0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn speltkorrels?

Speltkorrels zijn de korrels van de graansoort spelt. Deze graankorrels worden onder andere gebruikt voor het bakken van speltbrood, het maken van speltmeel of zelfs als een vervanger voor rijst. 
 
Spelt begint nu weer wat op te bloeien in populariteit, maar in de Romeinse tijd was spelt een van de meest verbouwde graansoorten. De Latijnse naam voor spelt is Triticum spelta. Dit graan werd vroeger gezien als een voorouder van tarwe, waardoor het graan soms nog steeds oerspelt genoemd wordt. Maar tegenwoordig gaat men ervan dat het juist andersom is. Spelt is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising van tarwe. 
 
De speltkorrel bestaat, net als de tarwekorrel, uit drie belangrijke componenten. Het meellichaam is het binnenste, witte gedeelte van de graankorrel. Het meellichaam wordt ook wel endosperm genoemd en bestaat vooral uit zetmeel. De kiem ligt bovenop de speltkorrel. Dit is het deel waar nieuwe speltgranen uit kunnen groeien. De kiem is rijk aan vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Ten slotte is er nog de zemel. De zemel is het buitenste vliesje van de speltkorrel en zit boordevol voedingsvezels. 
 
Wanneer je de graankorrels fijnmaalt, krijg je speltmeel. Je kunt alle delen van de speltkorrel in het meel intact laten. Dat is hoe je volkoren speltmeel maakt. Omdat de gezonde kiemen en zemelen volledig aanwezig zijn in volkoren speltmeel, is dit meel het gezondst. Lemairemeel of gebuild speltmeel is deels gezeefd. Dit meel bevat dus slechts een deel van de kiem en zemel. Wanneer je de kiem en zemel volledig uit het meel zeeft, krijg je speltbloem. Speltbloem is minder gezond dan volkoren speltmeel of gebuild speltmeel. 
 
Je kunt speltkorrels ook los kopen. Deze graankorrels zijn na de oogst eerst gedroogd en schoongemaakt, zodat je er meteen mee kunt bakken of koken. Je kunt met speltkorrels je eigen speltmeel maken, maar je kunt ze ook meebakken in je speltbrood of koken en als een vervanger voor rijst eten. 
 
Spelt lijkt qua smaak redelijk op tarwe, maar is niet helemaal hetzelfde. Spelt heeft namelijk een ietwat pittige en nootachtige smaak. Hierdoor smaakt een speltbrood met speltkorrels net wat anders dan een gewoon tarwebrood. 

Speltkorrels vs tarwekorrels

Spelt werd voor een lange tijd een stuk minder verbouwd dan tarwe. Maar de unieke smaak van de speltkorrel maakt dat dit graan weer volop onder de aandacht is. Vooral in Duitsland is er enorme belangstelling rondom spelt. 
 
Je ziet steeds vaker dat er gebakken wordt met spelt dan met tarwe. De speltbroden zie je nu ook meer en meer voorbij komen bij supermarkten en bakkers. Je kunt je dan afvragen wat er zo speciaal is aan spelt. Er is toch niks mis met tarwe?
 
Tarwe en spelt lijken redelijk op elkaar. Het smaakverschil tussen de twee graansoorten is subtiel en je bakt net zo'n luchtige en hoge broden met speltmeel als met tarwemeel. Het lijkt erop dat een deel van de hernieuwde interesse in spelt te maken heeft met de vermeende gezondheidsvoordelen van dit graan. 
 
Er zijn een aantal redenen waarom je spelt boven tarwe zou verkiezen. Spelt heeft bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen nodig tijdens de teelt. Deze graankorrels zijn dus beter voor het milieu dan tarwekorrels. En de smaak is natuurlijk iets anders dan de smaak van tarwe. Maar qua voedingswaarden zijn spelt en tarwe ongeveer gelijk. Er zijn kleine verschillen aan te wijzen, maar deze zijn verwaarloosbaar. Daarnaast zijn er qua voedingswaarden ook binnen een bepaalde graansoort verschillen te vinden. De omstandigheden waardonder een graangewas groeit hebben namelijk ook een invloed op de voedingsstoffen in het graan. Spelt is even gezond als tarwe, maar dat betekent natuurlijk niet dat spelt niet gezond is. Speltkorrels zijn rijk aan verschillende mineralen, vitaminen, gezonde vetten, voedingsvezels en eiwitten.  

Voordelen speltkorrels

Speltkorrels zijn ontzettend gezond. Oerspelt is rijk aan verschillende B-vitaminen, eiwitten, essentiële aminozuren, gezonde vetten, vezels, vitamine E en verschillende mineralen, waaronder kalium, fosfor en magnesium. Door al deze belangrijke voedingsstoffen is graan, waaronder spelt, een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon. 
 
Een ander voordeel aan spelt en speltkorrels is dat deze graankorrels licht verteerbaar zijn. Spelt bevat meer glutenvormende eiwitten dan tarwe, maar deze zijn een stuk minder krachtig dan de glutenvormende eiwitten in tarwe. Mensen die gluten soms wat lastiger verteren, hebben soms minder moeite met speltbrood dan met tarwebrood. 
 
Speltmeel deelt deze voordelen natuurlijk met de onbewerkte graankorrels. Maar met de graankorrels kun je nog veel meer dan met het meel. Zo kun je met spelt je eigen speltmeel maken. Je hebt hiervoor een graanmolentje nodig. Niet alleen bak je dan je eigen brood of andere lekkere baksels, maar het meel maak je ook nog eens zelf. Super leuk natuurlijk!
 
Je kunt de korrels bovendien meebakken in je brood. Voor extra smaak en een stevige bite bak je een speltbrood met speltkorrels. De korrels moet je eerst wellen voordat je ze meebakt, maar daarna gooi je ze gewoon in je deeg en bak je je brood zoals gewoonlijk. Het is dus helemaal niet lastig om je brood wat meer smaak en voedingsstoffen mee te geven. 
 
Ten slotte kun je speltkorrels ook koken. Je gebruikt ze dan als een rijstvervanger of als een vervanger voor couscous of bulgur. Je kunt de korrels bijvoorbeeld door je salade mengen. 
 
Speltkorrels zijn dus erg lekker, veelzijdig en gezond. Het wordt dus tijd om een spelt recept erbij te pakken en verrukkelijke gerechten te bakken en koken met deze graankorrels. 

Bakken met speltkorrels

Er zijn een heleboel zalige gerechten die je kunt maken met speltkorrels. Hoe je ze ook gebruikt, meestal zal je de korrels eerst moeten laten wellen. Je weekt de korrels dus een paar minuten in gekookt water, of je laat ze een paar uur tot een nacht lang wellen in lauwwarm water.  
 
Als je spelt gebruikt als een rijstvervanger of voor in je salade, kun je de korrels twee uurtjes koken. Je hoeft de graankorrels niet te laten weken als je ze kookt, maar dat kan wel. Het weken verkort de kooktijd. Week de graankorrels dan 's nachts in water en kook ze in een uurtje gaar. 
 
Je kunt ook een heerlijk brood bakken met speltkorrels. Je laat de korrels dan een nacht lang weken in een kom water. De volgende dag meng je de graankorrels met je speltmeel of speltbloem en je andere ingrediënten om een verrukkelijk speltbrood te bakken. Per 500 gram meel wil je ongeveer 150 gram spelt gebruiken. 
 
Wil je weten wat je allemaal met speltkorrels kunt bakken? Bekijk dan onze spelt recepten. 
 
Happy baking!
Veelgestelde vragen
Waar koop je speltkorrels?

Bij Bakwinkel koop je zalige en gezonde speltkorrels. De graankorrels zijn gereinigd en onbewerkt. Je kunt met deze korrels onder andere je eigen speltmeel malen, je kunt ze voor een stevige bite meebakken met je speltbrood of je kookt de korrels als een vervanger voor rijst. 

Verkopen jullie ook tarwekorrels?

Jazeker, tarwekorrels koop je ook bij Bakwinkel. Ook deze graankorrels zijn gereinigd en onbewerkt. Tarwekorrels gebruik je op dezelfde manier als spelt. Het is erg lekker om beide soorten graankorrels toevoegen aan je brood of salade. 

Zijn speltkorrels gezond?

Ja, spelt is ontzettend gezond. Oerspelt is een uitstekende bron van voedingsvezels, eiwitten, aminozuren, gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Daarnaast is deze graansoort licht verteerbaar. Wil jij je brood of salade gezonder maken? Wel of kook deze graankorrels dan en voeg ze toe aan je deeg of salade.

Hoe bewaar je speltkorrels?

Deze korrels zijn minimaal een half jaar houdbaar. Je kunt ze het beste afgesloten bewaren op een donkere, droge en koele plek. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...