0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is speltmeel?

Speltmeel is een meel die gemaakt wordt van spelt. Spelt is, net als tarwe, een graansoort. Spelt wordt al sinds ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd en heeft sinds die tijd veel kruisingen voortgebracht. Spelt kruist namelijk snel met nabijliggende graansoorten. 
 
Er werd lang gedacht dat tarwe is ontstaan uit een kruising met spelt. Spelt zou dan een voorouder van tarwe zijn. Nu wordt echter vernomen dat tarwe juist een voorouder van spelt is. Bij opgravingen zijn namelijk tarwekorrels gevonden die ouder zijn dan de oudste gedateerde speltkorrel. Spelt is dus ontstaan uit een kruising met tarwe.
 
Net als met tarwemeel, wordt speltmeel gemaakt door speltkorrels te malen. Daarna kan het meel gezeefd worden. Speltkorrels bestaan, net als tarwekorrels, uit een meellichaam, een kiem en een zemel. Het meellichaam is de kern van de speltkorrel en bestaat vooral uit zetmeel en eiwitten. Dit deel bevat niet veel gezonde voedingsstoffen. De kiem is het deel van de speltkorrel waaruit een plantje kan groeien. De kiem bevat mineralen, vitaminen en gezonde vetzuren. De zemel is het vliesje om de speltkorrel heen. De zemel bevat veel graanvezels. Daarnaast is de zemel, net als de kiem, gezond omdat het rijk is aan mineralen en vitaminen. 
 
Wanneer de gemalen speltkorrels niet gezeefd worden, komen al deze gezonde delen van de speltkorrel terecht in het meel. Dit meel is dan volkoren speltmeel. Gebuild speltmeel maak je door een deel van de kiem en zemel uit het meel te zeven. Hierdoor bevat dit meel minder voedingsstoffen dan volkoren meel. Wel is het makkelijker om met gebuild of gezeefd meel te bakken dan met volkoren meel. Ten slotte kun je ook speltbloem maken. Je zeeft dan alles behalve het meellichaam uit het meel. 

Speltmeel voordelen

Er wordt vaak gedacht dat speltmeel gezonder is dan andere soorten meel, zoals tarwemeel. Spelt is zeker gezond. Dit graan bevat veel vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Maar het klopt niet dat speltmeel de gezondere keuze is. Qua voedingswaarde lijkt speltbakmeel namelijk sterk op tarwebakmeel. Als je gezond wil bakken, kun je dus net zo goed voor tarwemeel kiezen.
 
Wel is volkoren meel altijd de beste keuze. Volkoren meel van spelt of volkoren meel van tarwe is dus de gezonde optie. 
 
Een voordeel aan meel van spelt is dat sommige mensen minder last hebben van allergieën dan bij meel van tarwe. Dit zou dan vooral gaan over mensen met een glutenintolerantie. Speltmeel bevat meer glutenvormende eiwitten dan tarwemeel, maar deze gluten hebben een andere werking. Het kan dus dat mensen met een glutenallergie of -intolerantie spelt beter kunnen verdragen dan tarwe. 
 
Speltbakmeel heeft daarnaast andere eigenschappen en een andere smaak dan tarwebakmeel. Hierdoor kan het zijn dat het ene meel beter geschikt is voor jouw baksel dan het andere. Spelt heeft een nootachtige en ietwat pittige smaak. Speltbrood, bijvoorbeeld, smaakt daardoor anders dan tarwebrood. 
 
Speltbakmeel bevat daarnaast meer glutenvormende eiwitten dan tarwebakmeel. Hierdoor bak je met meel van spelt op een iets andere manier dan met meel van tarwe. Ook zorgt speltbakmeel over het algemeen voor een compacter baksel dan tarwebakmeel. Er zijn verschillende soorten meel van spelt die allemaal andere eigenschappen hebben. Het kan dus dat jij met een bepaalde speltmeelsoort wel hoge en luchtige broden, muffins of pizzabodems kunt bakken. 

Soorten speltmeel

Er bestaan dus verschillende soorten meel van spelt door de verschillende rassen spelt. Er zijn een aantal raszuivere speltsoorten. Dit zijn speltrassen die niet gekruisd zijn met andere soorten graan. Deze zuivere speltrassen zijn Schwabenkorn, Ebners Rotkorn, Bauländer en Oberkulmer rotkorn. Andere bekende soorten spelt zijn onder andere Franckenkorn en Alkor. 
 
Elk ras heeft dus verschillende eigenschappen, waardoor je op andere manieren zou bakken met de verschillende soorten spelt. Jammer genoeg wordt het ras meestal niet vermeldt als je speltmeel koopt. Vaak bestaat deze meelsoort daarnaast niet uit één soort spelt, maar uit een melange van meerdere speltrassen. 

Bakken met speltmeel

Je kunt veel verschillende baksels maken met speltmeel. Denk bijvoorbeeld aan speltbrood, speltkoekjes, speltpizza en speltquiche. Net als met tarwemeel, kun je meel van spelt dus voor van alles gebruiken. Voor zoete gerechten, zoals speltkoekjes, wordt meestal speltbloem gebruikt. 
 
Wel moet je met meel van spelt iets anders omgaan dan met meel van tarwe tijdens het bakken. Speltbloem en -meel bevatten namelijk meer glutenvormende eiwitten die ook nog eens andere eigenschappen hebben dan de glutenvormende eiwitten die in tarwemeel en tarwebloem te vinden zijn. Hierdoor moet je over het algemeen de kneedtijd van je beslag of deeg halveren wanneer je werkt met spelt. Er bestaat namelijk de kans dat je te lang kneed, waardoor je deeg kapot gaat. Dit wordt ook wel overkneden genoemd. 
 
Doordat er verschillende speltrassen zijn, kan het dat jouw deeg net zo lang gekneed kan worden als met tarwemeel. Omdat je het nooit zeker weet, is het handig om uit voorzorg op te passen met je deeg en voorzichtig te kneden. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je speltmeel?

Het lekkerste speltmeel koop je bij Bakwinkel. Dit meel heeft een andere smaak en andere eigenschappen dan tarwemeel, waardoor je er heerlijke gerechten met een unieke smaak van kunt bakken.

Waar koop je speltbloem?

Speltbloem koop je ook bij Bakwinkel. Speltbloem is meel van spelt dat doorgezeefd is. Hierdoor bevat speltbloem niet de kiem en zemel van de speltkorrel. Speltbloem is dus minder gezond dan meel, maar het is dan wel weer makkelijker om met bloem te bakken dan met volkoren meel.

Is speltmeel gezond?

Speltmeel is gezond als we het hebben over volkoren meel. Volkoren meel is namelijk rijk aan vezels, mineralen, antioxidanten en vitaminen. Er wordt soms gezegd dat meel van spelt gezonder is dan meel van tarwe, maar dat klopt niet. Tarwe en spelt lijken sterk op elkaar wanneer het op voedingswaarden aankomt, waardoor deze twee graansoorten even gezond zijn.

Hoe bewaar je speltmeel?

Net als andere soorten meel, bewaar je meel van spelt het beste in de koelkast of in de diepvries. Meel neemt snel geuren op, waardoor het gek kan gaan ruiken. Dit voorkom je door je meel goed hermetisch in te pakken. Als je meel op kamertemperatuur bewaart, zal het maximaal twee maanden goed blijven. Meel dat je onder tien graden celsius bewaart, is vaak wel meer dan een jaar houdbaar. Kijk, ruik en proef wel altijd voordat je gaat bakken.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...