0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is weitemeel?

Weitemeel is een mengeling van tarwemeel en tarwebloem. Het is dus geen apart meel. Dit meel heeft hierdoor meer weg van een broodmix dan van meel. Meestal bevat deze meelmix minimaal tarwemeel, extra enzymen van tarwe, tarwemoutmeel en een meelverbeteraar. Naast deze vier ingrediënten vind je soms ook tarwebloem en weipermeaat terug in dit meel. Wanneer weitemeel geen tarwebloem bevat, kun je ervan uitgaan dat het tarwemeel een zeer licht type is. 
 
Ondanks het feit dat weitemeel soms helemaal geen tarwebloem bevat, bak je met dit meel toch een tarwebrood die net zo luchtig en licht is als een wit brood. Weitebrood is zeer licht bruin van kleur en bevat vaak tarwezemelen die met het blote oog zichtbaar zijn. 
 
Weitebrood kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. Wat men verstaat onder de term “weitebrood” kan nog al eens verschillen, waardoor je bij elke bakwinkel een net iets ander weitemeel kunt krijgen. Toch hebben alle soorten weitebroden over het algemeen met elkaar gemeen dat ze een smaak en textuur hebben die lijken op de smaak en textuur van wit brood, met de voedingswaarde van bruin brood.

Voor- en nadelen weitemeel

Een voordeel van weitemeel is dat deze meelmix de beste eigenschappen van wit brood en van bruin brood combineert. Weitebrood is luchtig en ligt licht op de maag, net als wit brood. Ook lijkt de smaak van weitebrood meestal meer op de smaak van wit brood dan van bruin brood. 
 
Toch is weitebrood bijna net zo gezond als bruin brood. Wit brood is natuurlijk het minst gezond van alle broodsoorten, maar met zeer lichte tarwemeel of een mengeling van tarwemeel en tarwebloem bak je een wit brood dat net iets gezonder is. Deze meelmix bevat namelijk naast tarwebloem ook tarwemeel of bevat een zeer licht type tarwemeel in plaats van tarwebloem. Als je eens zin hebt in wit brood, eet je dat wit brood door dit meel met net wat meer belangrijke voedingsstoffen. En dat geeft een goed gevoel.
 
Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat weitebrood nog niet zo gezond is als bruin brood. Hiermee behoort weitebrood niet tot de Schijf van Vijf, maar kun je deze broodsoort beter zien als een toegestane uitzondering binnen een gezond voedingspatroon. Weitebrood bevat meer vezels dan wit brood, maar beduidend minder dan bruin brood. Brood van weitemeel is daarnaast rijker aan eiwitten dan wit brood en bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid aan eiwitten als bruin brood. 
 
Weitebrood kun je dus niet als een vervanger voor bruin brood of volkoren brood eten. Wel is dit brood een perfecte vervanger voor wit brood. 

Bakken met weitemeel

Met weitemeel kun je allerhande heerlijke baksels maken. Bak je meestal met bloem? Dan maak je je pizza's, pannenkoeken, taarten, cake en koekjes net iets gezonder door je bloem te vervangen door dit meel. 
 
Daarnaast bak je met dit meel natuurlijk weitebrood. Voor één brood, gebruik je 500 gram weitemeel. Verder heb je 7 gram instant gist, 8 gram bakkerszout, 330 gram water en 20 gram plantaardige olie nodig. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten, zoals pitten en zaden, toevoegen naar smaak. 
 
Als je je weitebrood bakt in een broodbakmachine, selecteer je de stand voor wit brood. Met de hand of met een keukenmachine, meng je al je ingrediënten. Kneed je mengsel dan totdat je een glad deeg hebt, waarmee je een vliesje kunt vormen. Als je een keukenmachine gebruikt, kneed je je deeg voor ongeveer een kwartier met deeghaken. Met de hand zul je er ongeveer twintig minuten over doen.
 
Als je een mooi glad deeg hebt, bol je je deeg op en laat je het een uurtje rijzen in een ingevette beslagkom. Deze kom laat je afgedekt met plastic folie of een vochtige theedoek. Na de eerste rijs, druk je met de hand de lucht uit je deeg. Wanneer je je deeg helemaal plat hebt gedrukt, kun je het geheel naar een brood vormen. Duw hiervoor de zijkanten naar binnen. Draai je deeg om en blijf je deeg naar onderen duwen terwijl je het draait. 
 
Stort je deeg in een ingevet broodblik. Laat je deeg nu nog een uurtje rijzen. Het broodblik dek je weer af met wat plastic folie of met een theedoek. Na deze tweede rijs, ben je klaar om je brood te bakken. In de oven bak je je brood op ongeveer 215 graden in twintig minuten mooi goudbruin. 
 
Als je al eens brood gebakken hebt, komen deze instructies je vast bekend voor. Je bakt weitebrood namelijk net zoals wit brood of bruin brood. Wil jij ook een heerlijk vers brood met weitemeel, of met een andere meelsoort, bakken? Bekijk dan snel onze brood recepten!
Veelgestelde vragen
Waar koop je weitemeel?

Bij Bakwinkel koop je heerlijke weitemeel. Dit meel bevat een zeer licht type tarwemeel, tarwemoutmeel, enzymen en de broodverbeteraar ascorbinezuur. Met deze meelmix bak jij een zalig weitebrood, met de smaak en textuur van wit brood, maar dan net iets gezonder. 

Wat is weitemeel?

Weitemeel is een meelsoort die de smaak en textuur van bloem combineert met het gezonde van meel. Dit meel bevat meestal een zeer licht type gebuild meel of een mengeling van gebuild meel en bloem. Op deze manier bak je met dit meel een brood die lijkt op wit brood, maar net iets gezonder is. 

Hoe gebruik je weitemeel?

Weitemeel kun je voor allerlei baksels gebruiken. Zo bak je heerlijke muffins, cupcakes, pannenkoeken, cakes, koekjes en broden met dit meel. Dit meel lijkt erg op tarwebloem. Waar je normaliter tarwebloem zou gebruiken, bijvoorbeeld voor zoete baksels of wit brood, bak je in plaats daarvan met dit meel. Je bakt met dit meel op dezelfde manier als met tarwebloem of tarwemeel.

Wat is weitebrood?

Weitebrood is het soort brood dat je bakt met tarwemeel en tarwebloem of met een zeer licht type tarwemeel. Dit brood heeft de eigenschappen van wit brood met de voedingsstoffen van bruin brood. Het brood is meestal zeer licht bruin en kan soms zemelen bevatten die zichtbaar zijn met het blote oog. Weitebrood is net zo luchtig en licht als wit brood, wat dit brood een gezondere vervanging maakt van wit brood.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...