0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is teffmeel?

Teffmeel is een meel die gemaakt wordt van het oergraan teff. Teff wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd en behoort tot het geslacht liefdegrassen. Dit graan kan tot 160 cm lang groeien en bezit erg kleine graanvruchten. De korrels van teff zijn dan ook een stuk kleiner dan die van andere graansoorten, zoals tarwe of spelt. 
 
Teff is een echt oergraan die waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in Ethiopië. De oudste teffkorrels die gevonden zijn, komen uit Egyptische piramides en zijn wel 5500 jaar oud! Teff is nog niet zo lang verkrijgbaar in Nederland. Sinds 2001 kom je deze graansoort ook in Nederlandse winkels tegen. 
 
Teffmeel is een glutenvrij meel dat je vaak in combinatie met andere meelsoorten tegenkomt in glutenvrije baksels. Je kunt hierbij denken aan glutenvrij brood, glutenvrije koekjes en glutenvrije pizza. 
 
In Ethiopië is teff erg populair. Na de oogst, worden in Ethiopië de graankorrels ondergronds gefermenteerd gedurende drie dagen. Daarna worden ze gebruikt als een soort zuurdeeg om platte koeken te maken. Ook kun je van teff pap en bier maken. 

Hoe wordt teffmeel gemaakt?

Teff heeft een erg kleine korrel, waardoor je ze niet kunt pellen. De graankorrels worden dus nooit ontdaan van hun kiem en zemel, waardoor het meel van deze graansoort altijd volkoren is. Hierdoor is elk meel van teff rijk aan graanvezels, waardoor het een zeer voedzame vervanging is voor andere soorten meel. 
 
Meel van teff wordt op dezelfde manier gemaakt als meel van tarwe. De graankorrels worden dus fijngemalen om een verrukkelijk meel te maken. 

Soorten teffmeel

Er zijn over het algemeen twee soorten meel van teff: witte teffmeel en bruine teffmeel. De term “wit” doet vermoeden dat deze variant minder gezond is dan de bruine variant, maar dat klopt niet. Allebei de soorten meel zijn volkoren en daardoor rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen. Beide meelsoorten zijn glutenvrij. 
 
Het verschil tussen deze twee soorten meel van teff ligt hem in de smaak. Bruine teffmeel is een goede bron van energie en bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Je kunt er heerlijke glutenvrije broden, cakes, koekjes, taarten en pizza's mee bakken. Dit meel bezit lichte smaaktonen van hazelnoot. 
 
Wit teffmeel is, net als de bruine variant, glutenvrij en rijk aan vitaminen, vezels en mineralen. Ook met dit meel kun je allerhande heerlijke glutenvrije baksels maken. Deze witte variant heeft een zalige zachte smaak en heeft wel iets weg van kastanjes. 
 
Beide soorten meel zijn dus gezond, glutenvrij en veelzijdig. Je maakt je keuze dus waarschijnlijk gebaseerd op de smaak van deze soorten meel. 
 
Ook heb je nog teffvlokken. Teffvlokken zijn tevens glutenvrij en volkoren. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en zijn dan ook een gezonde toevoeging aan bijvoorbeeld je muesli. Ze worden gemaakt met teffzaden. De teffzaden worden geplet om deze voedzame vlokken te maken. Teffvlokken worden daarom ook wel gebroken teff genoemd. 
 
Je kunt teffvlokken als een voedzame toevoeging bij je muesli, yoghurt of smoothie doen voor een vezelboost. Je kunt ze ook als paneermeel of als bindmiddel gebruiken voor sauzen en stamppot. 

Voordelen teffmeel

Er zijn genoeg reden om met meel van teff te bakken. Ten eerste is dit meel natuurlijk glutenvrij. Je kunt dus met meel van teff verrukkelijke glutenvrije baksels maken. 
 
Meel van teff is ook rijk aan vitaminen, vezels en mineralen. Dit meel bevat ongeveer 8 gram vezels per 100 gram meel en maar liefst 13 gram eiwitten per 100 gram meel. Dit meel blinkt uit in zijn hoge gehalte aan ijzer en calcium. In tegenstelling tot andere graansoorten, bevat teff ijzer dat veel beter wordt opgenomen door je lichaam. Je hebt dus veel meer aan deze graansoort als het op ijzer aankomt. 
 
Ook bevat meel van teff langzame koolhydraten. Deze zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en zijn erg voordelig als je wil afvallen. Daarnaast heeft teff een lage glycemische index. Hierdoor draagt dit oergraan bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
 
Dit meel is ook altijd volkoren. Omdat de graankorrels zo klein zijn, kunnen ze niet gepeld worden. Je kunt er dus altijd op rekenen dat het teffmeel dat jij koopt echt volkoren is. Alle gezonde voedingsstoffen waar we het hier over hebben, blijven dus altijd in je vlokken en meel bewaard. 

Bakken met teffmeel

Je kunt heerlijke glutenvrije baksels maken met meel van teff. Je mengt het meel dan meestal met andere soorten glutenvrije meel. Ook kun je het voor de smaak toevoegen aan je (niet-glutenvrije) meel. Je gebruikt dan eenvierde hoeveelheid teffmeel en drievierde hoeveelheid meel, zoals tarwemeel. 
 
Je kunt zalige broden, muffins, pizza en koekjes maken met zowel de witte teffmeel als de bruine teffmeel. 
 
Wil jij bijvoorbeeld een verrukkelijk glutenvrij brood bakken met meel van teff? Je gebruikt dan teffmeel, water, boter of kokosolie, een ei, een snufje zout, een glutenvrij bakpoeder en mogelijk appelciderazijn. Het appelciderazijn is niet nodig, maar helpt je brood wat luchtiger te maken door de interactie van het zuur met de baking soda in het bakpoeder. 
 
Je kunt natuurlijk ook een mix van verschillende glutenvrije meel gebruiken. Maak bijvoorbeeld een brood met teffmeel, rijstmeel en boekweitmeel. Ter vervanging van gluten kun je vlozaad toevoegen. In plaats van bakpoeder kun je ook verse gist gebruiken. 
 
Welke ingrediënten je ook gebruikt, je bakt een verrukkelijk glutenvrij brood met teffmeel door al je ingrediënten te mengen. Je kneed er dan een gladde deegbal van en laat die onder een vochtige theedoek anderhalf uur rijzen. 
 
Om te voorkomen dat je brood te droog wordt, kun je een braadslee met kokend water op de vloer van je oven zetten voordat je begint met bakken. Je bakt jouw brood dan op een met bakpapier beklede bakplaat of in een broodblik in de oven. 
 
Let er wel op dat je extra vloeistof moet toevoegen als je vlozaad, ook wel psylliumvezels genoemd, gebruikt. Psyllium neemt namelijk erg veel vocht op. 
 
Wil jij weten hoe jij heerlijke glutenvrije broden, koekjes en pizza bakt? Bekijk dan onze glutenvrije recepten voor inspiratie! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je teffmeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijk glutenvrij meel van teff. Je kunt dit meel gebruiken voor het bakken van glutenvrije broden, koekjes, taarten en meer. Ook kun je het meel gebruiken als een verdikkingsmiddel in soepen. Dit meel is altijd volkoren, waardoor je voedzame baksels maakt met meel van teff. 

Verkopen jullie ook teffvlokken?

Ja, bij Bakwinkel kun je ook heerlijke teffvlokken kopen. Deze vlokken zijn gemaakt van geplette teffkorrels en zijn altijd volkoren. Ze zijn een gezonde en heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld je muesli of yoghurt. 

Hoe smaakt teffmeel?

Over het algemeen heeft teff een aardse en nootachtige smaak. Er zijn twee soorten teff: bruine teff en witte teff. De bruine variant heeft een heerlijke volle en aardse smaak en heeft wel wat weg van hazelnoten. Witte teff heeft een mildere smaak en smaakt iets meer naar kastanjes. Beide soorten zijn even gezond en volkoren. Het verschil tussen de twee soorten teff ligt dus in de smaak.

Is teff een graan?

Ja, teff is een oergraan die tot het geslacht liefdegrassen behoort. Ondanks het feit dat teff een graan is, is het glutenvrij. Meel van dit graan is dus uitermate geschikt voor het maken van glutenvrije baksels. De korrels van teff zijn erg klein, waardoor het niet mogelijk is om ze te pellen. Meel en vlokken van teffkorrels zijn daardoor altijd volkoren. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...