0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is sorghummeel?

Sorghummeel is een glutenvrije meelsoort die gemaakt wordt door de korrels van de graansoort sorghum fijn te malen. Sorghum is de Engelstalige benaming voor de graanfamilie sorghum. Deze graanfamilie bestaat uit een heleboel verschillende soorten rassen, waarvan er één eetbaar is: de sorghum bicolor. Deze graansoort is verwant aan gierst en wordt daardoor soms ook “grote gierst” genoemd. De Nederlandse naam voor deze plant is “kafferkoren”. 
 
Sorghum is een oergraan die al sinds 3000 v.Chr. geteeld wordt in Ethiopië. Vanuit Ethiopië heeft deze graansoort zich over heel Afrika verspreid. Duizend jaar nadat sorghum voor het eerst verbouwd werd in Ethiopië, begon deze graansoort ook verbouwd te worden in India. Maar dit graan is zelfs nog ouder dan dat. De oudste archeologische vondst van sorghum dateert terug tot 8000 v.Chr.! 
 
Sorghum kwam pas laat aan in Europa. Vanuit Azië werd deze plant rond de zestiende eeuw naar Europa gebracht. Het graan kwam via de trans-Atlantische driehoekshandel eerst in de Verenigde Staten terecht, waar sorghum nog steeds veel geteeld wordt. De Verenigde Staten is tot op de dag van vandaag een van de grootste sorghumproducenten. In de VS wordt sorghum vooral verbouwd voor veevoer, ter vervanging van maïs. 
 
Je hebt misschien nog nooit van sorghum gehoord. In Nederland wordt sorghummeel nog niet erg veel gegeten. Echter, in andere landen wordt sorghum al voor een lange tijd voor van alles gebruikt. Zo is het een populaire graansoort voor veevoer, maar ook voor voedsel en alcohol. Kafirbier, bijvoorbeeld, wordt gemaakt met sorghum. In Zuid-Azië, Centraal-Amerika en in Afrika is sorghum zelfs de vijfde meest geteelde graansoort, na rijst, tarwe, maïs en gerst. 
 
Sorghummeel wordt gemaakt van de korrel van sorghum. Dit meel maakt men door de sorghumkorrels in hun geheel te malen. Wat overblijft is een glutenvrij meel met een witte kleur en een fijne structuur. Dit meel heeft een zachte, neutrale smaak die vergelijkbaar is met de smaak van tarwe.  
 
Sorghummeel wordt door zijn zachte, neutrale smaak voor allerlei gerechten gebruikt. Zo maak je met dit meel broden, cake, koekjes, pizza, roti en pannenkoeken. Omdat dit meel glutenvrij is, moet je natuurlijk wel een glutenvervangend product gebruiken. Ook kun je dit meel het beste mengen met andere glutenvrije meelsoorten of zetmeel. 

Voordelen sorghummeel

Een groot voordeel aan sorghummeel is dat dit meel glutenvrij is. Hierdoor is dit meel geschikt voor mensen met coeliakie en voor eenieder die geen gluten eet. Door de neutrale smaak van dit meel, kun je er van alles mee bakken. Waar veel andere glutenvrije meelsoorten een overheersende smaak kunnen hebben, lijkt een baksel met meel van sorghum qua smaak erg op een baksel met meel van tarwe. 
 
Daarnaast is dit meel ontzettend gezond. Sorghum is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen. Zo vind je in sorghummeel goede hoeveelheden aan calcium, ijzer, fosfor en voedingsvezels. 
 
Fosfor bevordert, samen met calcium, de stevigheid van je botten en tanden. Daarnaast draagt dit mineraal bij aan de energiestofwisseling in je lichaam. Ijzer is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en vezels spelen een belangrijke rol in de spijsvertering en darmflora. Al deze gezonde voedingsstoffen haal je in één klap uit sorghummeel. 
 
Ook is sorghum rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die een positieve werking hebben op je afweersysteem. Het meel van sorghum begint langzaam het meel van maïs te vervangen. Sorghummeel bevat namelijk minder vet en meer proteïne dan maïsmeel. 
 
Sorghummeel is dus niet alleen een geweldige glutenvrije vervanger voor tarwemeel, maar ook nog eens een echte superfood!

Bakken met sorghummeel

Er is dus geen reden om niet eens te bakken met sorghummeel. Je kunt allerlei heerlijke gerechten maken met dit meel, zoals brood, muffins en pizza. Door de witte kleur, fijne structuur en neutrale smaak van dit meel, is het een perfecte glutenvrije vervanger voor tarwemeel of tarwebloem.
 
Wel moet je er rekening mee houden dat dit meel geen gluten bevat. Gluten zijn essentieel voor het rijzen en voor de binding van je deeg. Gluten zorgen ervoor dat je baksel een luchtige, malse en elastische structuur krijgt. Wanneer je glutenvrij meel gebruikt, moet je dus één of meer glutenvervangende producten toevoegen aan je deeg of beslag. Je kunt bijvoorbeeld psylliumvezels gebruiken om de elasticiteit van je deeg of beslag te verbeteren. Houdt er met psyllium rekening mee dat je extra water moet toevoegen aan je deeg of beslag. 
 
Het is dus even oppassen als je met dit meel bakt. Er zijn een tal van verschillende glutenvervangende ingrediënten die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan tapiocameel of xanthaangom. Elke glutenvervanger heeft unieke eigenschappen en gebruiksaanwijzingen. Daardoor is er niet één manier om glutenvrij te bakken. Het is dan ook verstandig om een recept aan te houden. 
 
Met sorghummeel bak je het beste wanneer je het meel mengt met andere soorten glutenvrij meel of met zetmeel. Je kunt bijvoorbeeld amandelmeel mengen met meel van sorghum. Een mespuntje xanthaangom is voldoende om je ingrediënten te binden. Je kunt ook een glutenvrije meelmix maken met een heleboel verschillende soorten meel. Denk bijvoorbeeld aan rijstebloem, aardappelzetmeel, tapiocabloem, notenmeel en sorghummeel. 
 
Je gebruikt sorghummeel dus, net als anderen glutenvrije meelsoorten, in een meelmix en met een glutenvervangend product. Als je ervaring hebt met glutenvrij bakken, is het leuk om met dit geweldige meel te experimenteren. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een recept volgen. Zo weet je zeker dat jij verrukkelijke glutenvrije lekkernijen op tafel zet.
 
Wil jij weten hoe je zelf een overheerlijk glutenvrij brood, glutenvrije cake of andere glutenvrije lekkernij bakt? Bekijk dan onze glutenvrije recepten. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je sorghummeel?

Bij Bakwinkel koop je het lekkerste meel van sorghum. Dit meel wordt gemaakt van de graansoort sorghum bicolor, ofwel kafferkoren. Het meel is glutenvrij en heeft een zeer fijne structuur. Door de neutrale smaak van dit meel, is het een perfecte glutenvrije vervanger voor tarwemeel of tarwebloem. Zo bak jij met het sorghummeel van Bakwinkel heerlijke broden, koekjes, muffins, pizza's en cakes.

Verkopen jullie ook andere glutenvrije meelsoorten?

Jazeker, bij Bakwinkel kun je kiezen uit een breed assortiment aan glutenvrije meelsoorten. Glutenvrije baksels zijn meestal het lekkerst wanneer je een mix aan verschillende soorten glutenvrij meel gebruikt. Daarom koop je bij Bakwinkel naast meel van sorghum ook glutenvrije meelsoorten zoals amandelmeel, rijstebloem en teffmeel.

Is sorghummeel gezond?

Ja, sorghummeel is ontzettend gezond. Dit glutenvrije meel is rijk aan eiwitten, voedingsvezels en verschillende mineralen. Denk hierbij aan calcium, fosfor en ijzer. Ook bevat sorghum veel polyfenolen. Dit zijn belangrijke antioxidanten die een positief effect hebben op je afweersysteem. Het is dus een goed idee om met dit gezonde meel te bakken

Hoe lang is kafferkoren houdbaar?

Meel van kafferkoren is meestal ongeveer tien tot twaalf maanden houdbaar. Je kunt het meel het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...