0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een witbroodmix?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst kijken naar wat witbrood is. Witbrood is een broodsoort die gebakken wordt met bloem en zonder meel. Daardoor bevat dit brood minder voedingsstoffen dan bruin brood en volkorenbrood, maar ligt het ook een stuk lichter op de maag. Je maakt wit brood met tarwebloem, gist, water of melk en bakkerszout. Verder kunnen de ingrediënten per broodsoort verschillen. 
 
Je kunt witbrood dus bakken met deze ingrediënten. Of je kan een broodmix voor wittebrood gebruiken. Een witbroodmix is een broodbakmix die een groot deel van deze ingrediënten al bevat. Met een kant-en-klaarmix voor wit brood hoef je alleen nog water toe te voegen. De rest van de ingrediënten zit al in je pakket. 
 
Daarnaast bevat een witbrood bakmix ook ingrediënten die je zelf misschien niet zo snel gebruikt. Zo bevat een broodmix voor wittebrood verschillende broodverbetermiddelen en meelverbetermiddelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan toegevoegde dextrose en toegevoegde enzymen. 

Waarom een witbroodmix?

Jouw zelfgebakken witbrood zal dus andere ingrediënten bevatten als je een broodmix voor wit brood gebruikt in plaats van de losse ingrediënten. Maar waarom is dat belangrijk? Met de losse ingrediënten voor wit brood kun je toch ook een lekker broodje bakken?
 
Dat klopt zeker. Maar er zitten wel verschillende voordelen aan een witbroodmix gebruiken bij het witbrood bakken. Zo is een broodmix perfect voor mensen die niet vaak brood bakken. Een broodmix voor wittebrood bevat vaak de precieze hoeveelheid voor één brood of meerdere witte broodjes. Je houdt dus geen gist of bloem over waar je na het bakken niks meer aan hebt. 
 
Ook voor de beginnende broodbakker zitten er voordelen aan bakken met een witbroodmix. De toegevoegde ingrediënten maken het bakken namelijk een stuk makkelijker. Over het algemeen zal jouw witbrood bakmix meelverbetermiddelen bevatten die ervoor zorgen dat je een hoger, luchtiger en lekkerder brood bakt dan met losse ingrediënten. Wat zit er dan precies in een witbrood bakmix?

Witbroodmix ingrediënten

Ten eerste bevat je broodmix voor witbrood dus alle ingrediënten, of een groot deel van de ingrediënten, die je nodig hebt voor wit brood bakken. Zo bevat een witbroodmix al je bloem, bakkerszout en gist. Met deze kant-en-klare broodmix voor wit brood hoef je dus alleen nog water toe te voegen.
 
Dan de meelverbetermiddelen. Jouw broodmix zal meerdere ingrediënten bevatten die het makkelijker voor je maken om een mooi, hoog, luchtig en mals brood te bakken. 
 
Een van die toevoegingen is dextrose. Suikers, zoals dextrose, voeden de gist. De gist gebruikt deze voeding om het brood sneller te doen rijzen. Hierdoor krijg je een groter broodvolume. Je brood wordt door deze toevoeging dus hoger en luchtiger. De reden dat veel thuisbakkers zelf geen dextrose toevoegen, is dat het erg belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid aan suikers toevoegt aan je brood. Als je namelijk te veel suikers aan je meel toevoegt, zal je brood juist minder goed rijzen. Een voordeel van een witbrood bakmix is dat alle ingrediënten in de broodmix in perfecte verhouding tot elkaar staan. 
 
Je vindt ook vaak een emulgator in je broodmixen. Vet, zoals boter of plantaardige olie, en water stoten elkaar af. Toch gebruik je soms zowel water als vet in je brood. Een emulgator voegt je vet en water samen. De toevoeging van een emulgator aan je witbrood zorgt voor een malser brood. Super handig dus!
 
Ascorbinezuur is een meelverbetermiddel, welke onderdeel uitmaakt van je witbroodmix. Doordat ascorbinezuur zuurstof afgeeft aan de gluten in je meel, bak je een hoger brood met een luchtige kruim. Daarnaast worden er ook nog extra enzymen aan een witbroodmix toegevoegd. Enzymen zorgen er onder andere voor dat je brood luchtiger wordt en langer houdbaar is. 
 
Met een witbroodmix bak je dus een luchtig en lekker brood die langer vers blijft. Vooral voor beginnende broodbakkers is een broodbakmix dus een aanrader, maar ook voor ervaren bakkers blijven broodmixen handig. 

Wat kun je met een witbroodmix?

Een broodmix voor witbrood is zowel voor de oven als voor de broodbakmachine geschikt. Je kunt dus gewoon je witbrood broodmix in de broodbakmachine gieten. 
 
Verder maak je meer dan alleen witbrood met een witbrood broodmix. De naam doet deze handige bakmix eigenlijk te kort. 
 
Je kunt bijvoorbeeld elk brood welke technisch gezien een witbrood is, dus elk brood dat met bloem gemaakt wordt, maken met een witbroodmix. Denk bijvoorbeeld aan een ciabatta, een rozijnenbrood of een stokbrood. Je hebt dus maar één broodmix nodig voor al deze broodsoorten.
 
Daarnaast kun je ingrediënten naar keuze toevoegen aan een broodmix voor wit brood. Met wat Italiaanse kruiden en een witbrood bakmix maak je een overheerlijke focaccia. Strooi wat nigellazaadjes en sesamzaadjes op je wit brood, voeg wat olie toe en je maakt zo een traditioneel Turks brood met een broodmix voor witbrood. Ook zoete broodjes, zoals koffiebroodjes, suikerbrood en puddingbroodjes maak je makkelijk met een witbroodmix. 
 
En daar houdt het nog niet op. Met een witbrood bakmix maak jij in een handomdraai een verrukkelijke pizza. Je kunt nog wat Italiaanse kruiden en olijfolie aan je mix toevoegen om je pizzabodem nog lekkerder te maken. Ook tomatenbrood of een lahmacun maak je makkelijk met een broodmix voor wit brood. 
 
Hou jij meer van zoet? Pannenkoeken en wafels maak je eenvoudig en snel met een mix voor wittebrood. Of maak een lekkere Limburgse vlaai met jouw broodmix. 
 
Een witbroodmix is dus ontzettend universeel. Niet alleen kun je met een broodbakmix voor wit brood verschillende broodsoorten maken; je kunt zelfs andere heerlijke baksels maken, zoals kaneelbroodjes en donuts. Hoog tijd dus om een witbroodmix in huis te halen! 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de beste witbroodmix?

Bij Bakwinkel koop je de lekkerste witbroodmix. Er zijn veel verschillende soorten witbroodmixen met verschillende ingrediënten. Voor het lekkerste, malste en luchtigste brood heb je een goede broodbakmix nodig. De beste broodmix voor wit brood koop je bij Bakwinkel.

Verkopen jullie ook een witbroodmix voor kruidenbrood?

Jazeker! In onze witbroodmixen met kruiden zitten de lekkerste kruiden in de perfecte hoeveelheid voor een heerlijk kruidenbrood. Bepaal jij liever zelf je kruiden? Bak dan een brood met een broodbakmix en meng gedroogde kruiden naar keuze door je meel of bloem. Bij Bakwinkel koop je heerlijke kruiden voor elke broodsoort.

Hoe lang is een witbroodmix houdbaar?

Ongeopend is een broodmix voor wittebrood ongeveer twee maanden houdbaar. Na de vervaldatum kan het dat je deeg minder goed rijst wanneer je de broodmix gebruikt. Let dus goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking van je broodmix voor wit brood.

Is een witbroodmix vegan?

Over het algemeen bevat een broodbakmix voor wit brood geen dierlijke producten en is het dus vegan. Soms kan een broodmix voor wit brood wel sporen van ei en melk bevatten. Let hier dus goed op. Heb je vragen over een van onze broodmixen? Neem dan contact op met onze broodspecialisten voor advies. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...