0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is Waldkorn meel?

Waldkorn meel is een mix van de ingrediënten die je nodig hebt om een Waldkorn brood te maken. Waldkorn is geen broodsoort zoals wit brood of volkoren brood. Waldkorn is ook geen graansoort. Waldkorn is een geregistreerde merknaam. Hierdoor mogen bakkers Waldkorn brood, onder de naam “Waldkorn” alleen verkopen als zij daarvoor een licentie hebben. In de praktijk betekent dit dat deze bakkers Waldkorn meel gebruiken voor hun broden. Als je dit meel gebruikt, gebruik je dus hetzelfde meel dat professionele bakkers gebruiken. 

Waldkorn meel met moutpoeder

Er zijn meerdere verschillende soorten Waldkorn broden, zoals Waldkorn volkoren brood, Waldkorn desembrood en Waldkorn meergranenbrood. Ondanks het diverse aanbod van dit merk, staan Waldkorn broden vooral bekend om hun moutsmaak en donkerbruine kleur. Moutpoeder wordt namelijk in bijna alle broden van dit merk gebruikt. 
 
Waldkorn verscheen voorheen vaak in de media door hun gebruik van donker moutpoeder. Dit poeder kleurde hun wit brood namelijk donkerbruin. Dit brood was gemaakt van bloem, waardoor het geclassificeerd wordt als wit brood, maar de donkerbruine kleur deed mensen denken dat dit een gezond volkoren brood was. 
 
Dat klopt dus niet. Moutpoeder voegt geen noemenswaardige voedingsstoffen toe aan brood. Maar wel een bijzondere smaak. De beroemde smaak van Waldkorn is de reden dat deze broden nog steeds erg populair zijn. Mout heeft een bijzondere lichtzoete en gebrande smaak die in Nederland en België zeer geliefd is. 

Gezonde volkoren en meergranen broden

Tegenwoordig heeft Waldkorn ook een aantal volkoren broden. Als je gezond volkoren brood wil maken, kun je dus voor een volkoren Waldkorn meel kiezen. 
 
Het donker moutpoeder dat voorkomt in de meeste Waldkorn broden is niet het enige dat een brood van dit merk kenmerkt. De meeste broden van dit merk zijn namelijk tevens meergranen. Dat betekent dat elk brood minstens drie verschillende soorten granen bevat. De meeste broden bevatten granen zoals haver, tarwe, spelt, gerst en rogge. Maar Waldkorn heeft ook een lijn met broden van oergranen, zoals eenkoorn en emmer. 
 
Als je zelf een Waldkorn brood met die zalige en intense moutsmaak wilt bakken, gebruik je dus jouw favoriete Waldkorn meel.

Soorten Waldkorn meel

Er zijn verschillende soorten Waldkorn meel die je kunt kopen. Met elk kun je een van de bekende broden van dit merk bakken. 

Waldkorn Deluxe meel

Je kunt bijvoorbeeld een Waldkorn Deluxe brood bakken met een Waldkorn Deluxe meel. Dit meel bevat onder andere volkoren tarwemeel,volkoren roggemeel, haver, lupinemeel, moutpoeder, zonnebloempitten en pompoenpitten. Daarnaast vind je ook meelverbeteraars terug in dit meel, die je brood luchtiger, hoger en malser maken. Zoals je al ziet is Waldkorn Deluxe meel volkoren en bevat het moutpoeder, waardoor een brood van dit meel zeer donker gekleurd zal zijn. De pompoenpitten en zonnebloempitten maken dit brood extra deluxe. 

Waldkorn Donker Volkoren meel

Wil je liever geen pompoenpitten in je brood? Dan bak je een donkergekleurd volkorenbrood met Waldkorn Donker Volkoren meel. Dit meel bevat volkoren tarwemeel, maar geen volkoren roggemeel. Wel bak je met dit meel een verrukkelijk donker volkoren brood met zonnebloempitten en lijnzaad. Dit Waldkorn meel is rijk aan vezels en andere essentiële voedingsstoffen. 

Waldkorn Vital meel

Je kunt natuurlijk ook een wit brood bakken met meel voor Waldkorn brood. Ga dan bijvoorbeeld voor het gezonde Waldkorn Vital meel. Dit meel is rijk aan vitamine E, omdat er erg veel zonnebloempitten in dit meel zitten. Als je van zonnebloempitten in je meel houdt, ga je dus voor Waldkorn Vital meel. Tevens is het meel rijk aan calcium, door het toegevoegde calciumcarbonaat. Het brood dat je met dit meel bakt zal lichtgeel zijn. Deze meelmix bevat namelijk maïsmeel. 

Waldkorn Classic meel

Dan is er nog het eerste Waldkorn meel dat ooit op de markt is gebracht: Waldkorn Classic meel. Met dit meel maak je het brood waarmee het allemaal begonnen is. Dit meel bevat tarwebloem, moutmeel, haver, soja, volkoren roggemeel, lijnzaad, zonnebloempitten en een aantal broodverbeteraars. Dit heerlijke meergranen moutbrood is waarschijnlijk het Waldkorn brood dat je gewend bent. Met dit meel bak je thuis net zo'n lekker Waldkorn brood als de bakker. 
 
Als je een zalig Waldkorn brood wil bakken, heb je dus genoeg keuze. Met welk Waldkorn meel ga jij bakken?

Voordelen Waldkorn meel

Het grootste voordeel aan Waldkorn meel is natuurlijk dat je met dit meel zelf een authentiek Waldkorn brood kunt bakken. Deze heerlijke meergranen broden met een intense moutsmaak bak jij thuis net zoals de bakker dat doet. Met een echt meel van Waldkorn gebruik je namelijk dezelfde ingrediënten als je bakker. 
 
Je kunt natuurlijk ook zelf de ingrediënten bij elkaar zoeken. Je mag het brood weliswaar niet verkopen als Waldkorn brood, maar niemand weerhoudt je ervan om zelf een brood te maken met de losse ingrediënten van een Waldkorn brood. Toch is Waldkorn meel gebruiken een stuk handiger. Voor een echt Waldkorn brood heb je namelijk een heleboel ingrediënten nodig. Al die verschillende soorten granen, moutmeel, broodverbeteraars en zaden staan daarna allemaal in je keukenkastje. Eén pak Waldkorn meel is dan toch wel een stuk handiger. 

Waldkorn brood bakken met Waldkorn meel

Heb jij je favoriete Waldkorn meel in huis? Top! Dan wordt het nu tijd om een heerlijk brood te bakken. 
 
Je kunt je brood in principe bakken in de broodbakmachine. Je giet dan 500 gram meel, 300 milliliter water en 10 gram instant gist in het bakblik. Je meel bevat al zout, dus dat hoef je niet meer toe te voegen. Je kiest dan het juiste programma. Voor een Waldkorn Deluxe kies je bijvoorbeeld een programma voor volkoren brood. Dan wacht je tot de broodbakmachine klaar is.
 
Let bij het gebruik van een broodbakmachine wel op met pitjes en zaadjes. Meel voor Waldkorn brood bevat namelijk meestal pitten en zaden. Als je vaak pitten en zaden meebakt in je broodbakmachine, kan dit de beschermende laag in je bakblik beschadigen. 
 
Je kunt je Waldkorn brood natuurlijk ook in de over bakken. Je mengt dan 500 gram Waldkorn meel met 300 gram water en 10 gram instant gist. In een mengkom kneed je alle ingrediënten voor ongeveer twintig minuten stevig tot een deegbal. In een ingevette mengkom laat je je deegbal een uur rijzen. Je deegkom dek je af met folie of een theedoek. 
 
Na de eerste rijs druk je de lucht met platte handen uit je deeg. Nu vorm je je deeg. Je kunt je deeg direct in een ingevet broodblik gieten of gevormd op een ingevette bakplaat leggen. Laat je deeg nu nog anderhalf uur rijzen. Wanneer je deeg verdubbeld is in volume bak je je brood goudbruin in de oven. Vergeet niet om je brood eerst af te laten koelen. 
 
Je hoeft je met een meel voor Waldkorn brood natuurlijk niet per se aan de Waldkorn recepten te houden. Je kunt toevoegen wat je wilt. Maak bijvoorbeeld een lekker Waldkorn notenbrood of een Waldkorn bananenbrood. Wees hier lekker creatief mee. Dat maakt bakken juist zo leuk.
 
Wil jij weten hoe je de lekkerste broden bakt met Waldkorn meel? Bekijk dan onze brood recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je Waldkorn meel?

Bij Bakwinkel koop je echt authentiek Waldkorn meel. Met dit meel bak jij de lekkerste Waldkorn broden met dezelfde ingrediënten die de bakker gebruikt. Maar jouw zelfgebakken brood wordt natuurlijk een stuk lekkerder!

Welke soorten Waldkorn meel verkopen jullie?

Bij Bakwinkel kun je kiezen uit diverse soorten meel voor Waldkorn brood. Je bakt bijvoorbeeld een heerlijk donker volkoren brood met een Waldkorn Donker Volkoren meel. Eet je liever wit brood? Ga dan voor een vitamine E- en calciumboost met het Waldkorn Vital meel. Bak jij liever een ander soort Waldkorn brood? Neem dan een kijkje in onze webshop en kies jouw favoriete meel voor Waldkorn brood. 

Wat is het verschil tussen Waldkorn meel en Waldkorn broodmix?

Waldkorn meel bevat alle ingrediënten die specifiek zijn voor Waldkorn brood. Dit zijn dus de verschillende soorten meel, de pitten en zaden, het moutmeel en meer. Je gebruikt dit meel als een vervanger van tarwemeel. Alle andere ingrediënten die je nodig hebt als je een brood bakt, heb je dus nog steeds nodig. Een Waldkorn broodmix, aan de andere kant, bevat alles wat je nodig hebt om een meergranen moutbrood te bakken. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. 

Hoe bewaar je Waldkorn meel?

Dit meel kun je het beste afgesloten op een koele en donkere plek bewaren. Het meel is dan ongeveer een half jaar houdbaar. Bekijk altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking en kijk, ruik en proef voordat je begint met bakken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...