0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is xanthaangom?

Xanthaangom is een verdikkingsmiddel met het E-nummer E415. Deze gom wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel om een hogere viscositeit, of stroperigheid, aan voedsel te geven. Xanthaangom wordt vooral veel gebruikt om sauzen, cake, brood en jam te verdikken. Ook wordt xanthaangom gebruikt voor het maken van eetbare lijm en zelfs voor milkshakes en ijs. 
 
Xanthaangom komt tot stand door de bacterie Xanthomonas campestris uit melasse en suiker te laten fermenteren. Het is dus natuurlijk en vegan. Daarnaast is deze gom koolhydraatarm en glutenvrij. Xanthaangom wordt ook als stabilisator en emulgator gebruikt, ookal is deze gom eigenlijk alleen een verdikkingsmiddel. Je ziet dus al dat xanthaangom van alles kan. Xanthaangom bindt, houdt luchtbellen vast en neemt water op. 
 
Als bakker ken je deze gom waarschijnlijk als een vervanger voor gluten. Glutenvrij brood bakken is heel anders dan gewoon brood, zoals tarwebrood, bakken. De gluten hebben in brood een belangrijke rol voor de textuur van het brood. Daarnaast moet je voor glutenvrij brood vaak een mix van verschillende meelsoorten gebruiken. Al die meelsoorten hebben verschillende diktes en geven je brood elk een verschillende structuur. Je hebt dus een bindmiddel en een verdikkingsmiddel nodig als je glutenvrij brood bakt. Xanthaangom kan dit allebei en meer. Het is dus perfect te gebruiken als een vervanger voor gluten. Als stabilisator zorgt deze gom ervoor dat je ingrediënten niet uit elkaar gaan. Met al die verschillende meelsoorten in glutenvrij brood, is dat erg handig. 

Xanthaangom toepassingen

Xanthaangom is dus overal handig voor. Maar waarvoor gebruik je xanthaan eigenlijk? In glutenvrij brood geeft dit verdikkingsmiddel het brood de plakkerigheid of malsheid die je normaal gesproken krijgt door de gluten. Ook helpt dit gom je ingrediënten bij elkaar houden. 
 
Verder kom je xanthaangom ook veel tegen in sauzen en saladedressings. Als emulgator, wat het dus eigenlijk niet is, helpt xanthaan olieafscheiding te voorkomen. Ook helpt xanthaan ijs en milkshakes een lekker dikke textuur te geven. En xanthaangom kan ook nog eens gebruikt worden als een eivervanger.
 
Verder wordt xanthaamgom ook gebruikt in tandpasta, maar ook in de olie-industrie, cosmetica en het wordt zelfs gebruikt bij het bouwen van steigers. 

Xanthaangom voor- en nadelen

Als eivervanger en glutenvervanger is xanthaangom top. Je hebt maar erg weinig gom nodig voor het gewenste resultaat, waardoor je ontzettend lang met een potje kunt doen. Zo heb je slechts 2 gram xanthaan nodig per 50 ml vocht om een eivervanger te maken. En in brood heb je niet meer dan twee theelepels nodig per 500 gram meel of bloem, maar met één theelepel zit je meestal ook al goed.  Daarnaast neemt xanthaan de smaak over van je andere ingrediënten, waardoor je deze hulpstof in al je baksels kan gebruiken. 
 
Doordat deze gom een E-nummer heeft en de bacterie waarvan hij gemaakt wordt eng klinkt, is er soms wat angst voor xanthaan. Maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft dit verdikkingsmiddel onderzocht en vond geen gevaren of nadelige effecten, ook niet bij een hoge inname van deze stof. Dit gom is dus compleet veilig om mee te bakken. 
 
Xanthaan is een belangrijke hulpstof, omdat het een belangrijk onderdeel is van vegan bakken, glutenvrij bakken en koolhydraatarm bakken. Als je koolhydraatarme meel gebruikt, zul je een soortgelijke probleem hebben aan die van de glutenvrije bakkers. Deze gom is dan echt een uitkomst. 
 
Daarnaast is xanthaangom erg goedkoop. Je zal meestal niet meer dan vijftien euro betalen voor een potje, terwijl je er maanden mee kunt doen. Je hebt namelijk maar een miniscule hoeveelheid nodig als je dit gom gebruikt in je brood of als eivervanger. Super handig dus! 

Xanthaangom alternatieven

Als je een verdikkingsmiddel zoekt als eivervanger of glutenvervanger, is xanthaangom niet je enige optie. Er zijn nog genoeg andere verdikkingsmiddelen om uit te kiezen. 
 
Zo kun je ook gaan voor psyllium huskpoeder. Psyllium, ook wel bekend als vlozaad, bestaat uit de zaadhuidjes van de plantago ovata, welke een medicinale plant is. Psyllium wordt als verdikkingsmiddel gebruikt bij het bakken van koolhydraatarm en glutenvrij brood. Net als xanthaan, bevorderen psyllium husks de elasticiteit van je brooddeeg. 
 
Eén verschil tussen xanthaangom en psyllium is dat psyllium wat gezonder is. Psyllium bevat namelijk veel oplosbare vezels. Ze verschillen ook van elkaar op het gebied van meelverbetering. Xanthaan maakt je deeg luchtiger, terwijl psyllium je deeg minder kruimelig en droog maakt. Als je glutenvrij brood eet, heb je allebei deze problemen vast wel eens meegemaakt in je brood. Je kunt voor het bakken van een glutenvrij brood dan ook het beste allebei deze hulpstoffen gebruiken. Dan bak je een heerlijk glutenvrij brood die luchtig en mals is met een fijne structuur. 
 
Arabische gom is een ander verdikkingsmiddel. Arabisch gom wordt al veel langer dan xanthaan gebruikt, maar is daardoor niet per se beter. Je hebt een stuk minder xanthaan dan Arabische gom nodig voor hetzelfde resultaat. Ook is xanthaan kwalitatief beter dan Arabische gom. En ondanks al die voordelen is xanthaan ook nog eens goedkoper dan Arabische gom. 
 
Guargom lijkt qua werking erg op xanthaan. Guargom bevat wel wat meer vezels dan xanthaan, maar heeft dan weer niet de gelerende werking van xanthaan. 
 
Als je glutenvrij bakt, heb je dus genoeg keuze uit verdikkingsmiddelen. Ze hebben zo allemaal hun eigen voor- en nadelen. Welke jij het fijnste vindt om mee te werken, beslis je zelf. 

Bakken met xanthaangom 

Xanthaangom kun je dus erg goed gebruiken in glutenvrij brood. Zonder gluten, mis je een bindmiddel in je deeg. Xanthaan neemt deze functie op zich, waardoor jij ook een lekker luchtig glutenvrij brood met een malse kruin kan bakken. Als je koolhydraatarm bakt, gebruik je soms dezelfde of soortgelijke meelsoorten als de glutenvrije bakkers. Daarom is de gom ook erg geschikt voor koolhydraatarm brood. 
 
Daarnaast werkt xanthaan uitstekend als een eivervanger. Ook hier heb je verschillende opties, maar xanthaan is zeker geen slecht alternatief voor eieren. Met wat water en een piepklein beetje gom, maak je een papje die net zo goed werkt als een ei in je beslag. 
 
Als je bakt met xanthaan moet je eerst je droge ingrediënten en je vloeibare ingrediënten apart mengen en ze dan pas samenvoegen. Xanthaan vormt zich namelijk snel tot een soort gel. Net als met psyllium, moet je dus wel snel zijn. Ook wil je erop letten dat je nooit te veel xanthaan gebruikt. Je krijgt dan namelijk een creatie die meer op rubber dan op brood lijkt. Een kwart theelepel xanthaangom is genoeg om 600 ml water te verdikken. Je hebt dus echt niet veel nodig. 

Koolhydraatarm brood bakken met xanthaangom 

Als je koolhydraatarm brood wil bakken met xanthaangom, heb je een koolhydraatarme meel, zoals amandelmeel nodig. Als je 250 gram meel gebruikt, heb je meestal niet meer dan een halve theelepel xanthaan nodig. Verder voeg je natuurlijk ook boter en/of kokosolie, bakpoeder en eieren toe. Je kunt ook nog voor lekkere pitten en zaden in je brood kiezen, zoals zonnebloempitten en chiazaad. 
 
Je voegt dan eerst je droge ingrediënten samen in een mengkom en je vloeibare ingrediënten in een andere kom. In een broodbakmachine of keukenmachine maak je een deeg van al je ingrediënten. Dit kun je door de plakkerigheid van het deeg beter niet met de hand doen. Je giet je beslag dan in een ingevet broodblik en bakt een verrukkelijk koolhydraatarm brood. Zo gedaan dus! Met maar een heel klein beetje xanthaan bak jij een brood die qua structuur net zo luchtig, hoog en mals is als een tarwebrood. 

Glutenvrij brood bakken met xanthaangom

Voor een glutenvrij brood verzamel je je meelsoorten. Je kunt bijvoorbeeld een mix maken met quinoameel, teffmeel, boekweitmeel, rijstemeel en amandelmeel. Verder gebruik je baking soda, gist, wijnsteenbakpoeder, zout, een plantaardige olie, amandelmelk en een ei. Je kunt zowel psyllium als xanthaan toevoegen. Zo vermijd je alle problemen die je kan krijgen met een glutenvrij brood. Je brood wordt op deze manier net zo lekker als andere broden. 
 
Je mengt dus weer eerst de droge ingrediënten en de vloeibare ingrediënten apart. Alleen je gist los je op in water. Deze hoort dus bij je vloeibare ingrediënten. Met een keukenmachine mix je je ingrediënten samen. Het deeg zal erg plakkerig zijn. Dat maakt het moeilijk om je deeg te kneden met je handen. Als je geen keukenmachine of broodbakmachine hebt, kun je je handen eerst insmeren met olie. 
 
Je deeg giet je dan in een ingevet broodblik. Laat het nog ongeveer een half uur rijzen onder een vochtige theedoek of een plastic folie. Dan is je brood klaar om gebakken te worden. Het resultaat? Een heerlijk glutenvrij brood die niet te onderscheiden is van een granenbrood. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je xanthaangom?

Xanthaangom koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Met dit verdikkingsmiddel maak je makkelijk heerlijke glutenvrije baksels. Dit middel vervangt gluten, waardoor je zonder gluten een mals en luchtig brood bakt. Ook kun je dit gom gebruiken om sauzen, saladedressings en zelfs ijsjes te verdikken. Je hebt maar een klein beetje nodig, waardoor een potje maandenlang mee kan gaan. Erg handig dus om in huis te hebben. 

Verkopen jullie ook andere verdikkingsmiddelen?

Jazeker! Bij Bakwinkel heb je de keuze uit meerdere handige verdikkingsmiddelen. Naast xanthaan kun je bijvoorbeeld ook psyllium, Arabische gom of guargom kiezen. Ook maïzena en zetmeel koop je bij Bakwinkel. Je kunt dus kiezen voor het hulpmiddel waarmee jij het fijnste bakt.

Is xanthaangom schadelijk?

Nee, er is niks gevaarlijks of schadelijk aan xanthaan. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft bevonden dat xanthaan verteert tijdens intestinale gisting en zelfs bij hoge inname geen negatieve effecten heeft. De EFSA concludeerde dat er geen veiligheidsrisico verbonden is met xanthaan. Je kunt er dus gewoon mee bakken. 

Is xanthaan vegan?

Ja, xanthaan is helemaal vegan. Xanthaangom komt tot stand door de fermentatie van een bepaalde bacterie uit suiker en melasse. Xanthaan bevat dus geen dierlijke producten. Je kunt dit verdikkingsmiddel juist gebruiken als eivervanger. Je mengt dan 2 gram xanthaan met 50 ml vocht om een perfecte eivervanger te maken. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...