0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is tapiocameel?

Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel, tapiocabloem of gewoon tapioca genoemd. Je kunt dit ingrediënt zowel als meel als als zetmeel gebruiken. Tapiocabloem is een wit, smaakloos en geurloos poeder dat gemaakt wordt van de cassavewortel. Het zetmeel heeft een sterke bindkracht en wordt veel in glutenvrije gerechten gebruikt. 
 
Je kunt dit zetmeel niet, zoals andere zetmeel, maken door de cassavewortel te malen en het zetmeel te onttrekken. De cassavewortel bevat blauwzuur, wat giftig is. De cassave moet eerst geschild, geraspt en gespoeld worden om het blauwzuur te verwijderen. Wat overblijft is een soort pap van tapioca. In bakken water zinkt dit pap naar de bodem. Hierna wordt de tapioca gedroogd in de zon of in ovens. Wanneer de tapioca droog is, kan er pas een meel van gemaakt worden. 
 
Meestal wordt tapiocazetmeel gebruikt als een bindmiddel in bijvoorbeeld sauzen en soepen. Omdat het glutenvrij is, wordt het ook veel gebruikt in glutenvrije gerechten, zoals glutenvrije broden en glutenvrije cake. De sterke bindkracht van dit zetmeel zorgt ervoor dat tapiocabloem een goede (deelse) glutenvervanger is. 
 
Voor luchtige gerechten is tapioca ook zeer geschikt. Tapiocabloem staat er namelijk om bekend dat het een uitermate luchtig resultaat heeft. Ook hierdoor is tapiocabloem populair in glutenvrije gerechten. Tevens wordt tapiocazetmeel veel gebruikt in kroepoek.
 
Je kunt tapiocazetmeel inwisselbaar gebruiken met maïszetmeel, ofwel Maïzena. 

Tapiocameel voordelen

Een groot voordeel aan tapiocameel is dat het glutenvrij is. Hierdoor kun je dit zetmeel gebruiken als een bindmiddel, maar ook als onderdeel van je glutenvrije meelmix in glutenvrije baksels, zoals glutenvrije broodjes en glutenvrije koekjes. 
 
Wat het nog aantrekkelijker maakt voor glutenvrije (thuis)bakkers dan bijvoorbeeld Maïzena, is dat tapiocabloem je meel of beslag een stuk luchtiger maakt. Hiermee vervangt het de luchtigheid die meestal door glutenvormende eiwitten in het beslag of deeg komt. Je kent vast wel de compacte glutenvrije broden. Deze maak je met tapiocazetmeel wat luchtiger. 
 
In soepen en sauzen geeft tapiocazetmeel een heldere binding. Maïzena heeft een minder heldere binding. Hierdoor kun je ook in heldere soepen en sauzen tapioca gebruiken. 
 
Tapioca heeft een neutrale smaak. Het neemt hierdoor de smaak van je gerecht over. Ook is tapioca geurloos. Je kunt dit bindmiddel dus gebruiken in allerlei gerechten, van kruidenbrood tot appeltaart. 
 
Helaas is tapioca niet bijzonder voedzaam. Tapiocazetmeel bestaat vooral uit koolhydraten en bevat zeer weinig tot geen vitaminen, mineralen, gezonde vetten en vezels. Hier zijn voedzamere bindmiddelen, zoals psylliumvezels, dus voordeliger. 

Bakken met tapiocameel 

Met tapiocameel kun je erg lekkere (glutenvrije) gerechten maken. Je bindt er bijvoorbeeld gemakkelijk soepen, jus, sauzen en saladedressings mee. Maar het grote voordeel aan tapiocazetmeel is de luchtige structuur die dit zetmeel teweegbrengt en de toepasbaarheid in glutenvrije baksels.
 
Je kunt broodjes met enkel tapiocazetmeel bakken. Deze glutenvrije broodjes maak je met een plantaardige melk, zoals amandelmelk. Verder gebruik je een plantaardige olie, zout en ei. Voor hartige broodjes kun je natuurlijk ook kruiden en specerijen toevoegen. 
 
Voor deze broodjes, kook je rustig je melk en olie met zout in een pannetje. Wanneer dit mengsel kookt, voeg je je tapiocameel toe. In de pan roer je totdat je een deeg hebt dat één geheel vormt. Dit deeg laat je even afkoelen voordat je er een ei aan toevoegt. Je kunt je kruiden en andere ingrediënten, zoals zongedroogde tomaatjes nu ook door je deeg mengen. Van dit deeg maak je een brood of meerdere broodjes die je op een met bakpapier beklede bakplaat goudbruin bakt. Nog even laten afkoelen en smullen maar!
 
Je kunt natuurlijk ook een glutenvrije meelmix maken met tapiocabloem. Gebruik bijvoorbeeld rijstbloem, maïsmeel en amandelmeel. Met baking soda of wijnsteenbakpoeder, water en wat zout bak je een verrukkelijk glutenvrij brood. 
 
Ben jij benieuwd naar de glutenvrije lekkernijen die je kunt bakken met tapiocameel? Bekijk dan snel onze heerlijke recepten!
Veelgestelde vragen
Waar koop je tapiocameel?

Bij Bakwinkel koop je tapiocazetmeel. Dit zetmeel van cassave kun je gebruiken als bindmiddel in bijvoorbeeld soepen en sauzen. Ook kun je tapiocazetmeel als een glutenvrij bindmiddel of een vervanger voor meel gebruiken in glutenvrije baksels.

Is tapiocazetmeel glutenvrij?

Ja, tapiocazetmeel is van nature glutenvrij. Dit meel/zetmeel wordt gemaakt van de cassavewortel en gebruikt als bindmiddel of als meelvervanger in glutenvrije gerechten.

Is tapiocameel hetzelfde als tapiocazetmeel?

Ja, tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, wordt gemaakt van het zetmeel van de cassavewortel. De cassavewortel wordt gemalen om een meel te maken dat zowel als meelvervanger als als bindmiddel ingezet kan worden. Bak glutenvrije baksels met tapiocazetmeel of gebruik tapiocazetmeel als een bindmiddel in bijvoorbeeld soepen en sauzen. 

Wat is het verschil tussen cassavemeel en tapiocameel?

Cassavemeel is een glutenvrij meel dat gemaakt wordt door de cassavewortel fijn te malen. Tapiocameel, ook wel tapiocazetmeel genoemd, is het zetmeel van de tapiocawortel. Tapiocazetmeel wordt voornamelijk gebruikt als een bindmiddel, maar kan in glutenvrije baksels ook dienen als een vervanger voor bloem of meel. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...