0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Theedoek: een doek voor thee?

Je droogt je handen aan je handdoek. Je wast je glazen af met een glasdoek. En met een theedoek droog je je … thee? Waar komt de naam theedoek eigenlijk vandaan? Er zijn twee theoriën over de geschiedenis van de theedoek.
 
De eerste theorie lijkt logisch. Vroeger moesten vrouwen goede huisvrouwen zijn. Er bestonden zelfs boeken met instructies over hoe je de perfecte huisvrouw kon worden. Deze boeken bevatten tips voor schoonmaken, hoe je met je man om moest gaan, kinderen opvoeden en hoe je je gedroeg in huis. 
 
Er waren dus erg veel dingen waar de perfecte huisvrouw op moest letten. Eén van die dingen was afwassen. Je droogde als huisvrouw de vaat niet met één doek. De huisvrouw had meerdere doeken met elk hun eigen doel. Er was een doek voor glas, een doek voor bestek, een doek voor pannen en ga zo maar door. Er was ook een speciale doek voor theekopjes. En dat was de theedoek.
 
Gelukkig spenderen we niet meer zo veel tijd aan het afwassen en zijn het niet enkel meer de vrouwen die deze taak op zich nemen. We hebben een vaatwasser of drogen alle afwas in één keer af. De doek die we nu voor alle afwas gebruiken is de theedoek. Deze doek is dus niet meer alleen bestemd voor theekopjes, maar heeft wel zijn naam behouden.
 
De tweede theorie is een stuk interessanter. Volgens dit verhaal dronken deftige dames dagelijks thee uit prachtige, maar fragiele theekopjes. In de 18e en 19e eeuw hadden deze dames natuurlijk huishoudelijke hulp, maar zij vertrouwden hun kwetsbare theekopjes niet aan de dienstmeiden toe. Zij zouden te grof afdrogen en niet de juiste doek gebruiken. 
 
Om schade aan de kostbare theekopjes te voorkomen, droogden de deftige dames deze kopjes dus zelf. Hiervoor gebruikten zij een verfijnde damasten doek. Omdat deze doek enkel voor theekopjes gebruikt werd, heette deze doek de theedoek. Deze doek heeft zijn naam behouden, maar wordt nu natuurlijk voor veel meer doeleinden gebruikt dan enkel het afdrogen van theekopjes. 

Theedoeken vs andere keukendoeken

Welke theorie je nu gelooft, het lijkt erop dat er verschillende doeken voor verschillende doeleinden waren. Nu gebruiken wij de theedoek meestal voor alle afwas en voor nog veel meer andere dingen. Maar wij hebben tegenwoordig natuurlijk ook verschillende keukendoeken. Waarom gebruiken we de theedoek niet overal voor? Het antwoord wordt duidelijk als we kijken naar de verschillende doeken in onze keukens. 

Theedoeken

De theedoek wordt ook wel de schoteldoek, keukendoek of afdroogdoek genoemd. Deze doek is meestal van katoen of van linnen gemaakt. We gebruiken de theedoek onder andere voor het afdrogen van de vaat. 
 
We gebruiken deze doek in de praktijk ook voor andere doeleinden. Zo kun je de theedoek gebruiken om je pannen stabiel neer te zetten op tafel. Je kunt je theedoek ook onder je snijplank leggen, om ervoor te zorgen dat deze niet wegglijdt. En als je deeg wil laten rijzen, doe je dat misschien wel onder een theedoek. 

Keukenhanddoeken

De keukenhanddoek is een kleine handdoek die meestal vierkant of rechthoekig is. Deze gebruik je om je handen af te drogen. 
 
Deze handdoek wordt meestal gemaakt van badstof of van wafelstof. Wafelstof is een stof met een wafelstructuur die van katoen gemaakt wordt. Deze stof is zachter en dikker dan theedoeken van katoen of van linnen. 
 
Keukenhanddoeken pluizen een stuk meer dan theedoeken. Hierdoor drogen ze gladde oppervlakten niet volledig en laten ze strepen achter op je glas en bestek. Handdoeken zijn dus niet geschikt voor het drogen van de vaat. 

Vaatdoeken

De vaatdoek heeft een vreemde naam. Je gebruikt deze doek namelijk niet om de vaat mee af te drogen. Daar hebben we de theedoek immers voor. De vaatdoek wordt ook wel de aanrechtdoek of het schotelvod genoemd. 
 
Dit is een klein doekje waarmee je je aanrecht en de wasbak schoonmaakt. Ook je eettafel kun je met deze doek afvegen. 
 
Deze doek dankt zijn naam aan zijn geschiedenis. Net als de theedoek heeft de vaatdoek in het verleden een andere functie gehad. Deze doek werd namelijk in plaats van een spons of afwasborstel gebruikt om de vaat te poetsen. 
 
De vaatdoek wil je absoluut niet gebruiken als theedoek. Vaatdoeken verzamelen namelijk enorm veel bacteriën. Je vaatdoek moet je dan ook regelmatig wassen of vervangen.

Glasdoeken

Vroeger was er voor elke categorie van vaat een aparte doek (volgens de eerste theorie). Eén daarvan was de glasdoek. Deze doek bestaat nog steeds en wordt gebruikt voor het drogen van glazen.
 
De glasdoek wordt van zowel katoen als linnen gemaakt. Door deze combinatie pluist het materiaal niet, waardoor je je glazen zonder strepen of vlekjes afdroogt. 
 
Onder de term glasdoek wordt soms tevens gedacht aan microvezel doekjes. Deze doekjes kun je namelijk ook prima gebruiken voor het drogen van glazen. Deze doekjes bestaan uit duizenden haakjes die vuil, stof en vet van gladde oppervlakken kunnen vegen. Hierdoor blinken je glazen na het drogen. 

Pannenlappen

Een pannenlap is niet echt een keukendoek, maar het is keukentextiel. Pannenlappen zijn kleine lapjes stof. Ze worden vaak van badstof, gebreide katoen of gewatteerde katoen gemaakt. Pannenlappen gebruik je om hete pannen of ovenschalen te verplaatsen.
 
Je kunt hiervoor natuurlijk ook een ovenwand gebruiken, maar zeker geen theedoek. Theedoeken worden soms gebruikt om hete voorwerpen te verplaatsen, maar ze zijn eigenlijk te dun om je handen goed te beschermen. Gebruik dus een pannenlap of een ovenwant. 

Welke theedoek is het beste?

Meestal wordt een theedoek van linnen of van katoen gemaakt. Je vraagt je misschien af of je nu een doek van katoen of een doek van linnen wilt hebben. 
 
Deze twee verschillende theedoeken hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar in de praktijk is er niet erg veel verschil. 
 
Linnen is duurzamer. Tijdens de productie van linnen vindt er minder vervuiling plaats en linnen gaat wat langer mee dan katoen. Maar biologische katoen is ook duurzaam.
 
Linnen is gladder dan katoen en pluist minder snel. Hierdoor is linnen beter voor het afdrogen van glazen. Voor de rest van de vaat maakt het niet zo veel uit welk materiaal je gebruikt. 
 
Het lijkt er dus op dat linnen de beste keuze is, maar het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt in theedoeken. Linnen is vaak wat duurder dan katoen. Linnen kreukt ook wat sneller dan katoen en is minder rekbaar.
 
Maar linnen is sterker dan katoen, waardoor het langer meegaat. Ook is linnen minder brandbaar dan katoen, al zijn allebei deze materialen brandbaar. 
 
Dus, welke theedoeken zijn het beste? Dat ligt helemaal aan jouw voorkeur. Met een theedoek van zowel linnen als katoen zit je meestal goed. Deze combinatie van textielen is goed geschikt voor het drogen van glazen en geniet de voordelen van beide textielen. Deze doek pluist minder dan katoen en blijft langer mooi.  

Bakker met een theedoek

Als thuisbakker kun je je theedoek voor ontzettend veel doeleinden gebruiken. Je wast natuurlijk veel af met alle mengkommen, gardes en ander bakgereedschap die je gebruikt. Hiervoor heb je dus een goede en stevige keukendoek nodig. Deze doek heb je waarschijnlijk al in je keuken hangen. Dat is handig, want deze doek gebruik je voor allerlei andere zaken.
 
Bak jij brood, cake of andere baksels die moeten rijzen? Voor het beste resultaat laat je je deeg of beslag rijzen in een vochtige en warme omgeving. Een warme en vochtige theedoek is hiervoor perfect. Tijdens het rijzen moet de luchtvochtigheid namelijk minimaal 75% zijn. Je legt dus een vochtige theedoek over je mengkom om zoveel mogelijk warmte en vocht vast te houden. In tegenstelling tot plastic folie, zijn theedoeken herbruikbaar. Je produceert dus minder afval. 
 
Heb jij een lekker en prachtig brood gebakken? Dan serveer je je brood in een broodmand met een mooie theedoek erin. Zo houdt je je mand schoon en presenteer je je brood in stijl. 
 
Als je pannenkoeken bakt, is het lastig om met de familie tegelijkertijd aan tafel te kunnen eten. Je kunt immers maar één pannenkoek tegelijkertijd in de pan bakken. Je legt je pannenkoeken dan op een bord. Door dit bord te bedekken met een theedoek, blijven alle pannenkoeken lekker warm. Zo maak je genoeg voor iedereen en gaan jullie tegelijkertijd aan tafel. 
 
Schuift jouw snijplank soms weg? Niet alleen is dat irritant, maar het kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn. Voor stabiliteit leg je een theedoek onder je snijplank. Zo kun je zorgeloos koken en bakken. 
 
Ten slotte zijn theedoeken ook erg leuk als verpakking. Wil jij jouw gebak (of iets anders) cadeau doen? Dan verpak je jouw gift in een gezellige theedoek. Doeken als verpakking zijn door de duurzaamheid van deze herbruikbare doeken helemaal in. Het ziet er ontzettend leuk uit en is milieu-vriendelijk. 

Theedoeken kopen

Een theedoek kopen is een serieuze gelegenheid. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar met alle tijd die je in je keuken spendeert, wil je wel een stevige en mooie doek. 
 
Je theedoeken hangen vaak aan een haakje of over de ovenstang. Ze zijn dus constant in zicht als je in je keuken aan het werk bent. Je keukendoeken en ander keukentextiel maken daardoor deel uit van de decoratie en inrichting van je keuken. Je wil daarom een doek die past bij jouw keuken en jouw smaak. Wil je drukke en kleurrijke theedoeken, theedoeken met ruitjes, of rustige theedoeken in zachte kleuren? 
 
Jij maakt voor, tijdens en na het bakken dankbaar gebruik van je theedoeken. Deze keukendoeken moeten dan ook stevig zijn, makkelijk te wassen zijn en tegen een stootje kunnen. De kwaliteit is dus ook van belang.
 
Bij Bakwinkel begrijpen we hoe belangrijk de keuken is voor een bakker. Daarom kies je in onze webshop uit een leuke theedoek van goede kwaliteit. Zo kun jij naar hartenwens bakken in een keuken die met passie en liefde gedecoreerd is. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je theedoeken?

Bij Bakwinkel koop je prachtige theedoeken van hoogstaande kwaliteit. Jouw theedoek gebruik je voor, tijdens en na het bakken constant. Onze theedoeken gaan daarom lang mee zonder hun kwaliteit te verliezen. Daarnaast breng je natuurlijk erg veel tijd door in je keuken. Dit is de plek waar je oefent en creëert. Daarom kies je bij Bakwinkel stevige én mooie theedoeken. 

Hoe vaak moet je een theedoek vervangen?

Dit ligt eraan hoe vaak en waarvoor je je theedoek gebruikt. Wordt je theedoek elke dag erg nat? Dan kun je deze het beste iedere dag vervangen. Als je je theedoek minder vaak gebruikt of niet erg nat of vies maakt, is het het meest hygiënisch om deze om de dag te vervangen.

Hoe was je je theedoeken?

Bacteriën gedijen goed in vochtige theedoeken. Je wast je keukendoeken daarom op 60 graden om ervoor te zorgen dat alle bacteriën doodgaan. Theedoeken kunnen niet meteen vocht opnemen. Je moet ze eerst wassen. Voor het beste resultaat gebruik je een scheutje witte azijn in je wasmachine of bij het wassen op de hand.

Kunnen theedoeken in de droger?

De meeste theedoeken zijn geschikt voor de droger. Lees de instructies van jouw theedoeken goed door voordat je ze in de droger doet. Let er op dat theedoeken kunnen krimpen op hoge temperaturen. Je droogt ze dus op lage temperatuur of op een wasrek. 

Wat is het verschil tussen een handdoek en een theedoek?

Theedoeken zijn meestal van dun linnen of katoen gemaakt. Ze nemen goed vocht op en pluizen niet, waardoor deze doeken ideaal zijn voor het drogen van vaat. Handdoeken zijn van dikker materiaal gemaakt en pluizen vaak juist veel. Deze doeken gebruik je voor het drogen van je handen, maar zijn niet geschikt voor de vaat.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...