0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat zijn tarwezemelen?

Tarwezemelen zijn de zemelen van de tarwekorrel. Ze maken deel uit van de tarwekorrel en zitten ook in meel. Tarwekorrels bestaan uit die belangrijke componenten: zemelen, kiemen en meellichamen.
 
Het meellichaam wordt ook wel de endosperm genoemd. Dit is het binnenste gedeelte van de graankorrel en bestaat uit zetmeel en wat eiwitten. Het meellichaam is wit van kleur en is het enige deel van de tarwekorrel die je terug vindt in bloem.
 
De kiem is het deel waar een nieuw plantje uit kan groeien. De kiem bevindt zich bovenop de tarwekorrel en is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Samen met de zemel maakt de kiem dat tarwe zo gezond is. De kiem vind je niet terug in bloem, maar wel in meel en volkoren meel.
 
Dan is er nog de zemel. De zemel is een vliesje dat rondom de hele tarwekorrel zit. Dit vliesje beschermt de tarwekorrel. Het bevat veel vitaminen, mineralen en vezels. Ook de zemel wordt niet toegevoegd aan bloem, maar wel aan meel en volkoren meel.
 
Tarwezemelen komen dus al voor in meel. Je eet zemelen als je bijvoorbeeld bruin brood of volkoren brood eet. Voor de productie van meel worden de tarwekorrels namelijk fijngemalen. Na het malen, blijft er volkoren meel over. Dit is het meel van fijngemalen tarwe dat alle drie de delen van de tarwekorrel bevat in dezelfde verhoudingen waarin deze drie delen van nature voorkomen in de tarwekorrel. 
 
Dit meel kan dan gezeefd worden. Je zeeft dan een deel van de zemelen en kiemen uit het meel. Dit meel wordt ook wel gebuild meel genoemd en bevat minder zemelen en kiemen dan volkoren meel. Dit meel wordt gebruikt voor het bakken van bruin brood. 
 
Wanneer je dit meel nog verder doorzeeft, maak je bloem. Bloem bevat alleen nog maar het meellichaam. De kiem en zemel zijn volledig uit het meel gezeefd. Omdat het meellichaam niet veel belangrijke voedingsstoffen bevat, is bloem dus minder gezond dan gebuild meel en volkoren meel.
 
De zemelen van tarwe kun je los kopen. Je kunt er dan mee bakken of je kunt het toevoegen aan bijvoorbeeld je muesli of smoothie. Omdat de zemelen zo gezond zijn, kun je verschillende gerechten rijker maken aan de voedingsstoffen die voorkomen in tarwezemelen door deze zemelen mee te bakken of los te eten. Naast tarwezemelen kun je tevens haverzemelen kopen. Ook haverzemelen kun je meebakken in je deeg of beslag of los eten. 

Voordelen tarwezemelen

Er zijn meerdere redenen waarom je tarwezemelen apart zou willen meebakken met je brood of cake of zou willen toevoegen aan je yoghurt of soep. De zemelen van tarwe bevatten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen. 
 
Over het algemeen heb je de keuze tussen haverzemelen en tarwezemelen. Haverzemelen worden gezien als de gezondste soort zemelen. Ze bevatten wat meer mineralen en vitaminen dan tarwezemelen en ze bevatten meer oplosbare vezels. 
 
Toch hebben zemelen van tarwe ook zo hun voordelen. Zemelen van tarwe bevatten meer vezels dan zemelen van haver. Het gros van deze vezels zijn niet-oplosbare vezels. Ze missen daardoor een aantal van de voordelen die oplosbare vezels hebben. De oplosbare vezels in haverzemelen zorgen er onder andere voor dat je langer verzadigd blijft en ze hebben een positief effect op je maagdarmkanaal. De niet-oplosbare vezels van tarwezemelen, aan de andere kant, hebben dan weer een positief effect op de darmperistaltiek, wat het samentrekken en ontspannen van je darmen ten goede komt. 
 
Ook zijn zemelen van tarwe koolhydraatarmer dan zemelen van haver. De zemelen van haver bevatten ongeveer 60 gram koolhydraten per 100 gram zemelen. De zemelen van tarwe zitten daar ver onder met slechts 14 gram koolhydraten per 100 gram zemelen. Als je koolhydraatarm eet, zijn zemelen van tarwe dus de beste keuze. 
 
Zemelen van tarwe bevatten daarnaast minder vetten en minder calorieën dan zemelen van haver. Tarwezemelen bevatten ongeveer 100 kcal minder dan haverzemelen. Als je vetarm eet, zijn zemelen van tarwe beter geschikt, maar de vetten in de zemelen van haver zijn wel gezond. Ze dragen bij aan gezonde vetparameters in je lichaam en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 
 
Zemelen van tarwe zijn ook rijk aan erg veel belangrijke mineralen, zoals koper, fosfor, ijzer, kalium, jodium, zink en magnesium. 
 
Er zijn dus genoeg redenen om tarwezemelen toe te voegen aan je dieet. Wil je de vezels en andere voedingsstoffen van beide zemelsoorten? Dan kun je zemelen van tarwe en zemelen van haver natuurlijk ook gewoon mixen!

Bakken met tarwezemelen

Tarwezemelen leveren erg veel gezondheidsvoordelen op wanneer je ze eet. Je kunt de vezels, mineralen en vitaminen in deze zemelen makkelijk toevoegen aan je dieet. Je gooit dan simpelweg wat zemelen door je salade, muesli, smoothie, yoghurt of soep. Super makkelijk en erg gezond!
 
Je kunt ook bakken met tarwezemelen. Meel bevat natuurlijk al zemelen. Dat is een van de redenen dat meel zo gezond is. Helaas zitten er geen zemelen in bloem en zitten er minder zemelen in gebuild meel dan in volkoren meel. Als je toch met meel of bloem wil bakken, in plaats van volkoren meel, kun je de zemelen gewoon weer terug bijvoegen aan je meel of bloem. Je mengt ze door je meel of bloem en bakt er dan heerlijke broodjes, muffins, pizza's of pannenkoeken mee. Ook volkoren meel kun je aanvullen met meer zemelen. Let wel dat zemelen iets meer water opnemen dan meel of bloem. Als je zemelen toevoegt aan je meel of bloem, voeg je daarom ook wat meer water toe. 
 
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, zijn tarwezemelen ook erg handig. Je vervangt een deel van je bloem of meel door deze zemelen om je deeg of beslag in een handomdraai een stuk koolhydraatarmer te maken. Meel en bloem bevatten meestal rond de 65 gram koolhydraten per 100 gram meel. Met slechts 14 gram koolhydraten per 100 gram, zijn zemelen van tarwe een perfecte koolhydraatarme vervanging voor meel en bloem. Haverzemelen bevatten ongeveer evenveel koolhydraten als meel of bloem. Je kunt dus het beste een deel van je meel of bloem vervangen door zemelen van tarwe. Ook dan moet je wel wat meer vocht bij je deeg of beslag gieten. 
 
Niet alleen brood, maar allerlei lekkere baksels kun je in een handomdraai gezonder maken met de toevoeging van zemelen. Het is dus altijd handig om een zakje tarwezemelen in huis te hebben!
Veelgestelde vragen
Waar koop je tarwezemelen?

Tarwezemelen koop je bij Bakwinkel. De zemelen zijn een van de gezondste delen van de tarwekorrel. Je kunt elk gerecht gezonder maken door zemelen toe te voegen. Ook kun je een deel van je bloem of meel vervangen door deze zemelen. Je bakt dan gezondere broodjes, muffins, cake of pizza. 

Verkopen jullie ook andere zemelen?

Jazeker! Bij Bakwinkel kun je ook heerlijke haverzemelen kopen. Deze zemelen kun je, net als zemelen van tarwe, makkelijk toevoegen aan je soep, pasta, muesli of smoothie voor een voedzamere maaltijd. Ook kun je een deel van je bloem of meel vervangen door haverzemelen. 

Zijn tarwezemelen glutenvrij?

Nee, zemelen van tarwe zijn niet glutenvrij. Ze zijn dan ook niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie. Haver is van nature wel glutenvrij. Echter, haver wordt meestal verwerkt op een plek waar ook glutenhoudende producten verwerkt worden. Haverproducten kunnen hierdoor sporen van gluten bevatten. Als je glutenvrije baksels gezonder wil maken, is het belangrijk dat je oplet dat je echt glutenvrije haverzemelen koopt. 

Waar zijn tarwezemelen goed voor?

Zemelen van tarwe zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook zijn ze bijzonder rijk aan vezels. De vezels in zemelen van tarwe heb je nodig voor een soepele stoelgang en een gezonde darmflora. Je kunt deze zemelen door je salade roeren, blenden met je smoothie of met je meel of bloem meebakken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...