0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is volkoren meel?

Volkoren meel is een meelsoort waarin de hele graankorrel verwerkt is. Een graankorrel bestaat uit drie belangrijke onderdelen voor bakken. In de meelkern zitten vooral eiwitten en zetmeel. Het vormt de kern van de graankorrel. Om die kern heen zit een vliesje, ofwel de zemel. De zemel is rijk aan vezels, mineralen en vitaminen. Het derde onderdeel van de graankorrel is de kiem. Deze kiem levert vitaminen, gezonde vetzuren en mineralen. De kiem en zemel zijn de gezondste delen van de graankorrel. 
 
Volkorenmeel bevat dus de kiem, de zemel en de meelkern van de graankorrel. Hierdoor is deze meelsoort een stuk gezonder dan bloem en gebuild meel. Bloem bevat namelijk alleen de meelkern. Meel voor bruin brood, ofwel gebuild meel, bevat veel minder gezonde voedingsstoffen dan volkoren meel. Dat komt doordat dit meel gezeefd wordt, waardoor een deel van de kiem en zemel verloren gaan. 
 
Volkoren meel kun je zien als ongezeefd meel. Deze meelsoort wordt namelijk gemaakt door de graankorrels wel te malen, maar niet te zeven. Alle delen van de graankorrel komen dus terecht in je meel. Hierdoor zijn in volkoren meel de zemelen met het blote oog zichtbaar. 
 
De term “volkoren meel” kom je niet vaak tegen op meelverpakkingen. Dat komt door de strenge regels waaraan ingrediëntendeclaraties moeten voldoen. Deze term zegt namelijk niets over wat voor soort meel het is, naast dat het meel volkoren is. Je kunt volkoren meel namelijk van alle graansoorten maken. Daardoor zul je eerder de term “volkoren tarwemeel” of “volkoren speltmeel” voorbij zien komen op verpakkingen. 

Volkoren meel maken

Je kunt volkoren meel eigenlijk niet zelf maken. Deze meelsoort wordt gemaakt door graankorrels te malen, maar niet te zeven. Dat malen van de graankorrels kan op twee verschillende manieren gebeuren. 
 
Een bijzondere manier van volkorenmeel maken, is de ogenschijnlijk omslachtige manier waarop maalderijen dit meel maken. In maalderijen wordt de graankorrel namelijk ontleed. De verschillende delen van de graankorrels worden gescheiden en gezeefd.  Daarna worden alle delen van de graankorrel weer in de juiste verhouding bij elkaar gebracht. Het voordeel van deze wijze van meel produceren, is dat het meel op deze manier beter op te slaan is. Ook kunnen de delen van graankorrels met wat mindere kwaliteit gemengd worden met delen van de beste graankorrels om een constante kwaliteit te kunnen garanderen. Je zult dus niet gauw pech hebben met een pak meel van slechte kwaliteit. 95% van alle meel wordt op deze manier gemaakt. 
 
De overige 5% wordt wel direct gemalen om volkoren meel te maken. Alle onderdelen van de graankorrels blijven tijdens het hele proces dus bij elkaar. Dit is hoe molens en bakkers zelf meel maken. 

Volkorenmeel voordelen 

Het grote voordeel aan volkoren meel is dat dit meel alle delen van de graankorrel bevat. Hierdoor is deze meelsoort gezonder dan bijvoorbeeld gebuild meel en bloem. Dit meel bevat meer mineralen, zoals ijzer, vitaminen, zoals B-vitaminen en vitamine E .vezels en antioxidanten dan andere soorten meel. Dat klinkt natuurlijk goed, maar wat betekent dat voor jou?
 
Ten eerste bevat volkorenmeel meer graanvezels dan andere soorten meel. Deze graanvezels bevorderen de stoelgang en darmwerking en verlagen je kans op verschillende ziekten. 
 
Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van volkoren producten in plaats van producten gemaakt van bloem een directe invloed heeft op je gezondheid. Zo verlaagt het eten van volkorenproducten je kans op diabetes type 2, hartziekten en darmkanker. 
 
Naast al deze geweldige gezondheidsvoordelen, helpt het eten van volkoren producten ook om je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. Volkoren havermeel of haverzemelen dragen nog een gezondheidsvoordeel met zich: ze verlagen je slechte LDL-cholesterolniveau. 
 
Om te kunnen genieten van deze gezondheidsvoordelen, moet je wel regelmatig volkoren producten eten. Het is dan ook een goed idee om bijvoorbeeld wit brood en bruin brood te vervangen door volkoren brood. Ook kun je eens muffins of pannenkoeken bakken met volkoren meel in plaats van bloem.

Soorten volkoren meel

Er zijn enorm veel soorten volkoren meel. Je kunt meel namelijk van elke graansoort maken. 
 
Zo heb je, naast volkoren tarwemeel, ook volkoren speltmeel. Qua voedingswaarden lijkt spelt erg op tarwe. Volkoren tarwemeel is daarom net zo gezond als volkoren speltmeel. Wel smaakt volkoren speltmeel anders dan volkoren tarwemeel. Spelt heeft namelijk een iets nootachtigere en pittigere smaak dan tarwe. 
 
Volkoren rijstmeel een bijzonder soort meel. Dit meel is glutenvrij en vooral geschikt voor krokante en luchtige baksels, zoals koekjes en crackers. Net als bij tarwe en spelt kun je rijstmeel wel of niet volkoren maken. Volkoren rijstmeel bestaat uit gemalen zilvervliesrijst. Wanneer witte rijst zonder vlies gebruikt wordt, krijg je rijstmeel. Ook hier geldt dat de volkoren variant gezonder is. Volkoren rijstmeel is namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. 
 
Roggebrood kun je ook volkoren bakken. Roggebrood dat je koopt, is meestal al volkoren. Volkoren roggemeel wordt, net als andere volkoren meel, gemaakt door rogge te malen en niet te zeven. Volkoren roggemeel bestaat voor 15% uit vezels. Het verschilt vooral van volkoren tarwemeel door het feit dat volkoren roggemeel minder gluten bevat en een andere smaak heeft. Met volkoren roggemeel bak je een brood met een zoetige en aardse roggesmaak. 

Bakken met volkoren meel

Je kunt ontzettend veel verschillende baksels maken met volkoren meel. De meest voor de hand liggende keuze is volkoren brood. Volkoren brood bakken is iets lastiger dan wit brood bakken of bruin brood bakken. Het is niet voor niets dat je je meel meestal zeeft voor het bakken. Met volkoren meel wil je dat natuurlijk niet doen, maar dat zorgt er wel voor dat je bakt met een grof meel. Bakken met grof meel maakt het lastiger om een mals, hoog en luchtig brood te bakken, omdat het deeg minder goed rijst. Dit kun je verhelpen door een broodverbeteraar te gebruiken. 
 
Verder werkt volkoren brood bakken net als wit brood of bruin brood bakken. Voor het bakken van volkoren brood, heb je volkoren meel, water, gist en zout nodig. Je kunt daarnaast nog wat suiker toevoegen. Ook is boter, olie of een bakspray handig om je broodblik in te vetten. 
 
Je kunt nog veel meer lekkers bakken met dit meel. Je kunt bijvoorbeeld zelf volkoren pasta maken. Je hebt dan een volkoren meelsoort, kokend water, olijfolie, twee grote eieren en een pastamachine nodig. Als je zelf volkoren pastadeeg maakt, begin je met je meel, eieren en olijfolie te mengen in een kom. Je kneed je deeg totdat het korrelig en vast is. Om het plakkeriger te maken, schenk je kokend water bij. Meng je deeg dan met een vork om je handen niet te verbranden. Je wikkelt je deeg dan in plastic folie en laat het een uur rusten. Dan kun je je deeg met een pastamachine vormen in de soort pasta die jij wil maken. Je deeg zal alsnog wat korrelig blijven. Net als bij je meel, zullen op je pasta de zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. 
 
Ook muffins, pannenkoeken en pizza's kun je makkelijk volkoren maken. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke volkoren bananenmuffins, volkoren notenmuffins en volkoren hartige pannenkoeken maken. Wil jij weten hoe? Bekijk dan onze recepten! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je volkoren meel?

Bij Bakwinkel koop je alle soorten volkoren meel. Dit gezonde meel is in verschillende varianten beschikbaar. Je bakt heerlijke broden, pizzabodems en muffins met bijvoorbeeld volkoren tarwemeel, volkoren teffmeel of volkoren speltmeel. Welke soort meel je ook nodig hebt voor jouw bakproject, je vindt het bij Bakwinkel.

Waar koop je glutenvrije volkoren meel?

Bij Bakwinkel koop je volkoren en glutenvrije meel. Volkoren rijstmeel is bijvoorbeeld geheel glutenvrij en perfect voor het bakken van knäckebröd en koekjes. Ook volkoren teffmeel is een glutenvrij meel. Dit meel is rijk aan vezels en proteïne. 

Is volkoren speltmeel gezonder dan volkoren tarwemeel?

Volkoren speltmeel en volkoren tarwemeel lijken erg op elkaar wanneer het aankomt op voedingswaarden. De een is dus niet per se gezonder dan de ander. Over het algemeen kun je onthouden dat alle volkoren meelsoorten gezond zijn.

Hoe lang kun je volkoren meelsoorten bewaren?

Je kunt meel goed in de diepvries of koelkast bewaren. Zorg dan dat je meel goed afgesloten is, om nare geurtjes in je meel te voorkomen. Als je meel op kamertemperatuur bewaart, blijft het maximaal twee maanden houdbaar. Meel dat je in de koelkast of vriezer bewaart, is vaak wel een jaar houdbaar. Kijk, ruik en proef altijd voor gebruik.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...