0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is tijgerbrood?

Tijgerbrood is dus een Nederlandse broodsoort. Zijn naam dankt dit brood aan de bovenkant, welke gescheurd is. De korst vormt zo een patroon dat op een tijgervacht lijkt, of misschien nog wel wat meer op een luipaardvacht of een girafvacht. 
 
Je denkt er misschien niet altijd bij na, maar er is een specifieke manier om de korst dit patroon te geven. Wanneer het deeg gerezen is, brengt de bakker een dun laagje pap van rijstebloem aan. Rijstebloem bevat geen gluten. Daardoor zal het niet met de rest van het deeg oprekken tijdens het bakken, waardoor het scheurt. Hierdoor krijg je niet alleen die karakteristieke patroontjes op de bovenkant van het brood, maar ook een heerlijk knapperige korst. 
 
Meestal is tijgerbrood wit. Het brood zelf wordt dus meestal met bloem gemaakt in plaats van meel. Maar tijgerbroodjes kun je in alle soorten kopen en maken. Als je liever volkorenbrood eet, kun je dus ook een tijgerkorst maken.

Waar komt tijgerbrood vandaan?

Tijgerbrood komt dus uit Nederland. Tijgerbroden worden in Nederland al sinds het begin van de jaren '70 verkocht in bakkerijen. Maar dit verrukkelijke brood is niet alleen in Nederland gebleven.
 
In de Verenigde Staten wordt het brood vaak verkocht als “tiger bread” of “Dutch Crunch”. De Amerikaanse supermarkt Wegmans verkoopt onze tijgerbroden onder de naam “Marco Polo bread”.
 
In de Verenigde Staten is tijgerbrood vooral populair rondom San Francisco. Ze verkopen daar zowel de hele broden als de kleine broodjes. De broodjes noemen ze daar “tiger rolls” of “Dutch crunch rolls”. 
 
Ook in het Verenigd Koninkrijk worden tijgerbroden verkocht. De Britse supermarkt Sainsbury's noemde dit brood “tiger bread” tot 2012. Daarna veranderde de supermarkt de naam toen zij een brief kregen van een 3-jarig meisje. De Engelse Lily Robinson, die op het moment drieëneenhalf jaar oud was, schreef een brief naar Sainsbury's waarin zij beargumenteerde dat de naam “tiger bread” niet klopte. Het brood lijkt namelijk meer op de vacht van een giraf. Daarom vond zij dat het brood “giraffe bread” genoemd moest worden. Sainsbury's was het daar helemaal mee eens en veranderde de naam. 

Soorten tijgerbroden

Tijgerbroden kun je in verschillende soorten kopen en bakken. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele witte tijgerbroden, maar ook aan bruine tijgerbroden, meergranen tijgerbroden en volkoren tijgerbroden. Zo heeft Waldkorn een brood dat een korst heeft zoals het bekende tijgerbrood. Waldkorn Heritage brood is een meergranen desembrood die een lekker knapperige tijgerkorst heeft. 
 
 
Maar ook voor verschillende diëten en allergieën kun je tijgerbrood bakken. Glutenvrije tijgerbroden bak je bijvoorbeeld met glutenvrij meel, zoals amandelmeel of boekweitmeel. Met een koolhydraatarme broodmix maak je makkelijk een koolhydraatarm tijgerbroodje. Als je een keto dieet volgt, kun je dus ook van dit heerlijke brood genieten. En vegan tijgerbroden zijn natuurlijk ook makkelijk te maken. Voor dit brood heb je geen eieren of melk nodig. Er zit wel vaak boter in tijgerbroden. Daarnaast wordt roomboter gebruikt om je bakblik mee in te vetten. Een plantaardige olie, zoals zonnebloemolie is een goede vegan vervanger. Verder hoef je aan een recept voor tijgerbrood niks aan te passen om je brood vegan te maken.
 
Hoe jij nu het liefste je brood eet, jij kan ook van tijgerbroden genieten.

Hoe maak je tijgerbrood?

Tijgerbroden bakken is helemaal niet moeilijk. Het deeg voor je brood maak je zoals jij het wil. Je kan bijvoorbeeld wit brood maken, maar ook volkorenbrood of meergranenbrood. Je maakt het jezelf wat makkelijker door een broodmix, bijvoorbeeld een broodmix voor wit brood, te gebruiken. Als je jouw deeg liever helemaal zelf maakt, heb je bloem of meel nodig, alsmede zout, boter en water. Je hebt ook een rijsmiddel nodig. Je kunt gist gebruiken, maar ook desem of bakpoeder. 
 
Naast het deeg moet je voor tijgerbroden ook je tijgerpap maken. Dit is het papje van rijstebloem waarmee je de bovenkant van je deeg insmeert om de tijgerkorst te maken. Dit papje maak je met rijstebloem, gist, water, zout, zonnebloemolie en witte basterdsuiker. 
 
Met een kwast en water maak je je gerezen deeg nat. Je giet je papje dan in een tijgerpap spuit, zodat je het makkelijk op je brood kan aanbrengen. In een ingevet broodblik bak je je brood. 
 
Wil jij zelf een tijgerbroodje bakken? Bekijk dan ons recept voor tijgerbroden en bak makkelijk een overheerlijk brood met een knapperige tijgerkorst.
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor tijgerbroden?

De lekkerste ingrediënten voor zelf tijgerbrood bakken, koop je bij Bakwinkel. Je kunt tijgerbroden op verschillende manieren bakken. Denk aan een wit tijgerbrood, een meergranen tijgerbrood of een glutenvrij tijgerbrood. Hoe je jouw tijgerbroden ook wil bakken, bij Bakwinkel koop jij jouw meel, bloem, gist en alle andere ingrediënten die jij nodig hebt om de lekkerste broden te bakken.

Verkopen jullie ook broodmixen voor tijgerbrood?

Tijgerbroden bak je zoals andere broden, op de korst na. Bij Bakwinkel koop je de broodmix die bij jouw brood past. Wil je bijvoorbeeld volkoren tijgerbroden bakken? Ga dan voor een volkoren broodmix. Bak jij liever de traditionele witte tijgerbroden? Dan kun je kiezen uit onze broodmixen voor wit brood. 

Wat heb je nodig voor tijgerpap?

Tijgerpap is het papje van rijstebloem waarmee je de korst van jouw tijgerbroodje bestrijkt om de karakteristieke tijgerkorst te maken. Maak je dit papje lekker zelf? Dan heb je rijstebloem of rijstemeel nodig. Verder heb je ook water, gist, basterdsuiker, zout en een plantaardige olie nodig. Je kunt bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor jouw tijgerpap koop je bij Bakwinkel.

Kun je tijgerbroden ook in een broodbakmachine bakken?

Doordat je je brood moet bestrijken met je tijgerpap nadat het gerezen is en je daarna het brood nogmaals moet laten rijzen, kun je dit brood niet enkel in een broodmachine bakken. Wel kun je je brood tot aan de eerste rijs in een broodbakmachine bakken. Dat scheelt toch. Je giet je ingrediënten dan in de machine en kiest een programma die past bij het brood dat jij bakt. Na de eerste rijs, haal je je brood uit de machine en bestrijk je het met je tijgerpap. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...