0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een stoommandje?

Een stoommandje is een mandje waarin je van alles kunt stomen. Denk aan vis, groenten, broodjes en dumplings. In verschillende Aziatische landen is het stoommandje niet meer weg te denken uit de keuken. Of je nu van koken of bakken houdt, met een stoommandje gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Maak bijvoorbeeld zalige Chinese gestoomde broodjes, bapao, gestoomde vis of Aziatische dim sum hapjes. 
 
Als je eens in een Aziatisch land bent geweest, zoals China, Japan of Korea, zul je de stoommandjes misschien wel op markten of in restaurants gezien hebben. Maar in de keuken is stomen in deze landen net zo gebruikelijk als koken of bakken. Je hoeft dus geen kok of bakker te zijn om met deze handige mandjes te werken. Daarnaast heb je hier geen speciale pan voor nodig. Als je een stoommand hebt, kun je dus meteen beginnen met het stomen van allerlei lekkernijen. 
 
In Westerse landen wordt stomen vooral toegepast op groenten. Maar met een stoommandje kun je werkelijk alle kanten op. Je kunt vis stomen, broodjes, dumplings, dim sum, couscous, rijst, aardappelen, noem maar op. 
 
Stoommandjes kom je in alle vormen en maten tegen. Het traditionele stoommandje is gemaakt van bamboe. Dit mandje is geschikt voor elke pan en is makkelijk te gebruiken. Dit is tevens de perfecte stoommand voor het stomen van Chinese gestoomde broodjes, gestoomde kokosbroodjes en bapao. Daarnaast zien ze er natuurlijk ook erg gezellig uit. 
 
Je kunt zelfs hele maaltijden maken met een stoommand. Je gebruikt dan een bamboe stoommand met meerdere lagen of stapelt stoommanden op elkaar. Je zet je stoommandje op een pan met kokend water. Voor wat extra smaak kun je je favoriete bouillon in de pan gooien. De stoom van het kokend water gaart het eten doordat het via gaatjes in de onderkant van je stoommand je eten bereikt. Op je mand zit een bamboe deksel die de hete damp binnenhoudt. 
 
Stomen is niet voor niets zo populair in Oosterse keukens. Eten stomen in plaats van koken, bakken, braden of frituren zorgt er namelijk voor dat er veel meer vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen in het eten bewaard blijven. Bovendien blijft door het stomen de smaak van het eten ook beter intact. Je hoeft bij gestoomd eten hierdoor soms helemaal geen zout te gebruiken. 
 
In je stoommandje stoom je aardappels, groenten, vis, rijst, couscous, dumplings, gestoomde broodjes, bapao broodjes en nog veel meer. Dim sum hapjes en gestoomde broodjes, waaronder bapao, kun je zelfs zonder een stoommand niet op de traditionele manier bereiden. 
 
Dim sum hapjes zijn een soort dumplings die gevuld zijn met vis of vlees en groenten. Ze worden traditioneel in stoommandjes bereid. Als je deze heerlijke hapjes eens wilt proberen, heb je dus een stoommand nodig. 

Voordelen stoommandje

Er zijn meerdere redenen om te stomen met een stoommandje. Het is dan ook niet voor niets dat stomen als eeuwenlang een veelgebruikte manier van voedselbereiding is. 
 
Een belangrijk voordeel aan stoommanden is dat je voor sommige gerechten niet zonder kunt. Zo moet je bapao, dim sum en Chineese gestoomde broodjes stomen. Als je zelf deze lekkernijen wil maken, is een stoommandje dus onmisbaar. 
 
Stomen is bovendien erg gezond. Vitamines en andere essentiële voedingsstoffen verdwijnen minder snel wanneer je je ingrediënten stoomt dan wanneer je ze bakt, kookt, braadt, of frituurt. Daarnaast heb je geen olie of vet nodig voor stomen. Met een stoommandje geniet je binnen een handomdraai van een perfect gegaarde maaltijd met alle vitaminen en zonder onnodig vet. Dat is handig!
 
Stomen is ook lekkerder dan koken of bakken. Wanneer je groenten, aardappelen, couscous of andere gerechten stoomt, behouden ze hun smaak een stuk beter. De smaak gaat niet verloren in het water en wordt niet veranderd door een vet of olie. Zo smul jij van de pure smaak van jouw favoriete gerechten.

Waarom stomen met stoommandjes?

Nu zijn er verschillende manieren om eten te stomen. Waarom zou je voor een stoommandje kiezen? 
 
Eén reden om voor een stoommand te kiezen, is omdat ze erg goedkoop zijn in vergelijking met andere opties. Je kunt een stoomoven gebruiken of een stoomkoker, maar een stoommandje is kleiner, goedkoper en handbaarder. Daarnaast is een stoommand erg handig. Dit hulpmiddel is makkelijk in gebruik, klein genoeg om in de keuken op te bergen (maar natuurlijk ook mooi om op de eettafel of in de keuken te laten staan), en behoeft geen speciale pan. Je kunt alles wat je maar lekker vindt stomen in dit handige mandje. Je kunt ze zelfs opstapelen als je meerdere ingrediënten apart wilt stomen. Het stoommandje wint het dus van de alternatieven. 
 
Nog een voordeel: de deksel van een stoommandje houdt geen condens vast. Je dumplings, bapao en andere gerechten met deeg zullen dus niet te nat uit je mandje komen. Deze mandjes worden traditioneel voor deze gerechten gebruikt en zijn nog steeds de beste manier om Oosterse gerechten te bereiden. Jouw gestoomde broodjes en dim sum garen tot perfectie in een bamboe stoommand. 
 
Je stoomt dus gemakkelijk wat je maar wil maken in een stoommandje. Wanneer je de deksel optilt, wordt je begroet door gezond, smaakvol en perfect gegaard eten. 

Soorten stoommandjes

We hebben tot nu toe gekeken naar bamboe stoommanden. Dit zijn namelijk de stoommanden waarmee je als bakker het beste mee aan de slag kunt. Mandjes van bamboe zijn de beste keuze voor gestoomd brood, dumplings en bao. Maar je kunt een stoommand in verschillende materialen vinden. We zetten ze hier voor je op een rij, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw kook- en bakwensen.

Bamboe stoommanden

Eerst de bamboe stoommanden. Zoals we al zagen, is dit het traditionele stoommandje. Dit is dan ook het stoommandje dat je gebruikt wanneer je traditionele Oosterse gerechten wil maken op authentieke wijze. Ook als je op een wokpan wilt stomen, kun je het beste kiezen voor een bamboe stoommand. Het bamboe deksel op deze stoommand laat geen stoom ontsnappen, waardoor je alle soorten gerechten in deze mand kunt stomen. Daarnaast neemt de bamboe vocht op tijdens het stomen, wat een heerlijke smaak toevoegt aan je ingrediënten die je niet krijgt met metalen of siliconen stoommandjes.
 
Het stomen duurt met een mandje van bamboe echter langer dan met een stoommandje van roestvrij staal. Het staal wordt namelijk sneller warm en gaart je ingrediënten sneller. Dit kan een voordeel en een nadeel zijn. Net als met koken en bakken, is sneller niet altijd beter. Gelukkig zijn de opties er allebei, zodat jij zelf kunt kiezen welke manier van stomen het beste bij jou past. 

RVS stoommanden

Je kunt dus ook kiezen voor een stoommandje van roestvrij staal. Je kunt kiezen voor een RVS stoommandje, een RVS stoominzet of een RVS stoompan. We zullen het voor nu alleen over de stoommandjes van roestvrij staal hebben. Een mandje van roestvrij staal is minder geschikt voor dumplings, dim sum, bao en gestoomde broodjes, maar juist wel voor aardappelen en groenten. 
 
RVS stoommandjes zijn meestal inklapbaar, waardoor je ze makkelijk opbergt. Door de flexibele vorm kun je ze bovendien makkelijk in pannen van verschillende formaten gebruiken. Daarnaast zijn stoommandjes van metaal geschikt voor de vaatwasser. Dat geldt niet voor de mandjes van bamboe. 

Kunststof stoommanden

Dan zijn er nog de siliconen en plastic stoommandjes. Stoommandjes van kunststof worden meestal gebruikt voor elektrische snelkookpannen, maar je kunt ze ook in andere pannen gebruiken. Net als de stalen mandjes, zijn stoommanden van kunststof opvouwbaar. Deze mandjes zijn vaak kleiner dan stoommandjes van bamboe of RVS.
 
Ieder soort stoommandje heeft zo dus zijn voor- en nadelen. Welke jij kiest is afhankelijk van wat je wil maken, wat je belangrijk vindt in een stoommandje en hoe jij het fijnste kookt en bakt. 

Hoe werkt een stoommandje?

Een bamboe stoommandje kun je gebruiken voor heel veel verschillende gerechten. Dit mandje gaart je eten door middel van stoom. Je stoomt je groenten, vis, dumplings of stoombroodjes dus wanneer je ze gaart in een stoommand.
 
Je begint met een pan. Dit kan een wokpan, een koekenpan of een kookpan zijn. Deze vul je met water. Je kookt het water in de pan op je fornuis. Het mandje zet je op de pan. De stoom van het kokend water gaat dan door de onderkant van je mandje heen en stoomt op die manier je ingrediënten. 
 
Je stoommand zet je niet in het water. De onderkant van je mandje raakt het water dus niet aan. Er is dan namelijk geen ruimte voor de stoom. 
 
De stoom moet in je mandje blijven om je eten goed te kunnen garen. Je stoommandje zal een deksel hebben. Deze laat je tijdens het stomen op je mandje zitten, zodat de stoom niet meteen wegvliegt. 
 
Vooral met een bamboe mandje is het handig om de onderkant van je mandje te beschermen met bakpapier. Op die manier blijven je ingrediënten niet aan je mandje vastplakken. In plaats van bakpapier kun je ook natuurlijke hulpmiddelen gebruiken, zoals bananenbladeren, sla of kool. 
 
Tip: Wil je meer dan één gerecht of ingrediënt stomen? Dat kan! Je stapelt dan simpelweg meerdere bamboe mandjes op elkaar met alleen een deksel op het bovenste mandje. Het ingrediënt dat het langste moet garen leg je in het onderste mandje. Zo zijn al je gerechten op tijd klaar. 

Gestoomde broodjes en bapao maken

Bamboe stoommandjes zijn perfect voor het maken van heerlijke Chinese gestoomde broodjes of bapao. Je kunt je gestoomde broodjes vullen met wat jij het lekkerst vindt. Hoe je ook van jouw broodjes geniet, het deeg van gestoomde broodjes of bapao maak je natuurlijk zelf. Je stoomt deze broodjes op de traditioneel Chinese manier met een bamboe stoommandje. 
 
Je kunt deze broodjes op verschillende manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie of reuzel gebruiken. Je kunt tevens kiezen tussen gist en gist met bakpoeder. 
 
Voor een simpel bapao recept heb je bapaomeel of gewone bloem, gist, magere melkpoeder, suiker, zout, water en een olie of vet nodig.
 
Je mengt al je ingrediënten tot een soepel deeg. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Dit deeg kneedt je ongeveer tien minuutjes.
 
In een ingevette en afgedekte kom laat je je deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek. De kom kun je met plastic folie of met een theedoek afdekken. Wanneer het volume van het deeg verdubbeld is, is het klaar voor je stoommandje. 
 
Bestuif je werkblad met wat bloem. Je deeg verdeel je in bolletjes. Dit worden je gestoomde broodjes. De bolletjes rol je uit tot ovaaltjes. In het midden van elk ovaaltje smeer je wat olie. Dit zorgt ervoor dat je ze straks makkelijk open kunt maken. De ovaaltjes vouw je dubbel en laat je nog een half uur tot een uur rijzen. 
 
Nu komt het stoommandje. Je legt je mandje in een pan met kokend water. Je bamboe mandje bekleed je met bakpapier of met een blad, zoals een bananenblad of sla. In je mandje leg je twee of drie broodjes. Je mandje dek je af met een deksel. Na ongeveer een kwartiertje zijn je broodjes klaar. 
 
Je broodjes vul je dan met jouw favoriete ingrediënten en serveer je lauwwarm. Smullen maar!
 
Wil jij ook heerlijke (Oosterse) gerechten maken? Bestel dan een stoommandje om op een nieuwe manier te genieten van jouw favoriete eten.
Veelgestelde vragen
Waar koop je stoommandjes?

Bij Bakwinkel koop je de beste bamboe stoommandjes. Deze mandjes kun je gebruiken voor het bereiden van onder andere dim sum, gestoomde bapao broodjes, dumplings, vis, vlees, rijst, couscous en groenten. 

Hoe gebruik je een stoommandje?

Een stoommandje gebruiken is simpel. Je zet je stoommand op een pan kokend water. De stoom van het water gaat door de onderkant van je mandje naar binnen. Zo gaart de stoom het eten in je mandje. Je gebruikt het mandje om allerlei gerechten te stomen.

Hoe maak je je stoommandje schoon?

Je kunststof of RVS stoommandje maak je schoon in de vaatwasser. Een bamboe stoommand spoel je af onder de kraan en wrijf je met een spons of afwasborstel schoon. Zorg ervoor dat je je mandje helemaal laat drogen voordat je hem in je keukenkastje zet. Je kunt wat natuurazijn gebruiken als je wilt.

Wat kun je met een stoommandje?

Met een stoommandje kun je allerlei gerechten en ingrediënten stomen. Denk hierbij aan Oosterse gerechten, zoals dim sum, gestoomde broodjes en dumplings. Maar ook vis, aardappelen, vlees, couscous, rijst en groenten stoom je in een stoommand. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...