0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is sojameel?

Sojameel is een meelsoort die bestaat uit gemaalde geroosterde sojabonen. Sojabonen zijn peulvruchten die afkomstig zijn van de sojaplant. Dit meel bestaat dus niet uit granen, in tegenstelling tot de meest bekende soorten meel, zoals tarwemeel en speltmeel. Sojameel is een bijzonder soort meel, omdat het glutenvrij en koolhydraatarm is. 
 
Soja bestaat voor ongeveer 19% uit plantaardige vetzuren en voor ongeveer 35% uit eiwitten. De sojaboon wordt wereldwijd als grondstof voor verschillende sojaproducten gebruikt. Zo gebruiken we soja veel als veevoer, maar ook als plantaardige olie. Sojaolie is wereldwijd de op één na meest geconsumeerde plantaardige olie. 
 
Er bestaan verschillende soorten sojabonen. Meestal hebben we het over gele sojabonen, maar zwarte sojabonen, bruine sojabonen en groene sojabonen zijn ook gecultiveerd. De sojaboon wordt al voor meer dan vierduizend jaar verbouwd en vindt zijn oorsprong in Azië. In het Chinese Keizerrijk werd soja, samen met tarwe, gierst, rijst en gerst, zelfs beschouwd als een heilig gewas. 

Eiwitten

Soja bevat een aantal belangrijke eiwitten. Eén daarvan is lectine. Lectine is een giftige stof, waarvan de consumptie kan leiden tot buikklachten, diarree en koorts. Het is daarom belangrijk dat de sojabonen lang genoeg gekookt of geblancheerd worden. Bij de sojabonen die voor de productie van sojameel gebruikt worden, is dat al gedaan. Je kunt dus veilig bakken of koken met meel van sojabonen. De tweede soort eiwit is lecithine. Dit is een essentieel eiwit die het slechte LDL-cholesterol in je lichaam vermindert. Hierdoor kan lecithine bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook is lecithine een natuurlijk bindmiddel wanneer je ermee kookt of bakt. Ten slotte is er nog Bowman-Birk inhibitor. Dit eiwit werkt ontstekingsremmend en staat bekend om zijn anti-carcinogene effect. 

Sojameel gebruiken

Sojameel wordt gemaakt door geroosterde sojabonen te malen. Meel van soja kan bestaan uit zeer grof gemaalde sojabonen of fijngemalen sojabonen. Dit meel kun je gebruiken in glutenvrije meelmixen voor het bakken van glutenvrije gerechten. Daarnaast kun je er koolhydraatarme lekkernijen mee bakken en je kunt dit meel gebruiken als bindmiddel. Ten slotte kun je sojameel gebruiken als een ei-vervanger in baksels. 
 
Sojameel is van nature rijk aan eiwitten, koolhydraatarm en glutenvrij. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat sommige mensen allergisch zijn voor soja. Als jij een allergie hebt voor soja, is meel van gemalen sojabonen niet geschikt voor jou. Kijk altijd goed op de verpakking. Het staat altijd vermeld op de verpakking als er soja in een product zit. 

Hoe wordt sojameel gemaakt?

Sojameel wordt gemaakt van sojabonen. Wanneer sojabonen geoogst zijn, worden de bonen ontdaan van hun schillen of vellen. Deze schillen kunnen worden gebruikt als veevoer. De rest van de sojaboon wordt dan fijngestampt. Met speciale oplosmiddelen wordt de sojaolie gescheiden van de rest van de boon. Het droge sojaschroot dat je hierna overhoudt, is meel van soja. De rest van het proces bepaalt wat voor soort sojameel je krijgt. Er zijn verschillende manieren waarop het oplosmiddel verwijderd kan worden en verschillende zeef- en maalbewerkingen die toegepast kunnen worden. Sojameel voor bakken is meestal getoast, niet gezeefd en fijn gemalen.

Voordelen sojameel

Sojameel is een van de meest gezonde soorten meel. Dit glutenvrije en koolhydraatarme meel is bijzonder rijk aan eiwitten, waardoor dit meel zeer geschikt is voor veganisten, sporters en vegetariërs. Daarnaast vind je ook vitamine B, calcium en ijzer terug in dit meel. Het is dus nooit verkeerd om eens met dit meel te bakken.

Glutenvrij & koolhydraatarm meel

Een ander voordeel aan meel van soja is natuurlijk het feit dat dit meel glutenvrij en koolhydraatarm is. Hierdoor kunnen mensen die glutenvrij of keto-vriendelijk eten ook met dit meel bakken. Sojameel is zeer geschikt voor het bakken van koolhydraatarme baksels. Dit meel bevat namelijk een stuk minder koolhydraten dan tarwemeel. Waar tarwemeel per 100 gram meel tussen de 50 en 70 gram koolhydraten bevat, bevat sojameel per 100 gram meel slechts 23 gram koolhydraten. Hierdoor kun je heerlijke koolhydraatarme gerechten, zoals koolhydraatarme koekjes, koolhydraatarm brood en koolhydraatarme pizza maken met dit meel. 

Bindmiddel

Als glutenvrij meel, is sojameel een waardevolle toevoeging aan glutenvrij brood, glutenvrije cake en andere glutenvrije baksels. Dit meel is namelijk een geweldig bindmiddel. Omdat gluten normaliter voldoende binden in baksels, hebben glutenvrije baksels als extra ingrediënt vaak een bindmiddel nodig. Maar de lecithine in meel van soja is ook een uitstekend bindmiddel en emulgator. 

Meelverbeteraar

Dit eiwit is tevens een geweldige meelverbeteraar. Lecithine zorgt er namelijk voor dat je brood, taart of cake langer houdbaar blijft. Zo krijgt iedereen de kans om van jouw heerlijk baksel te proeven. Door zijn bindende en emulgerende werking, zorgt lecithine daarnaast tevens voor een fijnere structuur. 

Genetische modificatie

Wel komt soja steeds vaker in opspraak wegens de genetische modificatie die wordt toegepast op deze plant. We gebruiken ook vaak de term “gemodificeerde soja”. Gemodificeerde soja is niet ongezond of gevaarlijk. Genetische modificatie is een techniek waarbij de eigenschappen van planten worden beïnvloedt. Zo zorgt genetische modificatie er bij soja bijvoorbeeld voor dat de plant minder gevoelig is voor schimmels en ziekten. Genetisch gemodificeerde planten hebben veel voordelen en zijn door de EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid) als veilig verklaard, wat betekent dat het product, bijvoorbeeld soja, even gezond en veilig is als het originele niet-gemodificeerde product. Toch zijn er ook veel mensen die het niet eens zijn met genetische modificatie. Redenen daarvoor zijn onder andere vragen rondom het verdienmodel van genetische modificatie en of het vermeende positieve effect van genetische modificatie op het milieu wel waar blijkt te zijn. 

Biologisch sojameel

De biologische sector gebruikt genetische modificatie niet. Biologische sojameel bevat dus geen sojabonen van een genetisch gemodificeerde sojaplant. Producten met een biologisch keurmerk, zoals het EKO-keurmerk, bevatten dus alleen niet-gemodificeerde soja. Wanneer de sojabonen in het meel wel van een genetisch gemodificeerde sojaplant afkomstig zijn, moet dat op de verpakking vermeld staan. 
 
 
Sojameel is dus een gezond, eiwitrijk, glutenvrij en koolhydraatarm meel. Dit meel is zeer veelzijdig en kan voor allerhande baksels gebruikt worden. Denk hierbij aan brood, cake, pizza, pannenkoeken en crackers. Daarnaast is dit meel een uitstekend bindmiddel. Je kunt meel van soja daardoor tevens gebruiken als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Ten slotte kun je dit meel ook als ei-vervanger gebruiken in veganistische baksels. Op de verpakking van het sojameel moet het vermeld staan als het meel gemaakt is van genetisch gemodificeerde sojabonen. 

Bakken met sojameel

Sojameel kun je dus gebruiken voor het maken van allerlei heerlijke gerechten. Zo kun je van alles bakken met dit meel, maar je kunt het ook gebruiken als ei-vervanger of bindmiddel. In Japan wordt sojameel voor nog meer verschillende gerechten gebruikt. Geroosterd sojameel wordt in Japan ook wel kinako genoemd. Dit meel wordt gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld dumplings, snoep, koekjes en latte. 

Sojameel als meelverbeteraar

Als je sojameel gebruikt als meelverbeteraar, om je baksel een fijnere structuur te geven en langer houdbaar te maken, voeg je tussen de 8 en 15 gram sojameel toe per 500 gram meel. Je hoeft het meel van soja in dit geval dus niet per se te gebruiken in een glutenvrij of koolhydraatarm baksel. Ook in een brood, cake of taart van bijvoorbeeld tarwebloem of speltmeel kun je meel van soja goed gebruiken. 

Sojameel als ei-vervanger

Heb jij een recept met eieren, maar eet je veganistisch? Dan gebruik je meel van soja als een vervanger voor eieren. Over het algemeen kun je één ei vervangen door een mengsel van één eetlepel meel van sojabonen en twee eetlepels water. Dit mengsel voeg je in plaats van je ei toe aan je deeg of beslag. 

Sojameel als bindmiddel

Meel van soja kun je goed gebruiken als bindmiddel of verdikkingsmiddel in sauzen en soepen. Dit komt door zijn hoge gehalte aan het eiwit lecithine. Lecithine werkt als emulgator en bindt vetten en vloeistoffen. Wanneer je dit meel toevoegt aan een ander meel, of wanneer je een mix maakt van verschillende meelsoorten, zorgt de lecithine in de soja ervoor dat het vet zich beter spreidt over het meel. Hierdoor krijg je een betere binding in het deeg. Daarnaast zorgt de lecithine in soja ook voor een fijnere structuur en een mooiere kleur in je baksel. Je kunt dit meel dus altijd toevoegen aan je baksel of aan je glutenvrije meelmix. 

Combinaties met sojameel

Als je meel van soja toevoegt aan je tarwemeel als meelverbeteraar, hoef je verder nergens rekening mee te houden. Het kan handig zijn om wat meer vocht te gebruiken, maar dat hangt af van je recept. Maar als je dit meel gebruikt om glutenvrij te bakken, moet je natuurlijk wel opletten. Glutenvrij bakken is net wat anders dan met gluten bakken. Gluten zorgen er namelijk voor dat je deeg of beslag rijst. Daarnaast zijn gluten belangrijk voor de binding in je deeg. Zonder gluten bak je een compact, kruimelig brood die niet mals of elastisch is. 
 
Gelukkig is sojameel van nature al een krachtig bindmiddel. Het extra bindmiddel kun je bij dit meel dus achterwege laten. Wat je verder nodig hebt, ligt aan je gerecht. Als je crackers bakt, hoef je je over het rijzen niet zoveel zorgen te maken. Je maakt makkelijk crackers van meel van soja, door gesmolten boter, sojameel, een snufje zout en eieren te mengen in een mengkom. Je kneed je deeg dan tot een plakkerige bol. Deze bol deeg druk je tussen twee lagen bakpapier helemaal plat. Met een deegroller maak je het deeg zo plat mogelijk. Je deeg snijd je dan in de gewenste vorm en grootte voor je crackers. Op een met bakpapier beklede bakplaat bak je je crackers in de over goudbruin. 
 
Voor een glutenvrij brood of een glutenvrije cake, bak je met sojameel net zoals met andere glutenvrije meelsoorten. Je hoeft alleen geen bindmiddel meer toe te voegen als je meel van soja gebruikt. Wel krijg je het beste resultaat als je een mix gebruikt van verschillende soorten glutenvrij meel. Gebruik bijvoorbeeld zowel rijstemeel als meel van soja. 
 
 
Wil jij weten hoe jij verrukkelijke glutenvrije broden en andere glutenvrije lekkernijen bakt? Bekijk dan snel onze recepten voor inspiratie. Happy baking!
 
Veelgestelde vragen
Waar koop je sojameel?

Het lekkerste sojameel koop je bij Bakwinkel. Dit meel van sojabonen is eiwitrijk, koolhydraatarm en glutenvrij. Hierdoor kan iedereen van dit heerlijke meel genieten. Met dit meel van sojabonen bak jij zalige glutenvrije broden, koekjes, cake, taart, pizza, pannenkoeken en crackers.

Verkopen jullie ook andere glutenvrije meel?

Jazeker! Het beste glutenvrije bakresultaat krijg je in de meeste gevallen door meerdere soorten glutenvrije meel te gebruiken. Daarom kies je bij Bakwinkel uit een uitgebreid assortiment aan glutenvrije meelsoorten. Meng je sojameel bijvoorbeeld met rijstemeel, amandelmeel, boekweitmeel of sorghummeel. Deze glutenvrije meelsoorten en meer koop je bij Bakwinkel.

Wat kun je met sojameel?

Met meel van soja kun je enorm veel verschillende lekkernijen maken. Zo bak je met dit meel heerlijke glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Dit meel is geschikt voor zowel zoete als hartige baksels en kun je onder andere gebruiken voor het bakken van brood, quiche, pasteitjes, cake, pizza, muffins en pannenkoeken. Bovendien is meel van soja een krachtig bindmiddel. Gebruik dit meel als bindmiddel in je baksels of in je sauzen en soepen. Meel van soja is een uitstekende meelverbeteraar. Voeg 8 tot 15 gram sojameel toe per 500 gram ander meel om ervoor te zorgen dat je baksel langer houdbaar is, een betere textuur krijgt een mooiere kleur heeft. Ten slotte kun je meel van soja gebruiken als een vervanger van ei in baksels. Je vervangt één ei met een mengsel van één eetlepel meel met twee eetlepels water. 

Is sojameel gezond?

Ja, sojameel is ontzettend gezond. Dit meel is bijzonder rijk aan eiwitten, wat het een aantrekkelijk meel maakt voor sporters, veganisten en vegetariërs. Daarnaast bevat dit meel B-vitaminen, calcium en ijzer. Meel van soja is glutenvrij en koolhydraatarm.

Is sojameel glutenvrij?

Ja, meel van soja is van nature glutenvrij. Dit meel wordt gemaakt van gemalen sojabonen. Sojabonen zijn peulvruchten en geen graan. Dit meel bevat dus geen gluten en is daardoor geschikt voor mensen met coeliakie of met een overgevoeligheid voor gluten.

Is sojameel koolhydraatarm?

Ja, meel van soja is koolhydraatarm en geschikt voor mensen die een ketodieet volgen. Dit meel bevat ongeveer 23 gram koolhydraten per 100 gram meel. Voor bijvoorbeeld tarwemeel is dat meer dan het dubbele, met wel 60 tot 70 gram koolhydraten per 100 gram meel.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...