0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is Turks brood?

Turks brood is een ovaalvormig, plat brood. Het brood wordt meestal ongeveer ter grootte van een pizza gebakken, waardoor deze broodsoort perfect is om te delen. Doordat er vaak een ruitpatroon in het brood gekerfd wordt, is het ook makkelijk om dit brood op te breken. Doordat dit brood op hoge temperatuur gebakken wordt, heeft het een dunne korst en een luchtige textuur.
 
Het brood dat wij in Nederland “Turks brood” noemen, heet in Turkije “pide” of “pide ekmek”. Er bestaan namelijk meerdere broodsoorten die afkomstig zijn uit Turkije. Turks brood is dus zeker niet de enige broodsoort die in Turkije gebakken wordt. Wij mogen al sinds de jaren '80 in Nederland ook van dit brood genieten. 
 
Turks brood wordt, net als wit brood, gemaakt met bloem. Je kunt zowel patentbloem als tarwebloem gebruiken voor dit verrukkelijke brood. Verder heb je gist, water, zonnebloemolie, suiker en zout nodig voor het brooddeeg. Voor de korst van het brood gebruik je ei, melk, nigellazaad en sesamzaadjes.

Turks brood in Turkije

Brood is dus een onmisbaar onderdeel in veel Turkse gerechten. Dagelijks wordt er in Turkije van verchillende soorten Turks brood gesmuld. Brood wordt met veel respect behandeld in Turkije. Daardoor wordt brood zo min mogelijk verspild. Mocht er nog brood overblijven, dan wordt het nog liever aan de vogels gevoerd dan weggegooid. In Istanbul, bijvoorbeeld, voeren de inwoners hun overgebleven brood veel aan de meeuwen daar.
 
Sinds de tijd van het Ottomaanse Rijk subsidieert de Turkse overheid al brood. Daardoor is brood in Turkije spotgoedkoop. Je zal ook niet veel mensen tegenkomen in Turkije die zelf brood bakken. Brood kopen bij de bakker is gewoon een stuk voordeliger. De Turkse overheid bepaalt niet alleen de prijs van het brood. Brood moet in Turkije aan veel regels voldoen. Zo worden het gewicht van het brood, de ingrediënten en de hoeveelheid zout dat toegestaan is in brood gereguleerd aan de hand van strenge regels. 

Voor- en nadelen Turks brood 

Het brood dat wij in Nederland Turks brood noemen, oftewel pide, is natuurlijk erg lekker. In Nederland is deze broodsoort erg populair. En die populariteit komt niet alleen door de smaak. Ook de textuur maakt deze broodsoort zeer geliefd. De knapperige korst en luchtige structuur maken dat dit brood op allerlei manieren gegeten kan worden. Je kunt het brood beleggen, vullen of gewoon lekker zo eten.
 
Een ander voordeel van pide is de vorm en grootte. Het brood is plat en groot, waardoor het makkelijk te delen is. Het breken en verdelen van het brood is een gezellig onderdeel van samen tafelen. 
 
Er zit ook een nadeel aan pide. Het brood is namelijk niet lang houdbaar. Je kan pide het beste eten op de dag dat je het maakt of vers koopt van de bakker. Tegenwoordig kun je ook pide in de supermarkt kopen. Dit brood is wat langer houdbaar door de additieven die toegevoegd worden aan deze varianten. Maar ook de broden die je bij de supermarkten koopt, zijn niet geschikt om in te vriezen. Peuzel dit heerlijke brood dus maar meteen op!

Soorten Turks brood 

Er zijn erg veel lekkere varianten op het Turks brood dat wij hier kennen. Maar dat zijn niet de enige opties die je hebt als je van de Turkse keuken houdt. Er zijn namelijk ook andere broodsoorten die hun oorsprong in Turkije vinden. 
 
Een lekkere variant op pide is icli pide. Icli pide is het Turkse brood dat je in Nederland veel in Turkse restaurants vindt. Dit brood is niet plat, maar heeft de vorm van een bootje. Het midden van het broodbootje wordt rijkelijk gevuld met bijvoorbeeld kaas, spinazie, gehakt of Turkse worst. 
 
Lavash is ook een heerlijk Turks brood. Lavash heet in het Turks “lavaş” en lijkt een beetje op pide. Net als pide, is lavash een dun, plat brood. Dit brood vindt zijn oorsprong in Armenië, maar wordt ook veel in Turkije gegeten. Ofschoon lavash qua uiterlijk wel wat wegheeft van pide, is de bereiding heel anders. Dit brood wordt niet gemaakt met bloem, maar met meel. Daarnaast hoeft deze broodsoort niet te rijzen. Je voegt dus geen gist, bakpoeder of desem toe. Lavash bestaat uit slechts vier ingrediënten: water, zout, meel en olijfolie. 
 
Yufka is een ander brood uit Turkije dat ongerezen gegeten wordt. Dit brood is dunner dan pide en lavash en wordt vaak gebruikt als een wrap. Yufkadeeg wordt gemaakt van tarwebloem. Ditzelfde deeg gebruik je ook als je zelf baklava maakt. 
 
Ten slotte misschien wel het meeste bekende Turkse “brood”. Durum, of dürüm in het Turks, is een wrap die gemaakt wordt van yufkabrood of lavashbrood. Vaak eet je de wrap met döner kebab, maar je kunt deze wrap ook met ander vlees eten, zoals kip of shish.

Hoe maak je Turks brood?

Het deeg van Turks brood, of pide, maak je met vier ingrediënten: tarwebloem, zout, water en gist. Omdat dit dezelfde ingrediënten zijn voor wit brood, kun je dus ook een mix voor wit brood gebruiken als je zelf Turks brood maakt. 
 
Je kunt pide het beste maken met een ovensteen. Je verwarmt deze dan voor in een niet-voorverwarmde oven. Je kunt je brood ook gewoon bakken op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 
Als je zelf pide brood bakt, begin je met het deeg. Je voegt al je ingrediënten samen en kneed er een deeg van. Dit kun je met de hand doen, maar ook met een staafmixer of met een keukenmachine met een deeghaak. Je laat dit deeg een uurtje rijzen.
 
Op een met bakpapier beklede bakplaat stort je na een uur je deeg. Je kunt het met de hand in een ovaalvorm duwen. Je laat je deeg dan nog een half uur rijzen. Hoe beter je deeg rijst, hoe luchtiger je brood wordt. 
 
Na het halfuurtje rijzen, druk je met je vingers het bekende patroon van pide in je deeg. Je klopt dan een ei los met melk en bestrijkt je deeg ermee. Je bestrooit dan je deeg met sesamzaadjes en nigellazaadjes. Dan moet het brood nog een uur rijzen. Daarna bak je je brood op de hete ovensteen of op een braadslede in een voorverwarmde oven. 
 
Wil jij ook genieten van dit verrukkelijke brood? Bekijk dan ons recept voor Turks brood en bak zelf een echte Turkse pide. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor Turks brood?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste ingrediënten voor Turks brood bakken. Je hebt voor pide niet veel nodig. Bij Bakwinkel koop je je gist, bakkerszout en bloem. Je kunt voor pide maken zowel tarwebloem als patentbloem gebruiken, maar het lekkerste en luchtigste brood maak je met Amerikaans patentbloem. De ingrediënten die jouw brood het lekkerst maken, vindt je bij Bakwinkel.

Waar kun je nigellazaad en sesamzaad kopen voor Turks brood?

Bij Turks brood horen natuurlijk sesamzaad en nigellazaad. Deze zaadjes geven niet alleen een lekkere smaak aan je brood, maar zorgen er ook voor dat jouw brood eruit ziet als echte Turkse pide. Alle zaden en pitten die jouw brood lekker én mooi maken, koop je bij Bakwinkel.

Waar kan ik een ovensteen kopen?

Een ovensteen is een enigszins poreuze steen die je in de oven verwarmt om deeg op te bakken. De lekkerste pide bak je op een ovensteen. Als je zelf brood bakt, wil je natuurlijk dat het zo lekker is als het maar zijn kan. Dat vinden wij ook belangrijk. Daarom koop je bij Bakwinkel alle bakspullen die jij nodig hebt. Kies uit een van onze ovenstenen en bak een Turks brood om van te smullen. 

Waar koop je een braadslede voor Turks brood bakken?

Een braadslede koop je bij Bakwinkel. Als je geen ovensteen hebt, kun je ook pide bakken in de oven. Je gebruikt dan een braadslede. Met een braadslede kun je ook prima een verrukkelijke pide bakken. Daarnaast kun je een braadslede gebruiken voor alles wat je in de oven wil braden. Denk bijvoorbeeld aan kip en ander vlees. Het is dus handig om een braadslee in je keuken te hebben. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...