker is dit meel daardoor een super leuke uitdaging. 
 
Je kunt heerlijk glutenvrij bakken met deze meelvervanger. Dit meel is glutenvrij. Je deeg of beslag zal dus niet goed binden of rijzen. Daar zijn namelijk gluten voor nodig. Maar als je een glutenallergie of coeliakie hebt, kun je alsnog heerlijke broden en crackers bakken met dit gezonde meel. Je voegt dan glutenvervangende ingrediënten toe, zoals eieren en psylliumvezels. Je kunt dit glutenvrije meel het beste mengen met andere glutenvrije meelsoorten. Bak bijvoorbeeld een eiwitrijk brood met ontvet sesammeel, amandelmeel en kokosmeel. 
 
Je kunt ook een voedzame en eiwitrijke hummus maken met dit meel. Je mengt dan kikkererwten met sesammeel, olijfolie, zout, knoflook, paprikapoeder, komijn en citroensap. Blend het allemaal samen in een blender of foodprocessor en smul van je zelfgemaakte hummus. 
 
Ben jij er klaar voor om met sesammeel te bakken? Bekijk dan onze recepten met sesammeel voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je het lekkerste sesammeel?

Bij Bakwinkel koop je zalig en gezond sesammeel. Dit meel is gemaakt van geroosterde en fijngemalen sesamzaadjes. Het meel is tijdens de productie niet gebleekt of verwarmd. Gebruik dit meel als een glutenvrije vervanger voor paneermeel, om sauzen mee in te dikken, om tahin mee te maken, om gezonde hummus mee te maken of om heerlijke glutenvrije, koolhydraatarme en eiwitrijke baksels mee te bakken. Je kunt dit meel gebruiken als een vervanger voor volkorenmeel. 

Is sesammeel glutenvrij?

Ja, meel van sesamzaadjes is geheel glutenvrij. Sesamzaadjes zijn van nature glutenvrij. Mensen die een glutenvrij dieet volgen en mensen met coeliakie kunnen dus ook lekker bakken en koken met dit eiwitrijke meel.

Is sesammeel gezond?

Ja, dit meel is enorm gezond. Sesam is rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, vitaminen, gezonde vetzuren en antioxidanten. Voeg het meel bijvoorbeeld toe aan je proteïneshake of maak een gezonde hummus met dit heerlijke meel. 

Hoe bewaar je sesammeel?

Dit meel kun je het beste afgesloten op een droge, donkere en koele plek bewaren. Bekijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking en kijk, ruik en proef voordat je met dit meel aan de slag gaat.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...