0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn tarwegluten?

Tarwegluten, ook wel glutenpoeder genoemd, is een broodverbeteraar die de binding en het rijsproces van je deeg een handje meehelpt. Wanneer je zelf brood bakt, zul je sowieso de vier basisingrediënten gebruiken: meel of bloem, water, bakkerszout en gist. Soms werkt dat goed, maar andere keren sta je te kijken met een compact, ingezakt brood. Dan kan een broodverbeteraar te hulp schieten.

Broodverbeteraars

Er zijn tal van verschillende broodverbeteraars. Elk hebben ze net een iets anders effect op de bakkwaliteit van je brood, maar over het algemeen maken broodverbeteraars jouw zelfgebakken brood mooier, lekkerder of kwalitatief beter. Je kunt hierbij denken aan een betere structuur of een verlengde houdbaarheid. Sommige broodverbeteraars zorgen ervoor dat je brood beter rijst. Hierdoor bak je met een broodverbeteraar een hoger, luchtiger en malser brood.

Enzymmix

Wanneer je ontevreden bent met de bakaard van je brood, kun je waarschijnlijk het beste beginnen met enzymmix. Enzymmix is een mix van enzymen en ascorbinezuur. Enzymen voeden de gistcellen in je deeg door een deel van het zetmeel in je meel of bloem om te zetten in suikers. Deze suikers voeden je gist, waardoor je deeg sneller en beter rijst. Zonder enzymen zou je deeg helemaal niet kunnen rijzen. De hoeveelheid enzymen in tarwemeel of tarwebloem fluctueert hevig. Het hangt af van het gebied waar de tarwe vandaan komt en van de oogst of er voldoende enzymen in je meel of bloem zitten. Wanneer je niet genoeg enzymen hebt, kan het helpen om wat extra enzymen toe te voegen. Ascorbinezuur versterkt de glutenvormende eiwitten in je deeg na het kneden. Hierdoor zorgt ascorbinezuur voor een elastischer deeg. Met deze ingrediënten in enzymmix bak je een hoger en luchtiger brood met een malsere kruin en een lekkerdere korst.

Glutenpoeder (tarwegluten) toevoegen

Heb je enzymmix al geprobeerd en ben je nog niet tevreden met het resultaat? Dan kan het dat jouw meel of bloem niet genoeg gluten bevat om goed te rijzen en te binden. Dit kan bijvoorbeeld omdat je meel of bloem hebt van tarwe uit een zeeklimaat. Deze tarwe bevat een stuk minder glutenvormende eiwitten dan tarwe uit bijvoorbeeld een landklimaat. Bovendien zijn er meelsoorten die zwakkere of minder glutenvormende eiwitten bevatten. Je kunt hierbij denken aan speltmeel of eenkoornmeel. In dat geval kan het helpen om wat extra tarwegluten toe te voegen. 
 
Gelukkig kun je deze broodverbeteraar gewoon toevoegen aan je brood. De hoeveelheid glutenpoeder die je toevoegt aan je meel of bloem hangt af van de kwaliteit van de glutenvormende eiwitten in je meel of bloem. Voor sommige soorten meel is twee tot vijf procent van het meelgewicht voldoende, terwijl je bij andere soorten meel wel vijf tot tien procent van het meelgewicht wil toevoegen. Daarnaast ben je redelijk vrij in hoeveel tarwegluten je gebruikt. Hoe meer glutenpoeder je toevoegt, hoe beter je deeg rijst en hoe hoger je brood zal worden. 
 
Zoals je ziet, komen gluten van nature al voor in tarwemeel. De tarwekorrel, alsmede veel andere soorten graankorrels, bevatten eiwitten. Tijdens het kneden van je deeg zetten deze eiwitten zich om in gluten. De hoeveelheid gluten en de kwaliteit van de gluten bepalen hoe goed je brood rijst en dus hoe hoog en luchtig je brood wordt. Door het toevoegen van tarwegluten verbeter je deze kwaliteiten dus. Tarwegluten, ofwel glutenpoeder, is een poeder met een fijne structuur en een lichtgele kleur. Je voegt dit poeder toe aan je meel voordat je begint met mengen en kneden.

Hoe wordt glutenpoeder gemaakt?

Glutenpoeder wordt in Nederland door enkele bedrijven geproduceerd. Deze bedrijven nemen tarwebloem en scheiden de gluten en het zetmeel. Tarwezetmeel wordt dan weer gebruikt als bijvoorbeeld een bindmiddel. 
 
De bloem wordt tot een nat deeg gekneden. Tijdens het kneden ontstaan glutenketens. Dit zorgt er bij het bakken van brood en andere baksels voor dat je deeg of beslag rijst. Wanneer de gluten van het zetmeel gescheiden worden, schenkt men telkens wat water bij dit deeg totdat het zetmeel weggespoeld is. 
 
Het natte deeg wordt dan gedroogd. Wat overblijft na dit drogen, zijn onoplosbare gluten. Deze gluten worden tot een poeder vermalen en verkocht. Je kunt dit glutenpoeder dan gebruiken om wat extra gluten aan je deeg of beslag toe te voegen. 

Voordelen tarwegluten

Zowel thuisbakkers als professionele bakkers gebruiken tarwegluten. Tarwegluten zorgen ervoor dat je deeg beter rijst, waardoor je een luchtiger brood bakt. 
 
Tevens worden tarwegluten veelvuldig gebruikt in koolhydraatarm brood. Dit glutenpoeder bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit eiwitten, ofwel de gluten. Het koolhydraatrijke zetmeel is verwijderd. Hierdoor kun je een deel van je meel of bloem vervangen door tarwegluten. Ook kun je dit glutenpoeder toevoegen aan je koolhydraatarme meel, bijvoorbeeld amandelmeel, om je deeg beter te laten rijzen. Koolhydraatarm meel bevat immers meestal geen of zeer weinig gluten.
 
Ten slotte worden tarwegluten vaak gebruikt voor het maken van vegetarisch of veganistisch vlees. Je kunt deze gluten bijvoorbeeld gebruiken om Seitan te maken. Maar ook andere vleesvervangers, zoals worsten en shoarma, kun je prima maken met tarwegluten. 

Bakken met glutenpoeder

Wil jij jouw brood luchtiger maken met glutenpoeder? Meng dan tussen de 2 gram en 5 gram tarwegluten door 100 gram deeg. Hoe meer tarwegluten je gebruikt, hoe hoger en luchtiger je brood wordt. 
 
Bovendien kun je met glutenpoeder Seitan maken. Seitan is een Japanse vleesvervanger. Je maakt dit Japanse, vegetarische gerecht door glutenpoeder te mengen met koud water. Je kneedt dan een soepel en elastisch deeg van je mengsel. Met een lekkere bouillon kook je je deeg dan in een pan voor ongeveer twintig minuten. Je kunt dit deeg nu bakken, koken, stomen of frituren om deze verrukkelijke vleesvervanger te maken. 
 
In koolhydraatarm brood of andere koolhydraatarme baksels, meng je je tarwegluten met koolhydraatarm meel. Je kunt denken aan bijvoorbeeld amandelmeel of sojameel. Hoe meer gluten je toevoegt, hoe hoger en luchtiger jouw brood wordt. Bekijk hierin dus zelf wat jij het lekkerst vindt. 
 
Wil jij met glutenpoeder, ofwel tarwegluten, bakken? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je tarwegluten?

Tarwegluten, ook wel glutenpoeder genoemd, koop je bij Bakwinkel. Deze gluten zijn geheel zonder additieven en kun je gebruiken om je brood luchtiger te maken, jouw koolhydraatarme beslag of deeg te laten rijzen of om vleesvervangers, zoals Seitan, te maken.

Zijn tarwegluten keto-vriendelijk?

Ja, tarwegluten bestaan vooral uit gluten. Dit zijn de eiwitten die van nature voorkomen in tarwe. Het koolhydraatrijke zetmeel is uit de tarwekorrel verwijderd in glutenpoeder. Daardoor kun je glutenpoeder perfect gebruiken om jouw glutenvrije meel aan te vullen met de essentiële gluten die nodig zijn voor het rijzen van jouw deeg of beslag.

Hoeveel glutenpoeder voeg je toe aan meel?

Hoeveel glutenpoeder jij toevoegt aan je meel, is afhankelijk van hoe hoog en luchtig jij je brood wil hebben. Over het algemeen kun je beginnen met twee tot vijf gram glutenpoeder per honderd gram meel. Als jij je brood luchtiger wil hebben of als je bakt met een glutenvrij of glutenarm meel, kun je ervoor kiezen om vijf tot tien gram glutenpoeder per honderd gram meel toe te voegen. Probeer uit wat werkt voor jou.

Wat kun je met glutenpoeder?
Met glutenpoeder voeg je extra gluten toe aan je meel of bloem. Hierdoor rijst je deeg of beslag beter. Wanneer je gluten toevoegt aan je tarwemeel of tarwebloem, bak je een luchtiger en hoger brood. Ook kun je glutenpoeder toevoegen aan koolhydraatarm meel om ervoor te zorgen dat jouw koolhydraatarme deeg of beslag rijst. Bovendien worden gluten vaak gebruikt om zelf vegetarische vleesvervangers te maken, zoals het Japanse Seitan. 
 
Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...