0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is een steekthermometer?

Een steekthermometer is een bakgereedschap waarmee je de temperatuur van je ingrediënten meet. Je kunt deze thermometer tevens gebruiken voor het meten van je deeg en zelfs voor je gebakken brood. Een steekthermometer wordt ook wel een kerntemperatuurmeter genoemd, omdat je dit gereedschap kunt gebruiken om de temperatuur van je gebakken brood te meten. 
 
Het is bij brood bakken ontzettend belangrijk dat je deeg de juiste temperatuur heeft. Deze temperatuur wordt de gewenste deegtemperatuur, ook wel GDT, genoemd. De temperatuur bepaalt de snelheid van het rijsproces. De kwaliteit van je brood is dus sterk afhankelijk van je deegtemperatuur. 
 
Je kunt de deegtemperatuur van tevoren al bepalen met een steekthermometer. Je meet namelijk de temperatuur van je individuele ingrediënten. Volgens een formule bereken je dan wat de juiste temperatuur moet zijn van je water. 
 
Maar een kerntemperatuurmeter kun je ook voor je deeg en zelfs na het bakken nog gebruiken. Je steekt de steekthermometer dan in de kern van je versgebakken brood om te bepalen of het brood gaar is. Gedurende het hele bakproces kun je de temperatuur dus bijhouden en waar nodig aanpassen. Zo bak je altijd een heerlijk brood. 

Voordelen steekthermometer

Je hebt vast wel eens brood gebakken zonder een steekthermometer. Als dat goed ging, lijkt een thermometer misschien wat overbodig. Maar dat is dit hulpmiddel absoluut niet. 
 
De temperatuur van je deeg beïnvloedt de rijstijd. Hoe korter de rijstijd is, hoe minder de smaak en geur van je brood wordt. De rijstijd is dus van groot belang. Over het algemeen heb je voor de juiste rijstijd een deegtemperatuur van 26-27 graden Celsius nodig als je met tarwebloem of tarwemeel bakt en een deegtemperatuur van ongeveer 29 graden Celsius als je met roggemeel bakt. 
 
Met een steekthermometer heb je hier controle over. Jij kunt hierdoor je deeg op de gewenste deeg temperatuur brengen. Zo zorg jij ervoor dat jouw deeg perfect rijst. Je bakt hierdoor een smaakvoller en aromatischer brood. 
 
Je kunt inderdaad een brood bakken zonder thermometer, maar als je eenmaal een versgebakken brood geproefd hebt die mooi heeft kunnen rijzen, dan wil je nooit meer terug. En het meten van de temperaturen kost haast geen tijd of moeite. Het is het dus zeker de moeite waard!

Hoe gebruik je een steekthermometer voor brood?

Je kunt door het gehele bakproces de temperatuur van je brood meten. Maar als je het vanaf je ingrediënten al goed doet, hoef je op zich je deeg en versgebakken brood niet meer te meten (al kan het voor de zekerheid natuurlijk nooit kwaad). 
 
Je meet eerst de temperatuur van het meel. Hier heb je de minste controle over, dus dit is de temperatuur die je enkel wil weten zonder er iets aan te veranderen. Als je weet wat de temperatuur van je meel is, kun je berekenen wat de temperatuur van je water moet zijn. 
 
Je meet de temperatuur van je meel of bloem door je steekthermometer in je meel of bloem te steken. De temperatuur die de thermometer aangeeft, zal langzaam dalen. Na ongeveer 15 seconden zal de temperatuur constant blijven. Dit is je meeltemperatuur. 
 
Je meet het water door constant met je thermometer te blijven roeren in je pan water. Verhit de pan als je water nog niet warm genoeg is en voeg koud water toe als je water te warm is. 
 
Maar hoe weet je nu hoe warm je water moet zijn? Daar kijken we nu naar.

Watertemperatuur berekenen

We zagen al dat je gewenste deegtemperatuur voor tarwe 27 graden Celsius is en voor rogge 29 graden Celsius. Dit is je GDT; je gewenste deegtemperatuur. Als je je GDT en je meeltemperatuur weet, kun je uitrekenen hoe warm je water moet zijn. Je kunt daarvoor een formule gebruiken. Maar niet iedereen houdt van rekenen tijdens het bakken. Gelukkig kun je handige tabellen vinden online. Mocht je het wel zelf willen uitrekenen, doe je dat als volgt:
 
Je neemt je GDT en trekt daar de kneedwarmte of wrijvingswarmte vanaf. Dit getal vermenigvuldig je met 2. Je trekt hier de meeltemperatuur vanaf. Je werkt dan met deze formule: watertemperatuur = (gewenste deegtemperatuur – wrijvingswarmte) x 2 – meeltemperatuur. 
 
Je gewenste deegtemperatuur zal ongeveer 27 graden Celsius zijn. De wrijvingswarmte of kneedwarmte hoef je je geen zorgen over te maken. Dit is gemiddeld 4-5 graden Celsius. Dat mag je gewoon aanhouden. De meeltemperatuur heb je met je thermometer gemeten. 
 
Je watertemperatuur is dus bijvoorbeeld (27 – 4) x 2 – 15 = 31 graden Celsius. Als je je water tot 31 graden Celsius verwarmt en mengt met je ingrediënten, zal je deegtemperatuur dus 27 graden zijn. Als je water de juiste temperatuur heeft op het moment dat je het toevoegt, zul je je deeg dus niet meer hoeven te meten. 
 
Het klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar je kunt gemakkelijk een tabel gebruiken in plaats van deze formule. Dan hoef je enkel te meten zonder te rekenen. Wat je voor dit werk terugkrijgt is een heerlijk brood.
Veelgestelde vragen
Waar koop je een steekthermometer?

Bij Bakwinkel koop je de perfecte steekthermometer voor jouw bakproject. Je kiest voor de thermometer die het beste bij jou past, bijvoorbeeld een analoge thermometer of een digitale thermometer. Met dit onmisbare hulpmiddel bak jij altijd de lekkerste broden.

Welke thermometer is het beste voor brood bakken?

Er zijn verschillende soorten keukenthermometers, maar over het algemeen heb je de keuze tussen een analoge thermometer en een digitale thermometer. Je kunt het beste een digitale thermometer gebruiken voor het meten van je ingrediënten, deeg of kerntemperatuur. Een digitale thermometer is namelijk nauwkeuriger. De analoge thermometer wordt onder andere gebruikt voor het opschuimen van melk, maar is minder geschikt voor brood.

Hoe meet je of je brood gaar is?

Een steekthermometer kun je gebruiken om na het bakken te meten of je brood gaar is. Je steekt de thermometer dan via de zijkant in je brood. Zo meet je de kerntemperatuur van je brood. Als de kerntemperatuur 95 graden Celsius of hoger is, is je brood gaar.

Kun je een steekthermometer ook voor cake gebruiken?

Ja, dat kan zeker! Je steekt je thermometer na het bakken in het midden van je cake. Als de temperatuur boven 95 graden Celsius is, is je cake gaar. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...