0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is suikerbrood?

De Friese variant is het meest bekende soort suikerbrood. Dit brood heet in Friesland “Fryske Sûkerbôle”. Fryske Sûkerbôle is een zacht wittebrood met parelsuiker, kaneel en gembersiroop. 
 
De naam “suikerbrood” is zeker verdiend. Dit brood zit namelijk vol met suiker. De parelsuiker neemt wel 40% van het totale brood voor zijn rekening. We hebben het dus niet over een gezond brood. Maar dit brood is natuurlijk wel erg lekker!
 
Waar het suikerbroodje precies vandaan komt is niet bekend. We weten dat suikerbroden vroeger gegeven werd aan moeders die net een dochter hadden gekregen. Men geloofde dat het kaneel en de gember in het brood een helende werking hadden en de moeder sterk genoeg zouden maken voor moederschap. Als de moeder een zoontje had gekregen, kon zij in plaats van een suikerbroodje krentencake verwachten. 
 
We weten door de naam bôle wel dat het suikerbroodje vroeger een bijzondere broodsoort was. In de loop van de eeuw veranderde de vorm van het brood langzaamaan van rond naar rechthoekig, zoals we hem nu kennen. 

Verschillende soorten suikerbrood

Naast Friese suikerbroden, heb je ook nog Brabantse suikerbroden en Limburgse suikerbroden. Deze broden bevatten een stuk minder suiker dan de Friese suikerbom. Het Brabants brood bevat bijvoorbeeld “maar” 25% suiker in plaats van 40%. 
 
De Brabantse variant wordt ook wel “klontjesmik” genoemd. Dit brood maak je door kleine klontjes suiker toe te voegen, zoals de naam al suggereert. Naast het feit dat klontjesmik minder suiker bevat dan het Friese suikerbrood, mist dit brood ook kaneel. 
 
De Limburgse variant heet “sokkelbroed”. Ook dit suikerbroodje wordt gemaakt met suikerstukjes. Dit brood bevat tevens geen kaneel, maar wel anijszaad. Ook erg lekker.

Suikerbrood bakken: ingrediënten en bakbenodigdheden

De Friese suikerbroden zijn door het hele land toch wel het meest populair. Dit overheerlijke brood kun je ook zelf bakken.
 
Een simpele manier om dit brood te bakken is met een broodmix. Je kunt een broodmix voor gewoon wit brood gebruiken. Je voegt dan nog water, gist, boter, suikerklontjes of parelsuiker en kaneel toe. 
 
Als je het Fryske Sûkerbôle helemaal zelf wil bakken, heb je gembersiroop, parelsuiker en kristalsuiker nodig. Verder moet je ook boter, melk, zout, kaneel, gist en bloem in huis hebben. 
 
Het gembersiroop kun je trouwens ook makkelijk zelf maken. Je hebt dan verse gember, water en rietsuiker nodig. Je raspt de gember en kookt deze rasp in het water. Je water breng je eerst aan de kook. Wanneer je je gemberrasp toevoegt, laat je het water nog een klein halfuurtje pruttelen. Dit water breng je daarna weer aan de kook met de rietsuiker. Je laat het dan nog een half uur indikken totday je gembersiroop hebt. Je bent dus zo klaar.
 
Voor het bakken heb je een mengkom nodig om je beslag te maken. Je werkblad moet je voor dit brood bestrijken met olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Ook heb je een broodblik of cakeblik nodig om je brood in te bakken. 
 
Alle bakspullen en ingrediënten die je nodig hebt voor zelf brood maken, vind je bij Bakwinkel. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor suikerbrood maken?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor suikerbrood. Je hebt voor suikerbroden maken bijvoorbeeld parelsuiker, kaneel, bloem en gembersiroop nodig. Voor het lekkerste brood heb je natuurlijk de lekkerste ingrediënten nodig. Die vind je bij Bakwinkel!

Verkopen jullie ook broodmixen?

Jazeker! Met onze heerlijke broodmixen maak jij makkelijk lekker vers brood. Voor het maken van suikerbroden kun je bijvoorbeeld een broodmix voor wit brood gebruiken. Je voegt dan zelf toe wat je lekker vindt.

Hoe lang is suikerbrood houdbaar?

Jouw versgebakken suikerbrood wil je natuurlijk zo lang mogelijk vers houden. Brood houd je het beste vers in een afgesloten plastic broodzak. Het brood in de broodzak leg je dan in een afgesloten broodtrommel. Dan blijft jouw zelfgebakken Friese brood ongeveer 4 dagen goed. Zet de broodtrommel dan in je keukenkastje, niet in de ijskast.

Hoe bak je suikerbrood in een broodbakmachine?

Alle ingrediënten behalve je parelsuiker giet je in de broodbakmachine. Je kiest dan een snelprogramma. Na de eerste rijs, haal je je deeg uit de broodmachine en weeg je een stuk van 200 gram af. Op een werkblad bestuifd met bloem, rol je dit deeg uit. Meng je parelsuiker met wat gesmolten boter en voeg nog wat kaneel toe. Dit meng je door het deeg dat nog niet uitgerold is. Dan pak je het stuk dat je uitgerold hebt en vorm je die om je deegbal heen. Het deeg kan dan terug in de broodmachine. Laat het programma nog even aflopen en geniet van jouw verse suikerbrood.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...